" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

duminică, 7 iulie 2013

Plajă, mare...soare

E iulie, suntem deja aproape de jumătatea verii. E timpul pentru haine lejere, piele bronzată, ochelari de soare şi, bineînţeles, vacaaaanţeeee!  Concediile abia acum încep, nu-i aşa? Asta nu înseamnă că  dacă ai fost deja în vacanţă nu poţi face încă o escapadă. 
Pentru mine plajele lungi, întinderea nesfârşită şi albastră a mării, aerul curat şi minunatul sentiment al libertăţii sunt  ingredientele perfecte pentru o vacanţă de vis!
Dacă în acest moment te visezi relaxându-te pe şezlong, sub umbrela de soare, cu un cocktail parfumat şi rece lângă tine, sau înotând lejer printre valurile mării albastre, atunci ţi-am ghicit gândurile. Pentru că astăzi te invit să mă însoţeşti într-un periplu pe cele mai frumoase plaje pe care le-am "testat" în ultimii ani. Aşadar, dacă ţi-e dor de nisipul fierbinte şi mirosul sărat al brizei nu trebuie decât să te aşezi comod pe fotoliu iar eu te voi purta cu gândul prin cele mai însorite plaje. 
Ernest Hemingwey spunea aşa "Marea este ultimul loc liber din lume". Îi dau perfectă dreptate. Nimic nu se poate compara cu acest sentiment indescriptibil de libertate şi mulţumire pe care îl simţi  aruncând o privire  deconectată spre întinderea albastră şi nesfârşită a mării, care se întinde până la Orizont. 

1.Plaja Koukounaries  - Insula Skiathos

Pe insula Skiathos veţi găsi în jur de 60 de plaje, însă cea mai frumoasă, plasată de multe ghiduri de specialitate între primele zece plaje din Europa, este plaja Koukounaries situată în partea de sud-est a insulei în Golful Tzanerias, la 13 km de oraşul Skiathos. Plaja în formă de potcoavă are 2 km lungime şi se mai numeşte şi Chrisi Ammos - Nisipurile de Aur, datorită strălucirii speciale a nisipului în soare. În spatele plajei se află pădurea de pini  Koukounaries, unde puteţi vizita laguna Strofilias, care împreună cu pădurea formează o rezervaţie marină naturală protejată. Pe plajă puteţi practica sporturi nautice, puteţi închiria o barcă sau vă puteţi bucura de nisipul fin, de parfumul pinilor dar şi de apa limpede ca şi cristalul.

2.  Plaja Navagio - Insula Zakynthos

Exclusivista plajă Navagio este cred cea mai cunoscută plajă din Grecia despre care v-am povestit mai multe într-un ghid turistic al insulei Zakynthos. Se află în nord-vestul insulei, cea mai îndepărtată şi rar locuită zonă de pe insulă şi este cel mai vizitat punct turistic. Accesul la plaje se face doar pe calea apelor, dar asta nu împiedică mii de turişti să se aventureze în acest colţ ascuns de lume pentru a înota măcar pentru câteva minute în albastrul transparent al mării Ionice. Imaginea de copertă a blogului reprezintă panorama plajei Navagio fotografiată din cel mai înalt punct de belvedere.

3. Plaja Porto Zoro - Insula Zakynthos 

Pe coasta de sud a insulei Zakynthos întâlnim plaja Porto Zoro, o plajă retrasă şi liniştită. Particularităţile acestei plaje, în afară de frumuseţea ei, sunt formaţiunile de rocă de o mare frumuseţe, care răsar din mare chiar vis a vis de plajă. Pe plaja se găsesc şi câteva taverne unde vă puteţi retrage la umbră.

4.  Plaja Myrtos - Insula Kefalonia

Plaja Myrtos a fost votată recent pe locul 5 în topul celor mai frumoase plaje din lume. Se află lângă Argostoli, capitala insulei Kefalonia şi este înconjurată de munţi plini de verdeaţă care alcătuiesc un cadru de  vis. Pentru a te bucura de panorama plajei trebuie să urci pe drumul ce şerpuieşte printre munţi. Imaginea minunată a apei turcoaz, nisipul alb şi umpreluţele colorate oferă o privelişte ce nu trebuie ratată. La fiecare oră a zilei plaja poate arăta total diferit. Începând de dimineaţă plaja Myrtos este scăldată de soare, iar la orele prânzului, pietricelele albe devin orbitoare. Stâncile albe de calcar ce mărginesc golful reflectă spectaculos razele creând jocuri de lumină. Datorită aspectului său inedit, plaja Myrtos a fost aleasă ca locaţie principală pentru filmul "Mandolina căpitanului Corelli" cu Penelope Cruz şi Nicolas Cage. Dacă mergeţi pe insula Kefalonia nu rataţi această plajă de vis pentru că nici nu ştiţi ce pierdeţi.

5.  Plaja Barceloneta - Barcelona, Spania

Plaja cu nisip fin Barceloneta este cea mai cunoscută plajă din Barcelona la care se ajunge foarte uşor din centrul oraşului. Este locul ideal pentru o evadare completă din tumultul vieţii de zi cu zi, la o băutură reconfortantă sau un cockteil pe terasa unuia din numeroasele localuri de pe plajă. Barcelona este punctul de întâlnire a practicanţilor de surfing, precum şi o plajă îndrăgită de iubitorii de soare. Din punct de vedere al siguranţei este una dintre cele mai "vânate" plaje de hoţi. Aşa că fiţi cu ochii în patru pe parcursul şederii aici.

6.Callela - Costa Brava, Spania

Plaja staţiunii Calella , lungă de 3 km, este o plajă publică extrem de populară printre turişti şi localnici. Întinsa plajă cu nisip auriu, ce a fost recompensată în ultimii ani pentru calitatea sa cu Blue Flag, a favorizat crearea unei impozante zone turistice. Plaja însumează 50 000 metri pătraţi, aşa că niciodată nu este prea aglomerat, iar autorităţile au grijă să o menţină în deplină curăţenie. Intrarea în apă este foarte abruptă, deci nu este o plajă pe care s-o recomand familiilor cu copii şi nici celor care nu ştiu să înoate.

7. Sant Pol de Mar - Costa Brava, Spania

În Sant Pol de Mar, toate gusurile sunt satisfăcute - indiferent dacă înseamnă relaxare sau distracţie. Te poţi bronza în voie aici sau pe minunatele plaje ale oraşului, situate la circa 50 km distanţă de Barcelona, între Canet de Mar şi Calella. Cine însă preferă o activitate sportivă intensă, o poate gusta din plin practicând diferite sporturi de apă.

8.Santa Susanna - Costa Brava, Spania

Santa Susanna se bucură de o aşezare privilegiată, la numai 65 km de Barcelona şi oferă turiştilor o plajă  lungă de 2 km. Plaja lată, cu toate dotările, Parcul Natural Montnegre, împreună cu un centru de vacanţă modern cu hoteluri, campinguri, case de vacanţă, transformă zona într-una dintre cele mai bune pentru petrecerea vacanţelor.
Plaja este foarte spaţioasă cu nisip şi pietricele, apa cam rece pentru mijlocul lunii septembrie dar se pare că am fost noi ghinionişti şi am prins singurele zile ploioase şi răcoroase din tot sezonul. 

9. Nice - Franţa

O şosea de coastă cândva destul de retrasă şi izolată din Nice a fost amenajată în secolul al XVIII-lea ca promenadă de lux pentru oaspeţii englezi. Azi, viaţa pulsează pe Promenade des Anglais, ale cărei hoteluri de lux, restaurante, palmieri şi rondouri cu flori emană un aer de staţiune modernă. În legendarul hotel Negresco sunt cazaţi şefi de stat şi somităţi.
Plaja din Nice este una dintre cele mai lungi plaje de pe Coasta de Azur, întinzându-se între port şi aeroport. Este compusă din pietriş, destul de mare, ceea ce pe mine una m-a cam dezamăgit. Plimbarea pe plajă îţi crează disconfort. Chiar şi aşa ea este foarte aglomerată în lunile de vară. Accesul pe plajă  este gratuit, însă există şi plaje private unde contra sumei de 15 euro poţi închiria şezlonguri iar pentru alţi 5 euro umbrele. Pentru a te bucura de  spectacolul unic oferit de Marea Mediterană recomand un popas pe o bancă de pe Promenade des Anglais sau pe balustrada de pe marginea aleii :).
10. Lido di Jesolo - Italia

Este una dintre cele mai renumite staţiuni de pe coasta Mării Adriatice, situată  în nord-estul Italiei la doar 21 km distanţă de Veneţia. Staţiunea Lido di Jesolo are o superbă plajă cu nisip fin lungă de 15 km dotată cu umbrele, şezlonguri, duşuri, terase, puncte de prim-ajutor şi snack-baruri, atrăgând în fiecare vară mii de turişti. Dacă iubeşti sporturile nautice, aici ai la dispoziţie mai multe variante: windsurf, scutter race, iahting sau pescuit subacvatic.
Fiecare destinaţie are farmecul său, astfel că vacanţele mele au fost unice în felul lor.  Dacă vi s-a făcut instant dor de mare, nu mai staţi pe gânduri. În această perioadă agenţiile de turism vin cu fel şi fel de oferte pentru voi. Aştept să-mi spuneţi pe ce plajă vă veţi bronza vara aceasta? :)
Până la următoarea întâlnire, vă doresc să aveţi parte de vacanţe de vis în cele mai exotice destinaţii!

10 comentarii:

  1. Sunt faine toate! Categoric privind pozele gandul incepe sa zboare la vacante :). Insa eu mai am ceva de asteptat. Pana una-alta, ma multumesc cu mici iesiri de weekend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu mai am de aşteptat până plec în vacanţă. Până una alta mă mulţumesc cu scurte ieşiri prin mărginimea Sibiului. :) Sună altfel decât micile tale ieşiri de weekend! :) Eşti o norocoasă!

      Ștergere
  2. ce locuri minunate...multumim !

    RăspundețiȘtergere
  3. Zilele trecute îi spuneam unei prietene că mi s-a făcut aşa un dor de Mare şi, de parcă mi-ai fi citit gândurile, postezi acest articol îmbietor! Pozele sunt minunate şi tentante, mai ales că eu n-am văzut nici una dintre plajele acestea şi nu m-am mai intersectat cu marea de câţiva ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da peste câteva zile cine face cunoştinţă cu marea Nordului? :))
      Şi eu abia aştept să văd un răsărit de soare la malul mării :))

      Ștergere
  4. Ce locuri minunate si ce greu este sa ajungi acolo, din lipsa de timp sau bani, insa si pozele ne multumesc si ne ajuta sa ne planificam maginar macar cate o vacanta acolo:)

    RăspundețiȘtergere
  5. superbe imaginile...ce amintiri frumoase ai...;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Liliana!
      Aşa-i! În vacanţele la malul mării mă simt cel mai bine! :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...