" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

miercuri, 30 aprilie 2014

Palatul Rundăle – „ Versailles-ul din Ţările Baltice”

Există sute, sau poate chiar mii, de castele în toată Europa, unele într-o stare ce necesită reparaţii capitale, altele foarte bine întreţinute, iar altele care le recunoaştem doar după nume. Castelele sunt locuri care m-au fascinat dintotdeauna. De-a lungul periplurilor mele prin Europa am reuşit să vizitez  patru castele de pe Valea Loirei şi alte două din Bavaria. Istoria bogată a locului, poveştile cu prinţi şi prinţese, dar mai ales arhitectura spectaculoasă a acestora m-a determinat  să le trec porţile. Cu cât mai bifam un castel,  cu atât mai mult am prins  gustul acestor vizite culturale. Nu ştiu dacă asta se datorează curiozităţii mele de a  vedea extravaganţa vieţii de la palat sau pur şi simplu legendele captivante care au luat naştere între zidurile lor. Cert este că vizitarea castelelor a avut întotdeauna un rol important în călătoriile mele. Aşadar, înainte de a ne lua la revedere de la o ţară care ne-a surprins  în mod plăcut, e musai să facem o vizită la Palatul Rundăle - reşedinţa de vară a ducelui Ernst von Johann Biron – cea mai frumoasă capodoperă a stilului baroc din Ţările Baltice. Se află la 63 km de Riga, capitala Letoniei,  în cea mai frumoasă regiune istorică din arealul baltic – Semigalia ( Zemgale în letonă)

Palatul Rundăle a fost construit de Francesco Bartolomeo Rastrelli, arhitectul  italian care a construit multe dintre palatele celebre precum Palatul de Iarnă din Sankt Petersbourg. La construcţia sa dintre anii 1736 şi 1768 au participat 1500 de muncitori şi artizani. Munca la clădire şi terenuri, a fost întreruptă, la început în 1738, după ce Ernest von Johann Biron ( 1690 - 1772 )  şi-a îndeplinit visul de a deveni duce de Courland şi l-a determinat pe Rastrelli să transforme castelul Jelgava în palatul Rastrelli. Cea ce-a doua întrerupere a fost mai serioasă atunci când, după ce a devenit regent al Rusiei vreme de un an după moartea împărătesei, Biron a fost deportat în Siberia pentru 23 de ani.
În sec. XIX a fost folosit de guvernatorii ţărişti, iar noul guvern l-a folosit ca sediu în 1920, după ce i-a reparat stricăciunile provocate de război. Impozantul palat are trei aripi şi două etaje, găzduind 138 de camere şi săli pe o suprafaţă de aproape 7000 mp, iar grădinile urmează acelaşi model al celor de la Versailles. Scările sale, galeriile, domeniile, camerele şi holurile sunt frumos decorate. Picturile de perete sunt semnate de italienii Francesco Martini şi Carlo Zucchi, iar mulajele decorative deosebite sunt realizate de Michael Graff din Berlin.
Biroul său oval de Porţelan este uimitor. La parter există o colecţie de decoraţiuni şi mobilă din acea perioadă. Cele mai frumoase camere sunt la etaj unde sunt şi câteva tablouri interesante ale unor pictori olandezi, flamanzi şi spanioli din sec. XVII şi XVIII. Tronul ducelui era amplasat în Sala de Aur, care este egalată în grandoare de Sala Albă sau sala de bal.
Palatul Rundăle deţine cea mai mare grădină în stil francez din ţările baltice. Iar o scurtă plimbare pe aleile ei, nu poate decât să-ţi bucure sufletul şi să-ţi încânte privirea.
În continuare vă invit să descoperim, în imagini, Palatul Rundăle pas cu pas. 


4 comentarii:

  1. Foarte frumoasa locatie! Imi place atat castelul (arhitectura exterioara bine intretinuta precum si interioarele, atat cat am putut sa le vad in pozele tale) cat si gradinile aranjate cu gust si intretinute fara cusur!
    Sa stii ca si pe mine m-au fascinat intotdeauna castelele si palatele. De fiecare data acestea au avut un loc important pe lista obiectivelor de vizitat intr-o vacanta.
    Numai bine, Cora!

    RăspundețiȘtergere
  2. Splendide pozele! Chiar arata cu Versailles atat din exterior cat si in interior. Partea si mai tare e ca de la Versailles am si eu o poza cu o printesa (fetita) asemanatoare cu doamna din imagine:)))
    Deci cum sa zic ca nu seamana?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...