" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

vineri, 29 mai 2015

Marsilia - plimbare prin port

Cu o climă excelentă, o apă limpede şi allbastră şi o frumuseţe care îţi taie respiraţia, Coasta de Azur şi-a câştigat un loc fără egal în inimile noastre, încă de acum şase ani, de la prima noastră vizită.  Răsăritul de soare la malul mării, marea albastră şi strălucitoare, plajele exclusiviste ce sclipesc de trupuri unse cu loţiune şi cele mai frumoase porturi, sunt probabil cele mai simple şi atrăgătoare plăceri. Coasta de Azur rămâne imaginea clasică a unei vacanţe de vară, în timp ce o bogată moştenire artistică şi o regiune neatinsă amplifică acest amestec ameţitor.
Aşadar, după ce am vizitat porturile pline de megaiahturi din Monaco, Nice, Cannes, Antibes şi St Tropez iată-ne ajunşi şi în portul Marsilia, cel mai mare şi mai vechi port al Franţei şi al doilea oraş al ţării. Marsilia este capitala regiunii Provence-Alpes-Cote d' Azur, iar cel mai frumos vecin al ei este evident Mediterana de un albastru ca cerneala care se deschide spre vest. Oraşul Marsilia, amplasat între mare şi dealuri, s-a construit treptat în jurul portului grecesc devenind astăzi, simplu "Vieux Port" - Portul Vechi, unul dintre cele patru ale oraşului. Aici pe lângă mirosul de mare, ne-a întâmpinat mistralul care bate neîndurător şi  briza care miroase a Africa şi a Spania, oriunde te-ai întoarce.

Întemeiat de negustorii greci în 600 î.C., poarta spre Mediterană, spre Orient şi dincolo de acesta, oraşul a fost un strălucitor port timp de multe secole. Reputaţia de "Chicago al Franţei" s-a bazat pe poveştile Mafiei, pe corupţia financiară şi pe droguri. În anii 1960 şi 1970, acesta a fost infama "Legătură Franceză" care furniza dorguri pentru SUA. În ultima vreme, Marsilia a făcut eforturi să-şi îmbunătăţească imaginea. Mafia s-a mutat mai jos pe coastă, iar astăzi oraşul este un amestec vibrant şi condimentat care i-a primit pe toţi, în toate timpurile, de la italieni, ruşi sau armeni, până la algerieni, evrei şi indieni.
Portul Vechi este în prezent folosit doar de către nave de pescuit şi de sport. De aici bărcile pleacă spre Chateau d' If şi Calanques. Portul este flancat de două forturi, Fort St-Jean pe partea stângă şi Fort St-Nicolas pe partea dreapta. De pe un deal de vreo 140  de metri, catedrala Notre Dame de la Garda, construită în 1870, domină portul.
Şi ca orice oraş-port care se respectă , în partea de vest, piaţa de peşte plină de culoare îşi începe activitatea matinală. Chiar dacă nu vrei să cumperi ceva anume, merită să priveşti cantitatea enormă de calamari şi ţipari, precum şi vietăţile exotice etalate frumos pe fiecare tarabă. 
O plimbare pe Quai des Belges, promenada plină de viaţă, la orele dimineţii este o adevărată încântare pentru că Vieux Port rămâne nucleul oraşului şi un punct focal pentru turişti, vechile sale fortificaţii dominând acum piaţa de peşte şi câteva restaurante cu specific marin.
Uneori dubios, alte ori rebel, Marsilia are darul de a seduce vizitatorul care, nu poate rămâne indiferent farmecului său dat în special de clima blândă. Pentru cine visează la vacanţă şi nu mai are răbdare, sau pentru cine vrea să revadă Mediterana prin ochii Marsiliei, am pregătit mai jos o generoasă galerie foto.

3 comentarii:

  1. Poza n°15 cu pestele e geniala :))
    In ciuda a tot ce se vehiculeaza despre oras si care in mare parte este adevarat, mie mi-a placut Marsilia. Parca si partea aia dubioasa a ei a avut un farmec aparte :D
    Despre imprejurimi nici nu mai vorbesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gând la gând... chiar acum îţi citeam ultimul tău articol. De acolo m-am dus la postarea ta despre Marsilia ( deşi e din iunie anul trecut, mi-a scăpat) unde citeam că ai fost încântată de oraş. Din păcate noi n-am avut timp de vizitat oraşul ca la carte, ne-am plimbat mai mult prin port şi pe câteva străduţe din zonă. Mi-ar fi plăcut să urc la Bazilica Notre Dame de la Garda pentru o panoramă asupra oraşului, dar nu am avut timp. În schimb m-am delectat cu pozele tale. Acum am impresia că am ajuns şi eu acolo. :) Şi mie mi-a plăcut pe Cornişă :)

      Ștergere
  2. Superb!!!!!!!!!!!!!!!!Minunate privelisti !Mi-ar placea sa ajung si eu acolo intr-o zi!!!!Daca vrei sa apreciezi si pagina mea!Mii de multumiri!https://www.facebook.com/anielaanabella

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...