" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 23 iulie 2015

Pe unde mai călătorim în 2015

În fiecare an, fiecare călătorie a avut frumuseţea ei, aventurile ei, farmecul ei. Din fiecare călătorie ne-am întors cu amintiri frumoase şi mii de fotografii, poate cele mai de preţ suveniruri. Însă, în ultimii doi ani, la clasica întrebare să vizităm locuri noi, sau să revedem locuri dragi, am ales-o pe cea din urmă. Evident că fiecare varianta are avantajele şi dezavantajele ei, însă, în ultima perioadă am simţit nevoia să revăd locurile frumoase prin care am trecut, poate şi pentru că sunt de părere că pentru a cunoaşte cu adevărat o destinaţie de vacanţă este obligatoriu să o vizitezi de mai multe ori. Aşa se face că vara aceasta ne dăm din nou întâlnire, pentru a patra oară cu .....  Elvețiaaaa . Ştiu.  Sună a nebunie să revezi aceleași meleaguri de atâtea ori. Dar nu şi când vine vorba de Elveția. Credeţi-mă pe cuvânt!
Răsărit de soare pe lacul Agerisee

Cu siguranţă atunci când am ales personal pentru prima dată Elveţia ca destinaţie de vacanţă, am ales-o pentru munte şi ale sale peisaje irezistibile. De această dată însă, recunosc că mi s-a făcut un dor nebun să o străbat de la nord la sud şi de la est la vest, şi să mă plimb prin cele mai exclusiviste staţiuni montane aflate pe malul celor mai frumoase lacuri. Ce mi-a rămas amintire din călătoriile anterioare este frumuseţea inegalabilă a peisajului, minunăţia acelor locuri, seninătatea locuitorilor şi relaxarea de pe chipul lor, abundenţa florilor multicolore de la ferestre şi în special aerul înmiresmat de munte. Apropo de asta, ştiaţi ca în stațiunea Zermatt maşinile nu au acces? De ce? V-am povestit pe larg aici.
Elveția este recunoscută în întreaga lume pentru trei lucruri: munți, ceasuri şI bineînţeles inegalabila ciocolatăăăăă. Pe lângă toate acestea mai sunt lacurile şi gheţarii care fac din această ţară o destinaţie de vacanţă pentru orice perioadă din an. Elveţia este o ţară greu de egalat în materie de frumuseţe şi ca atare vă invit să vedem împreună care sunt adevăratele motive şi totodată cele mai importante atracţii pentru o nouă vacanţă în Ţara Cantoanelor.  

 Oraşele elvețiene
Toate oraşele elveţiene arată ca scoase din cutie. Deşi faimoase pentru arhitectura lor simplă, oraşele Elveţiei dispun de o mulţime de clădiri fascinante, care datează din perioada romană.
Geneva este al doilea oraş ca număr de locuitori şi al treilea ca mărime din Elveţia, iar o vizită aici te va ajuta să afli cum este stilul de viaţă în acest oraş, pentru că potrivit datelor Mercer, Geneva este considerat al cincelea cel mai scump oraş din lume.
Zürich pentru că este cel mai mare oraș al ţării şi centrul financiar al Elveției. Orașul este ca un furnicar ce freamătă de viaţă, cu restaurante, plaje de nisip lângă lac şi piscuri montane în fundal. Metropola merita să fie luată la picior pentru biserica Fraumünster, vestită pentru vitraliile sale realizate de Marc Chagall, dar şi  pentru muzeele impresionante. În Zürich există mai multe muzee însă două nu trebuiesc ratate:  Muzeul de Artă, situat în Heimplatz şi muzeul Ceasurilor, de pe Bahnhofstrass.
Berna merită o vizită pentru aerul  ei boem şi străzile pitorești. Capitala Elveţiei a reuşit să-şi păstreze şarmul medieval peste secole, alături de majoritatea trăsăturilor specifice acelei perioade prin fântânile, arcadele, clădirile, turnurile şi străzile înguste din centrul istoric. 
În anul 2012 Berna s-a clasat pe locul doi în lume, după Luxemburg, la categoria "cele mai sigure oraşe din lume". 
Lucerna este şi va rămâne pentru mine cel mai frumos oraș elvețian. De secole, Lucerna a fost, uneori oficial, alteori neoficial, capitala Elveţiei. În vechea Confederaţie, până la războaiele burgunde ( 1474-1477), Lucerna, care se alăturase în 1332, a adoptat un fel de rol de "stăpân", şi emisarii celorlalte oraşe obişnuiau să se întâlnească aici. Din secolul a XVI-lea, acest rol a fost preluat treptat de Zurich. Din 1798 până în 1799, pentru doar câteva luni, Lucerna a devenit capitala oficială a ţării. 
Mulţi consideră oraşul Lucerna drept capitala secretă: dacă Berna este capul, iar Zurich este braţul, atunci cu siguranţă Lucerna se poate mândri că este inima Elveţiei. Pe mine una m-a cucerit de la prima vizită cu istoricul Kappelbrucke ( Podul Capelei) de pe râul Reuss, cel mai vechi pod acoperit din lemn din Europa, dar şi cu peisajul înconjurător, pentru că oraşul este străjuit de munţi maiestuoşi şi înfrumuseţat de lacul Lucerna.
Lausanne, poziţionat pe malul lacului Leman este de trei ori capitală: a cantonului Vaud, a districtului Lausanne şi, depăşind graniţele sale, capitală olimpică. Al patrulea oraş ca mărime din Elveţia m-a impresionat prin ciudata sa formă geografică, aşezarea fiind alcătuită din numeroase dealuri şi deluşoare, suişuri, coborâşuri şi străzi şerpuite.  Ce mi-a atras în mod special atenţia în Lausanne este muzeul olimpic situat pe înălţimea cheiului Ouchy. Aici, urcând mica colină care duce la muzeu, am decoperit că deja mă aflu într-un muzeu al sporturilor, pentru că parcul care înconjoară muzeul reprezintă o expoziţie permanentă de statui ale maeştrilor sportivi. De sus, de pe colină, am avut plăcerea să admir un frumos apus de soare peste apele cristaline ale lacului Leman.
Un fapt inedit: Lausanne este singurul oraş din Elveţia şi cel mai mic oraş din lume care beneficiază de metrou.
St Gallen este un oraş ideal pentru o plimbare pe jos fiind plin de farmec. Centrul oraşului a fost în mare parte transformat într-o zonă comercială, cu nenumărate magazine şi buticuri, ascunse în spatele unor faţade istorice. O clădire importantă din oraş este Abaţia Sankt Gallen (mănăstire benedictină), înscrisă în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural  mondial UNESCO.


II. Stațiunile elvețiene
Stațiunile elvețiene, asemanatoare unor sate sunt așezate în decoruri deosebite, cu hoteluri în stilul cabanelor de munte. În general din lemn, cu nelipsitele muşcate la ferestre, aceste hoteluri de lux oferă condiţii pentru cele mai sofisticate gusturi.
St Moritz
În estul Elveției, în valea Upper Engadin din cantonul Graubunden, vom vizita cea mai faimoasă stațiune dintre toate: St. Moritz, patronul sporturilor de iarnă, faimoasă pentru climatul sau însorit şi buticurile şic ale unor designeri renumiți. Staţiunea de iarnă atrage încă din secolul al XIX-lea  bogaţii şi faimoşii lumii, cu lacul său, munţii impunători şi pădurile înalte. Merită să ajungi aici fie şi numai pentru o plimbare în voie pe malul lacului sau până la cabana Heidi, aflată deasupra staţiunii St Moritz, locul unde s-a filmat binecunoascuta poveste elveţiană Heidi. Iar o plimbare pe Via Serlas, una dintre cele mai exclusiviste artere comerciale din lume, te va încânta la modul cel mai serios. Pe scurt St. Moritz are de toate pentru toţi: amplasare excelentă pe malul unui lac înconjurat munţi cu creste semeţe, peisaje fotogenice, nenumărate pârtii de schi, hoteluri exclusiviste dar şi posibilitatea de a pleca pe două dintre cele mai frumoase  trasee feroviare din lume: Glacier Express şi Palm Express. Are însă şi două mari defecte: se află la 1500 km distanţă de Sibiu şi din păcate nu este o staţiune pentru oricine....
Davos
La Davos am prins vreme ploioasă motiv pentru care nici nu mi-am pus aparatul foto la treaba şi nici nu aş putea spune că m-a dat pe spate. Trebuie totuşi să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să nu uităm că această staţiune exclusivistă  este locul de întâlnire al celor mai bogaţi oameni din lume. Aşa că anul acesta o să-i mai acord o şansă. Cu siguranţă într-o zi însorită o să o văd cu alţi ochi.
Montreaux
La Montreaux merita să mergi pentru că aici din anul 1967 are loc Festivalul de Jazz pe care în 2011 l-am prins în plină desfăşurare. Evident că nu doar pentru festival merită o vizită aici, ci şi pentru minunatul lac Geneva, numit Riviera elveţiană, unde palmieri, chiparoși, lendrii şi magnolii se înșiruie pe mal. Montreaux este considerat un fel de Monte Carlo al elveţienilor, motiv pentru care atrage turişti din întreaga lume.
Interlaken este un oraș - stațiune plin de hoteluri splendide ce dau culoare şi măreție locului. Ele amintesc de stilul de viaţă cosmopolit al clasei superioare din Europa de la jumătatea secolului XIX, care obişnuia să vină în staţiunile balneare. Se află între două lacuri alpine - Thun şi Brienz - şi a fost numit pe drept cuvânt "capitala aventurii din Elveţia".
Situată în topul stațiunilor de lux elvețiene, Zermatt este o destinație ideala pentru turiștii cu dare de mână, dar şi pentru amatorii de ascensiuni montane, dat fiind faptul că se află la poalele Matterhornului, cel mai renumit vârf din ţara cantoanelor (4478 m). O urcare cu telecabina până la 3883 m altitudine costa o avere, însă priveliștea merita toţi banii. Dacă v-am făcut curioşi vă invit aici să savurați traseul pe care l-am detaliat într-un articol la vremea respectivă.
Cu impunătorul Matterhorn în fundal, Zermatt a devenit cea mai promovată staţiune turistică din Elveţia, priveliştile sale de vis atrăgând anual mii de turişti în orice perioadă a anului. Staţiunea Zermatt este cotată cu cinci stele şi dispune de toate facilităţile unui sejur: numeroase spaţii de cazare, restaurante, magazine de lux, trei biserici ( catolică, anglicană, protestantă), un muzeu - de unde aflăm istoria satului devenit astăzi staţiune de lux, cinematografe etc. De asemenea, în staţiunea Zermatt se află cea mai înaltă cale ferată din Europa care te poartă pe culmile Gornergrat,  la 3089 metri altitudine. 
III. Munți

Elveția merita vizitată pentru Alpii de poveste. Această țară este renumită pentru priveliștile alpine superbe, unde nu mai putin de 60% ​​din teritoriul Elveției este reprezentat de o parte din munții Alpi, marea bariera de piatră care desparte Europa de lumea mediteraneană, care se întinde într-un arc de 1200 km, de pe Riviera franceză până la porțile Vienei. Un alt lanţ muntos, muntii Jura, stabileşte frontiera cu Franța, în timp ce între Alpi şi munții Jura se întinde relieful variat al Mittelland-ului. Cei mai înalți munți se află în sud, atingând cea mai mare înălţime în Alpii din Valais, care se extind spre est, dinspre masivul Mont Blanc. Aici se află vestita piramida Matterhorn (4478 metri), în apropierea celui mai înalt pisc, Dufourspize (4634 metri). Înspre nord, dincolo de valea Ronului, se află vârfurile din zona înaltă a Bernei, culminând cu Finsteraarhorn (4274 metri) şi cu mai vestitul Jungfrau (4158 metri), care este permanent accesibil alpiniştilor înflăcăraţi. 
Indiferent de unde veţi admira munții, nu rataţi ascensiunea cu telecabina până la cele mai înalte piscuri. Credeţi-mă că o  experienta unică este să ajungi cât mai sus posibil!

IV. Ghețari


Alpii Elveţieni pot fi împărţiţi în mai multe regiuni. Aceste lanţuri montane, relativ compacte din punct de vedere al răspândirii celor mai înalte vârfuri, sunt gazda unor gheţari întinşi pe mai mult de 2000 kmp. Elveţia este ţara unde găsim cel mai mare gheţar al Europei, Aletsch, cu o suprafaţă de 169 kmp. În imaginea de mai jos se poate vedea gheţarul aflat sub Klein Matterhorn surprins din cel mai înalt punct - Matterhorn Glacier Paradise, staţia de telecabină situată la cea mai înaltă altitudine din Europa - 3883 m.

V. Lacuri

În zonele de întâlnire a munților cu podișul s-au format lacuri, dovedindu-se zone favorabile pentru orașe precum Geneva, Zurich şi Lucerna. Călătoria dinspre Zurich şi Berna spre Lausanne şi Geneva recompensează călătorii cu imagini uluitoare a întinderii vasta de apă, de un albastru deschis a lacului Leman (lacul Geneva), cel mai mare lac din vestul Europei şi cel mai mare dintre lacurile elvețiene. Are o lungime de 72 km, o lățime de până la 13 km aproape de mijloc şi o adâncime de 310 metri. Însă, cel mai frumos în opinia mea, rămâne lacul Lungern ce se poate admira de la Brunigpass - 1008 metri. Lacul este înconjurat de muntele Burgenstock  cu o înălţime de 1128 metri. 
Lacurile din Elveţia  oferă locuri încântătoare pentru o mulţime de sporturi acvatice, mergând de la scufundări şi schi nautic la windsurfing şi navigaţie, în timp ce câteva râuri atrag prin potenţialul oferit pentru canotaj şi deplasările în ape repezi. Lacurile frumoase, precum lacul Lucerna şi lacul Lugano, sunt mai potrivite pentru bărcile cu motor, datorită vântului schimbător.
VI. Cascade

Una dintre cele mai spectaculoase frumuseţi ale naturii din țară este cascada Rinului, aflată la 4 km de orăşelul Schaffhausen din apropierea graniţei cu Germania.
Acest spectacol grandios al apei, care se sparge de stânci şi apoi se pulverizează în sus, poate  fi admirat de pe platformele aflate la diferite înălţimi. Oricum, orice curajos care îşi doreşte o imagine de aproape a cascadei ( al cărui debit a ajuns în anul 1965 la 1250 m cubi pe secundă,  prăvălindu-se peste stânci cu o lungime de 150 metri  ), poate călători cu un vas până la o stâncă aflată chiar în mijlocul ei. De acolo ei urcă în zig-zag pe imensul bloc de piatră în vârful căruia se află inconfundabilul steag elveţian. Însă călătoriile cu vaporaşul sunt organizate numai atunci când condiţiile meteorologice permit.  Mai multe imagini cu această cascadă superbă puteţi vedea aici .

VII. Castele

Nici un monument istoric elveţian nu este mai bine cunoscut în lume decât Castelul Chillon. Se află pe malul lacului Geneva, în josul coastei cu vedere spre Montreaux şi este cel mai fotografiat castel din Elveţia. Datează de acum 1000 de ani şi acesta l-a inspirat pe Lord ul Byron să scrie" Prizionerul de Chillon", poemul său romantic despre Bonivard în Lausanne, în 1816. Castelul priveşte de sus apele lacului şi se află practic în Veytaux, la 3 km de Montreaux.
Nu cred că există vreo destinaţie din Elveţia în care nu ai putea petrece liniştit o vacanţă de vis şi unde să nu fi nevoit să-ţi pui la grea încercare aparatul foto sau camera de filmat. Staţiunile şi oraşele prezentate mai sus se remarcă în mod cu totul şi cu totul special. Noi ne vom petrece urmatoarele 10 zile aici, pentru că Elveţia este o țară cu "de toate" dăruite de Mama Natură. Diversitatea peisajul şi diferențele majore de altitudine, fac ca această călătorie prin Elveția să fie o experienţă unică chiar şi la a patra vizită. Dacă nu ati vizitat-o ​​pana acum, sunt sigură că e trecută pe lista dorințelor de către orice pasionat de călătorii îndragostit de frumos. 


PS: La toate acestea se mai adaugă ospitalitatea elveţienilor, vinurile şi renumitele brânzeturi. Dar despre mâncare vă voi vorbi la întoarcere.

Lista rămâne deschisă! 

6 comentarii:

  1. Vacanta placuta, Cora! Sa te intorci cu suveniruri de vis! De fapt, nici nu prea ai cum altfel judecand dupa ce ne-ai prezentat aici :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Elveţia e întotdeauna o idee bună :) Vacanţă frumoasă îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cu plăcere rw tau!Ai fost prin aceeași agenție?câte zile?aș fi interesată de un astfel de circuit.Și încă o precizare, în ce lună?merci pentru răspunsuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua. Mă bucur să vă am din nou alături pe blog.
      Nu, anul acesta am călătorit cu agenţia Omnia. Circuitul a fost de 10 zile, traseul detaliat îl găşiţi aici http://www.omnia-turism.ro/oferte-2015/autocar/elvetia/toata-elvetia-10-zileautocar.htm
      Ca perioadă am ales din nou luna iulie ( 24 iulie -2 august) pe care o consider cea mai potrivită în această ţară. Acest circuit l-am făcut şi în vara lui 2011 ( 1 iulie-10 iulie) despre care am scris pe larg aici http://corasb.blogspot.ro/2011/08/elvetia-ca-o-carte-postala.html Dacă mai aveţi şi alte nelămuriri vă stau oricând la dispoziţie.

      Cum a fost în Fiorduri şi Ţările Baltice? Presupun că v-a plăcut! :) Ştiu că aţi ales ca agenţie tot pe Omnia, cum au fost serviciile? Eu cu regret, am remarcat anul acesta, că serviciile au scăzut mult faţă de anii trecuţi. Motiv pentru care mă gândesc serios să mă îndrept spre alte agenţii...

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...