" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

duminică, 24 septembrie 2017

Croazieră spre micile insule grecești: Paxos și Antipaxos

În toate vacanțele noastre petrecute în Grecia, Turcia sau Croația, fie că au fost într-o stațiune pe partea continentală, fie că au fost pe-o insulă, croazierele pe mare au fost poate cele mai așteptate momente ale vacanței. Plăcerea de a înota într-o apă limpede departe de malul mării unde vizibilitatea până pe fundul mării este impecabilă până la 50 de metri adâncime, briza mării pe care o simți cel mai bine de pe puntea vaporului, prânzul servit în timp ce vasul plutește pe întinderea albastră, admirarea insulelor de pe mare, fotografierea peșterilor și a formațiunilor stâncoase dar și întâlnirea cu delfinii, sunt poate cele mai frumoase clipe de care ai parte într-o vacanță la mare. Iar într-o țară cu sute de insule cum este Grecia, nu ai cum să stai departe de aceste tentații. Vorba aceia, nici o vacanță în Grecia nu este completă fără o croazieră pe mare. 
Cum vara aceasta destinația de vacanță a fost insula Corfu, croaziera am făcut-o în două dintre cele mai mici insule ale Mării Ionice: Paxos și Antipaxos. 
În mitologia greacă, se spune că insula Paxos a fost creată atunci când Poseidon, zeul mărilor și al oceanelor, având nevoie de un loc în care să-și ascundă iubita, pe Amphitrita, a lovit cu tridentul său insula Corfu. Astfel a luat naștere idilica insulă Paxos, sora mai mare a insulei Antipaxos. Dacă insula Paxos este doar un punct pe hartă la sud de Corfu cu mai puțin de 3 000 de locuitori, răspândiți în cele trei sate și niște așezări extrem de risipite din centrul insulei, Antipaxos este un punct și mai mic la sud de Paxi, cu doar câțiva locuitori.
Natura a înzestrat insula Corfu cu atâtea podoabe și atâtea frumuseți, și i-a dărut aceste două bijuterii inestimabile, împrăștiate în spațiul Mării Ionice, insulițe care au fiecare viața lor, legendele și istoria lor, pe care le vor dezvălui celor care vor poposi pe liniștitele lor faleze.

Am plecat din Paleokastritsa la ora 8 dimineața, direct către Corfu Town, unde ne-am dat întâlnire cu căpitanul Dimitris și vasul Svendoni, de la Ionian Cruises, pregătiți să ne ofere o croazieră de vis pentru întreaga zi. Pe parcursul plimbării ghidul ne-a dat informații prețioase despre capitala insulei, construită între două fortărețe venețiene, palatul Mon Repos, peninsula Kanoni și insulițele Vlaherna și Pontikonisi.
Corfu Town fortăreața veche
Vechiul Fort se află pe dealul fortificat, în partea cea mai de răsărit a Capului pe care este clădit orașul Kerkyra
Palatul Mon Repos construit pe dealul Analipsis, în frumosul parc cu același nume din pădurea Palaiopolis, zona
Kanoni, în 1826 de către comisarul britanic Frederic Adams, ca un cadou pentru soția sa Nina Palatianou. Este locul
unde s-a născut și Prințul Philip de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II a 
Navigăm spre partea de sud a insulei Corfu, trecând prin dreptul stațiunilor Perama, Benitses, Moraitika, până la Lefkimi de unde urma să ni se alăture câțiva turiști. De aici drumul nostru se îndreaptă spre micuța insulă Paxos.
 Ajungem în Paxos, această insuliță de un verde intens, care te câștigă încă din prima clipă. Se află la 7 km depărtare la sud de Corfu și ne încântă de la prima vedere cu măslinii înalți care acoperă aproape toată suprafața ei, golfulețele idilice, porturile micuțe și pitorești dar și stâncile imense cu peșteri deschise în mare. Și când te gândești că toate acestea  se află pe o suprafață mai mică de 25 km pătrați, pentru că  insula are 8 km lungime și 3 km lățime
Țărmul de răsărit este liniștit, cu foarte multe golfulețe pitorești. Terenul urcă treptat până să ajungă pe coasta de vest, care este stâncoasă și abruptă, cu peșteri, arcade și stânci. Linia vârfurilor muntoase este lină și cel mai înalt munte, Aghios Isavros, abia ajunge la 250 metri. Dacă vă întrebați cu ce se ocupă locuitorii acestei insule, ei bine, ei se ocupă, în principal, cu culturile de măslini, pescuitul și turismul.  Uleiul, a cărui calitate este dintre cele mai bune din Grecia, constituie principalul produs și reprezintă, împreună cu câștigurile provenite din turism, cea mai importantă sursă de venit. 
La o distanță de 5,5 km nord de Gaios, capitala insulei, pe care din păcate noi nu am vizitat-o, în adâncimea unui mic golfuleț, inundat de verdeață, acostăm în Lakka, încă un sat pitoresc, un loc plin de tradiții pe care localnicii au grijă să le păstreze cu sfințenie. Aici, în cel de-al doilea cel mai mare sat din Paxos, avem ocazia de a cunoaște adevărata ospitalitate grecească pentru că insula încă nu a fost afectată de turismul în masă. De aceea, multe celebrități de la Hollywood dar și oameni bogați aleg să-și petreacă vacanța aici. În această vară, Angelina Jolie și Keanu Reeves au petrecut câteva zile în acest colț liniștit din nord-vestul Greciei. Acest lucru este, bineînțeles, un stimulent pozitiv pentru sectorul turistic, făcând ca aceste mici insulițe grecești să fie cunoscute, adăugând o aură cosmopolită atmosferei lor.
Venețienii au fost primii care au exploatat potențialul insulei Paxos în cultivarea măslinelor
Lakka este situat pe un deal acoperit cu măslini și chiparoși, cu vederi spectaculoase spre mare. Veți găsi aici magazine, diverse restaurante rafinate, mai multe baruri, chiar și o farmacie foarte bine aprovizionată. Există puține camere și studiouri de închiriat în hoteluri de familie și vile private, majoritatea fiind rezervate pe perioada verii de operatori turistici britanici și germani, care s-au atașat de Paxos într-un mod incredibil. Și locuitorii insulei s-au apropiat de aceștia, bucurându-se de prosperitatea pe care turismul la scară mică a adus-o cu sine. Portul din Lakka este locul potrivit unde vara acostează vaporașe și iahturi, deoarece are formă de potcoavă și este protejat de vânturi.
Chiar dacă insula Paxos este mică, simplă și discretă, trebuie să știți că nu este o insulă ieftină. Mare parte din alimente sunt aduse din Corfu, iar turiștii înstăriți, care vin aici cu propriile iahturi, au generat cerere pentru mâncăruri și băuturi sofisticate, astfel încât și prețurile sunt pe măsura pretențiilor.
În Paxi liniștea este asigurată.
Iubitorii de plaje se pot delecta în Lakka pe două plaje frumoase - Kanoni, cu pietre rotunde albe și Harami, înconjurată de copaci care oferă umbră naturală. Harami este cea mai mare dintre cele două plaje, cu pietricele albe mari în jurul țărmului și fundul mării cu nisip. Aceasta dezvăluie o vedere splendidă spre golful Lakka și spre ambarcațiunile și iahturile care ajung și pleacă constant. Există o tavernă pe plajă, care oferă un număr limitat de șezlonguri, dar fără umbrele de soare. La această tavernă tradițională puteți servi gustări, produse de patiserie și băuturi. Plaja Kanoni se află între plaja Harami și centrul satului Lakka și este accesibilă pe o mică cărare paralelă cu țărmul mării. Nu are nici un fel de facilități însă cele mai apropiate cafenele și taverne se află în Lakka la doar 100 de metri distanță. În apropiere mai există și alte plaje stâncoase la care din păcate se ajunge doar cu barca. 
Plaja Kanoni
Plaja Harami
Priveliște asupra golfului Lakka
În apropiere de Lakka admirăm grota Papanikolis, botezată după numele submarinului grec ascuns acolo în cel de-al doilea Război Mondial, dar și alte mici peșteri.
Plecăm spre și mai micuța insulă Antipaxos, aflată la doar 2 km sud de Paxos. Pe această mică bucată de pământ, cu o suprafață de doar 5 km pătrați și maxim 50 de locuitori permanenți, am descoperit cele mai frumoase întinderi de nisip, cel mai luminos albastru al mării și, firește, cele mai curate ape. Insula Antipaxos este căutată cu precădere de turiștii veniți în concediu în Paxos și Corfu, care preferă să vină aici în excursie de o zi, deoarece fiind o insulă mică, nu prea există posibilități de cazare. Este populată doar vara, atunci când, turiștii ajunși în portulețul Agrapidia caută plajele cu nisip alb și apa mării care se spune că, în aceste locuri, e cea mai limpede din lume, asemănătoare celei din Caraibe. Mulți vizitatori vin aici pentru frumoasele golfuri a căror apă este renumită pentru efectele sale curative. De altfel, din Antipaxos, vara există caiace care străbat în fiecare zi distanța dintre Paxos și Corfu.
Insula Antipaxos primește zi de zi vaporașe, feriboturi, taxiuri marine dar și multe iahturi ale oamenilor bogați  care
caută soare și liniște.
Pentru că pe insula Antipaxos nu există plaje în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă niște întinderi de nisip alb pe care se poate poposi la plajă, facem o pauză de baie pe stâncile din apropierea plajei izolate Voutoumi. De aici plecăm înot până la plaja cu nisip și pietriș alb, prin apa clară, turcoaz. Este imposibil să vă împotriviți să vă descălțați de sandale pentru a simți nisipul alb între degetele de la picioare în momentrul în care coborâți de pe vas. Pentru iubitorii de vederi panoramice, deasupra  plajei Voutoumi, se afla taverna Bella Vista cu cea mai frumoasă vedere a golfului. Dar, dacă urcarea pare prea istovitoare, în spatele plajei există o tavernă excelentă care servește preparate locale și o gamă variată de pește proaspăt.
Taverna Bella Vista, sus, în stânga.
Aici, la Voutoumi, am întâlnit poate una dintre cele mai frumoase ape albastre, ideale pentru înot și snorkelling. Așa că, atunci când vă doriți o vacanță pe o insulă exotică, dar nu aveți un buget foarte mare, poate că e timpul să luați în calcul și aceste două mici insule grecești, considerate încă virgine din punct de vedere al turismului de masă, cu plaje izolate pe care să le știți numai voi, cu stânci care ies din mare de unde poți plonja explorând marea albastră, cu livezi de măslini, peisaje de vis și localități simple unde oamenii își duc traiul firesc zi de zi, dar și cu o mare liniștită la care cu siguranță visezi un an întreg. Ce poți să-ți dorești mai mult? Iar pentru cei care s-au întrebat vreodată ce face ca insulele Paxos și Antipaxos să fie un paradis frumos, sper că au găsit răspunsul în fotografiile postate.

De știut:
- prețul croazierei este de 44 euro/ persoană cu ghid român și 40 euro/persoană fără ghid.
- durata croazierei este de o zi, iar primul popas se face abia după 3 ore de la plecarea din port.
- timp de plajă sau alte activități: aproximativ 2 ore și 30 minute, în rest timpul se petrece pe vapor.

5 comentarii:

  1. Este o destinatie de basm unde foarte multi calatori ar trebui sa ajunga, macar o data. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Paxos este o insula super. Traversarea de la Igoumenitsa pana in Paxos dureaza in jur de doua ore si jumatate. Daca mergi cu masina, pretul traversarii la dus este 60 de euro iar la intoarcere ceva mai ieftin, adica 50 de euro. Oricum, nu prea este indicat sa mergi cu masina pentru ca stradutele sunt foarte inguste iar localnicii se deplaseaza in general cu scuterele. In Gaios si Lakka este o viata de noapte destul de animata. Pe varful muntelui este un restaurant de unde poti vedea apusul de soare de o frumusete rara. Poti inchiria si barci cu motor, ceea ce mie mi-a placut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foate bun articolul, copii au ceva reducere din pretul biletului? ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Da, copiii au ceva reducere din prețul biletului, nu știu exact cât.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...