duminică, 28 august 2011

Transformă balconul într-o oază de relaxare!

Cu siguranţă foarte multe persoane, în special iubitorii de flori, visează să locuiască la casă şi să aibă o grădină sau un spaţiu verde. Orele petecute în grădina cu flori sunt cele mai preţioase. Un refugiu atrăgător, plin de flori în culorile preferate ajută la refacerea spiriului şi sufletului.  Totuşi, cu puţină creativitate o oază de linişte putem avea chiar şi în balconul apartamentului de la bloc.  Oricât de mic ar fi, balconul îţi oferă şansa de a petrece mai mult timp în aer liber. Este singurul mod în care te poţi bucura de aer curat, razele soarelui şi o bucăţică de cer albastru în intimitatea casei tale. Aduceţi culorile verii pe balcon şi terasă. Creaţi spaţii de relaxare în care să vă deconectaţi de grijile cotidiene şi în care să vă desfăşuraţi tabieturile în cel mai plăcut şi confortabil mod.
 Ghivecele pline de flori variate, sunt la modă vara şi atrag toate privirile. Însă e bine să ţinem cont că plantele de balcon trebuie să fie viu colorate şi să înflorească continuu. Ambele condiţii pot fi îndeplinite dacă alegeţi plantele potrivite.

Chiar şi pentru balcoanele în care soarele bate doar câteva ore pe zi există soluţii de înfrumuseţare. Pentru astfel de poziţii vă recomand muşcate căzătoare, petunii, begonii, lobelii, verbine, margarete şi Lisa harnică. Toate aceste plante se simt bine în locuri  aerisite şi mai puţin însorite. Ele ne oferă  toată vara, o atmosferă de vacanţă. Aceste plante au acelaşi necesar de apă, căci nu suportă nici uscăciunea, nici umezeala stătută.
 Protecţia contra privirilor indiscrete în balconul meu este asigurată în mare parte de soiurile muşcatelor  (Pelargonia ) drepte care  formează o pătură. Familia muşcatelor este incredibil de variată. În timp ce soiurile cu frunziş bogat sunt foarte potrivite pentru jardinierele din balcon, pe pervaz merg cele cu frunze parfumate. Culorile şi formele moderne pun într-o nouă lumină aceste plante de ghiveci frumoase şi uşor de îngrijit.
În acest sezon se poartă muşcatele Angeleyes, care cuceresc din ce în ce mai multe inimi. Florile lor cu desen frumos, deseori bicolore amintesc de nişte fluturi. Ele apar în inflorescenţe sferice înalte de 25 cm şi ţin toată vara.
De asemenea o  încântare pentru ochi sunt petuniile în noanţe de roz( surfinia ) care atârnă din suporturile suspendate. Ele sunt mereu în centrul atenţiei.Soiul de petunie Solana – Royal capătă foarte repede această formă superbă, astfel încât este de ajuns o singură plantă pentru un suport suspendat. În ghivece şi jardiniere mai mari, petuniile roz pot fi combinate şi cu alte culori. Eu am făcut o combinaţie de roz şi alb.

Petuniile au suferit multe transformări în ultimii ani: alături de soiurile clasice, a luat naştere o nouă generaţie de petunii, foarte potrivite pentru decorarea ghivecelor, jardinierelor şi suporturilor suspendate. Există, astfel, pe de o parte soiuri care atârnă, cum sunt cele din seriile Solana şi Surfinia şi, pe de altă parte, petunii cu flori mici, cum sunt Million Bells şi Carillons. Pasionaţii sunt foarte încântaţi de soiul “Purple Bell", care emană un parfum seducător seara. Toate petuniile sunt robuste şi înfloresc  până la primul îngheţ. Dar pentru aceasta, ele trebuie hrănite bine! În timpul perioadei de creştere, administraţi îngrăşământ fluid o dată pe săptămână.

Tot în balcoanele mai puţin însorite Lobelia, numită şi bobornic, ne bucură prin florile albastre şi lila. Eu recomand soiurile compacte, cu o înălţime de 10-15 cm - " Cambridge Blue" şi " Palatul de cristal".
O combinaţie explozivă ne oferă aceste aranjamente unde galbenul florilor Bidens ne creează impresia de veselie. În centru domină tonurile de lila al muşcatelor căzătoare, în stânga sus florile petuniilor pitice Million - Bells ne impresionează prin bogăţia de flori, iar Surfiniile din suporturile suspendate îşi arată bogăţia lor debordantă.
Tot despre flori am mai scris aici. :)

38 de comentarii:

  1. Cora, eu un asemenea balcon nu am vazut inca in Romania! Ce n-as da sa arate asa si terasa mea, oaresce preocupari am avut, am mai scris despre asta aici
    http://micilevacante.wordpress.com/2012/02/26/expert-in-vase-cu-flori/
    dar rezultatele nu sunt pe masura eforturilor mele.
    Totusi, balconul este al tau? M-ai putea ajuta, ghida sa ajung si eu la asa ceva? As lua-o intai cu o jardiniera doua, sa vad ca merge.
    Multumesc, Ioana

    P.S. Vad ca avem, cat de cat, preocupari comune :)) imi place turismul cultural, designul si decoratiunile interioare, gradini-terase impodobite cu flori, arhitectura, fotografia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc!
    Da, balconul acesta este al meu. Pozele sunt făcute în ultimele 3 veri.
    Te pot ajuta să faci ce vrei. Numai că este foarte important să sădeşti plante care se potrivesc poziţiei terasei pe care o ai. De exemplu: balconul meu este aşezat în poziţia nord, asta înseamnă că soarele bate dor puţin dimineaţa ( până în ora 10 ), apoi întreaga zi, atunci când soarele începe să ardă puternic, la mine este umbră. Ăsta este unul din atuurile balconului. Apoi este important să ştii ce plante să alegi pentru a înfrumuseţa terasa. Există reviste de specialitate cum este Gradina mea de vis, în care poţi vedea şi învăţa multe lucruri utile. Eu am toată colecţia. Oricum dacă vrei sfaturi legate de plantele de balcon, te pot ajuta cu plăcere.

    P.S: Da, se pare că împărţim aceleaşi pasiuni :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! sa incepem atunci: stau in Cluj, la etajul unu al unei case, in plin centru. Terasa pe care pun florile e indreptata spre sud si e izolata de vant, pt. ca are ziduri perpendiculare relativ apropiate(lateralele, adica), la fel si zidul din fata (e o curte interioara mica). Pe strazile invecinate exista balcoane indreptate tot spre sud pe care cresc bine muscate curgatoare sau petunii, dar diferenta e ca acele balcoane sunt si in bataia vantului.
    Totusi, am plantat (sau rasadit?) si eu muscate drepte si curgatoare iar mai demult si petunii, doar ca nu aratau formidabil, poate nici n-am stiut sa le ingrijesc.
    Anul asta m-am prostit si am luat o multime de pliculete cu seminte dar deocamdata toate plantutele-s pitice si nu-mi place cum evolueaza, asa ca as desfiinta doua jardiniere cu plantute anemice ca sa cumpar rasaduri de la piata.
    Maine revin cu dimensiunile jardinierelor si culorile ambientale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci e vorba de o terasa însorită. Întrebarea mea este: terasa este acoperită? Că dacă nu are acoperiş e mai complicat, pentru că ploile strică florile. Am păţit-o şi eu într-un an, când a fost o ploaie acidă care mi-a distrus tot balconul, cu toate că la mine este practic o lojă.

    E foarte adevărat că cele mai robuste plante de balcon sunt muşcatele şi petuniile. Ele de altfel sunt vedetele balcoanelor şi teraselor. Şi eu le folosesc în aranjamente. Sunt flori de vară care înfloresc din mai şi până în octombrie fără întrerupere creând rapid mări florale, îmbogăţind considerabil locul de relaxare.

    Pentru început să stabilim care sunt plantele de balcon şi terasă potrivite pentru locurile însorite. Oricum paleta de plante este uriaşă ( faţă de cea unde soarele nu bate toată ziua ).

    1: Muşcate căzătoare . Bănuiesc că ştii deja că sunt diverse forme pe piaţă. Cele cu flori simple şi cele cu flori duble. Cele cu flori simple înfloresc mai mult şi pot atinge până la un metru, iar cele cu flori duble sunt mult mai frumoase şi acoperă o paleta mai largă de culori. Ele nu înfloresc aşa de mult ca cele simple şi nu depăşesc 50 de cm. E bine ca atunci când faci un aranjament să pui în jardinieră combinate, şi muşcate simple şi muşcate duble.

    Preţul lor la Sibiu : cele simple 5 lei, iar cele duble între 6-9 lei.

    2: Muşcatele frantuzeşti sunt cele de care am vorbit mai sus. Eu le consider foarte speciale. Sunt plante care cresc în sus ( deci nu atârnă ) şi înfloresc toată vara. Eu le folosesc pentru a „ închide” balconul, ele formând un perete. Plantele sunt mai bine scoase în evidenţă atunci când sunt amplasate alături de alte plante potrivite cum sunt verbinele. Au nevoie de ghiveci mare, generos, dar şi de multă apă.

    Preţ: între 7-15 lei

    3: Petuniile sunt alte flori la modă. Ele rezistă la intemperii şi formează în suporturi suspendate şi jardiniere, adevărate cascade înflorite. Există pe piaţă petunii clasice care cresc în sus şi care suportă foarte bine soarele, şi petunii căzătoare. Cele din urmă sunt foarte atrăgătoare şi impresionează prin culoarea florilor. Ele pot fi simple sau bătute. Cele bătute sunt foarte frumoase doar că nu fac aşa multe flori ca cele simple. Eu în fiecare an atârn 2 ghivece cu aceste petunii, anul acesta am 3 :) Toate petuniile sunt robuste şi înfloresc până la primul îngheţ. Dar pentru aceasta ele trebuie hrănite bine! Necesarul de apă este enorm: trei petunii stufoase într-o jardinieră de 1 m au nevoie în zilele cu soare de 4 până la 6 litri de apă. E bine ca petuniile să fie udate de mai multe ori pe zi. Eu le ud de 2 ori.

    Preţ: petuniile clasice 1,5 lei iar cele atârnătoare de la 4 la 30 de lei. În funcţie de mărimea ghiveciului.

    4. Mini petunii ( hibrizi de Calibrachoa), numite şi clopoţei fermecaţi ,reprezintă cea mai recenţă apariţie pe piaţă din ultimii ani. Florile sunt mici, delicate şi trebuie udate cu grijă pentru că nu suportă umezeala stătută. Îndepărtarea florilor ofilite este o muncă migăloasă, mai ales dacă pe terasă trebuie îngrijite o mulţime de flori. Partea bună este că florile se usucă bine până la ofilire, astfel încât aproape că nu se mai observă. În plus, ele sunt acoperite foarte repede de numeroasele flori noi, care se deschid în fiecare zi. Anul acesta am înlocuit şi eu petuniile căzătoare cu 2 ghivece cu mini petunii combinate în mai multe culori.

    Preţ: 5-25 lei

    5. Lobelii. Există multe soiuri de lobelii pentru suporturi suspendate şi jardiniere, soiuri care cresc ca nişte tufe pitice şi soiuri care atârnă pâna la 50-80 de cm. Înfloresc din aprilie şi până la primele geruri ele preferând locurile însorite, însă cresc şi înfloresc bine şi în locuri semi-umbrite ( spre norocul meu ). Florile albastre-violet ale lobeliilor creează un contrast excelent cu tonurile calde.Lobeliile fac pauzăde înflorire în iulie, aşa că o tăiere potrivită stimulează o nouă înflorire. Trebuie udate regulat, căci nu suportă nici uscăciunea, nici umezeala stătută.

    Preţ: 2-4 lei

    RăspundețiȘtergere
  6. 6. Bacopa sau fulg de zăpadă este o plantă decorativă cu nenumărate flori albe. Anul acesta am găsit şi varianta lila.Planta este excelentă pentru suporturi suspendate. Înfloreşte din aprilie şi până în septembrie la loc însorit. La mine la umbră face foarte puţine flori. Se udă regulat şi cu măsură, numai cu apă stătută. Când pământul este prea uscat, planta nu mai înfloreşte.

    Preţ : 4-10 lei

    7. Bidens sau Dentiţa este una din preferatele mele. Face flori galbene ca nişte steluţe. Apare mai sus în ultima poză. Plantele înfloresc din aprilie şi până toamna târziu. Aşezată în plin soare, ea creşte foarte repede, ajungând să creeze adevărate cascade florale într-un timp record. Are nevoie de substanţe nutritive din belşug pentru a atinge forma dorită şi pentru a înflori. Se udă regulat şi din belşug. Planta este ideală pentru apariţii solo în suporturi suspendate , şi foarte rar în straturi mixte, pentru că sufocă celelalte plante.

    Preţ: 35 lei 6 bucăţi la Baumax acum 3 ani. De atunci în Sibiu nu am mai găsit-o.

    8. Verbine sunt plante cu flori de durată, al căror joc cromatic ne farmecă nu numai pe noi, oamenii, ci chiar şi pe fluturi. Sunt plante cu viaţă lungă care preferă să fie amplasate în plin soare.Se udă din belşug cu apă stătută şi e bine să le administraţi îngrăşământ o dată la 7 zile.

    Preţ: 4-6 lei

    9.Margaretele au nevoie de mai multă atenţie. Florile ofilite trebuie tăiate, altfel florile vor înflori doar în etape.

    Preţ 5 – 7 lei

    10. Salviile suportă cel mai bine soarele.

    Preţ 3 lei

    Toate aceste plante cresc bine în locuri însorite din mai până toamna târziu. Plantele trebuie udate de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, iar o dată la 7 zile administrat îngrăşământ lichid. Ele au necesităţi asemănătoare în ceea ce priveşte nevoia de apă, căci nici una dintre ele nu suportă uscăciunea sau umezeala stătută.


    Am avut şi eu câtiva ani bunci când îmi pregătem singură răsadurile. Dar asta însemna sa înmulţesc de toamna muşcatele iar de prin ianuarie să încep să însămânţez: petunii, lobelii, salvii, mimulus etc. Tu le-ai pus mult prea târziu la însămânţat. În mod normal acum trebuia să ai deja răsaduri măricele. Eu îţi recomand să cumperi de la piaţa răsaduri mari, frumoase, sănătoase ca să te bucuri de ele întreaga vară. Nu să stai să aştepţi până în iulie să facă prima floare răsadurile rahitice de care povesteşti. Şi, fie vorba între noi, de cele mai multe ori seminţele din plicuri nu ies. Aşa că nu mai merită să te complici acum când la orice mall dar şi în pieţe găseşti fel şi fel de răsaduri.

    Dacă mai doreşti şi alte detalii, îţi stau la dispoziţie. Trebuie doar să ai idee ce combinaţii vrei să faci.

    RăspundețiȘtergere
  7. Terasa este acoperita pe o adancime de 50cm, iar cele 2-3 jardiniere se vor afla pe pervazul exterior al ferestrei, acolo nu ajunge niciodata ploaia. Ai dreptate cu semintele, dar parca nu ma indur acum sa renunt la toate plantutele, ma mai gandesc pana deseara daca vor fi 2 sau 3 jardiniere mici, deseara revin cu poze ale ambientului (ca sa alegem culorile).

    Jardinierele au la baza 15 x 35 cm, sunt relativ mici. Sus la buza se largesc. Cand am pus in ele muscate cazatoare am pus 3 intr-o jardinera, mai incapea si ar fi putut fi ceva si in spatele lor. Bine, nici muscatele mele nu au fost cine stie cat de mari si ramificate.
    La noi la piata sunt foarte multe sorturi de flori, sunt f. frumoase ghivecele suspendate dar nu vreau asa ceva, mi se pare nepractic si obositor de carat mereu un scaun si urcat pe el, ca sa le uzi. Ma gandesc insa la ceva similar de agatat mai jos pe perete, deci sa curga doar spre fata. Doar ca atunci iarasi nu poti folosi florile in ghiveciul lor ala initial, de suspendat, si probabil prin replantare floarea sufera, am mai patit.

    Revin pe deseara cu poze undeva pe blogul meu, o sa-ti dau un link sa le vezi si apoi hotaram impreuna ce culori, ce sorturi si cate rasaduri. De cumparat, voi cumpara sambata viitoare, ca acum tocmai zugravesc terasa si nu am timp.

    Un week-end fain si multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sfatul meu este ca atunci când cumperi de la piaţă o floare, indiferent ce ghiveci are, să-l schimbi cu unul mai mare. În general răsadurile sunt ţinute în ghivece mici, iar mutarea lor în jardiniere sau ghivece mai mare, este necesară. Eu am cumpărat petunii căzătoare mari, de 30-40 cm, care erau în ghivece măricele, iar când le-am desfăcut nu mai aveau pământ deloc , ci tot ghiveciul era plin de rădăcini. Le-am rupt la fund, pentru a le aerisi, si apoi am completat cu pământ de jur împrejurul ghiveciului. Acum au spaţiu să se dezvolte. Ei când le înmulţesc, folosesc îngrăşăminte de înrădăcinare care facilitează dezvoltarea acestora, dar nu se gândecs că nu au spaţiu suficient. De aia trebuie în neapărat mutate în alte ghivece.
    Poţi face în acele jardiniere nişte combinaţii între: muşcate căzătoare, petunii şi lobelii. Arată bine, se îngrijesc uşor şi o duc bine în acelaş loc. Muşcatele le pui în faţă, lobeliile în părţi, iar în spate merg 2 petunii normale nu căzătoare. Dacă muşcata este mare este suficient una, dacă găseşti răsaduri mai mici, merg 2.
    În ceea ce priveşte ghivecele suspendate, ai dreptate se udă greu şi e incomod să te ocupi de ele. Însă tu mutându-le în jardiniera ta la geam, le poţi reorienta să cadă doar pe o parte. Şi asta e valabil pentru orice floare cumpărată într-un ghiveci mare gata de agăţat.
    Aştept linkul :):)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce inseamna "le-am rupt la fund pt. a le aerisi"? ai rupt radacinile? din lungimea radacinilor? sau le-ai taiat? una cate una sau le-ai rupt cumva impreuna din gramajoara aia de radacini? eu n-am deloc notiunile elementare, nu stiu daca planta nu sufera iremediabil daca-i rupi din radacina.

    Apropo de mutare in alt ghiveci. Mi-am luat si eu prin martie o clematita President si s-a lungit f. rapid si frumos, ba daduse si 3 flori. Si m-a pus dracu' de am mutat-o intr-un ghiveci mai adanc putin si mai larg, ca mi s-a parut cam ingust cel in care am cumparat-o, gandind ca va fi de 3 metri in final. Ei bine,de atunci, ciuciu flori, ciuciu crescut, sta pe loc. Acuma ce face oare? face radacini in loc de flori?

    RăspundețiȘtergere
  10. Am pus la aceeasi postare:
    http://micilevacante.wordpress.com/2012/02/26/expert-in-vase-cu-flori/
    la sfarsit 3 poze, incepe cu "Pentru Cora".

    Stiu in teorie de colorit analog(aceeasi paleta-deci ar veni pe langa albastru, mov si ciclam), contrastant(contrastant la albastru e portocaliul si galbenul sau rosul), monocromatic (orice, in afara de alb care nu mi-ar place) si multicolor, dar nu ma pot decide. fireste, conteaza si ce anume flori se potrivesc si ce culori se gasesc. De placut imi plac toate tipurile de combinatii sau culori, insa alb vreau doar cel mult cateva puncte.
    Te astept :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Rădacinile formate pe fundul vechiului ghiveci se taie de la bază (atât cât să nu le strici, să zic vreun centimetru doi), pentru ca rădăcinile să fie stimulate să crească. Poţi să le tai cu cuţitul sau poţi să le rupi. Nu contează.

    Clematitele eu le văd mai pretenţioase. Ele trebuie să fie plantate într-un pământ de flori de calitate. Pe fundul ghiveciului trebuie pus un strat de drenaj din pietriş pentru a asigura scurgerea apei în exces. Adâncimea de plantare trebuie să fie de 7-10 cm. Planta are nevoie de puţină îngrijire sub forma unui îngrăşământ cu azot din primăvară până vara şi de unul cu potasiu şi fosfor în august.
    Mai las-o puţin că poate îşi revine, nu ştiu ce să zic. Se pare că a fost afectată de mutarea în alt ghiveci. Dar încearcă să-i administrezi îngrăşământ special şi poate îşi revine.

    Ce terasă frumoasă ai:)) ce m-aş desfăşura pe acolo. Din păcate loja mea nu are decât 2,60 m .
    Jardinierele verzi nu prea pun în evidenţă florile. Părerea mea. De aia şi eu am apelat la jardiniere albe. Am un rând şi maro dar să-ţi spun drept nu îmi place cum arată, deci nu le folosesc. Pe alb florile se văd cel mai bine.

    Dar să revenim la aranjamente. Până la urmă jardinierele nu contează decât în prima fază pentru că peste o lună ele sunt acoperite de flori şi oricum nu se mai văd. Eu îţi recomand nişte aranjamente simple, uşor de îngrijit şi care se potrivesc cu terasa. Aş pune în faţa jardinierei 2 muşcate căzătoare de culori diferite ( poate chiar un portocaliu şi roşu ca să se asorteze cu masa), în părţi câte o lobelie albastră( una în stânga şi una în dreapta ), iar în spate 3 petunii normale. Petuniile pot să fie de orice culoare. Eu una chiar caut să găsesc flori de diferite noanţe şi culori. Mie îmi place ca balconul să fie multicolor, vesel şi atrăgător. Aranjamentele într-o singură culoare, sau chiar în două culori, eu le văd foarte plictisitoare.
    O a doua variantă ar arăta aşa: în faţă 2 bidens ( sunt acele flori galbene din pozele mele) care atârnă iar în părţi nelipsitele lobelii( tufele alea albastre ). Ele dau culoare în balcon şi la tine se şi asortează cu scaunele. Iar în spate se pot planta 2-3 verbine normale, cele care cresc în sus, sau 2 muşcate drepte.

    În ceea ce priveşte răsadurile tale, trebuie în neapărat mutate în alte recipiente.Nu ştiu în a doua jardinieră din stânga ce ai, dar răsadurile sunt foarte dese. Încearcă să le separi , apoi sădeşte-le în păhărele mai mici. Am impresia că în prima jardinieră din stânga ai crăiţe iar în a treia zorele. La fel şi pe ele, sădeşte-le în ghivece mai mici pe fiecare în parte. Eu răsadurile le aveam în faza asta pe la sfârşitul lui februarie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc! Uite cum o sa fac: in zilele urmatoare ma duc la piata si caut toate florile de care spui tu, sa vad care din combinatii o pot face si in functie si de preturi, ma decid pt. 2 sau 4 jardiniere, ca pe pervaz incap 4, asa au fost pana acum. Pana sambata stabilesc exact ce si cat cumpar.

    Pamantul conteaza? eu, recunosc, l-am luat intotdeauna pe cel mai ieftin, pe aici e unul unguresc "pamant de flori universal", asta mi-e mai la indemana acum, neavand masina sa-l car de cine stie unde.

    Ca ingrasamant, am folosit anul trecut si mai am Vitaflora pt. muscate, l-am folosit pt toate florile. daca imi recomanzi altceva, o sa cumpar. Anul asta inca nu am pus ingrasamant.

    Uite cum fac eu rasadirile sau plantarile, ca asa am facut si cu clematita si poate e gresit. Nu stiam de ruperea radacinilor si tocmai ca aveam grija de ele. Inainte de mutarea in alt ghiveci, vreo 2-3 zile nu le ud, ca pamantul sa fie uscat. In momentul mutarii, le scot cu pamant cu tot din vechiul ghiveci si le pun in noul, iar pamantul nou e doar in jurul coletului cu pamant vechi. Ma gandisem ca asa ar fi bine sa nu deranjez radacinile, planta. Gresit?

    RăspundețiȘtergere
  13. Pământul contează în primul rând! Nu cumpăra niciodată pământul cel mai ieftin că atunci şi rezultatele o să fie pe măsură. Calitatea pământului este importantă mai ales pentru plantele cultivate în ghiveci, deoarece, în cantitatea mică de pământ pe care o au la dispoziţie, rezerva nutritivă se epuizează mult mai repede. Eu cele mai bune rezultate le-am avut cu pământul Nutrisol, un amestec de turbă, humus şi coajă de răşinoase. Un amestec special pentru plante de balcon. De câţiva ani am trecut pe pamânt pentru plante de balcon Green Vital, pentru că Nutrisol nu am mai găsit pe aici.Green Vital este un pământ special, fertilizat şi gata de folosire pentru plantarea muşcatelor şi a altor plante de balcon. Ţi-l recomand. Eu l-am găsit în Baumax. Şi Nutrisolul este tot unguresc, aşa că e posibil ca şi „pământul de flori universal” pe care l-ai găsit tu, să fie bun. Dacă pământul este negru, iar atunci când îl iei în mână este gras, atunci e ok.

    Eu de 3 ani de zile nu le mai administrez îngrăşământ, dar pe vremuri foloseam Multi Plant Vit. Era bun. Ştiu că şi Vitaflora e bun. Poţi să-l foloseşti liniştită în continuare.

    În mod normal orice floare înainte de răsădire trebuie udată din abundenţă. Pentru ca să o poţi scoate uşor din vechiul ghiveci. Dar să nu faci asta la toate florile. E una când răsădeşti o petunie, muşcată sau lobelie ( adică plante mici de balcon) şi alta când muţi flori perene precum clematita. Dacă e să ne luăm după cărţi, ele spun că, clematitele se mută în alt ghiveci numai toamna. Evident că se pot muta în orice perioadă a anului, dar cu mare grijă. Probabil că la clematita ta ceva nu i-a convenit. Fie că nu e bun pământul, fie că a avut prea multă apă, sau poate chiar are vreo boală.

    Atunci când cumperi răsaduri din piaţă trebuie în neapărat să le muţi în ghivece mai mari. Atunci tapetezi noul ghiveci cu pământ, scoţi floarea, îi rupi rădăcinile la bază, şi o replantezi în noul ghiveci. Completezi cu pământ şi îl tasezi bine în jur. Nu uita să le uzi după ce faci această operaţiune.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am uitat să specific. Plăntuţele tale din jardiniere eu nu le socotesc ca fiind răsaduri. Răsadurile sunt florile care deja au ajuns sub formă de tufă. Eu de alea tot vorbesc când vine vorba de mutat în alt ghiveci. Cele pe care le ai tu în jardiniere, trebuie luate cu grija, eventual cu penseta, şi mutate în ghivecele mai mari. Fără a le deranja rădăcina. Numai după ce cresc mai mari le tratezi cum îţi spuneam.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cora,

    Uite noutatile:
    -am luat pamant special pt. muscate si alte flori de jardiniere, nu era ieftin, alea 2 nume date de tine nu erau la Dedeman
    -am uitat sa spun ca eu pot tine umbrela deschisa tot timpul cat bate soarele pe geam, deci pot proteja florile de soarele ucigator
    -am fost la piata si am inventariat ce este, insa aman cu inca o saptamana operatiunea ca mi se prelungeste zugravitul, deci poate mai apare si altceva
    -este lobelia taratoare si netaratoare, de care sa iau, ambele albastru-mov?
    -nu este bidens
    -verbena e doar pitica, vreo 10-15cm, zic vanzatoarele ca nu creste
    -sunt muscate taratoare si drepte, cu flori duble sau simple, gama rosu-roz, f. putin portocaliu si alb
    -petunii drepte multe culori
    -gazania f frumoase si mari, margarete mari si craite mici (astea toate-s galben si portocaliu si in afara de ele galben nu mai este decat gura leului).
    Astea toate de mai sus sunt rasaduri.
    Cele mai frumoase petunii curgatoare (superbe) sau muscate curgatoare sau lobelii sunt insa in ghivece de suspendat si-s curgatoare in toate directiile, astea sunt si scumpe, cam 16lei una. Dar eu intelesesem ca iau rasaduri, nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu există lobelia decât atârnătoare. Sunt sub formă de fufă ( în primă fază apoi atârnă) de 5-10 cm, şi cu lăstari mai lungi de până la 80 cm. Eu ţi le recomand pe cele de 80 cm pentru că arată mai bine în aranjament. Cele ca tufele trebuiesc tunse la un moment dat, ca să dea din nou, şi nu merită să te complici dacă găseşti din astea lungi.

    Petuniile c urgătoare cele în ghivece mari la 16 lei nu sunt scumpe. Aici sunt între 25 şi 30 de lei. Şi eu am dat 25 pe una.

    Da, e mai bine ca să iei răsaduri mai mici atunci când faci aranjamente în jardiniere. Când vrei să-ţi atârni un ghiveci, atunci e fain să le iei gata mari. În cazul tău răsadurile sunt ok.

    Ce să zic, încearcă să faci o combinaţie între muşcate, petunii şi lobelii. Merge şi o gazanie în spatele jardinierei. Gazania înfloreşte numai la soare . Sunt faine că sunt galbene şi cu flori mari şi arată bine în combinaţii. La mine nu înfloresc din păcate.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cora, hai sa vezi ce am facut :)
    http://micilevacante.wordpress.com/2012/06/01/terasa-mea-in-luna-mai/

    te astept cu parerea, ce nu-i bine, ce urmeaza...

    RăspundețiȘtergere
  18. Am văzut de ieri. Ţi-am lăsat de două ori câte un comentariu, nu înţeleg de ce nu apare. Iniţial am crezut că trebuie să-l aprobi! Hai că mai încerc odată să vedem acum dacă apare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Astăzi îmi zice aşa " A fost detectat un comentariu duplicat; se pare că te repeți!"

    RăspundețiȘtergere
  20. No, venisem sa vad daca aici esti, ca ma gandisem ca esti plecata pe undeva. Ai dreptate, erau 2 comentarii de-ale tale in spam, cu inca doua spam de-adevaratelea, in engleza. Oare de ce le-a pus si pe ale tale, habar nu am. Nu mi s-a mai intamplat decat inca o data mai demult si de-aia nu prea verific des. In schimb mi s-a intamplat si mie la mai multe bloguri sa-mi fie trecute comentariile la spam intr-o aceeasi perioada si eu am o explicatie pt asta, am vazut ca o bloggerita mi-a sters comentariul ca nu i-a placut si presupun ca m-a declarat spam. Si apoi am suferit o vreme, pana ce mai multi altii m-au declarat nespam. Asa ca mi-ar fi util, ca sa inteleg, daca stii cumva din ce cauza ti s-a intamplat asta la mine: crezi ca ti-a mutat cineva un comentariu la spam sau l-a sters dupa ce a aparut?

    Acumm ma duc sa-ti citesc comentariile ca nu am apucat :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Habar nu am de ce comentariile ajung în spam. Am mai păţit-o şi pe alte site-uri. De atunci m-am învăţat să verific mesajele şi în folderul spam. Ceea ce te sfătuiesc şi pe tine!
    PS: Nu cred că are nici o legătură cu stergerea mesajului de pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  22. De unde pot face rost de niste verbina ?:-?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ora asta nu ai de unde. La primăvară găseşti în florării sau la piaţă!

      Ștergere
  23. Buna! As vrea sa pun o jardiniera la geam, dar eu stau catre est si vara soarele este destul de puternic. As vrea sa cumpar niste plante curgatoare dar nu stiu ce plante sa iau. Poti sa-mi dai o idee sau un sfat? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele mai indicate flori sunt muşcatele căzătoare. Ele o duc bine şi la soare şi la umbră. Diferenţa este că la soare fac mai multe flori. Sunt uşor de îngrijit şi înfloresc până toamna târziu.
      Ca sfat: udarea muşcatelor se face ori dimineaţa devreme, ori seara la apus. Niciodată în timpul zilei.

      Ștergere
  24. Cora.... va rog sa ma ajutati, vreau sa imi pun 3 jardiniere la .... geamul se afla in partea de nord dar problema e ca nustiu ce plante ar trebui sa rasadesc adica care sunt rezistente la umbra si cum trebuie ingrijite, din mesajele de mai sus am inteles ca se foloseste pamint special si ca semintele din pachet nu merg?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa cum am specificat şi mai sus pentru astfel de poziţii recomand muşcatele, lobeliile, petuniile şi begoniile. Dacă vrei ca florile să fie frumoase şi sănătoase atunci este nevoie de pământ special de flori. În general seminţele din pachet pe care le găsim în comerţ sunt vechi iar riscul să nu germineze este foarte mare.

      Ștergere
  25. Buna....simt miros de primavara si imi gandesc aranjamentul florilor din acest an. Am citit blogul si anul trecut ( terasa ta ma imbolnaveste) si m-am inspirat mult din spusele tale...am montat jardiniere la ferestre cu flori multe si colorate...o incantare......Anul acesta ma gandeam la muscatele curgatoare ( acelea din Alpi). Dar nu stiu cam cate merg in jardiniera, vreau sa fie bogate...Am jardiniere de 40 cm intercalate cu ghivece...Aici as avea nevoie de sfatul tau...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună! Şi eu. :) Dacă jardinierele au doar 40 cm, atunci nu merg mai mult de 2 muşcate. Recomand între cele două fire să pui şi o lobelie ( florile acelea albastre care cresc sub formă de tufă) pentru a da un aspect şi mai plăcut aranjamentului.

      Ștergere
  26. Buna,

    Am si eu un balcon la mal de Dunare orientat spre sud. Balconul de deasupra il acopera insa jardinierele sunt suspendate de balustrada, deci in bataia ploii si a vantului destul de puternic intrucat balconul este complet deschis.
    Am facut ceva cercetarii referitor la acest subiect si mi-a starnit interesul modul tau de a oferi sfaturi. Eu as vrea flori pitice (20 -25cm inaltime) care pe perioada iernii sa nu necesite ingrijire intrucat nu am spatiu de depozitare al lor. Cel mai bine s-ar incadra aici cele cu bulbi? Poti sa-mi dai cateva exemple de fori care se incadreaza in cerinte? Totodata as vrea sa stiu cum se ingrijesc muscatele cazatoare, inclusiv pe timpul iernii, deoarece dintr-un exces de zel am cumparat cateva.
    Sunt la prima experienta de "peisagistica" si mai ales cand vine vorba de balcon, asadar am nevoie de sfaturile cuiva priceput.
    Astept cu interes. Se poate discuta chiar pe un e-mail privat?
    O seara buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună. Nu recomand flori cu bulbi pe balustradă pentru că sunt foarte sensibile şi mai complicat de îngrijit. Cele mai potrivite plante pentru balconul dv. sunt muşcatele, fie ele căzătoare sau drepte. Pentru că nici o altă floare de balcon nu are un spectru cromatic mai larg decât muşcatele care atârnă sau cresc drept. În plus sunt foarte uşor de îngrijit şi fac faţă cu brio vântului şi ploii. Mai mult decât atât, muşcatele înfloresc până toamna târziu. Din păcate, ele nu rezistă bine în casă, iarna. Dar nu vă faceţi griji, plantele iernează foarte bine într-un loc uscat şi răcoros ( ex. Pivniţă). De îngrijit pe perioada verii se îngrijesc uşor. Nu trebuie decât să îndepărtaţi florile şi frunzele ofilite şi să administraţi săptămânal îngrăşământ.
      Dacă vă plac mult florile colorate, atunci sfatul meu este să faceţi combinaţii. Alături de muşcate puteţi intercala petunii, verbine, lobelii, margarete sau bacopa. Muşcatele şi petuniile sunt plante clasice de balcon. Ambele sunt nepretenţioase şi uşor de îngrijit. De asemenea ,alături de muşcate, florile Bidens fac o combinaţie ideală. Galbenul strălucitor şi roşul intens se văd bine de departe şi fac ca jardiniera să fie un punct de atracţie.
      Pentru mai multă inspiraţie, vă recomand două articole în care am ataşat multe fotografii cu aranjamente florale:
      http://corasb.blogspot.ro/2013/03/de-prin-lume-fotografiate-ii.html
      http://corasb.blogspot.ro/2015/03/de-prin-lume-fotografiate-iii.html
      Dacă mai aveţi şi alte nelămuriri vă stau oricând la dispoziţie!

      Ștergere
  27. parerea mea e ca va complicati cu florile naturale, care cresc greu si infloresc numai cand au ele chef. eu mi-am facut balconul cu flori artificiale, nu stiu cat or tine, dar cred ca ajung tot acolo ca pret. in plus, florile artificiale isi mentin dimensiunile si , sper eu, si forma, asa incat am putut gandi de la inceput schema balconului, fara ca aceasta sa se schimbe in timp in mod nedorit, de ex, prin cresterea excesiva a plantelor.
    atasez si niste poze.
    mai am de lucru la el, trebuie pusa si o masuta si completat randul de jos, de preferinta doar cu frunze, nu cu trandafiri, ca sa nu arate prea incarcat.
    vecinii sunt deja incantati de cum arata.
    eu zic ca nu e chiar asa de rau.
    LINKURI:
    https://ibb.co/MGg610d
    https://ibb.co/gzvBRTC
    pozele nu sunt de cea mai buna calitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părerile sunt întotdeauna împărțite. Eu una prefer florile naturale pentru diversitate dar mai ales pentru mirosul care învăluie întreaga locuință. Din păcate, din cauza crizei de timp, a banilor și de ce nu ... a comodității, preferăm să înlocuim florile naturale cu plante artificiale. E adevărat că acestea din urmă nu necesită îngrijire, odată ce le-ai achiziționat, poți uita liniștită de ele. Nu e nevoie să le schimbi pământul, să le uzi, să le tualetezi de florile ofilite sau să le stropești cu insecticide. Eu am o nelămurire: care mai este satisfacția dvs.?! Evident că este o întrebare retorică. Eu pot să vă spun doar, că una dintre cele mai mari bucurii de care puteți avea parte, poate fi resimțită chiar în balconul amenajat de dvs.! Atunci când pășiți în locul în care naturalețea, culoarea și mirosul se îmbină armonios. Pe lângă faptul că un asemenea balcon vă ține ocupată și vă oferă satisfacția muncii dvs., acesta are și rol de relaxare ca într-o mini grădină, departe de privirile indiscrete ale trecătorilor. Dacă știți să alegeți florile potrivite, acestea nu vor crește greu și vor înflori constant până toamna târziu.

      Ștergere
  28. Acum am citit ca balconul este al tau, asa este?
    Este foarte frumos!
    Eu am postat balconul cu flori artificiale, dar m-ar interesa ca, in timp, sa il transform in balcon cu flori naturale, insa nu am experienta deloc in cresterea plantelor si nici timp nu prea am.
    M-ar interesa cat ar costa asa un balcon si daca florile implica o ingrijire speciala. Balconul meu este pe nord-vest, nu prea am soare deloc, maxim o ora, intre 5 si 6 dupa amiaza.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Mulțumesc!
      Prețul unui astfel de balcon diferă în funcție de diversitatea soiurilor pe care le folosiți în aranjamentele florale. Poate să ajungă la 1000 de lei, dar poate foarte bine să depășească cu mult această sumă. Depinde de preferințele dvs și de unde vă procurați răsadurile.
      Evident că fiecare plantă are nevoie de îngrijiri speciale. Referitor la poziția balconului dvs. este ideală pentru aceleași soiuri pe care le folosesc și eu în aranjamente. Așa cum am specificat mai sus, balconul meu se află în poziția nord, astfel încât soarele bate foarte puțin dimineța.
      Citiți vă rog comentariile. În comentarii am răspuns punctual și detaliat despre fiecare floare în parte. Prețurile între timp nu mai sunt de actualitate. Pentru un preț corect înmulțiți cu 2.
      Mai multe despre flori am scris aici. https://corasbflori.blogspot.com/

      Ștergere