joi, 31 mai 2018

Parcul Național Hohe Tauern și cascada Krimml

Unul dintre motivele pentru care am ales în această primăvară ca destinație de vacanță Austria, este poate faptul că doar o mică parte a Europei a mai rămas astăzi sălbatică, Parcul Național Hohe Tauern fiind unul dintre aceste locuri. Ocupă o suprafață de peste 1800 km², fiind cel mai mare parc național al Austriei și se întinde în trei landuri: Salzburg, Carinthia și Tirol. 
În 2015 ne planificasem în detaliu o vacanță pe aceste meleaguri, vacanță care în final s-a desfășurat mai mult prin Elveția și mai puțin prin Austria. Era momentul să ne întoarcem cu timp în  cea pe care o consider de ani buni țara mea de suflet, țara în care mă simt poate cel mai bine și asta pentru marea varietate a munților, pajiștilor, pădurilor și chiar a peisajelor glaciare, toate obligatoriu de savurat, admirat și fotografiat.
Gerlos Pass
Știu că v-am mai spus, dar chiar dacă mă repet, o spun din nou: ador această țară pentru peisajele ei idilice! De Austria m-am îndrăgostit iremediabil încă din 2009, atunci când am pășit curioasă pentru prima dată pe teritoriul ei. M-au fascinat dintotdeauna multitudinea de căsuțe din lemn pline de flori aflate peste tot și pe cele mai înalte culmi, m-au încântat lacurile impresionante care apar din senin la fiecare cotitură, m-au bucurat uimitoarele cascade cu susurul lor care te invită la relaxare dar și munții săi semeți. Aceasta este Austria, o adevărată grădină, cu munți, cu lacuri, cu văi, cu pajiști verzi și cabane tradiționale, cu flori, cu spații verzi care să ne redea bucuria de a respira aer curat, de a ne clăti ochii în frumos, în spiritul omului care știe să sfințească locul. 

duminică, 27 mai 2018

Mănăstirea Mayerling și tragica sa poveste

Dacă nu ați auzit de Alland și Mayerling, vă sugerez să faceți o oprire aici la următoarea vizită la Viena. Este posibil să fie una dintre cele mai frumoase regiuni de vizitat și datorită poveștii savuroase din spatele acestor locuri ce nu trebuie ratate atunci când vizitați Austria Inferioară. Alland a fost cândva reședința babenbergilor și locul de naștere al lui Friedrich de Austria. Astăzi, principala lui atracție, pe lângă multele posibilități pentru sport - mersul cu bicicleta este o activitate populară în weekend -, este Mănăstirea Mayerling, care  a devenit un nume cunoscut după ce a fost locul tragicei sinucideri a prințului coroanei, Rudolf, care a avut loc în cabana lui de vânătoare de aici. În locul unde prințul și-a împușcat mai întâi amanta, baroneasa Maria Vetsera, și apoi pe el, se află acum o mănăstire carmelită, fondată de Frantz Joseph.