vineri, 15 noiembrie 2013

Tallinn – o bijuterie modestă dar cu un rafinament de invidiat

Călătoream într-o zi imaginar pe harta care îmi zâmbeşte zi de zi din faţa biroului şi încercam să identific care este cea mai îndepărtată capitală în linie dreaptă, la nord de Sibiu.  Ştiam că este Helsinki, însă nu intenţionam să trec  Marea Baltică pentru a ajunge la ea, deci, Tallinn era oraşul de la capătul hărţii, cea mai nordică dintre capitalele Ţărilor Baltice. Mi-am făcut rapid un traseu imaginar pe care l-am trasat din ochi pe hartă. În drum   „mă împiedicam” de câteva capitale care deja îmi stărnise interesul. La scurt timp întregul traseu a devenit din vis, realitate. După cum v-aţi dat deja seama, astăzi  ne „vom plimba” prin cel mai mare oraş al Estoniei – Tallinn,  cunoscut  înainte sub numele de Reval. 
Se  întinde de-a lungul golfului cu acelaşi nume chiar peste Golful Finlandei din Helsinki şi la jumătatea drumului dintre St. Petersburg şi Stockholm, oraşul ocupând o poziţie maritimă binecuvântată, care m-a făcut să-l văd   -  până să ajung să-l descopăr la faţa locului -  cel mai atractiv dintre toate oraşele din Ţările Baltice.
Oraşul Vechi, înscris în anul 1997 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Nu ştiam prea multe despe Tallinn şi pe măsură ce îl vizitam am avut o mare surpriză. Tallinn , capitala Estoniei,  seamănă mai mult cu oraşele scandinave decât cu cele central-europene, fiind un oraş  al contrastelor, un oraş îngrijit şi curat unde farmecul medieval se îmbină armonios cu arhitectura modernă.  Vechiul său oraş istoric abundă de terase, restaurante, cafenele dar şi cluburi de noapte ascunse între zidurile de piatră, în vreme ce în „noua” zonă centrală, bisericile vechi de lemn se luptă pentru spaţiu cu zgârie-norii strălucitori din sticlă şi oţel. Din păcate capitala Estoniei nu a ajuns încă un nume mare pe lista capitalelor europene de vizitat, însă progresiv  îşi construieşte cu migală şi dichis imaginea de oraş romantic şi boem.
 Turnurile de apărare din Oraşul de Jos
Tallinn  - o vedetă a Mării Baltice

Desigur, primul loc care trebuie vizitat este Oraşul Vechi  - Vanalinn - , inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, cocoţat pe un deal de pe ţărm. Este împânzit de străzi pietruite şi alei înguste care te conduc spre cele mai fermecătoare grădini. Oraşul Vechi  este separat de restul oraşului de vechi ziduri de apărare, fiind unul dintre cele mai pure oraşe vechi medievale din nordul Europei. De altfel, foarte puţine oraşe din Europa surprind aura Evului Mediu atât de încântător precum o face această capitală.
La restaurant în pasajul 
Sfânta Ecaterina





















Oraşul de Sus , sau Toompea, locul fortificaţiilor estoniene originale, încoronează dealul la o altitudine de 48 m deasupra nivelului mării.  Aici, pe colina Toompea, în inima Tallinnului, s-au aşezat primii estonieni. O legendă spune că, dealul Toompea este mormântul lui Kalev,  fondatorul Tallinnul. Când acesta a murit, văduva sa Linda, fiind profund îndurerată, a cărat piatră cu piatră pentru a-i acoperi mormântul până când s-a format acest  deal. Despre străvechiul castel construit cândva aici şi despre cetatea Kalevan legenda spune că, pe o stâncă de calacar din centrul oraşului, se află o movilă în care odihnesc osemintele eroului naţional mitic Kalev. Din păcate, istoria a măturat urmele timpurilor străvechi, iar în locul castelului iniţial şi al cetăţii Kalevan năvălitorii danezi şi-au construit edificii proprii. În anul 1219, ei au dat oraşului numele de astăzi, „ Taani Linn”, adică „oraşul danez”.




















Oraşul de Jos – All-linn – este astăzi cea mai frumoasă parte a capitalei. Stăzile pavate cu piatră ce duc spre casele venerabile îndeamnă la plimbări lungi. Astfel, strada Vene ne duce spre cartierul aşa-zis latin. Cândva, aici locuiau meseriaşi mărunţi, dar şi astăzi putem să vedem cum lucrează artiştii specialişti în ceramică sau portretiştii stradali de ocazie.
Clopotniţa în stil gotic a  Bisericii Sf. Olav, înaltă de  159 m, construită în vârful turnului în 1500, făcând din
Sf. Olav cea mai înaltă clădire din lume la acea vreme.
Pe măsură ce s-au dezvoltat, atât Oraşul de Sus cât şi Oraşul de Jos,  au căpătat o personalitate diferită: puterile feudale şi ecleziastice locuiau sus, în vreme ce negustorii şi breslaşii, locuiau jos. Abia în secolul al XIX-lea s-au produs schimbări, ambele părţi ale Tallinnului fiind reunite într-un tot armonios.
Capitala Estoniei domină întinderea  albastră a Mării Baltice.

Atracţii irezistibile

Cel mai plăcut şi util mod  de a explora aşa cum se cuvine Centrul Vechi este per pedes. Nu este mare, poţi să te plimbi şi să vezi tot în doar 3-4 ore.  Dar pentru aceasta aveţi nevoie de încălţări comode. Există mai multe căi de acces pe care puteţi ajunge în Oraşul Vechi, însă calea cea mai utilă este trecând prin pitoreştile Porţi Viru din sec. al XVI-lea, din est, şi apoi luând-o pe strada Viru plină de magazine , terase şi restaurante. Această stradă duce cel mai rapid spre Piaţa Primăriei ( Raekoja plats ), inima oraşului medieval şi cel mai bun loc pentru a începe să exploraţi oraşul. Aici se poate observa cel mai bine riguarea şi estetica tipice statelor germanice, căci, timp de câteva secole, oraşul s-a aflat sub stăpânirea nobilimii germane. Influenţele germane şi scandinave s-au răsfrânt în primul rând asupra arhitecturii  caselor îngrijit construite, reamintind de primii lor proprietari. 
Piaţa Primăriei
 Vreme de şapte secole, inima culturală şi socială a oraşului Tallinn a fost această piaţă. Chiar şi acum piaţa serveşte ca loc de adunare pentru turiştii şi locuitorii oraşului.  Vara piaţa este plină de terase, iar în timpul iernii, ca în fiecare capitală  europeană este amenajată o Piaţă de Crăciun. De remarcat este faptul că, în nopţile răcoroase de vară, terasele sunt încălzite cu radiatoare specifice, iar turiştilor le sunt oferite şi pături groase, din lână. Un obicei pe care nu l-am mai întâlnit până acum. În schimb, în această piaţă am avut norocul la  miezul nopţii să asistăm la un spectacol de acrobaţii dar şi la un superb număr de jonglerie cu flăcări, evident pe acorduri de chitară.  Atmosferă "incendiară", ce să zic... J  Mi-a plăcut mult atmosfera plină de viaţă a oraşului la miezul nopţii, aerul vesel şi prietenos al oamenilor dar şi frumuseţea străzilor pitoreşti şi a clădirilor care strălucesc în noapte.  



Piaţa este înconjurată de căsuţe vopsite în culori pastelate, la parterul cărora se află restaurante, cafenele şi baruri irlandeze, iar în centru domină Primăria. Documentele istorice atestă existenţa unei alte primării care s-ar fi aflat în acelaşi loc la începutul anului 1322, însă actuala structură în stil gotic târziu a fost terminată în 1404. De pe turla acesteia, Bătrânul Thomas ( Vana Toomas ) – girueta în formă  de soldat veghează asupra oraşului încă din 1530, devenind un simbol al oraşului. Se poate urca în Turnul Primăriei ( deschis între 15 mai - 30 august, între orele 11-18, taxă de intrare ) înalt de 64 m, pentru a profita de panorama spectaculoasă a Oraşului Vechi.
Clădirea Primăriei, cică singura primărie gotică păstrată în Europa de la 1400...
Vis-a-vis de Primărie se află Farmacia Primăriei ( Raeapteek ), una dintre cele mai vechi farmacii încă în funcţiune din Europa. A fost menţionată în documente prima dată în 1422. Din 1580 până în 1911, a fost condusă de 10 generaţii ale aceleaşi familii. Unele dintre cele mai folositoare preparate vândute aici în secolele trecute conţineau liliac tocat, albine arse, piele de şarpe şi praf de corn de inorog. Astăzi, aici se vând aceleaşi produse ca în farmaciile moderne, însă, ca un omagiu adus istoriei sale, locul mai păstrează o mică sală de expoziţii, prezentând ustensile vechi şi medicamente arhaice.
La mică distanţă de piaţă, trecând prin pasajul Saiakang ( în traducere pâine albă ), ajungem la Biserica Sf. Spirit. În sec. XIII, aici exista şi un azil care îngrijea oamenii bătrâni, săraci şi bolnavi ai oraşului. Clădirea a fost terminată în anii 1360, însă turla a fost înlocuită de multe ori după incendii devastatoare, ultimul având loc în 2002.




















Vis a vis de Biserica Sf. Spirit se află Sala Marii Bresle a oraşului Tallinn, o asociaţie bogată de negustori care au avut o influenţă considerabilă asupra afacerilor oraşului. Astăzi, sala este folosită de o filială a Muzeului Estonian de Istorie, care prezintă dezvoltarea  naţiunii din timpuri preistorice până în sec. XVIII. 
Trecerea spre Toompea din Oraşul de Jos este facilitată de două străzi pitoreşti: Pikk jalg ( Picior lung ) şi Luhike jalg ( Picior scurt ), ale căror nume ciudate au dat evident naştere unei vechi anecdote, perpetuată de generaţii de ghizi turistici, potrivit căreia oraşul Tallinn " şchiopătează". Strada Pikk jalg este după cum spune şi numele, lungă, şi abruptă şi se zice că ar fi cea mai veche stradă din Tallinn. Începe de sub arcul Turnului - Poartă Picior Lung şi continuă urcând spre Lossi plats ( Piaţa castelului ). Odată ce ai ajuns în piaţa castelului în faţă ţi se arată impunătoarea Catedrală Alexander Nevsky, cu domurile ei în formă de bulb de ceapă. Construită între 1894 şi 1900, structura impresionantă este şi acum cel mai important lăcaş de cult pentru credincioşii ortodocşi ruşi din Tallinn. În timpul construcţiei catedralei, circula un zvon potrivit căruia constructorii care au lucrat la fundaţie ar fi dat peste o uşă din fier pe care scria: "Blestemat fie cel ce-mi va tulbura liniştea". Povestea, cu dedesupturile sale politice , a fost interpretată de localnici ca un semn că vechiul mormânt al lui Kalev a fost descoperit şi că acesta nu a fost deloc încântat de proiectul de construcţie.
În apropiere de catedrală se află castelul Toompea, cetatea de scaun istorică din Estonia şi clădirea aşa-numitului Riigikogu, Parlamentul Estoniei. Castelul datează din 1229, când Cavalerii Sabiei au construit o fortăreaţă pătrată,  înconjurată de un zid din piatră circular. În sec. XIV, aceasta a fost reconstruită ca o fortăreaţă gen mănăstire, având o curte interioară cu ziduri înalte de 20 m şi turnuri în cele patru colţuri, dintre care trei încă mai stau în picioare. Clădirea Parlamentului cu cele trei etaje din curte a fost construită în 1922, pe fundaţia unei mănăstiri.
Pentru a vedea partea medievală a castelului, recomand să o luaţi pe strada Falgi, care trece pe lângă Pikk Hermann. Pe drum în jos, aleile de pe stânga duc spre micul Lindamagi ( Dealul Lindei ), având în vârf o mică statuie reprezentând-o pe mitica Linda, văduva îndurerată a lui Kalev. Această zonă este una dintre cele mai relaxante din oraş, adecvată pentru plimbările din timpul verii, oferind privelişti de neuitat spre zidurile şi turnurile medievale ale oraşului.
Dacă eşti convins că ai văzut tot, te înşeli, asta pentru că există locuri speciale printre clădirile vechi din această zonă, care te conduc spre ieşiri secrete spre panorama oraşului. Spre o astfel de ieşire te conduce strada Kohtu. Strada se termină cu platforma de observare, de unde puteţi avea parte de o perspectivă inedită asupra acoperişurilor roşii ale medievalului Oraş de Jos, precum şi a oraşului modern şi a portului de dincolo de zidurile oraşului. De aici  se poate admira şi partea nordică a Oraşului de Jos şi aveţi o vedere excelentă spre Biserica Sf. Olav, zidul oraşului şi câteva dintre turnurile acestuia.
Panoramă, realizată din 5 cadre orizontale, asupra Tallinnului privit dinspre Oraşul de Sus
Cam acesta este în mare şi în foarte puţine cuvinte Tallinnul.  Un oraş cu străduţe pietruite de nici doi metri lăţime, care trec pe sub clopotniţele bisericilor foarte vechi. Un oraş cu nenumărate baruri, restaurante, cafenele, buticuri şi cluburi de noapte, ascunse în pivniţele de piatră ale vechiului oraş. Un oraş cu clădiri colorate, îngrijite şi impresionante, care îţi oferă soluţii încântătoare de petrecere a timpului liber, indiferent de gusturi şi  preferinţe. Pe timpul plimbării tale în miez de noapte poţi vedea câte o lumină, o lampă sau un felinar la ferestrele locuinţelor sau  a restaurantelor.  Deoarece, Tallinn este un oraş- port , iar această este una dintre tradiţiile sale. O legendă spune că aceste felinare aduc noroc: soţiile marinarilor plecaţi în larg le aprindeau ca aceştia să se întoarcă acasă teferi. Legenda este păstrată şi în zilele noastre, pentru că estonienii îşi iubesc poveştile şi abia aşteaptă să le împărtăşească cu noi, turişii curioşi. J
Dacă intenţionezi să-ţi planifici vacanţa în  Estonia, include pe lista destinaţiilor şi Tallinn. Garantez că nu vei avea nimic de pierdut, ci din contră vei fi mulţumit de alegerea făcută.

De ştiut despre Tallin

*  În anul 2011 Tallin a fost Capitală Europeană a Culturii alături de oraşul Turku din Finlanda
*  O călătorie cu tramvaiul costă 1,25 euro
*  Dacă doriţi să poposiţi peste noapte în Tallinn, recomand hotel Susi - cică unul dintre cele mai căutate hoteluri din 2013. Se aflat la 4 km de centrul vechi, chiar la capătul liniei de tramvai.
*  Dacă nu puteţi trăi fără internet, în Tallinn nu este nici o problemă. Oraşul se află în topul capitalelor cu cea mai mare acoperire wireless, peste 200 de zone cu wireless gratuit. Mai mult decât atât, Messenger şi Skype au luat naştere chiar aici.

Câteva expresii uzuale 

*  Bună - tere
*  Bună dimineaţa - tere hommikust
*  Bună seara - tere ohtust
*  La revedere - head aega
*  Pe curând - nagemist
*  Mulţumesc - aitah sau tanan
*  Te rog - palun

14 comentarii:

  1. Superbe imaginile;informatii utile pentru cei care inca nu am vazut Tallinn-ul; eu cred ca am cam terminat cu calatoriile pe anul acesta... asa ca... ma bucur sa mai citesc impresii si amintiri ale altora; FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vine iarna Liliana, aşa că o să călătorim virtual. :))
      Mulţumesc mult pentru aprecieri.

      Ștergere
  2. Si uite asa am mai vizitat un oras minunat datorita articolului tau deosebit...inca o data felicitari si sa stii ca l-am trecut pe lista...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc!
      Merită trecut pe listă alături de Riga şi mai ales Villnius :))

      Ștergere
  3. Mai, dar este superb! O adevarata bijuterie! Dar de ce modesta?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este foarte frumoasă. Seamănă pe alocuri cu Sibiu, Sighişoara şi chiar Braşov.
      Aşa o văd. Aici v-am prezentat doar centrul vechi, celălalte zone sunt sărăcuţe. Este modestă şi faţă de alte capitale baltice cum ar fi de exemplu Vilnius, de care eu m-am îndrăgostit iremediabil. Ai să vezi la momentul potrivit. :)

      Ștergere
  4. Pentru billete ieftine de avion, va recomand sa accesati http://www.flysky.ro/!Preturi mici pentru toate destinatiile!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata minunat! Pacat ca deocamdata nu imi permit decat o "calatorie" virtuala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte fain! Articol bine documentat, aşa cum ne-ai obişnuit, iar pozele superbe. Ai avut şi vreme bună, ce ţi-ai putea dori mai mult :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate mai mult timp în fiecare loc?! :)
      Mulţumesc, Simona!

      Ștergere
  7. Acum multi ani am citit un articol despre Tallin care mi-a mers direct la suflet si de atunci ma tot gandesc sa ajung acolo si in imprejurimi. Cred ca acoperisurile rosii mi-au furat privirea. Iubesc centrele medievale, istorice cu cladiri interesante si mici surprize la colt de strada. Dupa cum spuneam si in articolul anterior imi doresc sa ajung acolo anul ce vine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multă baftă îţi doresc.
      Dacă mergi pe cont propriu îţi recomand să vizitezi şi staţiunea Jurmala aflată la câţiva kilometri de Riga. Este cea mai renumită staţiune din Ţările Baltice pe care e păcat s-o ratezi.

      Ștergere
  8. Te-am descoperit citind prezentarea despre Tallin,apoi am citit despre Monaco pe care l-am văzut anul acesta.Așa am văzut ca am avut placerea sa mergem in același circuit.La anul vom merge in Tarile Baltice si fiorduri.Te felicit pentru prezentările făcute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulţumesc. Cu aceiaşi agenţtie? Şi noi vrem să vedem fiordurile dar nu tot cu ei....

      Ștergere