duminică, 14 aprilie 2019

Ce puteți vizita în Belgia în doar câteva zile?!

Aveam o datorie, aceea de a vă povesti puțin despre vacanța din Belgia, țara cu trei limbi oficiale, peste 800 de tipuri de bere - aveți de unde alege 😉, peste 3000 de castele și cu o populație ce trece puțin peste 11 milioane de locuitori.  Este bine de știut încă de la bun început că Belgia nu este genul de țară care să te impresioneze cum îi treci granițele, ci dimpotrivă este o țară cu peisaje plictisitoare, chiar monotone, așa cum sunt toate țările care nu au un relief înalt, ci doar câmpii și podișuri. Este formată din trei regiuni geografice mari, una de câmpie, mărginită de Marea Nordului, în nord-vest, alta este formată din platoul central, iar a treia este reprezentată de zona înaltă, a podișurilor și dealurilor Ardeni, unde se află arii împădurite, deși stâncoase, cu multe peșteri și chei. Cel mai înalt punct al țării este pe platoul Hohes Venn, pe care se află Signal de Botrange, la 694 m. În schimb Belgia este una dintre cele mai prospere țări din vestul Europei, cunoscută pe plan turistic pentru orașele medievale frumoase, motiv pentru care nu am pornit la drum cu gândul de a vizita doar Bruxelles, capitala țării, ci cât mai multe orașe importante. Pentru că este o țară mică, ce ocupă un teritoriu de 30.528 km², câteva zile libere sunt suficiente pentru a vizita toată Belgia.

Știam că Belgia este recunoscută pentru ciocolata de calitate pe care o produce, fiind regatul ciocolatei de peste tot din lume, deținând peste o duzină de fabrici de ciocolată și aproximativ 2000 de magazine specializate, astfel că, nu cred că există turist care să nu-și dorească o vizită prin ciocolateriile aflate la fiecare colț de stradă. Nu știu cât de departe sunteți voi dispuși să călătoriți pentru a face rost de ciocolata preferată, noi vara trecută am luat orașele Belgiei la pas pentru a nu rata nici o ciocolaterie. Nici nu aveam cum, ciocolateriile sunt la tot pasul în centrele turistice, nu trebuie decât să le treci pragul. Apropo de ciocolată, știați că această țară europeană produce mai mult de 170 000 de tone de ciocolată pe an? Dacă nu, ați aflat acum! 😊
Haideți să descoperim împreună cele mai importante orașe ale Belgiei.

1. Bruges

Încep cu Bruges, nu pentru că ar fi preferatul meu, ci pentru că o vorbă spune că dacă ajungi în Belgia nu ai voie să ratezi acest oraș. Se află în nord- vestul Belgiei și este cel mai cunoscut punct de pe harta turistică belgiană, cu excepția capitalei bineînțeles, un oraș care și mie mi-a mers direct la suflet. 
Bruges este relativ mic, asta însemnând că poți să-l vizitezi fără nici o problemă într-o jumătate de zi, pentru că totul este concentrat la distanțe mici de mers pe jos, oriunde te-ai afla. Fostă capitală a Culturii Europene în 2002, Bruge este vizitat anual de peste 2 milioane de turiști, conform statisticilor.
Zona de interes este centrul vechi înconjurat în mare parte de canale, iar punctul de reper distinctiv al orașului este Belfort van Brugge cu impunătoarea sa clopotniță.  Turnul are o înălțime de 83 de metri și adăpostește un impresionant grup de clopote perfect acordate. Basilica Sfântul Sânge, prezidează piața centrală a orașului Bruges. Această bazilică este recunoascută datorită faptului că adăposteșete un flacon de cristal în interiorul căruia se spune că se află câteva picături de sânge ale lui Hristos, aduse din Țara Sfântă de către Dietrich de Alsacia în anul 1149.
Pentru a admira pe îndelete clădirile în stil gotic și baroc care formează un decor de poveste, este suficient să o luați la pas pe străzile medievale, sau de-a lungul cheilor, iar dacă doriți să vedeți zonele mai puțin accesibile plimbărilor pe jos, atunci vă recomand să faceți o plimbare cu barca pe canalele orașului. O plimbare de-a lungul acestora reprezintă unul dintre cele mai populare lucruri de făcut în Bruges. 
Pe traseu vă veți bucura de grădini ascunse dar și vederi frumoase ale podurilor pitorești, pentru că în acest oraș există peste 80 de poduri. Prețul unei croaziere este 8 €/ persoană și durează 30 de minute. De asemenea, nu trebuie ratate nici Muzeul Ciocolatei sau Muzeul Diamantelor, la fel cum merită să fie admirată frumoasă dantelă de Bruges. Pe iubitorii de shopping, Bruges îi așteaptă cu peste 50 de magazine de ciocolată.

2. Anvers

Anvers este capitala regiunii Flandra, al doilea mare oraș al țării și unul dintre cele mai mari porturi europene. Mai este și centrul mondial al diamantelor și orașul pictorului Rubens, cu o cifră de afaceri anuală estimată la mai mult de 20 de miliarde de euro, în jur de trei ori mai mult decât concurentul următor (SUA). Aici diamantele au fost comercializate încă din 1477, iar astăzi orașul comercializează mai mult de 80% din diamantele brute din lume și 50% din toate diamantele tăiate. Chiar dacă nu aveți nici o intenție de a cumpăra astfel de accesorii, o vizită la Anvers trebuie să treacă obligatoriu prin districtul diamantelor, unde magazinele și atelierele pline de forfota cumpărătorilor veniți din întreaga lume, merită să fie admirate pe îndelete.
Dacă doriți să admirați unele dintre cele mai frumoase exemple din Belgia de arhitectură a casei de bresle, cu forma tipică de acoperiș în formă de cuib, atunci trebuie să ajungeți în centrul orașului Anvers, în minunata Grand Place. Aici, casele de bresle mărginesc piața. Un alt edificiu care îți atrage privirea este clădirea catedralei, o emblemă majoră a orașului.Construcția sa a început în 1352 și a fost terminată în 1521. Clopotnița, de 123 m înălțime, are 47 de clopote care bat din oră în oră. În vecinătatea catedralei veți găsi o mulțime de cafenele, baruri și restaurante.

3. Bruxelles

Nu întâmplător, Bruxelles este considerat capitala Vechiului Continent, orașul fiind situat în centrul geografic al Europei de Vest.  Dacă aveți un atlas la îndemână nu trebuie decât să trasați două linii drepte: una din Scoția până în Grecia, a doua din Spania până în Danemarca. Unde se intersectează? Bineînțeles, la Bruxelles. Acesta este, unul din motivele, printre altele, pentru care cele mai importante instituții ale Uniunii Europene își au sediul aici.
Atomul unul dintre simbolurile orașului. A fost construit în 1958, cu ocazia expoziției Mondiale EXPO
Orașul ne-a atras atenția în primul rând prin renumita Grand Place, o frumoasă piață construită în stil gotic, centrul social al orașului, unde am descoperit The King' s house (Casa regelui), Casa Dulciurilor de Brabant, Guild Hall și nu în ultimul rând celebrul Hotel de Ville - Primăria în stil gotic, una dintre cele mai frumoase construcții din Europa. 
Această piață este plină de turiști și localnici în orice moment al anului, iar atracțiile principale ale orașului se găsesc în jurul ei și se pot vizita la pas. O astfel de atracție turistică se află la intersecția străzilor Rue l' Etuve - Stoofstraat cu Rue du Chene - Eikstraat. Este vorba despre o fântână faimoasă cu frumoasa statuie Mannekin - Pis, reprezentând un băiețel urinând care spune povestea faptei istorice a unui copil. Astfel, în secolul al XVII-lea, olandezii au vrut să dea foc cetății, însă planul lor le-ar fi fost dejucat de un băiețel care a urinat pe fitilul aprins. Statuii i se mai spune și le Petit Julien, Little Man Pee sau mai pe românește micul pișăcios. 😄 Ce trebuie să știți, este că, pentru a-l fotografia trebuie să vă înarmați cu multă răbdare, întrucât locul este în permanență asaltat de mulțimea de turiști. Din anul 1987, există și varianta feminină a statuii, aflată pe strada Impasse de la Fidelite - Getrouwheidsgang și se numește Jeanneke Pis.
Deși la prima vedere, exceptând Grand Place, pe care am considerat-o cea mai frumoasă piață din Belgia, centrul orașului arată ca un vast cartier de birouri, capitala Belgiei are totuși colțurile sale pline de farmec și culoare. Astfel că, o plimbare în apropiere de Grand Place, pe străduțele unde se îngrămădesc, unul lângă altul, mici magazine cochete dar și faimoasele ciocolaterii, este binevenită și nu merită ratată. Mergând agale pentru a savura pe deplin pitorescul zonei este imposibil să nu treci pe la un bar sau pub unde să savurezi gustul deosebit al berii cu aromă de fructe - kriek (de cireșe), framboise (de zmeură) - dar și Stella Artois, Jupiter și Trappiste (bere făcută de călugări la una dintre mănăstirile din Belgia).
De asemenea, este bine de știut că în Grand Place, o dată la doi ani, horticultorii crează un covor de flori (24 x 77 metri), alcătuit din peste 700 000 de begonii, ce poate fi admirat, fotografiat și mirosit în a treia săptămână din luna august. Din păcate noi am vizitat Belgia în prima săptămână a lunii august, asftel că am ratat cu succes acest eveniment. Următorul va avea loc în 2020.

Sfat: Pentru cele mai reușite fotografii cu covorul de begonii multicolore, trebuie să urcați în balconul primăriei, de unde se poate admira cel mai bine spectacolul.

4. Gent

Orașul Gent, al cărui nume celtic înseamnă ”deltă”, a fost construit pe câteva insule la confluența râurilor Lis și Escaut, devenin în scurt timp un centru comercial prosper, dar și o citadelă spirituală a Flandei. Este situat în vestul Belgiei, la aproximativ 60 km de Anvers și 57 km de Bruxelles, fiind un oraș istoric care atrage anual milioane de turiști veniți din toate colțurile lumii, datorită peisajelor frumoase ce pot fi surprinse pe străduțele înguste. Pe mine m-au cucerit cu aerul său medieval și aceste străduțe pietruite întrerupte pe alocuri de poduri debordând de flori, astfel încât, Gent a devenit rapid orașul meu preferat din Belgia. 












Deține cea mai mare zonă pietonală din Europa, fiind cunoscut pentru labirintul fascinant de străduțe medievale unde se pot admira vechile case ale breslelor meșteșugărești.

5. Waterloo

Waterloo este locul celei mai celebre bătălii din istoria modernă, fiind situat la doar 18 kilometri în sud de Bruxelles. Astăzi, un deal artificial se ridică pe platoul din jur, cu o sculptură de leu memorial în vârf, pentru a comemora ziua în care armata lui Napoleon a fost oprită în cele din urmă. Din păcate, de sus, nu aveți posibilitatea de a admira decât o câmpie. Totuși, pentru cei pasionați de istoria Belgiei, Waterloo rămâne o oprire importantă într-un tur al Belgiei.

Unde ne cazăm?

Recomand hotel Ibis Brusseles Airport

De știut.

* Atenție la indicatoare, pentru că în fiecare regiune ele sunt scrise în limbi diferite, așa încât puteți găsi referiri la Anvers ca Antwerpen, Bruxelles poate fi Brussel. Denumirile pot fi destul de înșelătoare, ele fiind scrise când în valonă, când în flamandă sau franceză.

Curiozități despre Belgia

* Bărbații belgieni sunt pe locul doi în lume ca fiind cei mai înalți. Cu o înălțime medie de 181,7 cm, doar olandezii sunt mai înalți la 182,5 cm. Nu același lucru se poate spune despre femeile belgiene, care ocupă locul 21 cu o medie de 165,5 cm.
* Belgia este a doua țară din lume după Olanda, care în 2003, a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex. De asemenea, legea din Belgia oferă aceleași drepturi persoanelor căsătorite de același sex ca celor care fac parte dintr-o familie tradițională formată dintre o persoană de sex masculin și una de sex feminin.
* Rata divorțului este cea mai mare din Europa de Vest. Doar Letonia și Lituania depășesc rata de divorț din Belgia, care este estimată la aproximativ 70%.
*  Că tot vă spuneam de Signal de Botrange, cel mai înalt punct al Belgiei, ei bine acesta este mai mic decât cea mai înaltă clădire din lume. Signal de Botrange măsoara 694 m, în timp ce Burj Khalifa din Dubai - cea mai înaltă clădire din lume, măsoară 828 m.
*  Belgia deține recordul mondial pentru cele mai multe castele pe metru pătrat.
*  Autostrăzile construite pe teritoriul Belgiei pot fi văzute din spațiu. Cum este posibil acest lucru? Simplu. Sistemul de iluminare ce delimitează suprafața carosabilă este atât de puternic pe timpul nopții încât poate fi observat de către cei aflați în spațiu. Deși nu se pot vedea în întregime toate autostrăzile, o bună parte din ele pot fi admirate de către astronauți.
*  Belgia este exportator mondial de bile de biliard.  Aproape 80% din bilele de biliard din lume sunt făcute în Belgia. Saluc AC, înființară în 1923, are propria sa fabrică unde produce rășină fenolică, care dau bilelor Aramith luciul caracteristic.
* Belgia este producătoare de ciocolată de aproape 400 de ani. Prima dovadă a producției de ciocolată din Belgia datează din 1635.

5 comentarii:

  1. Buna Cora
    Cum te as putea gasi pe facebook ? Am niste intrebari si as vrea sa mi raspunzi
    Mersi mult 😄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici poți să-mi scrii.
      https://www.facebook.com/C%C4%83l%C4%83torii-355609844480224/

      Ștergere
  2. Foarte la obiect articolul si pozele foarte reprezentative.

    RăspundețiȘtergere