vineri, 1 februarie 2013

Călătorie fabuloasă în lumea cristalelor

Vă mărturiseam de curând  că Austria este ţara mea de suflet în care mă întorc oricând cu mare drag. Şi cum să nu mă întorc cu drag într-o ţară cu atât de multe oportunităţi fotografice? Unde peisajele alpine, sutele de lacuri montane şi cursurile idilice de ape exercită o atracţie aparte pentru orice călător însetat de frumos. Însă, în vara lui 2011, Austria avea să mă uimească din nou. Cum? În cel mai plăcut mod posibil!
După ce ne-am plimbat prin Grădinile Mirabell, în căutarea vestigiilor familiei van Trapp, a venit rândul să vă prezint un loc care are menirea să te ţintuiască locului. Un loc special şi de vis. Şi când spun de vis, credeţi-mă că aşa este! Aşadar, plecăm din  Innsbruck, o staţiune parcă ruptă din poveşti, spre orăşelul Wattens, pentru a vizita un muzeu. Dar nu orice fel de muzeu, ci acel muzeu de cristale Swarovski - "Uriaşul" cum îl numesc austriecii.
Noţiunea de "muzeu" eu una o asociez cu arta, cultura, istoria; şi de fiecare dată când rostesc cuvântul "muzeu", gândul îmi zboară involuntar la sculpturi, picturi, tezaure sau echipamente tehnice care au revoluţionat lumea. Ei bine, de data aceasta lucrurile aveau să se schimbe pentru mine, în sensul că răbdarea mea nu mai este pusă la încercare, iar muzeul nu mai este muzeu, ci un paradis pentru orice pasionat de bijuterii. 😉









Ajunşi la faţa locului primul contact l-am avut cu un nene ce se vroia a fi fotograf. Era echipat corespunzător cu ditamai DSLR-ul şi poziţionat strategic pe un deal de pământ la 200 de metri de intrarea în parcul din jurul muzeului. Fără a-i da prea mare importanţă trec pe lângă el îndreptându-mă spre intrare. În acel moment aveam să descopăr un altfel de muzeu, construit sub forma unui uriaş cu ochi de cristal, din gura căruia se revarsă o mini-cascadă. De la intrare iau un pliant şi înainte de a-l răsfoi privirea îmi fuge pe copertă, unde scria cu litere mari "Momente magice. Credeţi în minuni pentru o clipă". Din acest moment filmul ţi se taie. Ceea ce te uimeşte însă, este experienţa de la faţa locului, deoarece nu te aştepţi să găseşti în interior pereţi întregi de cristale, candelabre şi obiecte de iluminat uriaşe, o cupolă formată din mii de faţete şi culori,  inelul uriaşului, manechine mişcătoare şi fel şi fel de creaţii ale designerilor celebri. Este evident că aici totul este creat special cu scopul de a te fascina.
Dar până să vă povestesc despre comorile din interior, trebuie să vă spun cum a început totul. În anul 1883 Daniel Swarovski face o vizită la Expoziţia Internaţională de Electrice din Viena, unde avea ocazia să admire maşini inventate de Edison şi contemporanii săi. Obsedat de ideea realizării unei maşini care să îi permită o totală libertate în prelucrarea cristalului, Swarovski realizează prima sa invenţie, o maşină de tăiat şi faţetat cristale cu o precizie uimitoare. Datorită lui pentru prima dată procedeul laborios şi costisitor de tăiere manuală a cristalelor era înlocuit de acţiunea precisă şi simplă a unei maşini. Această invenţie, patentată în 1892, a deschis poarta unei fascinante lumi cristaline, dar şi a unei afaceri care încet-încet a prin viaţă. În anul 1895, Swarovski se mută din Boemia în Wattens, această mică localitate din Alpii tirolezi aflată la 15 km de Innsbruck, unde împreună cu cei trei fii ai săi - Wilhelm, Friedrich şi Alfred, deschide o fabrică de tăiat cristale, experimentând apoi numeroase metode de a obţine cristale. De la binocluri şi obiecte decorative până la bijuterii extravagante, toate aceste obiecte sunt realizate aici din cristale Swarovski. Lumea era a lor: ochelari, ceasuri, pălării, obiecte de iluminat, totul putea fi accesorizat. Cristalele Swarovski, perfecte pentru orice fel de bijuterii, uşor de montat, s-au vândut foarte bine de la început, iar marile case de modă şi bijutierii din Paris şi apoi din întreaga Europă au comandat cantităţi impresionante. La început, fabrica producea cristale doar pentru bijuterii, urmănd ca mai târziu să realizeze tot felul de obiecte. Din păcate maestrul a orbit de la strălucirea cristalelor sale, iar la 94 de ani moare, însă lasă fiilor săi moştenire un imperiu care are încă ochii deschişi!
Fabrica de cristale Swarovski din Wattens
În anul 1995 compania a celebrat cea de-a 100 aniversare deschizând un fascinant parc tematic, Swarovski Crystal Worlds (Kristallwelten), în Wattens, sediul central şi localitatea unde a început totul. Cu contribuţia designer-ului Andre Heller a fost creată această lume în care imaginaţia debordantă se îmbină perfect cu frumuseţea şi strălucirea cristalelor. Interiorul muzeului este alcătuit din camere diferite, 14 la număr, numite foarte sugestiv "chambers of wonder", în care sunt prezentate diferite lucruri ale unor artişti cunoscuţi la nivel internaţional.

Haideţi să le luăm la rând

1. Hala de intrare - Lumea lăuntrică a "Uriaşului" te cuprinde încă de la intrare când eşti invitat într-o călătorie care îşi are începutul foarte misterios, într-o cameră de comori albastru închis. Artişti eterni precum: Salvador Dali, Keith Haring  sau Niki de Saint Phalle au creat opere cu cristale, care formează un cerc magic în jurul piesei centrale: Centenarul, de 310 000 de carate, cel mai mare cristal şlefuit vreodată. Alături de acesta, străluceşte cel mai mic cristal din lume, de doar 0,7 mm. Deasupra lor, un candelabru creat de designerul Gaetano Pesce sub formă de meduză, îţi ia ochii. Tot în prima cameră este expus un cal reprodus în mărime naturală cu harnaşament indian cu cristale Swarovski. Apoi, un perete de cristal înalt de 11 metri şi lung de 42 de metri, îţi arată drumul spre alte secrete din lumea magică a muzeului, într-o împărăţie sclipitoare, plină de mistere şi magie.



2. Teatrul mecanic - este un joc exotic cu contraste: omul şi tehnica, bizarul şi esteticul, spontaneitatea şi armonia. Artistul Jim Whiting ne arată un spectacol în care haine, păpuşi şi obiecte de uz casnic prind viaţă, dansând şi zburând. În timp ce un manechin dansează, celălalt se dezintegrează, lăsând să se vadă în interior cristale strălucitoare.
















3. Domul de cristal - este o încăpere în care odată ce ai păşit ai impresia că eşti în interiorul unui cristal imens. În orice parte te-ai uita, lumina şi reflexiile crează simultan o senzaţie de spaţiu şi infinit. Domul are 595 de oglinzi şi este învăluit de fiecare dată în altă culoare, oferind o privire asupra operelor de artă ascunse doar treptat, aproape ezitant ... şi totul pe muzica lui Brian Enos. Aceasta este una din încăperile care mi-a plăcut cel mai mult.




















4. Cristaloscopul - Aici merită o clipă să te relaxezi, permiţându-ţi luxul de a te pierde pentru scurt timp printre formaţiunile cristaline ale celui mai mare caleidoscop din lume. În centru încăperii, priveşte în jos pentru o clipă. Cristalul cu 444 de faţete, o capodoperă a artei şlefuirii, ţi se va părea ca un spaţiu care se deschide în jos.
5. Silent Light - Este o sculptură care aduce a brad împodobit. De fapt, seamănă foarte bine cu un brad, numai că este formată din sute de cristale. Cristalul are multe faţete. Emană o fascinaţie specială, când sclipeşte ca gheaţa, rece şi miterios.
6. Teatrul de cristal - Cortina se ridică pentru un teatru al viselor. Totul pare posibil în lumea colorată a Susannei Schmogner: Soarele dansează cu Luna, plantele devorează cristale, care se transformă în fluturi iar un râu cristalin şerpuieşte vizibil prin încăpere. În următoarele imagini veţi vedea câteva scene din Teatrul de cristal.















7. Aleea de gheaţă - Aici este locul unde o lumină îţi urmăreşte fiecare pas şi sub tălpi ţi se formează cristale strălucitoare. Oliver Irschitz te trimite într-o scenă de aventuri, însoţit de pocnituri şi clinchete neobişnuite. Drumul te poartă printr-o încăpere întunecoasă unde fiecare pas hotărât atinge o cărare de cristale şi te vrăjeşte prin atmosfera inundată de lumină.
8. Galerie este un izvor al inspiraţiei, care este hrănit direct de maeştrii acestei lumi. Aici, expoziţia permanentă a colecţiei Lumilor de Cristale Swarovski alternează cu scene spectaculoase, care arată cât de schimbătoare şi plină de variaţii este arta modernă.




















9. Obiectele"Uriaşului" - Fabula unui uriaş prietenos, care vizita lumea se află în permanenţă în împărăţia sa subterană. Bagheta magică, inelul, mănuşile şi acordeonul l-au însoţit în drumul lui, până când s-a hotărât să se întoarcă în patria sa şi să îşi apere împărăţia.
10. Puzzel-ul lui Poseidon - Este timpul să ne "scufundăm" în lumea de azur a zeului mării Poseidon, unde printre valurile şi lamelele sclipitoare şi avangardiste se pot distinge figuri marine strălucitoare. Sunetele subtile şi fluxurile ireale de lumină te conduc prin această scurtă incursiune marină. Şi ca o recomandare: la final, la capătul culoarului merită să mai priveşti o dată înapoi.














11. Million Crystals - După ce am străbătut culoarul lui Poseidon am fost întâmpinaţi de o operă de artă foarte ciudată: "55 Million Crystals". Acesta este un tablou temporar, care îşi schimbă forma fără ca să-ţi dai seama. Forma se schimbă în permanenţă aproape imperceptibil, fără a se repeta. Indiferent de câte ori clipeşti, fiecare imagine este unică.
12. Reflexii - Trecerea prin spirala din această Cameră a Minunilor este o experienţă de vis. Pe cele 48 de poligoane se află fragmente de imagini. Prin intermediul unor imagini grafice, ilustraţii şi animaţii este documentată formarea, fascinaţia şi importanţa cristalelor. Nu este suficient o privire fugară pentru a cuprinde toate detaliile, care trebuie descoperite pe 300 de faţete ale conştinţei umanităţii.


13. Pădurea de cristal - Natura şi tehnica se află în opoziţie, dar în operele lui Fabrizio Plessi acestea sunt parteneri egali ai unei simbioze captivante. Fiecare dintre trunchiurile de copac naturale include în lemn o instalaţie video, pe care se transmite un joc captivant al elementelor: focul, apa şi cristalul sclipesc, trosnesc, şi scot flăcări într-o întrecere. Plimbarea prin pădurea fermecată este însoţită de licăririle misterioase ale Meduzei - Stat Leviathan, o instalaţie de lumini şi cristale concepută de Thomas Feuerstein.




















14. Timeless Swarovski - Ultima sală de expoziţie este dedicată istoriei familiei şi afacerii Swarovski. Daniel Swarovski povesteşte despre bucuria inovaţiilor, diversitatea produselor şi faimă. Secvenţele din film şi o multitudine de exponate sunt repere în timp ale unei ere a cristalelor. Dacă doriţi puteţi continua incursiunea în lumea cristalelor aici.

La finalul descrierii acestor camere speciale, simt nevoia să vă spun că pozele nu sunt în stare să redea fidel realitatea. Şi credeţi-mă pe cuvânt, nici nu merită să-ţi pierzi timpul fotografiind. Mai bine savurează momentul şi bucură-te de această lume magică. Daniel Swarovski spunea aşa " Cel mai important lucru este să rămâneţi atenţi, pentru a folosi oportunităţile atunci când apar".
Ei bine, după toate astea e timpul să ne rătăcim într-un spaţiu dintre lumi, de la stelele strălucitoare de pe bolta nopţii, la lumina clară a zilei, într-unul dintre cele mai mari magazine Swarovski. Aici aveţi posibilitatea de a admira o gamă largă din cele mai noi produse de pe piaţa cristalelor Swarovski, în special bijuterii şi accesorii, nenumărate obiecte de decoraţiuni interioare, binocluri, brelocuri dar şi obiecte fanteziste. Doamnele iubitoare de shopping îşi pot cumpăra de aici ceasuri Swarovski, candelabre Swarovski, bijuterii Swarovski (deja un nume obsedant) şi alte amintiri "preţioase". Ceea ce a creat Daniel Swarovski a scăpat de sub control în sensul bun al cuvântului. Preţurile pornesc de la câţiva euro, dar pot ajunge la câteva mii de euro. 😊 Pe fiecare produs preţurile sunt afişate în euro, plata se poate efectua şi prin card de credit. Cei care prezintă la casă biletul de intrare în muzeu beneficiază de o reducere de  2 euro la orice produs. 

Pentru că într-un astfel de magazin tentaţia este mare, nu puteam pleca fără a-mi lua un mic suvenir. Dintre nenumăratele bijuterii mi-a făcut cu ochiul un lănţişor cu o cruciuliţă cu cristale Swarovski. 
Dacă nu sunteţi amatori de shopping, în  mijlocul magazinului puteţi să vă odihniţi pe o canapea plină de cristale Swarovski. Este foarte comodă! Am testat-o! 😊




















Ieşirea afară înseamnă parcă trecerea bruscă de la un vis frumos la unul mai puţin frumos. Mai ales atunci când pe un panou expus la vedere zăreşti "operele" acelui fotograf de care aminteam la început. Vă mărturisesc că aşa poze nereuşite nu am văzut în viaţa mea la nici un astfel de obiectiv turistic. "Minunatele"  poze se pot achiziţiona la preţul de 5 euro. Însă, nu cred că în zilele noastre, când orice turist deţine un aparat foto , există amatori care să plătească atât pe o asemenea pozică.
Muzeul este înconjurat de un parc în care sculpturile, instalaţiile şi un labirint verde având forma unei mâini, vă invită să exploraţi. Parcul conţine şi un restaurant unde te poţi răsfăţa cu tot felul de bunătăţi. Muzeul este deschis zilnic între orele 9 - 18:30. De reţinut că  ultima intrare se face cu o oră înainte de închidere. Biletul de intrare este 11 euro.
În concluzie: dacă aveţi ocazia să ajungeţi în Austria, nu ezitaţi să vizitaţi şi acest muzeu. Garantat veţi avea parte de o experienţă unică şi de neuitat.

5 comentarii:

  1. Fascinant din poze insa in relitate cred ca e e coplesitor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul trecut, în drum spre Elveţia, am făcut şi eu un popas la Innsbruck, ocazie cu care am vizitat şi muzeul cristalelor Swarovski. În general nu mă prea dau în vânt după chestii strălucitoare, dar recunosc că acest loc m-a cucerit, nu atât prin strălucire, cât mai ales prin unicitatea lui, prin faptul că este diferit; nu am mai văzut nimic asemănător. Locul meu preferat este Domul de sticlă, pe care l-am avut preţ de câteva minute doar pentru mine, deoarece ceilalţi membri ai grupului erau absorbiţi de spectacolul teatrului mecanic.
    Felicitări pentru articol şi pentru pozele minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta m-a fascinat şi pe mine la acest muzeu. De regulă vizitarea muzeelor este cam plictisitoare pentru mine, însă aici am avut o cu totul altă experienţă. Alături de Domul de cristal mi-a plăcut foarte mult şi în Puzzel-ul lui Poseidon :) Din păcate regret că nu am ajuns să fotografiez de sus acel labirint în formă de mână din parcul muzeului.
      Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

      Ștergere