duminică, 30 martie 2014

O zi în Grădina Zoologică şi Acvariul din Berlin

Am fost la Zoo, şi am rămas impresionată. Nu ştiu dacă asta se datorează faptului că e prima grădină zoologică din afara României pe care am vizitat-o, sau datorită diversităţii animalelor. Ştiu însă, că periplul meu pe aleile grădinii a fost un prilej de continuă încântare şi mirare. La tot pasul încercând să surprind în imagini animale despre care unii dintre noi citisem doar în cărţi. Şi mai ştiu, că de acum încolo, o să acord mai multă atenţie acestor fascinante atracţii, indiferent în care colţ al Europei se află. 😉
Gorila Ivo

Spaţii mari,  clădiri interesante, animale jucăuşe, locuri de joacă pentru cei mici, restaurante, multă lume. Cam asta înseamnă pe scurt grădina zoologică din Berlin.  Sunt bucuroasă să descopăr o grădină zoologică care oferă animalelor un spaţiu apropiat de cel natural, unde necuvântătoarele pot alerga sau interacţiona cu alte animale.













Grădina Zoo are două intrări. Una este situată la Hardenbergerplatz şi este cunoscută sub numele de Poarta Leului, deoarece este flancată de două clădiri mici cu statui ale unor lei. Cealaltă intrare se află pe Budapester Strasse şi este flancată de statui ale unor elefanţi, aşadar este cunoscută sub numele de Poarta Elefanţilor.













Grădina Zoologică din Berlin a fost deschisă publicului la data de 1 august 1844, fiind cea mai veche grădină zoologică din Germania, şi găzduieşte  în acest moment peste 20 000 de animale din 1500 de specii .  Cele mai recente statistici din decembrie 2013 arată cam aşa: 1044 de mamifere din 169 de specii, 2092 de păsări  din 319 specii, 357 de reptile din 69 de specii, 639 de amfibieni din 54 de specii, 7629 peşti din 562 de specii, 8604 nevertebrate din 331 de specii.  Un total de 20365 de animale din 1504 specii. În 2013 Grădina Zoologică din Berlin a fost vizitată de 4 milioane de oameni, ceea ce o încoronează cu titlul de cea mai vizitată grădină zoologică din Europa.














Paşii m-au purtat aproape în ritm de maraton pe traseul indicat de săgeţi. Din două motive. O dată pentru că intenţionam să văd întreaga grădină în câteva ore, ca mai apoi să vizitez şi ale obiective din oraş, lucru care nu s-a mai întâmplat. Iar a doua oară pentru că întreaga grădină se întinde pe o suprafaţă de 5 kilometri pătraţi de pădure, având aproximativ 23 de kilometri de alei. 
Se află în partea de sud-est a Tiergarten-ului, cel mai mare spaţiu verde compact din centrul Berlinului. De-a lungul timpului a suferit numeroase modificări şi îmbunătăţiri şi, pe lângă Casa Elefantului  şi Casa Antilopei , a mai apărut din 1997 şi Casa Hipopotamului, o casă modernă de unde hipopotamii pot fi urmăriţi de deasupra printr-un panou solar de sticlă ce are o suprafaţă de 1 114 metri  pătraţi.

Mi-a plăcut în mod deosebit amenajarea spaţiilor, dar şi casele care unesc stiluri arhitecturale din întreaga lume. Dichisite, bine întreţinute şi decorate cu flori aceste case nu oferă doar adopost, ci şi un decor încântător.




























Vă las în continuare în compania fotografiilor






































La leii de mare, spectacol. Un superb exemplar jucăuş a sedus publicul cu giumbuşlucurile lui. Cam greu s-a lăsat fotografiat.
Pe lângă toate aceste animale prezentate mai sus, la zoo Berlin există unul dintre cele mai rare mamifere ce se găsesc în captivitate. Este vorba despre o misterioasă creatură a junglei -   okapi, un animal foarte timid şi sperios ce trăieşte în pădurile mlăştinoase din zona fluviului Congo şi din Uganda. Prin conformaţia exterioară, seamănă atât cu girafa ( capul), cât şi cu antilopa. Însă aminteşte şi de zebra, datorită dungilor din partea posterioară. 













Din păcate la data vizitei noastre, ursuleţul panda Bao Bao părăsise de un an Grădina Zoo Berlin. În locul în care el a trăit 34 de ani (speranţa medie de viaţă a unui  panda este de maxim 22 ani în captivitate şi 15 ani în sălbăticie) am găsit doar fotografia lui şi zeci de buchete de flori.😪Pe un afiş era menţionat faptul că Bao Bao era cel mai bătrân mascul panda cunoscut din lume.
De asemenea, îndrăgitul urs polar Knut, veritabila vedetă internaţională care a ajutat grădina zoo din Berlin să obţină încasări uriaşe, plecase şi el din martie 2011 spre o altă lume.
Petrecând aproape o zi întreagă în grădina zoo, cum era şi normal am prins şi ora mesei. Am rămas plăcut impresionată când am văzut cum sunt prezentate legumele şi fructele pregătite  pentru maimuţe. Un adevărat festin. Este evident că nivelul de trai de la zoo Berlin este direct proporţional cu cel al locuitorilor acestei ţări. 😊

Cum ajungi la grădina zoo
Grădina Zoologică din Berlin  se află într-o oază de linişte lângă staţia Bahnhof Zoo, în centrul plin de viaţă al Berlinului de Vest. Hardenbergplatz la nr 8.
 Printre mijloacele de transport care vă vor duce până la aceasta sunt:
* metrou:      - U-Bahnhof Zoologicher Garten (U2 - U9)
*autobuz:     - Europa-Center Berlin (N1,N2,N3, M19, N26,M46) 
                       -Breitscheideidplatz Berlin (100,200)

Program de vizită

Zilnic între orele  *  9:00 -17:00   în perioada 1 ianuarie până la 20 martie
                            *  9:00 -19:30   în perioada 21 martie – 14 septembrie
                            *  9:00 - 19:00  în perioada 15 septembrie- 25 octombrie
                            *  9:00 -17:00   în perioada  26 octombrie- 30 decembrie

Bilet de intrare    - adulţi 13 euro, 
                             - studenţi 10 euro
                             - copii 6,50 euro.
Însă, de regulă, vizitatorii care vin la Grădina Zoologică din Berlin, aleg să viziteze şi Acvariul ce se află lângă şi de unde puteţi cumpăra un singur bilet pentru ambele obiective.

Bilet pentru Acvariu &  Zoo   -  adulţi 20 euro
                                                 -  studenţi 15 euro 
                                                 -  copii 10 euro
 Acvariul  are o admirabilă colecţie de peşti, meduze şi alte vietăţi de apă. În ciuda numelui de Acvariu,  aici nu se găsesc doar peşti ci şi o mare varietate de insecte, amfibieni precum şi reptile( chiar un varan de Komodo). 
Program de vizită : zilnic între orele 9 -18. Pe 24 decembrie acvariul se închide la ora 14:00, iar în 25 şi 31 decembrie este închis.






















Pentru cei care doresc să-şi petreacă întreaga zi la zoo ( ceea ce vă şi recomand ), este bine de ştiu că în incinta grădinii există  şi un restaurant cu terasă. Preţul unui prânz este de aproximativ 20 euro. De asemenea, turiştii care vor să achiziţioneze cadouri şi mici amintiri, o pot face în magazinele de suveniruri care se găsesc la intrarea şi la ieşirea din incinta obiectivului turistic. 
Grădina Zoo din Berlin trebuie neapărat vizitată atât de cei mici cât şi de cei mari. Pentru iubitorii de animale  este un loc ideal de petrecere a timpului liber care să vă aducă tuturor mulţumire în suflet şi amintiri de neegalat.

Până la următoarea întâlnire să auzim numai de bine!

10 comentarii:

  1. Foarte foarte tari pozele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut mult! Mi-ar placea sa vizitez Berlinul!
    Iti doresc un Paste fericit cu bucurii si belsug iar Lumina Sfanta sa te insoteasca in fiecare zi si sa-ti calauzeasca pasii prin toate locurile frumoase la care visezi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie Berlinul nu mi-a plăcut! :)
      Mulţumesc mult pentru urări, Anca! Paşte Fericit şi ţie alături de cei dragi!

      Ștergere
  3. Frumoase imaginile; imi plac cei doi papagali verzi ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru informatii
    Plec la berlin peste cateva zile si evident ma pregatesc. carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere, Carmen! Drum bun şi distracţie plăcută!

      Ștergere
  5. aveti perfecta dreptate in tot ce ati scris despre gradina zoologica din Berlin,am fost acolo,am ramas cu o amintire foarte placuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur! Vă mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

      Ștergere
  6. Merci pentru info! Chiar imi vor fi utile pentru vizita planificata cu copilul, la Berlin! 😊

    RăspundețiȘtergere