Cine ajunge în Elveţia în regiunea comunelor Neuhausen am Rheinfall în Cantonul Schaffhausen ( pe malul din dreapta ) şi Laufen – Uhwiesen în Cantonul Zurich ( pe malul din stânga ), o face probabil cu gândul să vadă o cădere de apă greu de descris în cuvinte. Este vorba de cascada Rinului, considerată una dintre cele mai spectaculoase frumuseţi ale naturii din ţară. Se află la 4 kilometri de oraşelul Schaffhausen din apropierea graniţei cu Germania şi este alături de Dettifoss ( de două ori mai înaltă, însă cu un debit de apă pe jumătate ) cea mai mare cascadă din Europa.
Am ajuns la cascada Rinului atunci când soarele se pregătea să apună. Venisem din Sf. Gallen , capitala cantonului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraş din estul Elveţiei. Odată ce am ajuns în parcarea din apropiere, locul mi se părea străin, deşi cu doi ani în urmă mai calcasem pe aceste meleaguri.
Nu se vedea Rinul, nu se auzea căderea lui vijelioasă. Oamenii mâncau liniştiţi la terase iar turiştii cumpărau nestingheriţi suveniruri de la buticuri. La casa de bilete era deja închis deşi era puţin trecut de ora 20. După ce am luat liftul şi am coborât la poalele cascadei, am desluşit misterul. De data aceasta ne aflam pe celălalt mal, acolo unde spectacolul se desfăşoară chiar în faţa ochilor tăi.
Acest spectacol grandios al apei, care se sparge de stânci şi apoi se pulverizează în sus, poate fi admirat de pe platformele aflate la diferite înălţimi. Oricum, orice curajos care îşi doreşte o imagine de aproape a cascadei ( al cărui debit a ajuns în anul 1965 la 1250 m cubi pe secundă, prăvălindu-se peste stânci cu o lungime de 150 metri ), poate călători cu un vas până la o stâncă aflată chiar în mijlocul ei. De acolo ei urcă în zig-zag pe imensul bloc de piatră în vârful căruia se află inconfundabilul steag elveţian. Însă călătoriile cu vaporaşul sunt organizate numai atunci când condiţiile meteorologice permit. În această superbă seară de iulie, nu exista nici un vaporaş prin zonă.
De pe terasa inferioară situată chiar deasupra râului furios, eşti părtaş direct la căderea tumultoasă. Privind de aici zecile chiar sutele de metri cubi de apă, care trec pe lângă tine în fiecare secundă, ai o senzaţie extraordinară.Vuietul apei acoperă conversaţiile iar picăturile fine de apă pulverizate în valuri gigantice te vor uda bine de tot. Însă pentru turiştii sosiţi din toată lumea să-i vadă atracţiile, apa ireală foarte limpede de un albastru turcoaz colorat parcă de penelul unui maestru, cascada Rinului oferă un prilej de imagini rarisime.
Multumim pentru postarea publicata mai sus ....simplu explicit in detalii si cu amanunte foarte importante 😊😊😊 salutari.Paul
RăspundețiȘtergereCu drag, Paul! :)
Ștergerel-am VAZUT CHIAR IERI ,FOARTE SPECTACULOS.
RăspundețiȘtergereDaca tot ati pomenit de o casa de bilete, nu cumva ati observat cat este tichetul de intrare ?...Noi o sa ajungem dimineața si ne-ar interesa...Va mulțumesc frumos!
RăspundețiȘtergereLa vremea respectivă prețul biletului era 2 euro/persoană, mă refer la prețul biletului pentru lift, acel lift care te coboară până la baza cascadei. Prețul actualizat și alte activități pe care le puteți desfășura aici puteți afla accesând site-ul oficial http://www.rheinfall.ch/en/
ȘtergereRemarkable! Its genuinely amazing paragraph, I have got
RăspundețiȘtergeremuch clear idea regarding from this piece of writing.