" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

luni, 12 septembrie 2011

Vrăjită de insula Zakynthos!

După o hoinăreală de colo colo prin Europa, am ajuns în sfârşit în locul care îmi mângâia retina de mult timp.  Un loc în care visam să stau pur şi simplu şi să nu fac nimic, decât să contemplez albastrul mării şi nisipul alb, într-un contrast perfect: Insula Zakynthos!


  Am plecat din Sibiu luni dimineaţă la ora 3 cu autocarul. Destinaţia...binemeritatul concediu. De câteva săptămâni aşteptam acest moment. Nu-mi doream decât un singur lucru, să stau pe plajă sub soarele Greciei şi să mă relaxez.

                   
  






Itinerarul spre destinaţie a trecut prin vama Giurgiu şi a continuat 500 km pe teritoriul Bulgariei pe traseul:  Ruse-Sofia-Kulata. Impresia pe care ţi-o lasă această ţară este deplorabilă. Clădirile sunt triste, drumurile ceva mai jalnice ca pe la noi, iar oamenii extrem de amărâţi. Slavă Domnului că încet încet s-a lăsat întunericul şi toate defectele au fost învăluite în negura nopţii.
De îndată ce ai reuşit să treci graniţa Bulgariei, ţi se deschide Grecia în faţă, o fermecătoare combinaţie de mare, soare şi oraşe antice. Indiferent că ajungi în Grecia cu ajutorul unei maşini, al unui vapor sau al unui avion, prima impresie pe care ţi-o faci când pui piciorul pe pământul elen este cu siguranţă despre soare. Lucind pe apă, reflectându-se pe metale şi sticlă şi creând umbre, soarele mediteranean este omniprezent. Ca bliţul unui aparat de fotografiat ascuns, lumina orbitoare te ia pe nepregătite şi te transformă subit. În momentul în care pui piciorul în Grecia, faci parte din peisaj: cer albastru deasupra şi nisip alb pe jos, o mare ireal de albastră; oricare ar fi scena, faci parte din ea!













Drumul nostru a continuant pe ruta Salonic - Promachanos  - Patras, timp în care din când în când ne-am jucat cu marea de-a v-aţi ascunselea până în portul Kyllini.  Traseul a inclus şi parcurgerea modernului pod Rion – Antirion cu o lungime ce depăşeşte 2 km, podul făcând legătura între peninsula Peloponez şi Grecia continentală, unind malul de nord al râului Antirion cu malul de sud al fratelui său, Rion. Podul a fost inaugurat  în 7 august 2004, cu doar o săptămână înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Atena, iar primii oameni care au călcat pe noul pod au fost purtătorii flăcării olimpice.
La ora 7:30 am ajuns în port fericiţi că am reuşit să prindem feribotul de ora 8. Ne ocupăm fiecare locurile şi ne bucurăm de primul răsărit de soare din Grecia.














Când iei feribotul de pe continent, din portul Kyllini, spre insula Zakynthos, nimic nu te pregăteşte pentru ce va urma. Traversarea propriu-zisă, durează aproximativ o oră şi un sfert, suficient timp ca să faci cunoştinţă cu Marea  Ionică în toată splendoarea ei.
Odată ajunşi în Zante capitala insulei Zakynthos lucrurile se schimbă. Constaţi  repede că  insula Zakynthos nu este un loc unde să leneveşti zilnic pe un şezlong la malul mării. Ar fi păcat! Aşa că ideea de a mă relaxa pe o plajă la umbra unui palmier se spulberă rapid. Schimbăm planurile şi ne propunem să nu rămână bucăţică neexplorată, chiar dacă cele 8 zile păreau insuficiente pentru toate câte ne propusesem să facem.













Cred că am mai spus-o în trecut, pentru mine Grecia continentală şi Grecia insulară sunt două lumi total diferite, peisagistic vorbind. Dacă din acest punct de vedere Grecia continentală nu m-a impresionat în mod deosebit, ei bine, Grecia insulară este un adevărat paradis. Iar insula Zakynthos cu coaste dantelate, pante de munţi înverzite, câmpii fertile, oraşe nobile şi sate deosebite,  este pe drept considerată una dintre cele mai iubite Insule Ionice.
Cei care încă nu aţi ajuns pe acestă insulă de vis, încerc să vă conduc, alături de preferinţele personale, pe câteva trasee interesante. Şi de ce nu, sper să vă stârnesc curiozitatea şi plăcerea de a descoperi un loc unic, de o frumuseţe tulburătoare, unde timpul zboară mult prea repede pe urmele zeilor. Iar tuturor celor care aţi fost până acum în Zakynthos sper să vă trezesc plăcute amintiri şi bineînţeles acea dorinţă nebună de a reveni cândva acolo.
Traseul I – Turul insulei pe mare
Supranumită „Veneţia sudului” sau „Floarea Levantului”, insula Zante ( numele grecesc al insulei ) este a treia ca mărime dintre insulele ionice, şi cea mai sudică. Se  întinde pe o suprafaţă de 410 km pătraţi şi are o zonă de coastă de aproape 123 km pătraţi. În estul insulei predomină dealurile, în centru câmpii, iar în partea vestică, minunate plaje şi peşteri marine.Este renumită în primul rând pentru plajele sale  largi, cu nisip fin, dar şi pentru vegetaţia luxuriantă bogată în plantaţii de măslini, citrice şi păduri de pini. Cea mai bună metodă de a vedea Zakynthos este să vă îmbarcaţi la 9 dimineaţa din portul Zante, pe un vaporaş pentru a face o croazieră în jurul insulei. 
Portul din Zante la răsărit
Călătoria include două opriri pentru baie, dar şi o staţionare de o oră şi jumătate la mirifica plajă Navagio.















Vaporul porneşte de-a lungul insulei iar peisajul pe care îl vezi în faţa ochilor este extrem de frumos.În drum puteţi admira cele mai frumoase plaje din estul insulei:Tsilivi beach, Alikanas beach sau Alykes beach. În partea de nord - est, se află Schinari, unde poţi vedea ruinele unui far vechi care a fost distrus de cutremurul din 1953. Din acest punct dacă te uiţi peste mare poţi vedea insula vecină Kefalonia. Despre ea poţi citi aici.














Dacă tot a venit vorba de plaje, litoralul din Zakynthos este la fel de impresionant ca şi interiorul. Malurile nisipoase se împletesc cu peşterile inundate de ape turcoaz şi golfuri ascunse. 
În capătul nordic al insulei, în zona Capului Schinari, se află Peşterile Albastre ( Blue Caves ), formate prin eroziuni continue ale solului care au creat arcuri pietroase impunătoare. Reflexia luminii în interiorul peşterilor colorează cu un albastru intens totul din jur. Cea mai potrivită oră pentru vizitarea peşterilor  este dimineaţa devreme când lumina reflectă nuanţele cele mai bune posibile.



























Deja ne aflăm la o distanţă foarte mică de celebra plajă Navagio a lui Zakynthos cotată drept una dintre cele mai frumoase plaje din lume. Este simbolul insulei şi chiar al Greciei. Poate doar faimoasa imagine cu Santorini să o depăşească în popularitate. Sunt sigură că nu s-a întors nimeni de acolo, fără să nu bifeze renumitul obiectiv turistic. Se află în nord-vest, cea mai îndepărtată şi rar locuită zonă de pe insulă, şi este cel mai vizitat punct turistic. Este cunoscută şi sub denumirea de Agios Georgios, „Shipwreck Beach ( Plaja naufragiului ) sau „Smugglers Cove” ( Golful piraţilor ).















Traseul spre plajă este impresionant. Apele acvamarine ale mării Ionice se reflectă peste stâncile calcarice albe, în timp ce copacii care cresc pe diferite puncte neglijând groapa adaugă nuanţe verzi peisajului. Intrând în golful lui Agios Georgios  apare în faţa noastră plaja cu pietrişul alb.Epava ruginită din mijlocul ei oferă o impresivitate mai mare a peisajului şi stâncile verticale albe înconjurătoare adaugă o frumuseţe sălbatică plajei.














Plaja nu este accesibilă decât cu vaporul, dar asta nu împiedică mii de turişti să se aventureze în acest colţ ascuns de lume pentru a se delecta măcar câteva minute cu imaginea incredibilă a stâncilor uriaşe, a plajei cu pietriş alb şi a albastrului transparent al mării...

Pe lângă imaginea de vis  oferită de natură, o altă atracţie a plajei, este epava vasului scoţian Panagiotis, eşuat pe ţărm în anul 1980. Nu se ştie exact cum a ajuns această navă pe plajă, însă există câteva legende. Construită în Scoţia în anul 1937, nava şi-a schimbat numele de mai multe ori de-a lungul timpului, sfârşind prin a deveni Panagiotis, navă celebră a contrabandiştilor de ţigări şi a mafioţilor italieni. Unele voci susţin că nava Panagiotis, care transporta ţigări şi băutură de contrabandă, a fost urmărită de Poliţia Navală elenă şi somată să se predea. Prins într-o puternică furtună pe mare, vasul a eşuat în golfuleţ, iar epava lui a rămas captivă pe micuţa plajă. Echipajul a abandonat-o şi a reuşit să scape. Totuşi ceva lipseşte din această legendă, pentru a fi pe deplin credibilă. De exemplu, cum au scăpat membrii echipajului? Oare au escaladat versanţii perpendiculari de 300 de metri care străjuiesc minunatul golf?












  O altă poveste şi poate cea mai reală, spune că ministrul turismului grec din anii 80 a dat ordin ca epava să fie dusă special pe această plajă pentru a atrage cât mai mulţi turişti. Dacă a fost aşa, atunci strategia a dat roade: turiştii se înghesuie să se fotografieze cu epava mâncată de rugină iar agenţiile de turism oferă zilnic posibilitatea de a face o croazieră special până la plaja Navagio.
.













E timpul să coborâm de pe vas şi să savurăm momentul. Studiem epava, plină de scrijelituri, fiecare turist care a poposit aici a lăsat un autograf. Ciudat mi s-a părut că zeci de oameni împreună cu odraslele lor, simţeau nevoia să cotrobăie neîncetat prin resturile ruginite în loc să se bucure de apa extraordinară. În fine, noi ne vedem de ale noastre, facem o şedinţă foto şi ne relaxăm în apele incredibil de albastre.













Aici la Navagio atmosfera este într-adevăr de vacanţă. Aşa că dacă ajungeţi în Zakynthos nu rataţi pentru nimic în lume acest colţ de rai. Veţi avea impresia că vă aflaţi într-o altă lume, o lume de basm pe o insula pustie unde natura a creat ceva frumos, iar omul prin contribuţia lui ( aici mă refer la naufragiu vasului despre care s-a dus vestea ), i-a dat renume.

















Plecăm de la Navagio cu bucurie şi tristeţe. Cu bucuria în suflet  că am reuşit să ajungem acolo, (în golful Agios Georgios se formează  curenţi care fac imposibilă oprirea) şi cu tristeţe că timpul de popas a fost prea scurt.



Nu departe de aici, poţi admira o altă plajă virgină mărginită de stânci, ce îţi crează sentimentul că eşti naufragiat pe o insulă pustie. Continuăm călătoria spre Porto Vromi, superbul portuleţ cu apă verde de unde se pot lua bărcuţe pentru a vedea nişte peşteri din apropiere. Noi le vedem oricum în drum. 












     












De aici ne îndreptăm spre sudul insulei, cea mai populată zonă unde admirăm şi fotografiem cele două insuliţe : Insula  Marathonisi  şi Insula Agios Sostis dar şi peşterile Keri care ţâşnesc din mare ca nişte piramide. Tot aici facem un popas de o oră pentru baie.

























Aici în golful Laganas trăiesc broaştele ţestoase Caretta – Caretta despre care vă voi povesti mai încolo pe larg. Oricum în acest tur nu le-am văzut.
Tot în turul insulei avem ocazia să  ochim cele mai discrete şi exotice plaje, pentru ca să ştim în zilele următoare pe unde să poposim. Trecem pe lângă: Gerakas Beach, St. Nicolas Beach, Plaka Beach, Banana Beach, Porto Zoro Beach,  Porto Kaminia Beach, Loggos Agiou Beach, Porto  Davia Beach şi staţiunea unde suntem noi cazaţi Argassi cu o plaja modestă.
Turul insulei se încheie după opt ore, pe asfinţit, când portul Zakynthos, înconjurat de stânci, îşi aprinde luminile pe terase, sub lumina portocalie a soarelui care apune. Cu siguranţă pentru mine turul insulei cu vaporul a fost regina opţionalelor.
Traseul II - Turul insulei cu autocarul
Plecarea a fost la ora programată, dimineaţa la 9:40, din faţa agenţiei din staţiunea Argassi. De aici am plecat în staţiunea Laganas de unde am mai adunat câteva persoane. Pe acest traseu vom cunoaşte mai bine partea vestică a insulei care din punctul meu de vedere prea multe de oferit nu are. 
Primul obiectiv vizitat a fost o fabrică de ulei de măsline de lângă Lithakia. Am fost lăsaţi pe mâna proprietarei, care ne-a explicat cu lux de amănunte principalele etape în fabricarea uleiului de măsline. După ce ne-a  prezentat aparatura sofisticată am trecut la degustarea soiurilor de măsline şi a câtorva tipuri de ulei. De aici se puteau cumpăra produse din ulei de măsline.
În jurul orei 13 am ajuns din  nou în Porto Vromi, un portuleţ mic cu ape cristaline cuibărit pe coasta de vest de unde se pot lua mici ambarcaţiuni spre plaja Navagio. Aici veţi vedea două golfuri unde se poate ajunge dinspre Maries şi Anafonitria. Există şi o plajă mică unde poţi înota în apele cristaline. Noi am luat o bărcuţă spre Maravelia Caves câteva peşteri mai puţin spectaculoase decât Blue Caves. În drum am putut admira şi aşa zisul portret în stâncă a lui Poseidon. 








































Plecând din Porto Vromi spre Volimes, ne pregătim pentru marea întâlnire cu plaja Navagio văzută de sus. Panorama plajei Navagio este arhicunoscută şi cu siguranţă aţi văzut-o peste tot: în ghidurile turistice, pe afişele agenţiilor de turism sau pe internet. Şi probabil atunci când aţi văzut-o v-aţi întrebat dacă această plajă de o frumuseţe absolut ireală există sau nu.

Ei bine, după ce ne-am oprit în parcarea din zonă, ne-am îndreptat spre balcon, nerăbdători să vedem minunata plajă pe care cu doar două zile înainte am petrecut clipe de neuitat. Priveşti marea de la înălţimea ţărmurilor din Navagio şi simţi că te copleşeşti cu apa eteric de albastră. E mai mult decât magic! 





















Adevărul este că nici o fotografie din lume nu te poate pregăti pentru ceea ce vezi şi ce simţi atunci, acolo,  în acel moment. Balconul este suspendat la mare înălţime, însă nu am poposit prea mult pe el, întrucât era prea aglomerat şi nici nu mi se părea cel mai potrivit unghi din care puteam fotografia panorama. Aşa că o iau încet pe marginea hăului pentru a-mi deschide unghiul de fotografiere. De aici când priveşti în jos simţi un nod în stomac, nu ştii dacă e de la frica de a te afla atât de sus, sau de la emoţia provocată de minunile naturii.















După circa un sfert de oră am plecat de acolo trişti pentru că timpul a fost extrem de scurt, dar cu sufletul plin de frumuseţe şi bucurie. Atât de mult m-a impresionat această panoramă încât am reuşit să găsesc un mouse pad de unde de acum încolo să îmi „zâmbească” panorama plajei Navagio. :-)
















Continuam drumul şi vom descoperi cele mai turistice locuri din nord – estul insulei precum Alykes, Alikanas sau Tsilivi cu plaje mari, nisipoase şi ape cristaline. Turul nostru se încheie în capitala insulei Zakynthos – oraşul Zante care se întinde între dealurile Kastros şi Exintaveloni, în lungime de aproximativ 2,5 km. Oraşul se întinde pe lungimea portului şi drumului de litoral, a vechii Strata Marina. Clădirile cu două şi trei etaje cu bolte cu arcuri, restaurantele şi magazinele de suveniruri ne salută de Bun Venit! Poposim pentru câteva poze în Piaţa Solomos care domină oraşul, fiind şi cea mai mare din Zante. În locul unde se găseşte în zilele noastre piaţa aceasta mare în trecut era mare, care s-a umplut cu pământ treptat ca să acopere necesităţile de extindere a oraşului. Clădirile tradiţionale din jur sunt în principal de servicii publice şi muzee. În centrul pieţei domină statuia lui Dionysios Solomos. E timpul să ne îndreptăm spre Argassi dar nu înainte de a vizita biserica lui Agios Dionysios, apărătorul insulei, care se distinge printre copacii înalţi din cartierul Ammou.

Revenim în port pentru a admira apusul de soare ce se reflectă în apele mării.














Traseul III – Excursie la Caretta Caretta şi Keri Caves

Continuăm descoperirea insulei Zakynthos cu partea sudică. Primul sat pe care îl vom întâlni este satul turistic Kalimaki la o distanţă de aproximativ 8 kilometri de capitală. Plaja impresionantă a zonei atrage zilnic sute de vizitatori, care se bucură de înnot şi de soare pe plajele nisipoase. 












              În plimbarea noastră pe malul mării între Kalimaki şi Laganas, am descoperit cuiburile broaştelor ţestoase Caretta-Caretta simbolul acestor locuri. Aici în golful Laganas se găsesc cele mai importante plaje unde îşi depun ouăle. Perioada de depunere ţine din iunie până în august. Broaştele ţestoase ies pe plajă noaptea, îşi sapă cuibul în adâncime de aproape jumătate de metru şi îşi depun acolo ouăle. Ele se întorc întotdeauna în locul unde s-au născut pentru a-şi depune ouăle. După aproximativ 60 de zile, broscuţele vor face primul lor drum spre mare, de obicei noaptea. Precum este subliniat în broşurile informative, este necesar ca să-şi găsească drumul spre mare fără intervenţia umană, oamenii de ştiinţă considerând că primul drum este decisiv. Până nu demult, numai un pui din 1000 reuşea să treacă de prima săptămână de viaţă din cauza neglijenţei oamenilor. S-a ajuns în pragul pericolului dispariţiei speciei din cauza plajelor arhipline şi a vânătorilor care le caută pentru carne şi carapace.












 Turiştii trebuie să respecte nişte reguli: pe aceste plaje sunt interzise poziţionările de umbrele şi şezlonguri pe nisip în afara locurilor permise pentru acest loc. De asemenea pe plajele unde broaştele depun ouă, se interzice camparea sau şederea pe plajă în timpul nopţii, deoarece zgomotul şi luminile au efecte negative asupra purtătoarelor de carapace. Luminile hotelurilor şi restaurantelor de pe plajă sperie broaştele şi le dezorientează, acestea ghidându-se după lumina lunii şi a stelelor. Aeroportul din apropiere este închis pe timp de noapte, ca măsură de protecţie a rezervaţiei marine şi a broaştelor ţestoase.  
Poate este doar o imaginaţie, poate chiar e adevărat, dar toate ridicăturile de pământ ale insulei par că au forme de ţestoase, iar insula Zakynthos, văzută din avion, seamănă cu o Caretta-Caretta uriaşă care se bălăceşte în Marea Ionică.
Ei, am tot vorbit despre aceste broscuţe acum e cazul să le şi vedem. Aşa că plecăm în larg la „vânat”. Între timp aflăm că la maturitate ele pot ajunge la o talie de circa 1,2 metri şi la o greutate de 200 de kilograme. După lungi căutări căpitanul vasului reuşeşte să găsească o ţestoasă. Pregătim aparatele şi aşteptăm să iasă la suprafaţă. Foarte greu s-a lăsat fotografiată dar ne mulţumim cu cele 4 poze surprinse. Poate data viitoare avem mai mult noroc.
























        O altă atracţie în Golful Laganas este Marathonissi – insula testoaselor. În acest moment insula nu mai este locuită de oameni, însă a fost locuită până în perioada celui de-al doilea Război Mondial. Aici în nisipul alb vin ţestoasele să-şi depună ouăle. Bineînţeles că forma acestei insule este de broască.

 Insula are două plaje: o plajă mai micuţă cu pietriş şi una puţin mai mare cu nisip. Noi am acostat în larg unde ne-am bucurat de înnotul în apele calde şi curate. După ce am zăbovit mai bine de oră, bucurându-ne de soare, de apa incredibil de limpede şi mai ales de peştişorii care îşi făceau de cap în voie prin preajma stâncilor, am plecat spre Keri Caves. La Keri am fotografiat rocile Mikri Megali şi Mikri Myzithra.



























                                                                               După-masă ne-am întors în Laganas, probabil cea mai turistică zonă din Zakynthos. Laganas este faimoasă atât pentru frumoasele peisaje, plaja întinsă, dar mai ales pentru viaţa de noapte! Se spune că Laganas face concurenţă Ibizei în sezonul estival. Aici găsiţi numeroase restaurante şi taverne, dar şi cluburi variate ce te ţin treaz până în zori.














Un alt loc pitoresc care trebuie vizitat în această zonă este insuliţa Agios Sostis. Insula era unită cu partea continentală până în 1633, când cutremurul l-a despărţit, aşa că astăzi trecerea se face pe un poduleţ. După ce îl traversezi urci nişte scări destul de abrupte săpate în stâncă. Intrarea pe insulă costă 4 euro de persoană, la intrare primeşti un card în schimbul căruia la bar poţi consuma o băutură.




În spatele insulei cu vedere spre mare se află o mică plajă şi un bar cu vedere spre insula Marathonisi. Am zăbovit aici puţin savurând un frape apoi am plecat la plaja în Laganas, una din plajele mele favorite din această zonă.















Traseul IV : Din Argassi spre Vasilikos
În ultima zi de vacanţă am ales un traseu care conţine promontoriul Gerakas în partea sud-estică  a insulei. Este un traseu scurt, însă deosebit de frumos, care ne oferă posibilitatea de a  savura înnotul pe unele dintre cele mai bune plaje din Zakynthos, descoperind simultan şi partea aceasta fermecătoare a insulei.
Pornim din Argassi o suburbie turistică a lui Zakynthos, care din cauza dezvoltării continue s-a unit cu oraşul. Pe o parte a drumului începe litoralul, iar în partea cealaltă Muntele Skopos.  Mergând pe drumul central, vom putea observa ruinele unui pod vechi cu arc construit în jur de 1885, care se găseşte pe plajă. Îndepărtându-ne de Argassi, drumul urcă şi marea se întinde sub picioarele noastre.

 











Lăsând în urmă staţiunea Argassi, întâlnim tabelul care ne informează că intram în zona Vasilikos. Vasilikos este format din aşezări mici care s-au creat treptat. Drumul spre Vasilikos se continuă prin pădurea de pini care ne odihneşte şi ne răcoreşte, parcă şi curbele ni se par mai line mergând înainte. 
Intersecţiile drumului central conduc la plajele frumoase din zonă. Porto Zoro este prima plajă pe care o vom întâlni, nisipoasă cu câteva taverne pe malul mării.






















       
 Cu puţin după Porto Zoro vom întâlni prima ieşire spre plaja Banana, o plajă cunoscută considerată una dintre cele mai bune din zonă. La distanţă mică se află de asemenea frumoasa plajă a lui Agios Nikolas.
Drumul pe care l-am urmat până aici se desparte spre direcţia lui Porto Roma şi a plajei Garakas. Noi o luăm pe aripa din stânga care ne conduce la plaja Porto Roma, care a primit numele după importantul Alexandros Romas din Zakynthos, care avea casă în zonă.













Plaja Gerakas, aflată în cel mai sudic punct, este una dintre cele mai impresionante plaje a insulei.Gerakas, la fel ca şi celelalte plaje din zona sudică, este locul de depunere a ouălor broaştei ţestoase Caretta-Caretta. În multe puncte de pe plajă putem vedea mici plase de sârmă împletite în formă de coşuri întoarse invers care protejează o mică porţiune de nisip. Sub aceste plase au fost localizate cuiburi, care sunt urmărite de către oamenii de ştiinţă şi membrii Asociaţiei de protejare a broaştelor. Aici mi-a plăcut foarte mult plaja şi intrarea lină în apă şi mai ales faptul că erai mereu în compania unor peştişori drăguţi, mici, albi sau transparenţi, foarte curioşi.












Toată insula e plină de plaje diverse, pentru a satisface toate gusturile. Există plaje în care sunt numai şezlonguri, plajă cu pietre, plajă cu nisip fin, plajă cu apă mică, plaje cu muzică. Exact aşa cum am spus, pentru toate gusturile.













Ultima zi de vacanţă...

Mă plimb pe malul mării şi privesc răsăritul de soare în culori calde, vibrante de la galben la portocaliu şi roşu. O imagine tulburătoare. În acest moment mă simt romantică şi visătoare chiar dacă este ultima zi de vacanţă în insula Zakynthos. E adevărat că sunt puţin tristă. Parcă ieri mă pregăteam plină de entuziasm să plec la mare şi azi realizez cât de repede s-au scurs aceste minunate zile.















După ce am admirat în săptămâna petrecută în Zakynthos, fiecare răsărit de soare, nu am putut stabili dacă într-adevăr aici este cel mai frumos răsărit de soare sau nu, însă cu siguranţă starea de beatitudine care te cuprinde la începutul unei zile este unică.




După o plimbare pe malul mării la răsărit, după ce ne-am bucurat de razele fierbinţi ale soarelui, de mângâierea valurilor calde, de nisipul încins, de adiera brizei care ne mai răcoreşte puţin, e timpul pentru o plimbare prin magazine pentru ultimele cumpărături. Înainte de a pleca ne mai răcorim puţin în piscina vilei .La ora 15 ne aşteaptă feribotul cu care vom face o ultimă plimbare pe marea Ionică până în portul Kyllini.
Vila Krina's din staţiunea Argassi
Privesc de pe puntea feribotului cum insula devine tot mai mică... ADIO Zakynthos! Poate cândva voi reveni... Acum gândul îmi zboară către casă. Vacanţa s-a sfârşit, am văzut locuri noi, m-am bronzat, m-am încărcat cu energie, mi-am umplut sufletul de albastrul mării şi am cunoscut oameni minunaţi. Mi-e dor de familie, de prieteni, mi-e dor de casă... Urmează alte 30 de ore pe drumuri...

Iată preţurile din lunile august-septembrie 2011:
-      feribot portul Kyllini – Zante 20 euro (dus-întors)
-      turul insulei pe mare 18 euro
-      turul insulei cu autocarul 12 euro
-      excursie la Caretta-Caretta şi Keri Caves 15 euro
-      o oră cu vaporaşul la ţestoase 10 euro
-      vaporaş luat din portul Vromi până la peşteri 8 euro
-      insula Kefalonia 33 euro
-      seară grecească 15 euro
-      bilet autobuz 1,70 euro
-      taxi Laganas- Argassi 17 euro
-      taxi Kalimaki – Argassi 13 euro
Aceasta este pe scurt insula Zakynthos. O insulă cu peisaje de vis pentru care nu s-au inventat încă termeni de comparaţie.Un loc de pe Terra care pare mai degrabă o poartă spre Paradis unde să te laşi pradă plajelor care le depăşesc în splendoare pe cele din filme. Kilometri de nisip fin, o apă incredibil de limpede şi un cockteil multicolor şi rece. Este amestecul perfect pentru o experienţă exotică de neuitat ...
De ce Zakynthos? Pentru amintirile deosebite din acest loc.... unde, cu siguranţă vei reveni!

23 de comentarii:

  1. Si eu am fost in Zakynthos in 2010 si ma pot declara "Vrăjită de insula Zakynthos!". Si mi-a placut foarte mult povestea ta despre insula si pozele deosebit de frumoase si expresive. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata descriere! Si eu plec in Zakynthos pe data de 2 iulie 2012 ( fix peste o saptamana) si desi citisem multe despre insula ceea ce ai scris tu m-a fermecat cu adevarat. Voi pleca cu agentia Christian Tour cu autocarul din Bucuresti iar pe insula in statiunea Alykanas hotel Danny's cu mic dejun inculs si chichineta in camera iar cei de la agentie m-ai asigurat ca imi pot lua de acasa si hrana neperisabila. Din pacate nu dispun decat de 400 de euro pentru cheluieli si te rog din suflet sa imi spui daca costul excursiilor erau ale agentiilor de pe insula sau erau prin intermediul ghizilor? Am inteles ca cele prin intermediul ghizilor sunt mai scumpe dar avantajul este ca ne explica in limba romana ceea ce ar fi grozav pentru mama mea ( merg eu si mama). Insperanta ca imi vei rapsunde pana plec iti doresc o saptamana cu multa racoare si bucurii! Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  3. Preţurile la excursiile opţionale sunt de la agenţiile de pe insulă. Noi când am ajuns pe insulă am fost “preluaţi” de o ghidă, pe numele ei Elena, de la o agenţie locală. Ea ne-a povestit despre toate aceste opţionale, dar preţurile la ea erau mult mai mari. Eu am întrebat-o de ce? Explicaţia a fost simplă, de exemplu la turul insulei cu vaporul ne-a spus că vom merge cu un vas mare , frumos.... Unii au muşcat şi au luat o plasă enormă, pentru că vasul era acelaşi cu care am fost şi noi ( doar că diferea ziua ) iar preţul biletului a fost de 25 de euro. Asta a fost partea frumoasă. În următorul sejur la o diferenţă de o câteva zile, în locul vaporului au ales să plimbe turiştii cu o barcă. Bineînţeles că tot la 25 de euro. Concluzia: să nu faci greşeala să mergi cu această doamnă. Ea lucrează cu aceleaşi agenţii de pe insulă doar că vinde biletele la “mâna “ a doua. Părerea mea este să mergi la mai multe agenţii de la tine din staţiune şi să te tocmeşti până scoţi cel mai bun preţ. Noi aşa am făcut. Uite, am nişte pliante de la câteva agenţii de pe insulă. Îţi spun preţurie ca să faci o comparaţie pentru că preţurile diferă de la o agenţie la alta..

    De exemplu în staţiunea Argassi agenţia Pelargos Tours avea următoarele preţuri:

    - Turul insulei pe mare 22 euro ( se putea negocia până la 18 euro )
    - Turul insulei cu autocarul 12 euro
    - Insula Kefalonia 35 euro
    - Keri Caves – Caretta Caretta 20 de euro ( negociat la 18 euro )
    - Water Park 19 euro

    Agenţia My Tours tot din Argassi:

    - Turul insulei pe mare 18 euro cu un vaporaş mai mic, şi 20 de euro cu un vapor mai mare care avea şi o mică piscină .
    - Turul insulei cu autocarul 11 euro
    - Insula Kefalonia 33 euro
    - Keri Caves – Caretta Caretta 15 euro ( cu un vas cu fund de sticlă )

    În final eu am mers în toate aceste opţionale cu agenţia Cavo Grosso care avea următoarele preţuri:

    - Turul insulei pe mare 18 euro
    - Turul insulei cu autocarul 12 euro ( În turul insulei cu autocarul s-a făcut un popas de o oră în portul Vromi unde opţional puteai sta la plajă sau se putea face o plimbare de o oră cu vaporaşul la Maravelia Caves câteva peşteri mai puţin spectaculoase decât Blue Caves. În drum se putea admira şi portretul din stâncă a lui Poseidon la care oricum se face popas şi în turul insulei pe mare. Preţul bărcuţei este de 8 euro)
    - Insula Kefalonia 33 euro
    - Keri Caves – Caretta Caretta 15 euro
    - Seară grecească 15 euro

    Din staţiunea Laganas am luat o bărcuţă pentru a vedea ţestoasele care a costat 10 euro o oră. Exista posibilitatea de a merge la ţestoase cu bărci cu fundul de sticlă. O plimbare cu o astfel de barcă costa între 15 şi 20 de euro.

    În turul insulei pe mare era ghid şi pentru limba română.

    Acestea erau preţurile la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie 2011.

    Eu îţi doresc de acum: Drum Bun şi vacanţă plăcută! Te aştept cu impresii :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Cora, iti multumesc din tot sufletul pentru aceste pretioase informatii. Am luat un pix si agenda si am notat toate optiunile si sincera sa fiu ma simt un pic mai linistita( inrasem in panica din cauza banutilor) dar acum cred ca sunt duficienti cat sa ma bucur de minunile insulei. Promit ca la intorcere sa vin cu impresii si fotografi. Iti multumesc incaodata si iti doresc tot binele din lume! Cu mult drag, Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu drag, Mihaela!
    Drum Bun şi Vacanţă minunată!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai m-am intors din Zakynthos (o vacanta minunata, planificata in ultimul moment), mi-au fost de mare ajutor informatiile din acest material, in special cele privind preturile, excursiile si locurile de vizitat. Cel putin in Kefalonia, nu stiu daca as fi mers daca nu as fi citit pe blogul tau despre acea excursie.
    Si nici la fabrica de ulei de masline nu cred ca mergeam desi era la cateva sute de metri de locul nostru de cazare!
    Ma adaug si eu celor carora le-ai fost de ajutor prin postarea ta si iti multumesc! :-)
    Mi-a placut Zakynthos, sper sa am timp sa pun si eu cateva imagini!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit!
      Mă bucur că ţi-am fost de ajutor!
      Aştept cu mare interes pozele tale atât din Zakynthos cât şi din Kefalonia!

      Ștergere
  7. Cora, tocmai m-am intors si eu din Zakynthos dar sufletul meu inca se afla acolo pe marea de un albastru ca cerneala.
    Vreau sa iti multumesc din suflet pentru pretioase tale informatii si sa iti spun ca la sfatul tau am ales agentia Cavo Grosso pentru excursii. Patru la numar dintre care una mi-a fost facuta cadou de doamna de la agentie. Am mers in Zante, pe plaja Navagio,la Kaiki si turul insulei. O vacanta de vis si asta si datorita tie. iti multumesc din tot sufletul! Cu drag, Mihaela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit, Mihaela!
      Mă bucur că ai avut o vacanţă reuşită şi că informaţiile mele ţi-au fost de ajutor!:))
      Spune-mi te rog cum ţi se pare agenţia Christian Tour? A fost totul ok? Anul acesta am ales şi eu pentru prima dată să fac un circuit cu ei!

      Ștergere
    2. Draga, Cora, agentia este mai mult decat ok.In autocar am avut norocul sa o avem ca ghid pe Adriana,o tipa pregatita, deschisa si ce mi-a placut la ea a fost ca mereu era activa si ne povestea despre isotria locurilor pe unde am mers, despre obiceiurile locale. Un punct pentru ghid, un punct pentru claudia fata din agentie care a fost foarte binevoitoare cand am cumparat vacanta, un puct le ofer si soferilor care au fost foarte precauti, calmi, atenti, cand s-a inserat au coborat din tavane ecranele si au tinut cont de preferintele turistilor cand au ales filmele, ba mai mult cu toate ca se grabeau sa prinda fery au oprit de vre-o doua ori la rugamintile unor fete care aveau nevoi fiziologice, popasurile la trei - patru ore, alt punct pentru pret 125 de euro cazarea cu mic dejun, 85 de euro dus - intors autocarul si 22 de euro dus - intors fery.Pana si ghizii de acolo au fost amabili dar a doua zi la intanirea cu ei pentru excursii nu a venit nimeni. De vina o fi fost criza dar si preturile mari ce le practicau. La Cave Grosso am platit 100 de euro iar la ei as fi platit in jur de 400 de euro ( toti bani care ii aveam).La anu imi doresc sa merg in Turcia in Marmaris si cred ca tot pe ei o sa ii aleg. Uite un reviw cu greselile de riguare scris la ora 1.30 noaptea. Te pup, Mihaela!

      http://amfostacolo.ro/grecia-pareri,7/zakynthos,26,138/dannys-hotel-alykanas,1097/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__31207.htm

      Ștergere
    3. Am citit cu interes impresiile tale de călătorie. Mă bucur că te-ai simţit bine şi că ai rămas cu amintiri frumoase din această vacanţă. Îmi pare rău că nu ai ajuns şi pe insula Kefalonia. Poate era bine să alegi pentru acest opţional altă agenţie de turism, dacă zici că Cave Grosso avea fixată Kefalonia chiar în ziua plecării.
      Nu am ştiut că vrei să cumperi ulei de măslie, dacă ştiam te atenţionam să nu cumperi de la fabrica de ulei de lângă Lithakia, unde era mai scump decât de „ la bomboane” in Bulgaria. Şi eu am cumpărat 2 bidoane de ulei extra virgin la 5 l cu 15 euro bucata.

      Ștergere
    4. Uite iţi las adresa unui site de turism unde poţi să-ţi prezinţi impresiile de vacanţă. E mai fain decât AmFostAcolo :))
      http://www.turistik.ro/comunitate/impresii

      Ștergere
  8. Prima data cand am intrat pe net nu am vazut impresii prea grozave despre ei dar acum in urma experientei s-au dovedit numai rautati voite.
    Despre circuite, personal nu stiu sa iti spun dar am prieteni care au mers cu ei si au fost multumiti. Dar cred ca depinde foarte tare si de circuit ( croaziera, autocar) conditiile, doar mic dejun, demipensiune sau all inclusiv. Eu sper din toata inima sa ai o vacanta frumoasa si sa te intorci cu amintiri minunate. Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu am citit lucruri urâte despre ei de aia te-am întrebat şi pe tine. O amică de a mea tocmai s-a întors din Halkidiki şi îmi povestea că au avut un autocar de groază. Până la urmă şi aici e cum ai noroc.
      Am înţeles că pentru plecările în Grecia nu au autocare grozave, în schimb autocarele pe care le folosesc în circuite sunt ok. Sper aşa să fie! Nu mă interesează capitolul mâncare în vacanţă. Şi nici nu sunt adepta all inclusiv. Vreau doar un ghid pasionat de ceea ce face, un autocar şi şoferi ok, şi cazări bune. Nu mă interesează stelele hotelurilor, ci doar condiţii umane.

      Ștergere
  9. Draga mea Cora,la plecare si autocarul meu a fost un pic neconfortabil dar la intoarcere am avut un autocar mult mai mare, scaune mai confortabile, mult mai lung si pentru ca au venit doua autocare sa aduca turistii, noi cei care plecam ne-a imbarcat vre-o 22 intr-un autocar si inca vreo-o alti 22 in alt autocar si prin urmare ne-am tot lafait pe scaunele din spate cum am vrut noi, am dormit pe ultimele cinci. A fost mult mai bine. Ghidul nostru, Adriana mi-a placut enorm; documentata , amabila, dornica sa ne povesteasca istoria fiecarui loc ba chiar si obiceiurile. In ansamblu pentru banii platiti am fost multumita ( 420 de euro cazarea si transportul si alti 400 de euro pentru cheltuiala) Experientele si locurile acelea minunate au fost pe departe mult mai imprtante decat tot all inculsivul si confortul din lume.
    Poate in circuite intradevar este mult mai bine si autocare mai performate. Iti doresc din tot sufletul meu sa fi multumita, sa te intorci cu bateriile incarcate si sa ne povestesti si noua.
    Cat despre impresii am facut-o doar la rugamintea unei fete Giorgiana cunoscuta tot pe site dar care m-a dezamagit profund prin atitudinea ei. Intentia ei a fost de a iesi in evidenta si de a primi cat mai multe voturi pentru nu stiu ce concurs. Dupa ce am postat eu mi-a scris un ecou la reviw-ul meu cat o pomana tiganeasca.I-am multumit cum imi este felul dar am ramas cu un gust amar,
    Ma bucur ca am avut ocazia sa te cunosc prin blogul tau si sa aflu informatii pretioase. Te pup cu mult drag, Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos. Vă voi povesti cu siguranţă cum a fost:))

      Ștergere
  10. Felicitari pentru blogul minunat care te poarta prin intreaga lume!Voiam sa te intreb in ce anume consta Excursia de 33 euro la insula Kefalonia.Atat costa doar feribotul?Nu am inteles foarte bine acea parta si te-as ruga sa-mi explici,daca poti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru aprecieri!
      Excursia de 33 de euro pe insula Kefalonia este de o zi întreagă iar în aceşti bani intră biletul de ferribot dus-întors şi vizita la Manastirea Gherasim, peştera Drogarati, Lacul Melissani, Agia Efimia, Argostoli şi popas pentru a fotografia plaja Myrtos. Intrările la peşterile Drogarati şi Melissani nu intră în acest preţ. Pentru ele se achită o taxă de 6 euro si 7 euro .
      Mai multe detalii despre insula Kefalonia poţi citi aici http://corasb.blogspot.ro/2011/10/kefalonia-paradisul-secret-al-greciei.html
      Dacă mai ai şi alte nelămuriri îţi stau la dispoziţie.

      Ștergere
  11. Frumoasa destinatie :)

    Eu nu am reusit sa fac excursia in Kefalonia, in rest am acoperit si eu cam tot ce mentionat aici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merită să aloci o zi şi pentru Kefalonia. Are câteva locuri care merită văzute dacă tot ai ajuns atât de aproape de ea.

      Ștergere
  12. In primavara aceasta voi petrece 10 zile pe aceasta insula.Ce ar mai fi de recomandat? Dorel

    RăspundețiȘtergere
  13. Faima de care se bucură Insula Zakynthos ca destinaţie de vacanţă romantică se datorează, printre altele, şi magnificelor apusuri de soare. Dar pentru a admira un apus de soare trebuie să găseşti locul potrivit. Un loc renumit de unde poţi admira un apus de soare este Keri, un sat de munte la care nu este foarte complicat de ajuns. Din capitala insulei, Zante, până în Keri sunt aproximativ 30 de km. De la plaja din Keri se urcă un drum spre Keri Lighthous unde puteţi vedea cel mai mare steag din Grecia. De la steag mai trebuie să pacurgeţi câteva sute de metri pe un drum pietruit ca să ajungeţi la malul stâncos al insulei de unde puteţi contempla unul dintre cele mai fermecătoare apusuri din Zakynthos. Tot în Keri există şi o tavernă, chiar în vârful muntelui, cu o terasă care oferă o vedere magnifică a apusului peste vârfurile stâncoase. Taverna se numeşte "Sunset" şi pentru că i s-a dus deja vestea, este bine să ajungeţi aici cu ceva timp înainte de asfinţit, ca să puteţi găsi o masă liberă. Un alt loc de unde se poate admira apusul de pe coasta de vest a insulei este Kampi, un sătuc liniştit şi pitoresc cu doar 60 de locuitori. De aici de sus, din vârful muntelui, ai o panoramă superbă a ţărmurilor stâncoase şi a mării. Din păcate în toate aceste locuri nu puteţi ajunge decât cu maşina...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...