" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

miercuri, 1 august 2012

Croaţia cea mai pitorească regiune a fostei Iugoslavii!

Suntem la mijlocul verii – e timpul pentru haine lejere, piele bronzată, ochelari de soare şi, bineînţeles, vacanţe! Însă, de fiecare dată când mă gândesc către ce ţărm să mă îndrept în următoarea vacanţă, alegerea este tot mai dificilă. Caut locuri noi, locuri neconsacrate, oraşe pitoreşti încărcate de istorie, oameni cu o altă amprentă istorică şi bineînţeles acele peisaje unice ce fascinează turiştii care se aventurează în necunoscut.
Deşi cu patru ani în urmă am mai poposit pe aceste meleaguri, deci nu este o destinaţie chiar nouă pentru mine, am decis! Anul acesta îmi voi petrece o mare parte din vacanţa în Croaţia. Prin urmare nu îmi rămâne decât să vă prezint şi vouă motivele care m-au făcut să revin  aici. Nu sunt deloc puţine şi cred că imaginile ce vor insoţi rândurile  înşirate pe foaia virtuală vor fi mai grăitoare şi vă vor convinge.
"Perla Adricaticii" Dubrovnik

Mai întâi de toate, Croaţia are ieşire la Marea Adriatică şi se învecinează  la nord cu Serbia,  la nord şi est cu Ungaria, iar la est şi sud cu Muntenegru şi Bosnea- Herţegovina.   Dintre toate  ţările fostei Iugoslavii, Croaţia oferă cele mai multe turiştilor care caută o destinaţie de vacanţă. În interior, păduri dese şi munţi de calcar se îmbină armonios cu lacuri şi cascade; pe coastă, o pleiadă de insule scăldate de soare şi de ape cristaline. De fapt, călătoria prin Croaţia este o incursiune prin verdele pădurilor virgine şi albastrul apelor, punându-i în mişcare pe toţi cei care iubesc natura şi peisajele fascinante.  Zona de pe coastă merită străbătută începând de la Rijeka - un port nordic care funcţionează de secole şi, în ciuda trecerii timpului, nu şi-a pierdut din vechiul farmec. Trebuie neapărat vizitată reşedinţa dalmată a împăratului Diocleţian, din oraşul Split, şi unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume – Dubrovnik.  Nu poţi spune că ai cunoscut cu adevărat Croaţia dacă nu i-ai văzut insulele, aşa că cea mai mare insulă a Croaţiei, insula Krk, te invită la visare. 
Coasta Dalmată
În ultimii ani, datorită frumuseţilor sale şi aşezării pe coasta Adriaticii, Croaţia a devenit o importanta atracţie turistică, această ţară fiind a 18-a în clasamentul mondial al celor mai populare destinaţii turistice. Această clasare surprinzătoare aduce la bugetul de stat mai bine de 6 miliarde şi jumătate de euro, circa 20% din PIB-ul ţării.
După această scurtă introducere haideţi să pătrundem în tainele sale şi să vedem ce ascunde de atâtea secole. 
Iată 10 motive pentru o nouă vacanţă în Croaţia!

1.Parcul Naţional Lacurile Plitvice

Este de departe unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-a creat natura. Pădurile seculare salvate ca prin minune de influenţa civilizaţiei şi lacurile cristaline cunoscute pentru culoarea turcoaz, invită la drumeţii şi relaxare depate de civilizaţie.  Cei care ajung pentru prima dată în aceste locuri nu le vine să creadă ce peisajele încântătoare poate crea natura. În fiecare vară mii de oameni din întreaga lume vizitează parcul, pentru linişte şi relaxare, pentru a experimenta ceva diferit, dar şi pentru a evada din oraşele aglomerate.














Înfiinţat în anul 1949, Parcul Naţional Lacurile Plitvice încântă prin lacurile azurii. Fiecare dintre cele 16  lacuri sunt situate la înălţimi diferite, iar legătura dintre ele se face printr-un număr mare de pârâiaşe, întinderi sălbatice de ape şi cascade pitoreşti. Sunt accesibile pentru vizitatori aproximativ 8 km de căi şi trasee de lemn în jurul lacurilor. Traseele descresc de la o altitudine de 636 m la 503 m.













2.Split

Split este al doilea oraş ca mărime al Croaţiei şi unul dintre cele mai atrăgătoare şi pline de viaţă oraşe de pe coasta Adriaticii, reuşind deseori să-şi seducă vizitatorii, astfel că aceştia, deşi plănuiesc doar o vacanţă scurtă, rămân uneori luni sau chiar ani. Centrul vieţii din Split este şi astăzi Palatul lui Diocleţian, construit pe malul apei de către împăratul roman Diocleţian, ca loc de retragere între 295 Î.c. ŞI 305 D.c., iar mai târziu, locuit de cetăţenii oraşului roman învecinat Salona, după ce casele lor au fost distruse de invadatorii avari şi sclavi din sec. VII. De-a lungul secolelor, locuitorii din Split au preferat să construiască în palat sau în jurul lui, în loc să-l demoleze, oferind turiştilor de astăzi ocazia unică de a mânca, dormi şi bea în locuri pe unde a păşit cândva un împărat roman.















Riva,  bulevardul de pe ţărmul împodobit cu palmieri este, evident, cel mai bun loc pentru a începe un tur al zonei de lângă palat. Cafenelele, restaurantele şi băncile de pe Riva, toate construite în jurul palatului, fac din aceasta un important obiectiv turistic.













3. Dubrovnik

Se spune că Dubrovnik  este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei, o destinaţie cu ieşire la Marea Adriatică, preferată de români, şi nu numai. Înscris în patrimoniul cultural mondial UNESCO drept oraş-monument, „perla Croaţiei” are un stil arhitectural unic datorat în mare parte influenţelor turceşti dar şi celor veneţiene. Cea mai atractivă parte a oraşului este vechiul oraş, Stari Grad, cu străzi pavate, fântâni, biserici şi muzee. Pentru a-l vizita trebuie să vă înarmaţi cu energie şi cu încălţări confortabile, căci nu degeaba este supranumit şi „ Oraşul Scărilor”. Cel mai potrivit loc pentru a porni într-un tur al Dubrovnikului este poarta Pile (un loc perfect pentru fotografii şi mici pauze), cea mai impunătoare intrare a acestuia, situată în partea vestică a oraşului. Până la aceasta se traversează pe un pod de piatră vechiul şanţ de apă, acum o grădină plină de verdeaţă. După ce intraţi în vechiul oraş, căutaţi statuia patronului spiritulal al oraşului, Sf. Vlaho, opera omniprezentului sculptor croat Ivan Mestrovic. Principala arteră a vechiului oraş este Stradun, un bulevard de marmură care a fost şlefuit de picioarele a mii de turişti.













O perspectivă deosebită asupra oraşului şi Mării Adriatice o puteţi avea dacă urcaţi pe zidurile cetăţii.    „Căţărarea” pe ziduri costă în jur de 50 de kuna, dar merită din plin. Dubrovnik este un oraş extrem de romantic, perfect pentru escapadele în doi, dar şi foarte cosmopolit - fapt care îl încadrează în categoria destinaţiilor perfecte pentru tineri.













4.Zagreb


Cu  medievalul său Oraş de Sus şi cu elegantul Oraş de Jos, Zagrebul domină topul destinaţiilor boeme ale Europei. Nu a fost proiectat pentru a fi capitală şi uneori, în special în iulie şi august, când mulţi dintre locuitorii săi se îndreaptă spre coastă, poate părea mai degrabă un oraş austriac de provincie decât o capitală europeană. Oraşul are o aşezare pitoreasc, fiind aşezat pe o câmpie, cu râul Sava traversând părţile mai vechi ale oraşului, până la suburbiile de după cel de-al doilea război mondial şi imensitatea muntelui Medvednica, adesea vizibil la nord. Dintre atracţii merită menţionate: Biserica Sfântul Marcu, Clădirea Parlamentului, Biserica Sfântul Mihail, Teatrul Naţional, Catedrala Sfântul Ştefan, Muzeul Mimara, Piaţa în aer liber Dolac şi Piaţa Ban Jelacic.





















5.Zadar

Zadar este aşezarea cea mai populată din nordul Dalmaţiei, şi cândva cel mai mare oraş din Dalmaţia. Deşi acum se pare că a fost întrecut de Split, în ceea ce priveşte mărimea, rămâne în continuare un oraş zgomotos care abundă în evenimente precum Serile Muzicale din Sf Donat, The Garden Festival, Nopţi cu lună plină şi multe altele.  Pe lângă manifestările cultural artistice, oraşul are şi un bogat patrimoniu cultural, parte din acesta fiind şi Zidurile Oraşului. Cea mai spectaculoasă intrare în cartierul vechi este Poarta Principală, la care se ajunge din micuţul port din Fosa, singura porţiune care a supravieţuit din sistemul de apărare cu şanţuri cu apă din Zadar. O dată întraţi pe Poarta Principală, luaţi-o la dreapta şi la trei blocuri distanţă se află Stroke Ulica, o stradă romană dreaptă ce traversează oraşul vechi, trecând pe lângă principalele puncte de interes în drumul său către vest, spre mare. Cele mai importante obiective turistice precum biserica Sf. Simeon, Catedrala Sf. Anastasia, Biserica Sf Donat -  timp de mulţi ani simbolul Zadarului;  se vor arăta în drumul vostru.


















6.Insula Krk

Insula Krk este cea mai mare insulă din Croaţia şi totodată cea mai accesibilă insula din golful Kvarner, având în vedere că se poate ajunge aici cu maşina, traversând podul de doar 2 km care o leagă de litoralul croat. Are o suprafaţă de 410 kilometri pătraţi, aeroport propriu precum şi câteva porturi din care pleacă curse regulate către insulele învecinate. Cel mai mare oraş al insulei este Krk – vechi oraş roman care găzduieşte ruine antice, muzee şi galerii de artă; iar cea mai populară staţiune de vară a insulei datorită plajelor sale este Baska.













7.Riviera Makarska

La sud de Split, autostrada trece prin unele din cele mai frumoase zone de coastă din Europa. Munţii Biokovo se înalţă abrupţi pe stânga, în vreme ce pe celălalt flanc, partea de coastă e punctată de golfuri mari şi mici, având în apropiere insulele Brac şi Hvar. Primele 30 de minute de condus după ieşirea din Split le veţi petrece încercând să scăpaţi de suburbiile sale şi de casele de vacanţă ce se înghesuie una lângă alta pe drumul spre moderna rivieră Makarska. Rivieră Makarska  cunoscută în întreaga lume turistică, găzduieşte mai multe staţiuni turistice de renume dintre care cea mai importantă este, desigur,  Makarska.























  

 8. Istria

Având în vedere milioanele de turişti care invadează coasta istriană în fiecare an, este surprinzător faptul că atât de puţini  se gândesc să se îndrepte spre părţile mai îndepărtate  de ţărm ale peninsulei. Această zonă a fost adesea descrisa ca noua Toscana de experţii în călătorii, iar dealurile sale verzi unduitoare, viile şi orasele idilice întinse pe dealuri amintesc cu siguranţă de Italia. Această mică peninsulă din partea de nord a Mării Adriatice; îmbină elementele de istorie, cultură şi tradiţie, împreună cu încântătoare peisaje de coastă, golfuri mici, unde verdele se cufundă cu albastrul mării. Oraşele prezintă curioase pieţe cu construcţii de piatră şi clopotniţe care domină mici turnuri înalte înconjurate de vegetaţie bogată. Cele mai importante oraşe care merită vizitate sunt : Umag, Porec, Vrsar şi Pola.













  

9. Golful Kvarner 

Întins şi presărat cu insule, Golful Kvarner leagă peninsula Istria din nord de regiunile dalmate din sud. Singurul oraş important din golf Kvarner este Rijieka, al treilea oraş ca mărime din Croaţia, destul de interesant pentru a reţine turiştii care sunt în trecere prin port, pentru câteva nopţi. Nu i se acordă atâta atenţie ca şi oraşelor Split sau Pola, dar oricum merită explorat.
 












10. Mâncarea şi băutura

Într-o ţară cu o istorie atât de complexă, nu este surprinzător faptul că bucătăria croată este atât de variată. Mâncărurile din Croaţia Centrală şi de Est au foarte multe în comun cu savuroasa bucătărie ungară, în timp ce în Istria şi Dalmaţia predomină meniurile cu paste şi mâncare bazată pe produse marine, cu influenţă italiană. Mai spre interiorul ţării pot fi întâlnite variaţiuni regionale semnificative. În Croaţia Centrală pot fi văzuţi adesea miei sau purcei la proţap prâjindu-se în faţa multor restaurante. Pe măsură ce vă apropiaţi de nord, caloriile se înmulţesc, pentru că aici se simt influenţele austriace şi ungare, cu sosuri cremoase şi extrem de aromate.

În ciuda plajelor cu pietre şi bolovani, Croaţia are un stil aparte. Oraşele antice, apusul de soare ce se oglindeşte în apa azurie a mării, fac din vacanţa în Croaţia o împlinire. Pentru a rezuma Croaţia în câteva cuvinte: un popor fascinant, o natură conservată, un patrimoniu istoric excepţional şi o emoţie artistică unică. Deci, de unde veţi începe? :))














Nu am epuizat principalele obiective cultural-turistice doar mi-am propus să stârnesc interesul pentru aceste minunate locuri. :))
Va urma!
Răsărit de soare în Opatija
Răsărit de soare în Opatija


8 comentarii:

  1. Chiar ca este o tara pitoresca Croatia. Imbinarea dintre dealuri si mare, lacurile acelea de un albastru ireal, orasele...Doamne, orasele sunt superbe! Fotografiile tale sunt foarte reusite, ca de obicei ;)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imaginile sunt realizate acum 4 ani. Pe atunci pe lângă faptul că nu aveam nici o legătura cu fotografia, nu aveam nici un aparat care să-mi permită să fac setări. Eu sper ca anul acesta să vin cu poze mult mai reuşite:))

      Ștergere
  2. Voi merge si eu in curand(cam intr-o luna asa) sa vizitez tarile Penisulei Balcanice, nu toate, doar cateva dintre ele: Muntenegru, Croatia si Serbia. Scriam in 2010 pe blog ca daca, probabil, nu voi ajunge niciodata sa vad cascada mea favorita, Iguazu, macar Cascadele Plitivce, care sunt relativ aici aproape de noi, sa le explorez intr-o buna zi. Si iata ca, mai devreme decat mi-as fi imaginat vreodata, acea zi se apropie... Evident merg in primul rand pentru cele doua obiective importante al Croatiei, Dubrovnikul, pe lista mea de orase preferate(ador orasele medievale) si Cascadele Plitvice.
    Mi-a placut prezentarea ta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe 27 august plec din ţară cu destinaţia Belgrad. În următoarea zi voi străbate Muntenegru: canionul Tara, capitala Podgorica, popas de o noapte în Cetinje.De aici ne deplasăm spre fiordul Boka Kotorska şi mai departe spre Dubrovnik.Următoarele destinaţii din Croaţia: Split, Zadar, Zagreb, Parcul Plitvice,Opatija, Peninsula Istria şi insula Krk.De aici fugim în Italia dar nu înainte de a face un popas în Slovenia la peştera Postojna.După atâta drum urmează două zile de leneveala la plajă în staţiunea Lido di Jesolo şi scurte incursiuni la Veneţia şi Verona. La întoarcere vom poposi şi în Lublijana. Cam acesta este traseul meu:))
      Prezentarea a fost un preambul, când o să revin o să vă povestesc pe larg despre fiecare loc în parte.
      Mulţumesc pentru aprecieri!

      Ștergere
  3. Croatia este o tara spectaculoasa.Anul acesta vom ajunge si noi pentru prima oara la Dubrovnik si suntem siguri ca o sa ramanem impresionati de acest oras istoric.Felicitari pentru articol si pentru poze

    RăspundețiȘtergere
  4. e una dintre tarile mele preferate. si sigur o sa ti placa Postojna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peştera Postojna este în Slovenia nu în Croaţia!:)) Am vizitat-o în 2008, dar o să o vizitez şi de această dată chiar dacă este 20 de euro intrarea.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...