" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 24 ianuarie 2013

Palatul şi Grădinile Mirabell - locul unde florile îţi zâmbesc

Nu ştiu dacă am avut vreodată ocazia să vă spun însă o fac acum: Austria este ţara mea de suflet şi ţara unde mă simt poate cel mai bine. Fie ca am vizitat Viena, Salzburg, Graz, HallstattKitzbuhel sau Innsbruck, în fiecare oraş austriac am descoperit o poveste interesantă. 
Pentru că o singură vizită nu este de ajuns pentru a cunoaşte cu adevărat farmecul Austriei, trei ani la rând vacanţele mele s-au desfăşurat între graniţele acestei ţări. Cu această ocazie am putut să trag o concluzie. Multe oraşe din Austria sunt binecuvântate cu biserici frumoase, cu parcuri şi fântâni arteziene. Totuşi, nici unul în afară de Salzburg nu se bucură de o atmosferă atât de vibrantă şi cosmopolită şi de peisaje atât de magnifice. Am vizitat de trei ori consecutiv oraşul natal a lui Mozart şi de fiecare data parcă picioarele mă duceau singure într-un loc anume. Acel loc este de fapt o grădină, o grădină mirifică plină de farmec, muzică şi mai ales culoare. Este vorba de Grădinile Mirabell (în traducere "Privelişte frumoasă") considerate pe bună dreptate cele mai frumoase grădini în stil baroc din Europa.

Vă invit aşadar la o plimbare printre aleile sculptate, vegetaţia bogată şi zecile de statuete ce împodobesc cel mai frumos parc din Salzburg. Se află în mijlocul oraşului şi a fost construit de-a lungul unei axe nord-sud şi orientat către cetatea Hohensalzburg. Grădinile iniţiale au fost realizate după planurile lui Johann Bernhard Fischer von Erlach în timpul conducerii Prinţului Arhiepiscop Johann Ernst Thun în anul 1689. La numai câteva decenii în anul 1730, Franz Anton Danreiter le-a schimbat din nou forma, creând ceea ce se consideră astăzi cele mai frumoase grădini baroce din Europa. În sec. al XIX-lea s-au făcut alte modificări. A fost distrusă partea intitulată Grădina Piticilor şi câteva arcade orientate către piaţa Mirabell. Partea centrală, numită şi „Marele Parter” este singura care şi-a păstrat poziţia iniţială. Grădinile includ o serie de statui reprezentând zeii Romei Antice, o orangerie şi un pavilion care adăposteşte Muzeul Baroc.






Palatul original, construit în 1606, se numea Altenau, comandat de Wolf Dietrich pentru a fi locuit de venerata lui amantă evreică, Salome von Alt, care îi dăruieşte mai mult de zece copii. În interiorul bisericii catolice această relaţie este întâmpinată cu dezaprobare. Principele landului intră în dizgraţie politic şi fuge în anul 1611. Prins la puţin timp după aceasta, este întemniţat în fortăreaţă - până la moartea sa în anul 1617. Posteritatea doreşte să şteargă cât mai repede amintirea lui Wolf Dietrich: Salome Alt este izgonită iar castelul este redenumit Mirabell.
 Între 1721 şi 1727 a fost reconstruit de J. Lukas von Hildebrandt, dar a fost distrus de un incendiu mistuitor în anul 1818. Actualul palat este o reconstrucţie a acelei clădiri, făcută de Peter von Noble şi găzduieşte Primăria şi Consiliul Municipal. Sala de marmură, a fost salon de bal al arhiepiscopului şi sala de concerte pentru Leopold Mozart şi copiii săi Wolfgang şi Nannerl, este considerat unul dintre cele mai frumoase saloane nupţiale din lume. Acum, aici sunt susţinute în mod regulat reuniuni, ceremonii şi concerte anuale ale festivalurilor care dau un plus de farmec oraşului.















Dacă intraţi dinspre Markartplatz, unde se află casa în care a locuit Mozart, veţi fi întâmpinaţi de 2 statui simbolice, grandioase şi simetric plasate. În centrul grădinii veţi putea admira o fântână mare, cu un grup statuar alcătuit din patru statui realizate de Ottavio Mosto în 1690.














Grădinile Mirabell nu sunt recomandate doar celor care iubesc florile şi natura, ci şi celor care apreciază arta, simetria. În fiecare an culorile sunt perfect armonizate iar  aranjamentele florale foarte inspirate.  Totul este perfect simetric. O plimbare prin grădini şi un mic popas pe o bancă, admirând fortăreaţa, cu siguranţă vor deveni acele momenete de relexare de care aveţi nevoie în timpul unei vacanţe. De aici oraşul este parcă şi mai frumos.













Mergând mai departe spre „Micul Parter” vom da peste statuia lui Pegas care îşi întinde aripile, aruncând stropii de apă ai fântânii arteziene. Statuia este realizată din cupru şi inspirată din mitologia greacă, ea se află aici din 1913. În jurul acestei statui a fost filmată  scena din filmul „Sunetul muzicii”, scenă  în care Maria îi învaţă pe copii notele muzicale.













Turismul din Salzburg a cunoscut o mare înflorire o dată cu difuzarea, în 1965, a celebrului film de la Hollywood - Sunetul muzicii. Deşi actorii ”austrieci” cântă şi vorbesc cu un accent britanic impecabil, filmul reuşeşte să expună splendoarea peisajului din Salzkammergut, combinând la un loc o poveste de dragoste, evenimente zguduitoare din lumea reală şi un conflict etic. Turnarea filmului a durat 11 săptămâni şi s-a filmat cel mai mult în Salzburg. Vă propun aşadar, să ne aducem puţin aminte de acele vremuri.


În fundal se poate vedea cupola verde a marelui Dom din Salzburg
Impozanta fortăreaţă Hohensalzburg veghează asupra oraşului
Totul este atât de perfect aici, că nici nu-ţi vine să crezi că este creat de mâna omului. La tot pasul întâlneşti flori colorate în ronduri, forme geometrice, statuete impresionante, fântâni răcoroase şi begonii parcă pictate pe verdele ierbii tunse ca un covor fin, unde nici un fir nu depăşeşte lungimea altuia. Aleile pietruite pe unde poţi păşi în mijlocul raiului, să te bucuri de parfumul florilor, băncile aşezate acolo pentru bucuria călătorului, toate acestea le găseşti în Grădinile Mirabell - o perlă rară aflată în inima Salzburgului. 



9 comentarii:

  1. Cora, tu eşti o vrăjitoare cu două baghete magice: cuvântul şi fotografia :)
    Foarte frumos articol! Felicitări!
    Am şi eu un loc preferat în Salzburg despre care voi scrie în curând!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Simona! Oare reuşesc să folosesc bagheta asta şi pentu schimbarea aparatului foto? Ce bine ar fi! :)
      Abia aştept să ne povesteşti despre acel loc preferat. Dau un pronostic: fortăreaţa Hohensalzburg?

      Ștergere
  2. Sper să găseşti cât mai curând vraja şi pentru schimbarea aparatului. Dacă acum faci asemenea poze, nici nu vreau să mă gândesc ce poze vor ieşi din mâna ta cu un aparat performant...
    Pronostic corect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că am un al şaselea simţ! :) Abia aştept să-ţi citesc povestea şi asta pentru că eu încă nu am ajuns sus! Poate la a patra vizită :)

      Ștergere
  3. Ai intrat în incinta palatului? Ai văzut Sala de marmură?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Din cauza timpului nu l-am vizitat niciodată în interior! L-am văzut în schimb într-un documentar, atunci am rămas mască...

      Ștergere
  4. Şi noi am intrat doar pentru căteva momente, să vedem Sala de marmură.

    RăspundețiȘtergere
  5. La Salzburg nu am ajuns inca, dar articolul tau este fantastic si pozele imi plac la nebunie :).

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...