" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

sâmbătă, 22 octombrie 2016

Albastru de Lefkada - terapie pentru trup şi suflet ( 2016)

A trecut fix  un an, un an de la prima noastră întâlnire cu insula Lefkada. Cum a fost atunci, ce am vizitat atunci şi cum am perceput frumuseţile acestei insule, v-am povestit pe larg aici. Azi, la doar câteva zile de la întoarcerea în ţară de pe această insulă cu ape incredibil de albastre, e timpul să vă povestesc cum am regăsit insula Lefkada dar şi ce locuri noi am descoperit în periplul nostru lefkadian.
Şi de această dată, ca locaţie de cazare, am ales staţiunea Nidri, situată în partea estică a insulei - pe marginea vestică a golfului Vlyhos . Este cea mai turistică staţiune de pe insulă înconjurată de dealuri şi munţi acoperiţi de plantaţii de măslini şi păduri de pin. Nu este o staţiune foarte mare, o plimbare de la un capăt la celălalt în Nidri nu îţi ia mai mult de 20 de minute, însă acest complex turistic are un centru plin de viaţă şi un port foarte colorat pe a cărui promenadă se găsesc o mulţime de baruri, taverne şi cafenele.

Până în anul 1970 a fost un sat de pescari unde Aristotel Onassis îşi lua cina, azi oraşul pare să nu doarmă niciodată. Ziua îi îndrumă pe cei nou-veniţi iar seara devine un furnicar, un centru al distracţiei şi al cumpărăturilor.  E adevărat că la prima vedere,  Nidri pare un pic dezordonat şi neîngrijit, multe din clădirile de-a lungul străzii principale sunt lăsate în paragină, pavajele sunt inegale, gunoaiele şi-au făcut şi ele simţită prezenţa, dar cu toate astea, dacă îi dai timp, vei vedea de ce toată lumea revine în Nidri an de an.
La aproximativ 3 kilometri de Nidri se află Vycho, un sat mult mai puţin turistic decât Nidri, însă  superb poziţionat între munte şi mare.  Cel mai bine îl puteţi admira de sus de pe munte, de pe drumul ce leagă staţiunea Nidri de sudul insulei.
Recomand o plimbare cu maşina în jurul golfului Vlycho spre peninsula Geni aflată vis a vis de Nidri. Peninsula Geni este considerată o continuare a staţiunii Nidri, mai exclusivistă, susţinută de dealuri împădurite şi presărată cu vile de lux şi taverne poziţionate pe malul mării. Partea de est a peninsulei Geni are vederi spre insulele Meganissi şi Skorpios, în timp ce partea de vest se întinde spre Nidri şi ocupă o mare parte a golfului Vlycho. În jurul acestui golf există şi câteva mici plaje, cea mai apropiată de Nidri este plaja Desimi, acoperită în cea mai mare parte de pietre şi pietricele.  Pe cel mai nordic vârf al peninsulei Geni, se află biserica Agia Kiriaki, iar în apropiere micuţul sat de pescari Geni, situat într-un golf închis unde vara sute de iahturi, bărci de pescuit şi bărci cu pânze, acostează. Merită făcut un tur al golfului Vlycho pentru vederile panoramice aspura insulelor din larg, a Lefkadei de sud şi chiar a munţilor din Grecia continentală. Pentru cei interesaţi pe peninsula Geni găsiţi amenajat un camping mare.
În prim plan Golful Vlicho, în plan secund staţiunea Nidri
În sud-estul insulei Lefkada, la aproximativ 10 kilometri distanţă de Nidri, se află Sivota staţiunea care nouă ne-a plăcut în mod deosebit încă de anul trecut şi care rămâne nr1 în topul preferinţelor noastre. Acest port pescăresc este amplasat într-un golf natural, închis de un cerc de dealuri împădurite, lăsând o intrare îngustă a Mării Ionice ce permite yahturilor să acosteze. 
Sivota este un port de pescari foarte pitoresc care impresionează fiecare vizitator cu o mulţime de case tradiţionale construite din piatră ce se înşiruie până sus pe deal. Pe cheiuri nenumărate taverne şi cafenele  îşi aşteaptă oaspeţii cu cele mai bune preparate. Sivota are şi o mică plajă cu pietriş, retrasă pe partea opusă a golfului.  De aici, din port, se pot închiria ambarcaţiuni de mici dimensiuni, iar pentru amatorii de peşte proaspăt, tot de aici din port se poate cumpăra de la pescari, dimineaţa devreme . Preţul variază de între 7-15 euro/kg.













      În afară de locurile pe care le-am vizitat vara trecută, vara această am încercat să descoperim şi alte locuri mai puţin cunoscute de mulţimea de turişti veniţi în vacanţă în Lefkada. Unul dintre acestea este plaja Afteli, aflată într-un golfuleţ discret, mic şi liniştit unde am avut parte de un superb apus de soare. La plaja Afteli se ajunge pe un drum îngust, asfaltat, cu câteva curbe strânse, din localitatea Marantochori, ce trece apoi prin pitorescul sat Evgiros, şerpuind încă 3 km până la micuţa plajă. Plaja este dotată cu tot ce ai nevoie: parcare, bar, tavernă, şezlonguri şi umbrele, apă limpede şi turcoaz. Deoarece prin zonă nu există nici un fel de atracţii turistice, care pot atrage turiştii, plaja Afteli oferă posibilitatea de a face snorkeling de-a lungul coastei stâncoase, într-un cadru liniştit.

Continuând spre sud, de-a lungul drumului principal ce leagă staţiunea Nidri de Vassiliki, ajungi pe crestele munţilor şi poţi alege să staţionezi pe unul din cele câteva golfuri discrete şi izolate din zonă. Prima opţiune este Ammousa , o mică aşezare pitorească având o plajă cu pietricele, câteva şezlonguri şi umbreluţe, apă limpede şi cu ceva peştişori, ideală pentru a petrece o vacanţă liniştită, într-o atmosferă calmă şi relaxantă. Plaja Ammousa nu este foarte aglomerată, are o intrare lină în apă, este foarte aerisită, ideală pentru familiile cu copii. În apropierea plajei există o mică parcare gratuită unde vă puteţi lăsa maşina.













Următoarea oprire o facem la Capul Kastri, în apropiere de Agiofili, unde întâlnim o  plajă frumoasă cuibărită într-un golf izolat înconjurat de stânci. Drumul până la Kastri este acelaşi drum care duce la plaja Ammousa. După ce veţi ajunge la plaja Ammousa, veţi vedea că drumul are două abateri, la stânga şi la dreapta. Luaţi-o la dreapta circa 800 de metri şi  veţi vedea gardul unei vile private, vila Kastri. Aici, în curtea vilei, la umbră printre măslini ar trebui să vă lăsaţi maşina. Plaja se află la 50 de metri de vilă şi pentru a ajunge la ea trebuie să coborâţi câteva scări de ciment. Micuţul golfuleţ Kastri oferă câteva mari avantaje pentru turiştii dornici de vacanţe liniştite: discreţie totală, linişte, apă extrem de caldă şi un Rai pentru cei îndrăgostiţi de snorkeling. 
Din păcate, de la Capul Kastri pentru a ajunge la cea mai renumită plajă din zonă, plaja Agiofili, aflată în imediata apropiere după colţ, trebuie să vă întoarceţi până în drumul principal în localitatea Marantochori. Dar, înainte de a pleca din zonă, de la plaja Ammousa luaţi-o la stânga pe malul dantelat al coastei şi veţi întâlni şi alte mici golfuleţe cât se poate de intime şi discrete. Nu sunt golfuri special amenajate pentru turişti, ci acele golfuri unde ai toate şansele să fii doar tu şi marea albastră. Atenţie însă, în această zonă drumul nu este asfaltat, ci este acoperit cu pietriş.













Zona spre plaja Agiofili este schimbată, total schimbată, în bine. Drumul de coastă din Vasiliki a fost nivelat, un superb hotel poziţionat cu vedere spre mare este aproape în totalitate înălţat, iar ultimul kilometru de drum care trece pe o proprietate privată a fost asfaltat. La capătul lui o parcare măricică te aşteaptă contra sumei de 4 euro pe zi să-ţi laşi maşina în siguranţă. În parcare a fost instalată o toaletă ecologică dar şi o rulotă de unde se pot cumpăra tot felul de băuturi răcoritoare. Plaja a suferit şi ea modificări în sensul că din această vară nu veţi mai găsi doar 10 şezlonguri risipite pe plajă, ci zeci de şezlonguri şi umbreluţe care ocupă cea mai mare parte a ei. Zonele unde vă puteţi aşeza cu umbrela şi prosopul din dotare aproape că au dispărut. Din păcate, datorită accesibilităţii facile,  plaja Agiofili şi-a pierdut din farmec şi frumuseţe. Adio linişte! Adio intimitate! Adio apă cristalină! 













Dacă vara trecută pe această plajă găseam o mână de oameni acum plaja este sufocată de turişti. Totuşi, dacă doriţi să vă bucuraţi de apă cristalină şi să înotaţi alături de bancurile de peşti recomand să ajungeţi aici dimineaţa devreme. La primele ore ale dimineţii apa este limpede şi plaja goală, după ora 11 începe să se aglomereze şi apa să prindă aspect de lapte. Cu toate astea plaja Agiofili rămâne de departe cea mai bună plajă pentru snorkeling, aici am găsit cea mai bogată şi variată viaţă marină din toată Grecia.
Turul insulei noastre continuă spre cel mai sudic punct din Lefkada unde se află Doukato Cape sau "Kanos Kira". Aici, potrivit mitologiei, poeta Sappho s-a aruncat în mare atunci când nu a mai putut îndura agonia iubirii neîmpărtăşite pentru chipeşul Phaon. Despre Sappho se spune că a fost cea mai importantă poetă lirică a lumii vechi, puţine dintre textele ei au supravieţuit până în zilele noastre, majoritatea fiind distruse de biserică. 
Deasupra falnicelor stănci se înalţă farul, construit în anul 1890 la aproximativ 60 de metri deasupra nivelului mării. Recomand un popas aici la apusul soarelui, atunci când razele soarelui apun pe stâncile albe punându-le într-o lumină caldă şi plăcută. Din acest punct al insulei puteţi admira "surorile" insulei Lefkada: insula Ithaka şi inegalabila Kefalonia, despre care v-am povestit pe larg aici.  
De la Capul Doukato ne îndreptăm spre partea de vest a insulei, unde găsim înşirate cele mai renumite plaje, şapte la număr, una mai frumoasă decât cealaltă, a căror frumuseţe începe să fie afectată de turismul în masă. Şoselele foarte înguste cu pante lungi şi ameţitoare, urcă şi apoi coboară spre plajele strălucitoare, ascunse, unele chiar prea ascunse de ochii curioşi ai turiştilor. Trebuie menţionat faptul că partea de vest a insulei este mai abruptă şi mai stâncoasă decât partea de est, drept urmare şi la plajele de aici este mai dificil de ajuns. Prima plaja din cele şapte, pe care ne-am propus să o trecem în revistă, este arhicunoascuta plajă Porto Katsiki (localnicii o numesc "Plaja Zeilor"), cunoscută în întreaga lume din Top 10 cele mai frumoase plaje din Grecia. Pentru a ajunge la Porto Katsiki trebuie să străbaţi localitatea Athani şi apoi să parcurgi aproximativ 9 km, pe un drum asfaltat, destul de bunicel, plin de serpentine.
Odată ajunşi la plajă constatăm rapid că nu doar turismul în masă a ştirbit din frumuseţea plajei, ci şi seismele care se ţin lanţ în Grecia an după an. Ultimul cutremur notabil care a lovit insula Lefkada în 17 noiembrie 2015, a reuşit să distrugă în totalitate podul suspendat de unde am realizat anul trecut cele mai frumoase fotografii, fotografii pe care le puteţi vedea aici. Nici plaja nu a scăpat neatinsă, din pereţii stâncoşi ce se ridică deasupra ei se dizlocă pietre ce pot pune în pericol viaţa turiştilor. Dacă până nu demult turiştii preferau să se ferească de soare în apropierea stâncilor, acum e de evitat poziţionarea cearceafului în apropiere lor.
Plaja Porto Katsiki este considerată a fi una dintre atracţiile principale ale insulei, probabil datorită peisajului fascinant şi a mării albastre, motiv pentru care chiar şi în extra sezon este foarte aglomerată. Dacă anul trecut apa mării era în nuanţe de verde, anul acesta am avut parte de o mare de un bleu incandescent. Există şi o explicaţie pentru asta. Se spune că diferenţa de culoare a apei este dată  de condiţiile atmosferice: apa este verde-bleu atunci când nu sunt valuri şi vânt; şi apa este bleu - ciel intens atunci când sunt valuri şi vânt.
La mică distanţă de Porto Katski se află plaja Egremni, o plajă lungă de 2,5 km care a suferit cel mai mult în urma aceluiaşi cutremur. Ultimii 2-3 km din drumul care în trecut te purta până la plajă a fost făcut praf, scările au fost şi ele afectate iar plaja este în mare parte acoperită de stâncile căzute de pe versantul muntelui. Dacă eşti o persoană activă şi doreşti morţiş să bifezi această plajă, frumoasă de altfel până în noiembrie 2015, poţi parcurge acest traseu pe jos. Nu este un traseu dificil şi chiar dacă în mare parte este distrus, peisajul este spectaculos. O altă variantă de a ajunge la plaja Egremni este alegerea unei  croaziere cu unul din cele trei vase: Nidri Star I, Makedonia Palace şi Eptanisos, cu plecare din portul Nidri. Croazierele se organizează zilnic şi prima oprire de o oră şi jumătate este la plaja Egremni.
La doar 2 km de satul Agios Nikitas se află o altă plajă frumuşică din vestul insulei,  aş putea spune şi singura plajă amenajată ca pentru oameni civilizaţi. Este vorba despre Katishma, o plajă lungă, lată, mare, dotată cu toate facilităţile turistice, de la şezlong + umbreluţă, la toaleta, duş, cabină pentru schimb, parcare fără plată plus restaurant/ bar lângă plajă. 
Drumul coboară  până la plajă, motiv pentru care este o plajă frecventată atât de tineri cât şi de cupluri de toate vârstele. Aici poţi practica atât sporturi nautice cât şi să te dai cu parapanta. Plaja Katishma se întinde de-a lungul ţărmului care priveşte spre coasta italiană şi ca şi la celălalte plaje din vest, peisajul este extrem de spectaculos, Marea Ionică oferind un adevărat spectacol de culori de la răsărit şi până la apus. 




















Cea mai neinspirată alegere, pe care am făcut-o doar pentru că vara trecută am ratat această plajă, a fost plimbarea până la Milos. Maşina am parcat-o în satul  Agios Nikitas de unde urcăm mai întâi pe nişte trepte, apoi pe o cărare abruptă, prin pădure, până în vârful unui deal. La capătul unui drum de circa 20 de minute ni se dezvăluie în toată splendoarea sa plaja Milos, o plajă sălbatică, lungă, lată  cu nisip şi pietriş. Drumul este extrem de obositor atât la dus cât şi la întors, cu atât mai mult cu cât afară este foarte cald. 
Atenţie! Plaja Milos este una dintre acele plaje pe care nu găseşti nimic, nici apă, nici mâncare, nici umbrele sau vreun element de confort şi surpriză nici toalete ecologice. Aşa că nu am înţeles nici în ziua de astăzi de ce hoardele de turişti preferă o plajă fără nici un fel de facilităţi turistice la care se ajunge escaladând dealuri cu genţi frigorifice, scaune şi saltele de plajă în braţe. După un asemenea drum extenuant, măcar de ai avea parte de linişte şi intimitate, dar slabe şanse atâta timp cât există posibilitatea de a ajunge aici pe calea apei, cu barca, din Agios Nikitas. Concluzia: nu a meritat efortul de a traversa dealul până la această plajă atât de promovată de turişti, motiv pentru care am tras câteva cadre mării agitate şi ne-am îndreptat spre alte destinaţii pe gustul nostru.
În apropiere de Agios Nikitas se află centrul vieţii creştine al insulei -  mănăstirea Faneromeni, pe care recomand să o vizitaţi. De aici, de la mănăstire, se poate admira cel mai bine, de la înălţime,  Lefkas - capitala insulei.  
Notă! Pentru  a vizita toate aceste locuri am parcurs pe insulă 550 km, asta însemnând un cost suplimentar de 150 euro ( maşină + benzină). Maşina am închiriat-o de la firma Vita Car din Nidri, pe care am considerat-o a fi cea mai serioasă. Pentru rezervări şi preţuri accesaţi site-ul aici.


8 comentarii:

  1. Comentarii frumoase ! Singura problema este cu plaja Milos ! Pt cine intelege Natura Salbatica este cea mai frumoasa plaja de pe insula ! Este exact opusul plajelor consumerimului modern...in rest ok !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ”Singura problemă”!? De ce ar fi asta o problemă? Asta a fost pur și simplu părerea mea. Până la urmă gusturile nu se discută. :)
      În rest să auzim numai de bine! :)

      Ștergere
  2. Buna,am citit cele doua reviewuri despre Lefkada si ca deobicei te-ai intrecut !Imi vor fi de folos deoarece vom merge la inceputul lui iunie.Asa cum ai scris vrem sa facem croaziera 7 insule si sa inchiriem pentru 2 zile mașină.Vom sta in Nidri.
    As vrea sa te intreb ai facut traseul cu masina din Nidri pana la Cap Dukato si v-ati intors pe acelasi drum sau ati mers circular spre Agios Nikitas,prin nord spre Nidri.As vrea sa-mi spui cum ai impartit traseul in cele 2 zile foloind masina nchiriata!
    Iti doresc vacanta si anul acesta reusita!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! :)

      De regulă când închiriem o mașină vizităm insula pe toate traseele și din toate direcțiile. Ne place să ne abatem de la drumul principal pentru a descoperi plaje ascunse și sate uitate de lume. Rar se întâmplă se ne întoarcem pe același traseu, iar dacă o facem atunci înceamnă că ceva ne-a plăcut în mod deosebit. Deci, traseul l-am parcurs atât spre nord cât și spre sud. Peisajele sunt frumoase și merită văzute din ambele direcții.
      Noi când plecăm în turul insulei vrem să bifăm cât mai multe locuri, astfel că traseul îl facem la fața locului în funcție de cum este vremea și ce dorim să vizităm. Cu harta în mână bifăm locațiile pe care le-am vizitat și ne continuăm drumul spre alte destinații. La prima noastră întâlnire cu Lefkada am dar turul insulei și ne-am oprit în punctele interesante. Deși am vizitat toată insula am fost atrași mai mult de partea vestică unde se găsesc șapte plaje mari și frumoase. La a doua vizită am pus mai mult accent pe partea de sud, unde am descoperit mici golfulețe liniștite locul ideal pentru snorkeling.
      Dacă mai aveți și alte nelămuriri vă stau oricând la dispoziție!

      Ștergere
  3. Multumesc ,imi vor fi utile informatiile pe care mi le-ai oferit si am sa tin cont de ele.Iti doresc sa ti sa implineasca visul anul acesta privind calatoriile!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos , anul acesta vom merge si noi suntem 3 cupluri tinere ,ca si cazare ne poti recomanda un loc unde seara sa fie cv agitatie in zona ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Stațiunea Nidri o recomand pentru cuplurile tinere care caută și altceva decât plaje. Toată stațiunea este animată și plină de viață noaptea. În zona portului găsiți mai multe terase drăguțe unde puteți servi cina.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...