" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

luni, 31 decembrie 2012

2012 în ... 12 fotografii


„O viaţă neexaminată nu merită trăită” - Socrate

Cu bune şi cu rele am ajuns şi în ultima zi din 2012. Conform tradiţiei este ziua  când trebuie să tragem linie, să facem bilanţul, să medităm asupra greşelilor pe care le-am făcut şi să rememorăm toate motivele de bucurie. Astăzi voi face bilanţul celor mai frumoase locuri vizitate din anul care tocmai se încheie printr-un album foto.
Lido de Jesolo - Italia
Parcul Naţional Lacurile Plitvice -Croaţia 
Canionul Tara - Muntenegru
Opatija - Croaţia 
Cetinje - Muntenegru
Veneţia -Italia 
Insuliţa Maica Domnului de pe Stâncă - Muntenegru 
Verona - Italia 
Pola -Croaţia 
Split - Croaţia
Zadar - Croaţia
Dubrovnik - Croaţia
Sfârşitul de an înseamnă, mereu, aşteptarea unui nou început.  Câteva planuri de viitor au fost schiţate în mintea mea, cu atât mai mult cu cât pentru tauri anul 2013 se anunţă a fi un an important în ceea ce priveşte partea financiară, educaţia, dezvoltarea personală şi călătoriile. Cu 2 planete în zona educaţiei şi călătoriilor, anul 2013 nu poate reprezenta decât un an foarte important din acest punct de vedere. Aşa că aşteptăm să vedem prin ce locuri frumoase ne poartă. Până atunci însă, vă doresc ca anul 2013 să vă aducă mai multe zâmbete decât împotriviri, mai multe reuşite decât înfrângeri, mai multe vise realizate decât dorinţe rămase ascunse, iar călătoriile să fie pe lista voastră de priorităţi. 
La Mulţi Ani!

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Moş Nicolae a adus zăpadă la Sibiu!

Dacă iarna trecută prima ninsoare s-a lăsat mult aşteptată, venind abia la sfârşitul lunii ianuarie, ei bine anul acesta ne-am bucurat de ea ceva mai devreme.  În ajun de Moş Nicolae la Sibiu a început să ningă pentru prima dată în aceast sezon. Mai timid, zăpada a început să cadă încă de dimineaţă, intensificându-se mai mult spre seară.  În următoarele zile ninsoarea a reuşit să transforme Muzeul Satului într-un peisaj de poveste. Vă invit în continuare să „păşiţi” în această  atmosferă de basm! 

Clic pe poză pentru o vizualizare mai bună!

marți, 13 noiembrie 2012

Între cer şi pământ! Matterhorn, fascinanta piramidă.

Ziua de 6 iulie a rămas pentru mine o zi memorabilă. O zi în care am avut plăcerea de a urca spre cele mai mari înălţimi la Matterhorn Glacier Paradise. Deşi cu o zi înainte am mai avut o astfel de  experienţă unică pentru mine în Alpii Francezi,  unde am  urcat cu telecabina din Chamonix la Aguille du Midi ( 3842 m ) pentru a admira masivul Mont Blanc; m-am bucurat la fel de mult şi de Alpii Elveţieni care oferă turiştilor panorame fantastice. 

duminică, 28 octombrie 2012

Dimineţi magice, dimineţile pe care le iubesc cel mai mult

E duminică dimineaţa, privesc pe fereastră  totul este trist. Copacii s-au scuturat, oamenii trec pe stradă cu capul în pământ zgribulind de frig,  iar ceaţa este prezentă peste tot.  Semn că a venit toamna! Noroc că de pe desktop îmi zâmbeşte senin un superb peisaj marin. Un dor nebun de mare, plajă, soare, nisip fierbinte, o briză puţin sărată mă face să mă întorc puţin în timp, la acele dimineţi pe care le iubesc cel mai mult. Dimineţile din vacanţă, cele petrecute la malul mării, scăldate de soare.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Plimbare la răsărit prin Cetinje

Vă povesteam într-un articol de curând cât de plăcut surprinsă am fost atunci când am vizitat cea mai tânără ţară din Europa – Muntenegru. O destinaţie de vacanţă foarte bogată în atracţii turistice multe nedescoperite în totalitate. Cu această ocazie vă invit să descoperim împreună un oraş mai puţin cunoscut şi promovat de agenţiile de turism.  

duminică, 14 octombrie 2012

Turist în oraşul meu

Am tot evitat să scriu despre Sibiu, oraşul în care m-am născut, am crescut şi trăiesc. Motive sunt multe. Poate e nedrept  totuşi ca mereu să vorbesc despre oraşe europene iar despre oraşul în care trăiesc să nu pomenesc nimic.  Acesta este şi motivul pentru care m-am decis să scriu aceste rânduri. Trebuie să recunosc că mai există oraşe în România care pot încă să surprindă.  Sibiul este unul dintre acestea. Un oraş care a avut puterea să devină mai mult decât era în urmă cu cinci sau zece ani.

duminică, 7 octombrie 2012

Lumea feerică a apelor turcoaz, un paradis acvatic!

Pentru cei care plănuiesc o vacanţă în Croaţia, care să nu fie foarte scumpă, dar să depăşească cu brio limitele banalităţii, atunci Parcul Naţional Lacurile Plitvice este recomandarea mea. Nu este obligatoriu să străbaţi mii de kilometri sau să cheltuieşti mulţi bani pentru a vedea un decor natural de poveste şi peisaje rupte din supranatural. La doar  1025 km distanţă faţă de Sibiu poţi fi martorul unei privelişti de neegalat, un adevărat spectacol de culoare, forme neobişnuite şi sunete discrete, ce numai în natură pot fi întâlnite. Puteţi să le caracterizaţi ca de smarald, de turcoaz, sau cum doriţi, însă apele repezi din Plitvice sunt fără îndoială uimitoare în timp ce-şi rostogolesc bulboanele făcându-şi drum printr-o serie de 16 lacuri împădurite. Trebuie să recunoaştem că această ţară datorează totul peisajelor sale incredibile care nu au analog în lume.




miercuri, 3 octombrie 2012

Buon giorno, Veneţia!

De fiecare dată când mă gândesc la „ Regina Adriaticii” aşa cum mai este cunoscută Veneţia, prima imagine care-mi trece prin minte este, fireşte, cea a unui gondolier chipeş, elegant care fredonează o canzonetă pe unul dintre sutele de canale înguste şi întortocheate. Acest oraş romantic are însă mult mai multe atracţii de oferit decât celebrele canale şi gondole.
Numele lui se spune că se trage de la "Veni etiam", adică" până aici am venit eu".










luni, 10 septembrie 2012

Dubrovnik – unde marea sărută o cetate!

În general atunci când vine vorba de ţările din fosta Iugoslavie, foarte mulţi privesc cu scepticism potenţialul turistic al acestei zone, mare parte din cauza ”moştenirii” comuniste şi conflictelor armate. Chiar dacă vorbim de Croaţia, Slovenia, Serbia, Muntenegru sau Boznia şi Herţegovina, lăsând la o parte trecutul lor comunist, descoperim o istorie bogată şi un cadru natural de o frumuseţe copleşitoare, care reuşeşte să ne surprindă la tot pasul.
Oraşe discrete, localităţi înconjurate de ziduri, sate încântătoare, istorie grandioasă, insule numeroase, locaţii cuprinse în lista patrimoniului UNESCO şi refugii unde muntele şi marea  se îmbină armonios. Suntem norocoşi că nu departe de noi ” bijuteria „  Adriaticii este gata să ne seducă prin bogăţia ei.

vineri, 7 septembrie 2012

Călător pe meleaguri de basm! Serbia & Muntenegru


Că sunt cu gândul mereu la călătorii nu este nici o noutate. Aş pleca oricând, oriunde. Nu întotdeauna am însă banii necesari şi , desigur, timpul este limitat. :) În plus de asta în fiecare an îmi este din ce în ce mai  greu să aleg din miile de posibile destinaţii pentru o evadare de câteva zile. Însă întotdeauna mă felicit pentru alegerile făcute.
Ştiţi cum se spune că ” o fotografie face cât o mie de cuvinte”?! Ei bine, eu aş spune că uneori face mai mult decât atât. Într-o zi, răsfoind un album  pe un site de fotografie,  am fost hipnotizată de peisajele  Muntenegrului, o ţară în care nu am mai fost. Evident că instant gândul mi-a zburat, într-acolo. Aşa că după binemeritatul suspin îndelung şi după ce am aşteptat să treacă câteva săptămâni bune, mă văd cu bagajele la usă pregătită să cunosc şi această zonă balcanică mai puţin bătătorită de turişti. La sfârşitul acestei escapade am fost recompensată din plin, pentru că am reuşit să cunosc, să văd şi să simt această parte a Europei, care m-a surprins într-un mod cât se poate de plăcut.

miercuri, 1 august 2012

Croaţia cea mai pitorească regiune a fostei Iugoslavii!

Suntem la mijlocul verii – e timpul pentru haine lejere, piele bronzată, ochelari de soare şi, bineînţeles, vacanţe! Însă, de fiecare dată când mă gândesc către ce ţărm să mă îndrept în următoarea vacanţă, alegerea este tot mai dificilă. Caut locuri noi, locuri neconsacrate, oraşe pitoreşti încărcate de istorie, oameni cu o altă amprentă istorică şi bineînţeles acele peisaje unice ce fascinează turiştii care se aventurează în necunoscut.
Deşi cu patru ani în urmă am mai poposit pe aceste meleaguri, deci nu este o destinaţie chiar nouă pentru mine, am decis! Anul acesta îmi voi petrece o mare parte din vacanţa în Croaţia. Prin urmare nu îmi rămâne decât să vă prezint şi vouă motivele care m-au făcut să revin  aici. Nu sunt deloc puţine şi cred că imaginile ce vor insoţi rândurile  înşirate pe foaia virtuală vor fi mai grăitoare şi vă vor convinge.
"Perla Adricaticii" Dubrovnik

miercuri, 18 iulie 2012

Culorile splendide din balcon!

Odată cu venirea verii, te poţi bucura cu uşurinţă de tot ceea ce are natura mai bun de oferit. Peisaje frumoase, soare din belşug şi, fără îndoială, flori minunate. Cu puţin efort poţi aduce  o parte din frumuseţea  şi culorile verii în locuinţa ta, decorându-ţi balconul cu cele mai frumoase flori de sezon. 

vineri, 18 mai 2012

Praga - Oraşul de Aur

Turiştii vin aici pentru a se plimba pe bulevardele imense unde găseşti castele, biserici şi clădiri luate parcă din cărţile Fraţilor Grimm. Praga, capitala Cehiei , supranumită şi “Oraşul celor 100 de turnuri” sau “ Oraşul de aur”,este considerată una dintre cele mai frumoase capitale din Europa şi una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor din întreaga lume. Deşi a suferit sub regimul comunist, Praga este astăzi un oraş renăscut unde turiştii se pot bucura de o atmosferă încântătoare şi de o arhitectură deosebită. Se află pe malurile Vltavei şi ne seduce cu minunatele sale clădiri, realizate în cele mai diverse stiluri: gotic, neogotic, renascentist, baroc, neoclasic, art nouveau şi ultramodern.
Oraşul vechi, numit în cehă Stare Mesto (inclus în patrimonial UNESCO), reprezintă zona spre care se îndreaptă cei mai mulţi vizitatori. Biserica Tyn domină zona unde se găsesc clădiri medieval pristine. Este puţin cam înghesuit , dar totuşi este uimitor. 
Centrul istoric al Oraşului Vechi este dominat de Biserica Tyn. Dacă rezistaţi să urcaţi cele 287 de trepte până în vârf,
veţi fi martorii unei vederi uluitoare asupra întregului oraş.
La baza turnurilor bisericii se află Şcoala Tyn, care găzduieşte diferite expoziţii.

sâmbătă, 12 mai 2012

Vizită la Mănăstirea Varlaam şi Mănăstirea Rousanou din complexul Meteora.


În scurta mea vacanţă din Grecia, am decis să aloc o zi pentru vizitarea mănăstirilor din complexul Meteora. Acesta fiind cu siguranţă unul dintre cele mai uimitoare locuri din Grecia. Un peisaj de o frumuseţe nepământeană, unic în lume, cel puţin ca fenomen geologic. Se spune că mănăstirile din ansamblu Meteora sunt echivalentul mănăstirii Montserrat din Spania. Am avut ocazia în 2009 să vizitez şi eu mănăstirea Monserrat, care mi s-a părut absolut superbă, însă nu se aseamana cu Meteorele. Acestea sunt mult mai spectaculoase ca şi amplasament.




Dacă ai avut vreodată curiozitetea să cauţi pe Internet sau să răsfoieşti broşurile turistice, atunci ai fost cu siguranţă inpresionat de mănăstirile din vârful stâncilor enorme ce se înalţă spre cer. Vă puteţi minuna numai gândindu-vă cât de mult le-a trebuit să ia piatră cu piatră, cărămidă cu cărămidă şi scândură cu scândură, ca să ajungă până la acele înălţimi, având doar un coş şi o scară de frânghie.

marți, 20 martie 2012

Kitzbuhel, un oraș colorat ( I )

În general, atunci când oamenii vorbesc despre un loc spunând că acesta ”pare desprins din basme” exagerează. Însă, de data aceasta nu este cazul. Imaginați-vă un vis devenit realitate, un loc de care să te îndrăgostești instantaneu. Cam așa este regiunea Tirol, una dintre cele mai populare din munții Alpi. Piscurile abrupte și stațiunile de schi din această provincie vestică a Austriei, atrag milioane de vizitatori în fiecare iarnă, dar vă puteți bucura de liniște și  peisaje alpine și în lunile de vară mai puțin aglomerate.

vineri, 9 martie 2012

Grădinile şi Palatul Versailles – regalitate, splendoare, geometrie şi culoare...

Sau .... Aur, oglinzi şi putere absolută !
La începutul verii, oraşele capătă un farmec aparte, iar ochiul turistului însetat de frumos nu poate ignora bogăţia culturală sau cea a culorilor. Dacă nu demult, am hoinărit împreună prin cel mai romantic oraş din lume, azi vă propun să facem o incursiune la Versailles  - unul dintre cele mai populare atracţii din Franţa şi un loc pe care trebuie cu siguranţă să îl vizitaţi. De altfel a fost şi primul muzeu de istorie al Franţei deschis la 10 mai 1837 sub denumirea de Muzeul Gloriilor Franţei. Astăzi, faima lui atrage mulţimi de curioşi, care vor să vadă cum trăia şi se distra cel mai desfrânat rege al Franţei, Ludovic al XIV-lea.






joi, 23 februarie 2012

De-a lungul Alpilor Bavarezi. Castelul Linderhorf (I)

Castelul Linderhorf

Cu prăpăstiile sale provocatoare, cu pajiştile verzi, cu râurile învolburate şi cu satele luminate de tablouri şi flori – Alpii bavarezi formează o superbă privelişte mereu schimbătoare. Există multe moduri de a ajunge în Alpi, şi în fiecare dintre acestea trebuie s-o luaţi înspre sud de Munchen şi veţi ajunge cu siguranţă într-un loc magnific; valea Graswang unde se află castelul Linderhorf, unul dintre cele trei castele celebre ale lui Ludovic al II-lea.

vineri, 27 ianuarie 2012

O iarnă ca-n poveşti!

Deşi meteorologii ne “ameninţaseră” că va fi cea mai grea iarnă din ultimii ani, cu ger şi zăpadă din belşug; iarna aceasta nu este atât de generoasă în ceea ce priveşte zăpada. Unii am aşteptat-o cu sufletul la gură, de la o săptămână la alta, dar zăpada s-a încăpăţânat să ajungă şi prin zonele noastre, cu toate că mulţi europeni se bucura de ea din plin. Suntem la sfârşitul lunii ianuarie şi  abia acum natura ne delectează  cu multă zăpadă şi soare. Încep să cred că iarna este ca o iubită capricioasă, care vine doar când are chef şi de cele mai multe ori după ce ţi-ai luat gândul de la ea. O aştepţi de sărbători cu sufletul la gură, şi dacă nu vine ea la tine, te duci tu să o cauţi la peste 3000 de metri altitudine; te pregăteşti intens pentru când o să te onoreze cu prezenţa, însă mai repede ajunge o molie la căciula ta decât un fulg de nea.





















Aşadar, primii fulgi din această iarnă au fost aşteptaţi cu mare nerăbdare de toată lumea. După ce stratul de nea a fost suficient de bun am ieşit şi eu la plimbare prin natură, pentru că trebuia să găsesc  o modalitate plăcută de a-mi  încărca bateriile pentru anul care tocmai a început. Rezultatele le puteţi vedea mai departe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...