" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 23 februarie 2012

De-a lungul Alpilor Bavarezi. Castelul Linderhorf (I)

Castelul Linderhorf

Cu prăpăstiile sale provocatoare, cu pajiştile verzi, cu râurile învolburate şi cu satele luminate de tablouri şi flori – Alpii bavarezi formează o superbă privelişte mereu schimbătoare. Există multe moduri de a ajunge în Alpi, şi în fiecare dintre acestea trebuie s-o luaţi înspre sud de Munchen şi veţi ajunge cu siguranţă într-un loc magnific; valea Graswang unde se află castelul Linderhorf, unul dintre cele trei castele celebre ale lui Ludovic al II-lea.

Proiectat de Georg  Dollmann, castelul prezintă elemente de stil baroc şi rococo, deşi a fost construit între 1870-1879. Modelul acestei reşedinţe a fost Castelul Versailles, de aceea totul aici este atât de delicat dar şi de preţios. Tablourile, bibelourile, oglinziile, mobilierul cu tapiseriile fine fiind dovada rafinamentului acestui personaj care şi-a dorit să rămână un mister atât pentru eternitate cât şi pentru sine însişi. Palatul Linderhof este cel mai intim dintre palatele lui Ludovic al II-lea şi singurul în care regele  a locuit mai multă vreme.
Cele 10 camere ale sale sunt împodobite cu un fast aproape sufocant , încât după vizita rapidă condusă de un ghid, te  simţi copleşit şi te încearcă deja regretul că nu vei reţine prea multe. Este imposibil însă, să nu îţi rămână în minte, adânc impregnată, masa din sufragerie care a fost proiectată ca o “ masă fermecată”, luată din Poveştile Fraţilor Grimm, şi care apare din podea. Sub această încăpere se afla bucătăria iar masa era coborâtă printr-un ascensor special, după ce regele termina de mâncat un fel de mâncare, apoi masa era din nou umplută cu următorul fel de mâncare şi urcată cu liftul de servitori. 
În interiorul castelului regăseşti astfel muzica şi simbolurile artelor, alegorii ale continentelor şi zodiilor, simboluri ale grădinăritului, pescuitului şi agriculturii precum şi scene sau picturi amintind de Versailles. Există o sală a oglinzilor şi un dormitor oficial, la fel de elegant cum sunt cele de la Versailles, dar bogăţia lambriurilor, a sculpturilor şi a tapiseriilor face să se resimtă mai mult şcoala rococoului Germaniei de Sud decât cea a stilului Franţuzesc.






















Şi dacă după această porţie bună de simbolistică ieşi afară sperând că vei avea parte de o simplă plimbare prin natură, te înşeli! Palatul Linderhof  se înalţă în mijlocul unui parc recunoscut ca unul dintre cele mai frumoase din epoca respectivă. Grădinile fabuloase sunt  decorate cu sculpturi alegorice. Lângă castel se află o grădină cu terasă în stil italian, care se termină cu o grădină amenajată în stil englezesc. Terasele din centru şi axele orizontale cu bazinele elegante, straturile de flori concepute şi aşezate geometric, cascada lungă cu fântânile elaborate, pavilionul  şi Templul lui Venus constituie motive baroc. Contururile neregulate ale împrejurimilor parcului şi clădirile exotice se bazează pe modele englezeşti.







































3 comentarii:

  1. superb, cu ce aparat ai tras? cumva un D90? :-) apropo, ai folosit cumva si un program de retusare a pozelor? sau doar din setarile aparatului au iesit atat de clare si bine conturate la detalii? (ca si idee, ce setari ai folosit?!) ...am vazut si pozele cu elvetia, fantastice n-am ce zice, un adevarat colt de rai...ai optat pt locatia respectiva pt un pachet cultural de la christian tour?! :-p

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc. Nu, imaginile nu sunt trase cu un DSLR, ci cu un compact bridge Nikon L110. Am folosit la editare (la unele imagini unde era necesar ) programul ACD See pentru a da contrast şi luminozitate. Doar atât .Am vizitat castelul Linderhof într-o dimineaţa foarte noroasă după o ploaie iar unele imagini au ieşit destul de întunecate.
    Ca şi idee la prima imagine am folosit următoarele setări : Timp expunere 10/ 6385 s, diafragma f 4.7 , ISO 80, distanţă focală 35mm.
    Nu, nu am călătorit niciodată cu Christian Tour. În general genul acesta de circuite le fac doar cu Omnia Turism. Pentru mai multe detalii despre circuit poţi intra aici http://www.omnia-turism.ro/2012/autocar/elvetia/toata_elvetia_10_zileautocar.htm

    RăspundețiȘtergere
  3. Valuable info. Fortunate me I discovered your site by chance, and
    I'm stunned why this twist of fate did not took place in advance!
    I bookmarked it.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...