" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Paris - oraşul care te învaţă să te bucuri de viaţă.

Fiecare om visează să traiască, odată şi-odată, o vacanţă de vis. O vacanţă care să rămână mereu o amintire placută. Cine nu visează oare să ajungă fie şi numai pentru câteva zile la Paris?

Este suficient să spui Paris şi involuntar te gândeşti la lux, eleganţă, shopping, la bucătaria rafinată, la senzualitate şi romantism, pe scurt – cea mai populară şi mai şic destinaţie a lumii.
Există o mulţime de lucruri care, la fiecare răsărit de soare, schimbă faţa Parisului, astfel încât numele oraşului revine şi va reveni mereu pe buzele oricărui turist.

Vara aceasta am fost şi eu printre tinerii care au avut privilegiul să vadă minunata metropolă, încărcată de atâtea poveşti romantice. Am fost doar un turist, care a avut la dispoziţie numai câteva zile. De la început ştiam că voi vedea doar o infimă parte a oraşului-muzeu, însă m-am bucurat de fiecare clipă petrecută aici, iar la hotel am ajuns numai când picioarele refuzau să mai execute comenzile pornite de la centrii nervoşi.
De ce merită să ne petrecem vacanţa la Paris? Pentru că o vacanţă la Paris este un prilej de bucurie şi încântare. Însă odată ajuns aici, eşti pus în dificultate, deoarece nu ştii ce să vezi mai curând, conştient fiind de faptul că timpul nu îţi va permite să descifrezi toate misterele romanticului oraş.
În prima zi mă întrebam, de unde să încep să savurez atmosfera intimă şi spiritul, emoţiile şi farmecul, secretele şi amintirile acestei măreţe capitale? În muzee sau într-o lungă promenadă pe Sena la lumina felinarelor? În faţa celei mai noi şi controversate opere de arhitectură sau într-o cafenea şic de pe Champs Elysees? În mijlocul mulţimii din piaţa Trocadero de la „poalele” Turnului Eiffel sau din minunatele gradini Tuileries ? Răspunsul a venit de la sine. Plimbări, plimbări şi iar plimbări ! Aceasta este cheia stabilirii unui dialog deschis cu Parisul, oraşul care la fiecare colţ de stradă îşi schimbă chipul şi dimensiunea, stârnind amintiri şi promiţând o surpriză la fiecare cotitură.
Foarte entuziasmaţi şi nerăbdători să descoperim oraşul luminii, cu harta în mână şi bineînţeles cu aparatul de fotografiat atârnat la gât, am pornit într-o plimbare la cele mai importante obiective turistice. Am început prima zi cu vizitarea Catedralei Notre Dame înălţată pe Ile de la Cite - considerat km zero al Parisului. În această zonă de mare rezonanţă a Parisului, admirăm Palatul de Justiţie şi Sainte Chapelle. Traversăm apoi bulevardul Saint Michel, pricipala arteră a Cartierului Latin. Suntem la doi paşi de grădinile şi de Palatul Luxembourg. Trecem pe lângă Universitatea Sorbona şi pe lângă sutele de cafenele ce respiră stilul francez, unde localnicii şi turiştii îşi petrec timpul conversând între prieteni. După acest tur intrăm în templul mondial al artei: Muzeul Louvru. E adevărat că pentru a-l vizita şi a te delecta în voie cu fiecare exponat al său de valoare, un an de zile nu ar fi de ajuns. Important este însă să nu ratăm impresionantele saloane dedicate Egiptului Antic, seducatoarea statuie a lui Venus din Milo şi surâsul enigmatic al Mona Lisei. De aici paşii ne poartă spre grădinile Tuileries, proiectate de Andre Le Notre, cel care a conceput şi parcul de la Versailles şi multe alte grădini regale. După ce servim prânzul în acest parc minunat, ne îndreptăm spre Place de la Concorde, cea mai mare piaţă a Parisului, situată de-a lungul Senei, între Grădinile Tuileries şi Champs-Elysee. Ne încheiem incursiunea cu o plimbare pe cel mai celebru bulevard al lumii, Champs-Elysees.A două zi am început-o cu vizitarea celebrului Versailles pentru o altă porţie de cultură, apoi am urcat la cei 300 metri ai Turnului Eiffel de unde priveliştea oferită pur şi simplu îţi taie respiraţia. Vizita a continuat cu o plimbare în amurg pe minunata Colină Montmartre admirând Parisul de la cei 130 de metri înalţime. Şi pentru că suntem în oraşul luminii, este musai să facem şi o plimbare în miez de noapte pe Sena. Ziua am încheiat-o cu un tur by night al Parisului.
Întorcând următoarea filă a incursiunii noastre pariziene, deschidem cartea de istorie la cel mai glorios, mai frumos şi mai dramatic moment din istoria Franţei: Napoleon Bonaparte şi Domul Invalizilor. De altfel un obiectiv foarte cunoscut datorită faptului că aici se află Mormântul lui Napoleon.
Şi pentru că ne aflăm în oraşul modei este obligatoriu să mergem şi la shopping. Dar nu aţi ghicit...., nu pentru a fi în pas cu moda, ci pentru a admira futuristul cartier La Défense. Un fel de „Wall Street de pe Sena” şi asta datorită importanţei pe care a căpătat-o zona, pe plan financiar, în ultima vreme. Aici se află cel mai mare centru comercial din Europa – Les Quatre-Temps.Mi-ar fi plăcut să particip şi la un spectacol la celebrul cabaret parizian Moulin Rouge. Însă datorită faptului că preţul biletului era de 110 euro de persoană, un preţ destul de piperat pentru nişte turişti, ne mulţumim cu admirarea lui din exterior. Cine ştie poate data viitoare…

Dar cel mai bine este să le luăm pe rând. Iată câteva motive pentru o vizită la Paris !
1.Turnul Eiffel

Dacă există ceva în Paris care să nu aibă nevoie de prezentare, atunci acesta este, cu siguranţă, Turnul Eiffel.
Cu toate că ori de câte ori am trecut prin zonă, cozile la casele de bilete erau imense, iar gândul că voi pierde prea mult timp stând la coadă mă stresa; vizita la Paris pentru mine a presupus trei opriri la celebrul Turn Eiffel: una ziua, una în amurg şi alta aproape de miezul noptii. Asta pentru că, în plină noapte, uriaşul schelet metalic devine un adevărat spectacol de lumini, iar imaginea pe care o ai în faţă din vârful turnului, oferă privirii o panoramă încântătoare.
În zilele senine, întreg oraşul este vizibil de aici şi cele mai importante monumente pot fi identificate cu uşurinţă . De peste o suta de ani, această construcţie zveltă, îndrazneaţă, continuă să fie o adevarată emblemă a Parisului.
Construcţia turnului a început la 22 ianuarie 1887 şi s-a terminat la 31 martie 1889, când drapelul tricolor al Franţei a fluturat pentru prima dată în vârf.
Turnul Eiffel cântăreşte 10.000 de tone şi iniţial avea o înălţime de 300 de metri. S-a mai înălţat însă cu 20 de metri, odată cu instalarea unor antene de televiziune în varf, în anul 1956.
Pornind de la bază către vârf, există trei platforme, din ce în ce mai mici ca suprafaţă, pe măsură ce turnul se îngustează. Ele se găsesc la înalţimea de 57, 115 şi respectiv 276 de metri. Se poate urca şi pe o scară din metal ce numără exact 1789 de trepte (în amintirea anului Revoluţiei), dar există şi 3 ascensoare care urcă de la sol până la platforma a doua şi alte patru care urcă de aici către vârf. La ultimul nivel există o încăpere pe a cărui perete se află scrise toate capitalele lumii . Aici aveţi posibilitatea să aflaţi exact distanţa pe care o aveţi de parcurs din capitala ţării voastre şi până la Paris. ( Paris- Bucureşti = 1879 km)
La o căutare pe Google după ``Gheorghe Pânculescu``, în limba română, obţii 4.580 de rezultate. La o căutare după ``Turnul Eiffel``, numărul acestora urcă la 62.700. Însă puţini sunt cei care ştiu că între simbolul Parisului şi românul Gheorghe Pânculescu există o mare şi stransă legătură. Adică primul nu ar fi existat în această formă dacă al doilea nu s-ar fi întalnit cu Alexandre Gustave Eiffel, ``părintele`` turnului. Turnul din capitala Franţei, care atrage anual mii de turişti, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pânculescu. Iată un motiv printre altele, de a ne recunoaşte cu demnitate originea, în pofida prea multor “ reprezentanţi “care ne-o prejudiciază!Biletul de intrare în turnul Eiffel este de 8,10 euro până la platforma a doua şi 13,10 euro până în vârf. Persoanele aflate cu vârste curpinse între 4-24 de ani, beneficiază de o reducere( foarte mică, adică în loc de 13,10 euro plătesc 11,50 euro - aproape nesemnificativă).
Dacă v-am convins să mergeţi să-l vizitaţi personal, mai trebuie să vă dau un amănunt: turnul se află pe Champ de Mars, chiar pe malul Senei... Şi dacă tot ajungeţi până acolo, trebuie să vedeţi turnul în trei ipostaze: la lumina zilei, în amurg şi noaptea când e luminat feeric!

2.Catedrala Notre Dame
Cel mai valoros monument de pe Île-de-la-Cite este fără îndoială Catedrala Notre Dame, care domină prin imensitatea sa Piaţa Parvis - Notre Catedrala. Clădirea este o capodoperă a stilului gotic, construită în secolele al XII-lea şi al XIII-lea şi renovată complet în secolul al XIX-lea. Intrările de la Notre Dame sunt încărcate cu sclupturi splendide.În imaginea de mai jos , sunt surprinse câteva detalii ale Porţii Fecioarei, care fac parte din sculpturi executate în secolul al XIII-lea.
În anul 1804, Napoleon s-a încoronat împărat aici.3.Champs-Elysees şi Arcul de Triumf

Nu se poate să ajungi în Paris şi să nu faci o plimbare pe celebrul bulevard Champs-Elysees; un elegant loc de promenadă plin de cinematografe, cafenele și numeroase magazine de lux. Champs-Elysees e cunoscut în Franţa sub numele de „La plus belle avenue du monde” (Cel mai frumos bulevard din lume) şi se întinde de la Piaţa Concorde până la Arcul de Triumf. Deşi are acest renume, ca turist nu m-am aşteptat să găsesc aici zeci de rromi veniţi să profite de vadul turistic. Din păcate impozantul bulevard Champs-Elysees a ajuns locul favorit al cerşetorilor din Paris, mulţi dintre ei etnici rromi, inclusiv de origine română. Trist, mi-a lăsat un gust amar această plimbare şi sunt convinsă că nu doar mie.Arcul de Triumf este monumentul principal din piaţa Charles de Gaulle-Etoile. În 1806, după bătălia de la Austerlitz, Napoleon a cerut construirea acestui monument pentru a sărbători astfel campania militară triumfătoare a soldaţilor săi. A fost terminat abia în 1836, iar în 1840 rămăşiţele lui Napoleon au trecut pe sub arc în drumul spre Les Invalides. Arcul are o înălţime de 50 metri; din vârful lui, într-o direcţie se vede importanta arteră care duce la Grande Arche din cartierul La Defense; iar în cealaltă direcţie, Champs-Elysees care duce spre Piaţa Concorde şi grădinile Tuileries .
Biletul de intrare/urcare este de 10 euro.

4. Colina Montmartre şi Basilica Sacre-Couer

De la cerşetorii afacerişti sau afaceriştii cerşetori, cum vreţi voi, trecem în extrema cealaltă şi ne îndreptăm atenţia spre colina Montmartre. Locul unde Monet, Renoir, Van Gogh, Picasso şi mulţi alţii au dus o viaţă boemă în atelierele şi mansardele caselor , de unde se spune pe bună dreptate că ``ai tot Parisul la picioare``.Montmartre a fost mult timp un sat din afara Parisului. La baza acestui nume stă fără îndoială Mons Martis (muntele lui Marte), pe colină găsindu-se în perioada romană un templu dedicat lui Marte, zeul razboiului.
Într-o piaţă încadrată de copaci şi presărată cu artişti pregătiţi oricând să-ţi facă portretul, într-un spaţiu dominat de albul strălucitor al bisericii Sacre Coeur, îţi poţi imagina totuşi anii aceia tumultoşi în care Montmartre şi-a adus contribuţia memorabilă la evoluţia artei. Nenumăraţi pictori, aflaţi mai ales în zona Place du Tertre - fosta piaţă centrală a satului - încearcă să readucă la viaţă amintirile îndepărtate ale unui Montmartre care nu mai există.Este fascinant să te plimbi pe străduţele strâmte şi înclinate în amurg, atunci când se aprind felinarele, şi mulţi turişti dispar în restaurante, descongestionând puţin traficul pedestru. Străzile pietonale şerpuiesc, străjuite de clădiri vechi şi noi, cu balcoane cochete, înfrumuseţate de ghivece cu flori. La parter apar mereu boutique-uri seducătoare, terase şi restaurante cu mese aşezate afară, pe caldarâm.
Este imposibil să vizitezi Parisul fără sa-ţi dai seama de importanţa stilului. Aici scaunele de pe terasele barurilor şi cafenelelor franţuzeşti sunt adesea aşezate cu faţa spre exterior, şi nu unul către celălalt: eşti acolo ca să te uiţi la cei care trec. Cafenelele de pe marginea drumului sunt pentru a sorbi cafele, a mânca ceva uşor şi a privi lumea care trece. Oamenii nu-şi cheltuiesc toţi banii pe imaginea lor doar pentru a fi pur şi simplu ignoraţi!În vârf dominând colina Montmartre se află celebra Bazilică Sacre-Coeur. Vizibilă din aproape orice colţ din Paris, Bazilica Sacre Coeur a fost construită în urma unui legământ făcut de doi oameni de afaceri, Alexandre Legentil şi Rohault de Fleury, la începutul Războiului Franco-Prusac din 1870. Cei doi cumnaţi au promis că, dacă Franţa va ieşi victorioasă din sângerosul conflict, ei vor ridica o biserică închinată Sfintei Inimi a lui Hristos. Lucrările, desfăşurate sub supravegherea lui Guilbert, care în acea epocă era arhitectul oraşului, au fost demarate în 1875, iar biserica a fost sfinţită în 1919, după rezultatul victorios din Primul Razboi Mondial.
Interiorul bazilicii este la fel de impunător însă din păcate fotografiatul este interzis.Înainte de a intra în bazilică, m-am oprit câteva momente pentru a admira de la înalţime frumuseţea Parisului, văzută din piaţa din faţa Sacre Coeur. Dacă ajungeţi pe aici, vă sfătuiesc să faceţi acelaşi lucru. De altfel Sacre Coeur poate fi vazută din aproape orice colţ al Parisului, de la depărtare, iar lucrul ăsta funcţionează şi în sens invers. Cu alte cuvinte, dacă doriţi să vedeţi Parisul şi împrejurimile sale până la o distanţă de peste 50 de kilometri, priveliştea pe care o oferă colina Montmartre, în vârful căreia se află bazilica, este cea pe care o căutaţi.


5. Cartierul La Defense

Se ştie că francezii au ochiul format pentru creaţie şi frumos, le place să dea tonul, şi se mândresc cu realizările lor inovatoare. Parisul a fost mereu cap de afiş datorită noilor sale realizări arhitecturale foarte îndrăzneţe. Un astfel de proiect ambiţios, este şi controversatul cartier La Defense, unde inevitabil privirea îţi este atrasă de uriaşul Grande Arche, ridicat în 1989.La Defense se află în vestul Parisului şi este practic format din zgârie-nori, hoteluri şi restaurante, centre comerciale şi drumuri pietonale spaţioase, largi, în care parcă te pierzi.
Piaţa La Defense este inima cartierului unde cafenelele şi fântânile fac parte din peisaj dând parcă viaţă acestei pieţe.Tot aici se află şi colosalul Grande Arche, construit de arhitectul danez Johann Otto von Spreckilsen, pentru a celebra bicentenarul Revoluţiei. Având forma unui imens cub gol şi o faţadă de sticlă şi marmură albă, clădirea adăposteşte birouri ale guvernului şi ale companiilor. Lifturile exterioare din sticlă îi poartă pe vizitatori pe acoperiş pentru a admira priveliştea Parisului de la o înălţime de 100 de metri. Tot în această piaţă amatorii de shopping au ocazia de a se delecta în vastul complex comercial - Les Quatre-Temps considerat a fi cel mai mare centru de shopping din Europa.În La Defense peste tot întâlneşti spaţii verzi frumos amenajate şi băncuţe care parcă te invită să te aşezi şi să respiri aerul de science-fiction care ţi-l inspiră întreaga promenadă. Scopul cartierului este acela de a cuprinde cât mai multe sedii şi birouri ( mai mult de 3.600 de firme îşi au sediile aici), şi de a găzdui aproape 300.000 de persoane care locuiesc şi muncesc aici. Alături de Grande Arche, sfericul Dome IMAX deţine unul dintre cele mai mari ecrane cinematografice din lume cu un diametru de 1 200 m².Pe dedesuptul clădirilor există şosele şi linii de metrou, lăsând libere arterele principale ale zonei. Mai mult de 70 de sculpturi contemporane sunt ca nişte puncte de reper în peisaj.

6. Muzeul Louvre

Ştim cu toţii că Parisul are o bogată viaţă culturală, având o mulţime de muzee, care mai de care mai impunătore. Însă o vizită la Luvru, nu-l poate lăsa indiferent nici pe cel mai exigent turist. Unul dintre cele mai mari palate din Europa , Luvrul reuneşte o incomparabilă colecţie de picturi vechi, sculpturi şi antichităţi.Muzeul Luvru este un reper central al oraşului, situat pe malul drept al Senei , fiind totodată cel mai vizitat muzeu din lume, înregistrând în anul 2009 peste 8,5 milioane de persoane care i-au trecut pragul, iar dacă se adaugă şi expoziţiile organizate în afara sălilor muzeului, se ajunge la un număr de 12 milioane de admiratori ai artei. Responsabilii Luvru au anunţat ca este cel de-al patrulea an consecutiv când se depăşeşte pragul de 8 milioane, ceea ce situează muzeul pe prima poziţie în topul celor mai vizitate instituţii de cultură din lume, potrivit presei franceze.
Având peste 30.000 de opere de artă din care să alegi, primul lucru pe care trebuie să-l faci când vizitezi Muzeul Louvre este să ai idee despre ce anume te interesează şi ţi-ar plăcea să vezi. Al doilea lucru de care ai nevoie este planul etajelor, disponibil la biroul de informaţii din Sala Napoleon. De asemenea sunt puse la dispoziţie ghiduri audio, precum şi circuite cu ghid. Muzeul are opt sectoare: Orientul Antic; Egiptul Antic; Etruscii; Grecia şi Roma Antică; Obiecte de Artă; Sculpturi; Picturi; Afişe şi Desene.Intrarea principală din Curtea Napoleon se face prin ingenioasa piramidă cu 793 de faţete de sticlă a lui I.M.Pei. Pe aici vizitatorii coboară în Sala Napoleon - spaţioasa zonă de primire din marmură strălucitoare.Aici se află intrările în cele trei aripi ale muzeului: Sully ( ce include şi Cour Carree), Denon ( de-a lungul Senei) şi Richelieu ( pe lângă Rue de Rivoli). Fiecare aripă are patru etaje: demisol, parter, etajul întâi şi etajul al doilea( o a patra intrare permite accesul vizitatorilor dinspre Carrousel du Louvre, un complex imens de centre comerciale subterane, şi dinspre metrou).
Biletul de intrare costă 9,50 euro

7. Domul Invalizilor şi Muzeul Armelor.


Boulevard du Montparnasse desparte arondisment 14 de 15 din Cartierul Latin şi coteşte la nord-est spre Boulevard des Invalides. Deşi cei care vizitează Domul Invalizilor se apropie de acest monument impresionant din partea sa nordică, cu vedere spre fluviu, din perspectiva Avenue de Breteuil se poate vedea un prim peisaj mai puţin steril şi impunător. Întemeiată în 1680, această alee se întinde ca un covor lung şi verde spre Place Vauban. Însă când vă apropiaţi de dom, proporţiile sale devin evidente.Ludovic al XIV-lea a ordonat construirea acestui edificiu, în anul 1671, ca să servească drept azil pentru soldaţii invalizi. De fapt, el funcţiona ca un cămin pentru veterani, dintre care mulţi, în ciuda handicapurilor, au fost trimişi ca paznici în locuri fortificate din toată Franţa. Regimul era foarte strict: cei care întârziau la masă urmau să ocupe loc la mese izolate, bând doar apă. În anul 1676 când a fost finalizată construcţia domului, în jur erau 15 curţi, cea mai faimoasă fiind “Curtea de onoare”, unde erau ţinute şi paradele militare. Ulterior, veteranii de război au cerut o capelă, aceasta fiind construită în 1679 (Eglise Saint-Louis des Invalides). Graţioasa cupolă, plasată în vârful unui turn de 102 metri, a fost iniţial cupola bisericii regale. Astăzi, clădirea găzduieşte mormintele eroilor armatei franceze. Cenuşa celui mai mare geniu militar francez Napoleon se află sub Dom atrăgând mulţi turişti .Domul mai adăposteşte şi Muzeul Armelor (cel mai mare muzeu militar din lume), Biserica Domului (proiectată de Hardouin Mansart pentru Ludovic al XIV-lea) şi Muzeul planoreliefurilor.
Biletul de intrare la toate aceste obiective este de 9.00 euro.

8. Grădinile şi Palatul Versailles.
Şi pentru că tot ne aflăm la Paris este păcat să nu facem o incursiune şi la Grădinile şi Palatul Versailles. Nu trebuie să călătoriţi departe de Paris pentru a gusta diversitatea uimitoare a peisajului francez. La doar 17 km sud-est de Paris , în anul 1661, Ludovic al XIV-lea a decis să construiască la Versailles, reşedinţa regală supremă.
Dincolo de poarta aurită se deschide o uşă către o epocă marcată de splendoarea monarhiei franceze. Aici puzderia de oglinzi, de scări interioare colsale, de saloane căptuşite cu mătase, de draperii din damasc şi de candelabre imense din cristal; au asistat la procesiunile de curteni, prinţi, înalte feţe bisericeşti şi ambasadori veniţi să-şi aducă prinosul în faţa Regelui Soare.
La fiecare pas, Versailles ne aminteşte de puterea nemărginită a regelui Ludovic al XIV-lea şi a succesorilor săi.
După un lung drum prin mijlocul luxului şi al puterii ( am vizitat fiecare colţişor din palat), bineînţeles cu ochii aţintiţi spre fiecare fereastră care îmi arăta pe rând câte o bucăţică din grădinile înconjurătoare; am ieşit să fac o plimbare printre minunatele grădini.
Am avut norocul de a vizita aceste grădini în weekend, atunci când miile de iazuri, eleştee şi cascade oferă un spectacol de excepţie, „dansând” pe o muzică clasică care răsună din fiecare colţ. Ce să spun, aici fără îndoială este locul unde-ţi doreşti ca timpul să stea în loc.
Biletul pentru Palatul Versailles care include “Sala Oglinzilor”, “Marile Apartamente ale Regelui şi Reginei”, “Camera de dormit a Regelui”, “Apartamentele lui Dauphin” şi “les Apartements des Medames” - în weekend costă 15 euro. De asemenea în preţul biletului este inclus şi ghidul audio al palatului, disponibil în 10 limbi.
Pentru frumoasele grădini trebuie cumpărat un bilet separat care costă 6.00 euro .


9. Croazieră pe Sena – O minunată experienţă la ceas de seară...


Cred că cel mai frumos mod de a ne încheiea mica aventură la Paris este să vedem “Oraşul Luminii” în adevarata lui splendoare alunecând lin pe valurile Senei.
După ce am obosit strabătând diverse cartiere, muzee şi catedrale din Paris, plutind de-a lungul Senei a fost o posibilitate de relaxare în timp ce oraşul se desfăşura înaintea noastră. E adevărat că nu putem avea prim-planuri, însă priveliştile oferite sunt demne de poze ce vor rămâne mereu amintiri memorabile. Această aventură pe care nu o voi uita niciodată s-a întins de la “poalele” Turnului Eiffel şi Ile-St.-Louis, pe lângă Grand Palais, Luvru, Musee d’Orsay, Notre-Dame şi alte repere legendare. Aceleaşi clădiri pe care le văzusem ziua, acum seara, parcă erau altele, pline de mister, învăluite în mantia secretă a nopţii. Şi uite aşa privind în stânga şi în dreapta, după o oră am ajuns la capăt de linie, tot acolo de unde pornisem, dar de data aceasta întâmpinaţi de Turnul Eiffel, mai luminos şi fălos ca niciodată! Şi asta pentru că am avut norocul să-l vedem exact în acele 10 minute din oră, când este luminat cu toate cele 20.000 de beculeţe. O adevărată splendoare. Până la urmă, frumuseţea Parisului noaptea poate fi descrisă tocmai prin lumină.
Multe dintre cele mai memorabile privelişti ale Parisului sunt cele de pe Sena, aşa că dacă ajungeţi şi voi pe aici, nu rataţi să vedeţi oraşul şi din această perspectivă. Cu siguranţă nu veţi regreta.
Croaziera de o oră costa 11 euro.
Şi iată că a sosit momentul în care trebuie să ne luăm rămas bun de la Paris. Aşa că ne încheiem vizita făcând un tur by night, atunci când oraşul este îmbrăcat în lumină pentru a ne încânta ochiul.
Parcă Parisul îşi arată şi mai mult farmecul odată cu lăsarea serii! Nici o particică din capitala pariziană nu e lasată la voia întâmplării noaptea , însă la ora 1 dimineaţa, oraşul îşi stinge luminile de pe cele mai importante clădiri publice. Atunci este momentul în care acestea dispar uşor în umbre, iar podurile şi bărcile Senei brusc capată un aer distant. Noaptea, Parisul este al călătorilor, al celor care se plimbă fără sens, fără destinaţie şi fără părere de rău. Frumuseţea, aventura şi dragostea abia aşteaptă să fie descoperite.
Misterios, elegant, pitoresc, excentric, Parisul îţi înnebuneste simţurile. De la plimbările pe Sena, cafenelele presarate pe străduţele cele mai pitoreşti pe care le-am văzut vreodată, magazinele cele mai luminoase de pe Champs Elysees, parcurile amenajate la fiecare colţ de stradă, monumentele şi clădirile de o frumuseţe care te lasă fără grai până la bucatăria franţuzească, Parisul este menit să-ţi ofere o vacanţă de vis. Pentru mine amintirea Parisului îmi va aduce mereu zâmbetul pe buze dar şi dorinţă de a-l revedea!

16 comentarii:

  1. Coco pe mine nu mai luat la Mont Blanc. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Promit că te iau data viitoare! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Poti vizita Parisul de 1000 de ori, si de fiecare data va reusi sa te surperinda...eu l-am vizitat acum 6 ani si m-a uimit intr-un mod placut. Felicitari pentru poze, vorbesc de la sine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt perfect de acord cu tine!
      Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

      Ștergere
  4. Frumos review! Parisul e preferatul meu! Am vazut multe locuri si orase care mi-au ramas in suflet, insa Parisul e pe primul loc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine! Parisul este un oraş special care şi mie mi-a rămas la suflet. :)) Dar nu ştiu pe ce loc l-aş putea clasa :))

      Ștergere
  5. Extrem de bine scris acest articol, felicitari! Iar fotografiile sunt splendide! Iubesc Parisul, este cel mai special, frumos si "acasa" loc pentru mine...

    RăspundețiȘtergere
  6. Extrem de bine scris acest articol, felicitari! Iar fotografiile sunt superbe! Iubesc Parisul, este orasul meu preferat, cel mai frumos, magic si "acasa" loc pentru mine...

    RăspundețiȘtergere
  7. cate zile ti-a trebuit pentru a vizita tot ce ai mentionat mai sus?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trei zile. Am avut 5 nopţi de cazare în Paris dar o zi am dedicat-o castelelor de pe Valea Loirei.

      Ștergere
  8. Iti multumesc mult pentru aceasta minunata expunere! Te citesc cu drag,dar nu am avut curaj sa scriu.
    Si eu merg săptămana viitoare la Paris .As fi dorit sa te întreb daca nu ai reusit sa vezi si Disneyland! Castelele de pe Valea Loirei cum sunt? Te pup cu drag si multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate au un început! :)
      Din păcate nu am ajuns la Disneyland. Am fost în schimb pe Valea Loirei care este minunată. Dacă ajungeți la Paris nu ratați o vizită la castele, oricare ar fi ele. Eu am reușit să vizitez 4: Chambord, Blois, Amboise și Chenonceaux. Despre toate am scris aici http://corasb.blogspot.ro/2011/02/o-zi-pe-valea-loarei.html
      Vă mulțumesc și eu pentru vizită și aprecieri. Să aveți o vacanță de vis!

      Ștergere
  9. Pentru mine Parisul este cel mai romantic oras din Europa si la 60 de ani ai mei ma simt ca la 20 cand ascult tinerii care dau spectacole pe treptele de la catedrala Sacre Coure de unde se vede o parte a Parisului !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect de acord cu dvs. :)
      Sănătate vă doresc și să auzim numai de bine!

      Ștergere
  10. Intr-adevar, Parisul te face sa te traiesti, sa te bucuri fara restrictii, pur si simplu te face sa sa simti altfel

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...