" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

marți, 1 august 2017

Zakynthos vs. Lefkada sau Kefalonia vs. Corfu?!

Mare Ionică şi insulele sale de poveste

Insulele Ionice împrăştiate de-a lungul coastei vestice a Greciei Centrale, reprezintă un arhipelag de insule ce plutesc cu nonşalanţă pe apele Mării Ionice, surprinzându-şi vizitatorii cu peisaje parcă desprinse din Rai. Frumuseţea peisajelor se împleteşte impresionant cu o infrastructură turistică excelentă, hoteluri şi restaurante impecabile, precum şi plaje faimoase  cu ape incredibil de limpezi. Farmecul acestor insule este dat de combinaţia minunată dintre munte şi mare, Insulele Ionice fiind predominant muntoase, cu climat blând şi relativ umed, motiv pentru care vegetaţia este luxuriantă şi solul foarte fertil. Contrastul dintre verdele naturii şi albastrul transparent al apei oferă vizitatorilor peisaje de vis. Din acest motiv Insulele Ionice ar trebui vizitate măcar o dată-n viață, fiind destinații de vacanță ideale pentru iubitorii de mare, soare și fotografii.
Kefalonia, Corfu, Zakynthos, Lefkada, Ithaka, Paxi şi Antipaxi sunt cele 7 insule importante ale arhipelagului, în timp ce Meganisi, Erikousa, Mathraki, Othoni şi insuliţele pustii Strofades - cunoscute și ca ”insule plutitoare” datorită nivelului scăzut al solului, situate la sud de Zakynthos, sunt insulele mai timide şi mai necunoscute. 
Kefalonia, uneori denumită și Cephalonia sau Kefallinia, este cea mai mare dintre ele, urmată de Corfu (Kerkyra), Zakynthos (Zante), Lefkada (Lefkas), Itaka ( Ithaki), și Paxi (Paxos în limba engleză). Toate la un loc, acoperă o suprafaţă de 2307 km pătraţi, au 220 000 de locuitori şi sunt botezate "Heptanisia" (Ἑπτάνησα) adică în limba greacă  "Cele 7 insule".
Mulți dintre voi m-ați întrebat adesea care este preferata mea și care insulă o recomand pentru un sejur la mare. Ei bine, acum că am reuşit să bifăm tot grupul Insulelor Ionice, e timpul să facem şi un clasament.  Pentru a realiza acest clasament, am pus în balanţă în primul şi în primul rând calitatea plajelor şi a apei - că în fond şi la urma urmei acesta este motivul pentru care mergem la mare, natura generoasă, peisajele naturale, frumuseţea şi curăţenia localităţilor, poziţia geografică, infrastructura insulei şi  modul de a ajunge la destinaţie, facilităţile turistice şi evident diversitatea distracţiei. Trebuie specificat faptul că, toate Insulele Ionice sunt fumoase în felul lor, fiecare în parte are ceva atractiv oferind satisfacții depline, dar per ansamblu acesta este clasamentul nostru, în caz că v-ați decis în această vară să faceți plajă la Marea Ionică.
Locul IV 
Corfu -  insula de smarald a Mării Ionice

Din insula Corfu ne-am întors recent, deci este bine intipărită în memorie. Și da, insula Corfu își poate purta cu mândrie denumirea de ”Insula de smarald”. Din păcate la capitolul plaje stă cel mai slab. Este o insulă verde, muntoasă, frumoasă, chiar spectaculoasă în partea de est, cu sate cocoțate în vârf de munte, însă cu plaje mai puțin spectaculoase decât pe insulele vecine, motiv pentru care ocupă ultimul loc în clasamentul nostru. 
Locul III 
Zakynthos - cea mai populară insulă din Marea Ionică

Insula Zakynthos m-a impresionat cu 3 locuri mari şi late. Arhicunoscuta plajă Navagio, pe care o recomand să o vedeţi atât de pe uscat cât şi de pe mare, peisajul de la Keri şi peşterile Blue Cave. În afară de plaja Navagio însă, insula Zakynthos nu se poate lăuda cu alte plaje spectaculoase din punct de vedere al poziţionării, apei cristaline, facilităţiilor şi dimensiunii. Se laudă însă cu broaștele țestoase Caretta Caretta  care an de an vin să-și depună ouăle pe plajele din apropierea golfului Laganas. Totuși, în golful Argostoli din insula Kefalonia pot fi văzute în număr mult mai mare, în mediul lor natural. Revenind la plaja Navagio, simbolul insulei, trebuie să vă spun că face parte din cele mai celebre cinci plaje ale Greciei, despre care se spune că, dacă nu ai văzut-o, ai vizitat degeaba Elada insulară. Oare să fie acesta motivul pentru care este vizitată de mii de turiști în fiecare vară?

Locul II 
Lefkada - Paradisul albastru al Mării Ionice

Lefkada "bate" Zakynthos datorită părţii de vest a insulei, unde găsim înşirate cele mai renumite plaje, şapte la număr, una mai spectaculoasă decât cealaltă. Uşor accesibile, relativ apropiate una de cealaltă, cu o apă incredibil de albastră, Lefkada este cea mai inspirată alegere pentru iubitorii de lenevit pe un șezlong la soare. Este a patra insulă ca mărime din acest arhipelag, iar spre deosebire de celălalte, este cea mai ușor accesibilă datorită unui pod ce o leagă de partea de vest a Greciei. Și Lefkada ca și Zakynthos are o plajă ce se află în top 5 cele mai celebre plaje din Grecia. Numele ei este Porto Katsiki și se află în partea de vest a insulei, la 45 km de capitală. Potrivit statisticilor, insula Lefkada, a fost declarată în anul 2014 destinația turistică numărul unu din Europa. Oare așa să fie?

Locul I 
Kefalonia - Bijuteria insulelor Ionice

Câştigătoare detaşat în clasamentul şi sufletul nostru este Kefalonia, o insulă minunată cu plaje spectaculoase, infrastructura excelentă şi diversitate - poate cel mai mare atu al ei. Este de departe cea mai curată şi elegantă insulă din Marea Ionică, poate şi pentru că încă e mai greu accesibilă turiștilor români. 
Kefalonia este insula care iese în evidență în Marea Ionică, fiind cea mai mare din acest arhipelag şi cea mai înaltă datorită muntelului care se înalţă până la 1628 m altitudine. Verdele munților ei se amestecă cu albastrul apei, făcând-o cu adevărat unică și iubită de turiști. Prezintă multe atracţii pentru orice fel de turist: coasta nordică şi vestică se adresează celor care vor să se bucure de sporturi nautice, distracţii şi viaţă de noapte intensă, în vreme ce coasta sudică şi estică se adresează celor care îşi doresc un concediu mai relaxant. Se laudă cu plaja Myrtos ca făcând parte din cele mai celebre 5 plaje ale Greciei, însă în articolul dedicat plajelor insulei Kefalonia veți putea vedea și alte plaje mult mai frumoase și mai spectaculoase.
Deşi am ajuns şi pe insulele: Itaka, Paxi şi Antipaxi, nu au fost luate în calcul pentru un sejur, întrucât pentru a ne bucura de frumuseţea lor e suficientă o croazieră de o zi. Sunt insule micuţe, mai puţin turistice, dar uşor accesibile din insulele vecine, fără a fi nevoie de a rezerva locuri de cazare aici. Au şi ele peisaje spectaculoase şi merită să le vizitaţi într-o plimbare pe mare, de la răsărit până la apus. 
Itaka
De exemplu, insula Paxi este o insulă mică ce poate fi străbătută la pas într-o singură zi. Are doar 8 km lungime și 3 km lățime și doar 3000 de locuitori, concetrați în 3 sate și câteva așezări răzlețe, la 11 km sud de Corfu. Măslinii înalți care acoperă toată suprafața ei, golfulețele idilice, porturile micuțe și pitorești, stâncile imense cu peșteri deschise în mare impresionează până și pe cel mai cârcotaș turist. Uleiul, a cărui calitate este dintre cele mai bune din Grecia, constituie principalul produs și reprezintă, împreună cu câștigurile provenite din turism, cea mai importantă sursă de venit. Dacă ajungeți aici nu ratați orașul cochet Gaios sau frumosul golfuleț în formă de potcoavă de la Lakka, cu o biserică bizantină și două plaje.
Lakka, Paxi.
Paxi
Paxi
Din Paxi mergând spre sud, ajungem la Antipaxi o insulă atât de mică, încât pe hartă apare ca un minuscul punct.  Pe această mică bucată de pământ, cu o suprafață de doar 5 km pătrați și foarte puțini locuitori, am întâlnit cele mai frumoase plaje de nisip, cel mai luminos albastru al mării și, firește, cele mai curate ape. 
Antipaxi
Antipaxi
Antipaxi
PS: Recomand să cițiți următoarele articole unde veți găsi turul fiecărei insule în parte prezentat cu lux de amănunte. Motivul pentru care nu am venit cu recomandări în acest articol este că nu vreau să copiez niște lucruri deja existente. Drept urmare, în continuare vă propun să faceți o scurtă incursiune în cele mai importante insule Ionice.

1: Insula Kefalonia - Turul insulei Kefalonia 2016
                               - Plajele insulei Kefalonia
                               - Peștera și lacul Melissani
                               - Răsărit de soare în Skala

2: Insula Lefkada    - Turul insulei Lefkada  2015
                               - Turul insulei Lefkada  2016
                                - Plajele insulei Lefkada
                                - Răsărit de soare în Nidri 
                                - Plaje de vis și locuri de scufundări paradisiace

3. Insula Zakynthos - Turul insulei Zakynthos 2011
                                - Excursie de o zi în Kefalonia 2011

4. Insula Corfu         - Turul insulei Corfu 2017

Nu ştiu care este preferata voastră, însă ştiu cu certitudine care este insula de la Marea Ionică unde noi abia aşteptăm să revenim. Până atunci însă, pentru că e vară, e soare, e vreme de plajă, nu îmi rămâne decât să vă urez vacanţă plăcută oriunde aţi ales să v-o petreceţi. Până la urmă fiecare insulă are farmecul şi frumuseţea ei, având puterea de-a vă oferi vacanţe de vis pe oricare dintre ele doriţi să ajungeţi.
Am o curiozitate: Cum arată topul vostru?

12 comentarii:

  1. Draga Cora, N-am fost in niciuna si paruse ca nici nu voi avea de gand, dar se pare ca ma voi razgandi. In ideea ca poate de la anul voi alege ceva din insulele astea pt un sezur de 7 zile, te-as ruga sa-mi dai o lista scurta cu statiuni care indeplinesc conditiile cumulate 1. plaja aproape, accesibila pe jos, cu un peisaj frumusel, dar mai ales intrarea in apa mai adanca sa nu fie abrupta si apa sa nu fie rece (parca am retinut ca pe o parte a insulei Corfu in anumite luni apa e mai rece) 2. sa fie pe insula respectiva transport cu autobuze locale cat de cat acceptabil, sa ai ce vedea macar in 4-5 din cele 7 zile, noi nestand pe plaja mai mult de 2-3-4 ore pe zi. Apoi iti voi citi pe indelete postarile referitor la acele destinatii, pentru cat mai multe detalii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stațiunea Nidri din Lefkada îndeplinește aceste condiții. De aici se pleacă în croazieră în insulele vecine. În ceea ce privește transportul în comun, nu m-aș baza pe el. În Grecia chiar dacă există autobuze pe anumite trasee nu se respectă programul și puteți pierde timp prețios așteptând în soare o minune. În plus de asta, nu există autobuze care să parcurgă zonele cu adevărat frumoase de pe fiecare insulă. De aceia indiferent în ce insulă alegeți să mergeți eu recomand să închiriați o mașină cu care să vă deplasați în ce locație doriți dv. Prețurile pornesc de la 30 de euro pe zi + benzina.

      Ștergere
    2. Multumesc, imi notez. Da, stiu, din pacate nu mai sofez de decenii si n-o sa reincep undeva in strainatate. Cu cine merg, de asemenea nu sofeaza. M-am uitat la ktel (transport in comun) Santorini si au o multime de curse autobuze, pare bine pusa la punct insula, din pacate ne-am trezit prea tarziu si pt august anul asta ceea ce a ramas disponibil cazare e prea scump.

      Ștergere
    3. Multumesc, imi notez. Da, stiu, din pacate nu mai sofez de decenii si n-o sa reincep undeva in strainatate. Cu cine merg, de asemenea nu sofeaza. De asta am pus ca cerinta apropierea de-o plaja cu peisaj frumos, ca probabil alta n-o sa vad, decat eventual intr-o excursie optionala. Ocicum, nu ma dau chiar asa tare in vant dupa plaje si peisaje, mai curand dupa hoinarit prin orasele si dupa arhitectura. Am fost o singura data in grecia, Halkidiki, Sithonia cu prieteni cu masina si atunci da, in cele 3 saptamani state (enorm!) am batut toata peninsula, toate plajele (frumoase, nu zic nu), dar pt. mine cel mai frumos a fost tot in cele 2 excursii de-o zi in Salonic si hoinareala printr-un sat, nu de coasta.

      Ștergere
    4. Dacă alegeți Nidri ca destinație de vacanță veți avea ce face 7 zile și fără mașină. Există agenții de unde puteți cumpăra fel și fel de excursii opționale cu autocarul, plus acele croaziere care pleacă din portul Nidri. Citiți cele 2 articole pe care le-am scris despre insula Lefkada și o să vedeți ce puteți face pe această insulă.

      Ștergere
    5. Dacă vă pasionează arhitectura atunci recomand insula Corfu pentru capitala acesteia, orașul Kerkyra. Un oraș interesant care merită vizitat. Ca și locație de cazare, probabil stațiunile din sud să fie pe placul dv. Majoritatea sunt cu nisip, intrare lină și apă caldă. Pe insulă se află și Palatul Achillion inclus de obicei, ca obiectiv turistic și în excursia de o zi ''Marele tur al insulei Corfu cu autocarul”. În altă zi se poate face o croazieră pe insulele vecine Paxi și Antipaxi. O altă excursie opțională ce se poate cumpăra de la orice agenție este vizită în Albania.

      Ștergere
  2. Statiunile din sud de pe coasta estica? sau intra aici si Paleokastritsa? Da, in Corfu cred ca nu m-as plictisi 7 zile, doar sa gasesc statiunea macar cu apa asa cum am zis, probabil nu va avea si peisaj deosebit -asta e , nu le poti avea pe toate si la un pret rezonabil. Orucm, trebuie sa-mi fac o lista de statiuni optime pentru la anul, sa pot rezerva ceva din timp, cand apar ofertele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu vă faceți timp să citiți articolele despre fiecare insulă în parte, vom continua discuția asta până la anu când veți pleca în vacanță. :)
      Nu, nu recomand Paleokastritsa pentru că apa aici e foarte rece și în plină vară. În plus de asta plajele sunt foarte departe de unitățile de cazare și e mai greu de parcurs pentru că șoseaua nu are trotuare. E adevărat că sunt câteva unități de cazare chiar pe plajă, însă prețurile acolo sunt foarte piperate.
      În sud se găsesc stațiunile: Agios Georgios Argiradon, Kavos, Agios Gordios, Moraitika și Mesoggi. E adevărat că în afară de Agios Gordios care are un peisaj frumos, restul stațiunilor sunt destul de monotone in punct de vedere al peisajelor.
      În nord sunt câteva stațiuni cu peisaje mai frumoase cum ar fi Sidari sau Roda. Au plaje cu nisip, intrare lină în apă și hoteluri în apropierea plajei.
      Repet: citit articolele dedicate fiecărei insule în parte pentru a vă găsi destinația potrivită!

      Ștergere
  3. Multumesc Cora, ma bazez pe tine si blogul tau pentru informatii pentru la anul. Anul asta o jur, oricat am cautat, tot Venetia mi-a iesit, asa ca plec curand cu fiica-mea doar pt. 5 zile acolo, vom face si plaja scurta si baie in Adriatica la Lido zilnic, vom si re-revizita Venetia pe rupte... Cand am fost a doua oara la Venetia am mers pt. cateva ore la Lido, e ok plaja, mai putin peisaj, dar nu le poti avea pe toate tot timpul :) Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Plaja din Lido este frumoasă, cu nisip fin, intrare lină în apă. O să vă placă. Și mie mi-a plăcut stațiunea. Eu am ajuns în Lido după o plimbare prin Croația și un scurt sejur în stațiunea Opatija. După ce am ajuns în Lido mereu spuneam: ce stațiune frumoasă ar putea ieși dacă am lua ce e mai frumos din fiecare stațiune și am face doar una. Opatija nu are plaje, în schimb are promenadă și clădiri spectaculoase cu atmosferă de vacanță. Lido are plajă lungă, lată însă cu hoteluri modeste și mai puțin spectaculoasă din punct de vedere al peisajelor. O vacanță aici îmbinată cu Veneția este o alegere perfectă.
      Vă doresc de pe acum drum bun și vacanță memorabilă!

      Ștergere
  4. This website was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something which helped
    me. Many thanks!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doar in Lefkada am fost din cele descrise de tine mai sus. Am auzit de la colegi lucruri de lauda despre Kefalonia, poate la anu ajung acolo. Pare minunata.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...