" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

vineri, 15 iulie 2016

Plajele insulei Kefalonia

Suntem în plină vara aşa încât a sosit timpul să vă prezint plajele insulei Kefalonia, un subiect stufos peste măsură pentru că numărul acestora este extrem de mare (aproximativ 60 descoperite de noi), mult mai mare decât ne-am închipuit că o să găsim pe o insulă de numai 781 km pătraţi. Ce-i drept, dacă ţinem cont că insula dispune de 254 km de coastă, numărul lor nu este chiar aşa de mare. O parte din aceste plaje sunt celebre pentru prezenţa în topuri cu cele mai frumoase plaje ale lumii sau pentru apariţii în producţii hollywoodiene, ca de exemplu în pelicula "Mandolina căpitanului Corelli" cu Penelope Cruz şi Nicolas Cage.  
Este bine de ştiut încă de la început că pe insula Kefalonia plajele sunt pentru toate gusturile, cu nisip fin sau cu pietricele, cu nisip alb sau roşu, lungi cât vezi cu ochii sau ascunse în mici golfuleţe, animate sau retrase, cu ape liniştite sau cu valuri. Marea majoritate a plajelor cu nisip se găsesc în partea de sud - vest, în vreme ce în partea de nord le găsim pe cele cu pietricele şi ape ireal de albastre, ideale pentru snorkering. Pe coasta de vest se găsesc plajele numai bune pentru a admira unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare de la Marea Ionică. Apa este limpede pe toate plajele, chiar dacă nu este peste tot turcoaz, iar peşti, crabi, arici de mare am văzut cam peste tot, cu mici excepţii, din acest motiv vă recomand să aveţi la voi echipament complet pentru scufundări, dar şi încălţări speciale pentru plajele cu pietricele. Principalele staţiuni ale insulei sunt Lassi, Lourdas şi Skala, toate răspândite de-a lungul coastei de sud-vest. Alte plaje cunoscute sunt Myrtos şi Antisamos, dar sunt relativ la distanţă mare una de alta şi adesea dificil de ajuns. Mai există multe alte plaje superbe şi, cu toate că turismul se concentrează în jurul staţiunii Lassi, celelalte zone ale Kefaloniei îi răsplătesc pe cei care sunt aventuroşi şi caută să descopere plajele care nu sunt la îndemâna oricui.
Coasta de nord-est
Pornind din Fiskardo - cel mai nordic punct şi până în sud la Poros, de-a lungul coastei de est a Kefaloniei întâlnim un număr mic de staţiuni. Printre acestea se numără Sami şi Agia Efimia, dar acestea sunt mai mult porturi decât staţiuni. În schimb, toată această parte a Kefaloniei se bucură de un peisaj splendid, cu un drum de coastă ce merge paralel cu insula Ithaka. Din păcate Agia Efimia suferă de o lipsă de plaje, doar câteva golfuleţe mici în jurul staţiunii atrag turiştii la o porţie de bălăceală.  Cea mai frumoasă plajă din est este fotogenică Antisamos, care a devenit o atracţie majoră a insulei după ce aici s-au filmat scene din filmul "Mandolina Căpitanului Corelli". Din Agia Efimia drumul spre nord urcă pe  munte,  de-a lungul lui, până la Fiskardo, există mai multe micuţe plaje cu pietriş, însă accesul la ele se face doar cu barca. Cele mai populare sunt: Agia Paraschevici, Ellenica, Gagianas, Chorogata şi Agia Sofia. În zona Fiskardo întâlnim câteva plaje mici şi drăguţe, multe dintre ele cu chiparoşi, trei dintre acestea merită vizitate: Foki, Emplisi şi Dafnoudi. Partea de nord a insulei are trasee montane ce te conduc spre vest unde se află satul Assos şi plajă Myrtos.
Coasta de sud-vest
Coasta de sud-vest este principala bandă cu plaje din Kefalonia, cu golfuri de nisip ce se întind de la Fanari -  din partea de vest,  la Skala - pe vârful de sud-est. Un drum lung de coastă, numit "Romantic Road" face legătura între aceste plaje cu nisip fin. Cele mai notabile sunt: Skala, Mounda, Kaminia, Lourdas, Lourdata, Agia Thomas, Avythos, Ai Helis,  Megali Petra, Ammes, Spasmata, Spiaggia, Platis Gialos, Makris Gialos, Megali Amos şi Eglina. 
Peninsula Pali
Datorită formei sale şi legăturii cu feriboat-ul, peninsula Pali, pare a fi o insulă separată de restul Kefaloniei, însă aceasta vine la pachet cu o serie de plaje frumoase, cu un relief accidentat. Cele din sud datorită rocilor au nisipul roşiatic, în vreme ce, cele din vest sunt formate din nisip şi pietricele albe. Şi partea de nord are golfuri pitoreşti, Petani şi Porto Atheras, sunt două dintre acestea, care îşi păstrează frumuseţea lor naturală necomercială. Peninsula Pali a devenit din ce în ce mai populară de la an la an, dar din păcate este izolată şi greu accesibilă fără maşină. 
Să purcedem la drum, zic, şi să descoperim cele mai frumoase plaje bătute la pas de noi în cele 15 zile petrecute pe insulă. 

1. Agia Efimia 

În satul pescăresc Agia Efimia, situat în estul insulei, veţi găsi câteva mici golfuleţe cu ape verzi, la care se ajunge coborând câteva trepte special amenajate ( chiar lângă carosabil). Apa de aici este limpede ca şi cristalul şi ceva mai caldă decât în alte locuri. Cu vederi uimitoare spre insula Ithaka, în aceste golfuri nu veţi găsi nici un fel de facilităţi turistice, însă veţi putea petrece clipe minunate departe de agitaţia din marile staţiuni.
Avantaje: discretă cu apă cristalină.
Dezavantaje:  foarte mică cu loc de 3-4 prosoape.

2. Agia Eleni

În vestul insulei se află plaja Agia Eleni, o întindere cu pietricele albe şi ape cristaline, ideală pentru pasionaţii de snorkering. Vizitatorii care vor să ajungă la plajă trebuie să urmeze drumul spre satul Damoulianata care trece printre plantaţiile de măslini. Dacă eşti un împătimit al săriturilor de pe stânci, Agia Eleni este locul ideal în care trebuie să ajungi. Plaja nu are nici un fel de facilităţi însă este de o frumuseţe unică.
Avantaje:  apă cristalină turcoaz, intimă, liniştită cu intrare lină în apă.
Dezavantaje: plaje cu pietriş.

3. Agia Kyriaki

Plaja Agia Kyriaki este situată la începutul peninsulei Pali în partea de nord-vest a insulei,  la o distanţă de 18 km de capitala Argostoli. Este o plajă lungă cât vezi cu ochii, care începe cu o zonă de pietriş şi se continuă cu nisip. La această plajă frumoasă se ajunge fie din Agon, la aproximativ 2 km, fie din Zola, la aproximativ un km. În capătul opus al plajei există un mic port cu bărci de închiriat şi o mică tavernă. Zona este perfectă pentru cei care sunt atraşi de snorkering şi pescuit. Plaja Agia Kyriaki este cea mai mare plajă din peninsulă şi o destinaţie ideală pentru cei care caută plajele mai puţin aglomerate pentru vacanţă.  Dacă ajungeţi prin zonă vă recomand să închiriaţi o barcă pentru a vizita plajele ce se întind de la Atheras la Myrtos, accesibile din păcate doar de pe mare. Una dintre aceste plaje ce fără îndoială merită vizitată, este plaja Fteri, a cărei boltă a căzut în urma cutremurelor. 
Avantaje: culoarea apei azurie, neaglomerată. 
Dezavantaje: drumul până la plajă nu este asfaltat, pe unele porţiuni fiind foarte îngust deşi este cu dublu sens. Atenţie mare cum şofaţi.

4. Atheras 

Plaja Atheras se află în nord-vestul Kefaloniei, mai precis, la nord de Lixouri, într-un micuţ golf cu ape cristaline. Este locul unde am întâlnit cel mai fin nisip de pe insulă. Este o plajă frumoasă şi liniştită, cu nisip de culoare gri. La plaja Atheras nu veţi găsi nici un fel de facilităţi turistice, însă datorită intrării line în apă este o plajă preferată în special de familiile cu copii. Peisajul este minunat, datorită plantelor exotice şi palmierilor din jurul acesteia. Aici există doar o singură tavernă cu preţuri acceptabile.
Avantaje: nisip foarte fin, apă limpede şi curată, izolată, liniştită
5. Antisamos

În estul insulei, la aproximativ 4 km de portul Sami, se află cea mai verde plajă. Drumul până la această oază de relaxare urcă prin pădurea de pini, cu diverse locuri panoramice, până ajunge la o privelişte ameţitoare. Plaja Antisamos este din punctul nostru de vedere mult mai interesantă ca aşezare decât celebra Myrtos, aici marea are o culoare incredibiă, care variază în funcţie de lumină, iar verdele chiparoşilor care aproape ating apa îi dau o pată de culoare. Fiecare oră a zilei crează o atmosferă specială, iar plaja poate arăta total diferit. Începând chiar de la primele ore ale dimineţii, plaja Antisamos este scăldată de soare, iar după masa pietricelele albe devin orbitoare.
 

 

Datorită faptului că golful nu este foarte aglomerat, în partea dreaptă între stânci, se poate practica în condiţii de siguranţă şi discreţie totală, nudismul.













Dacă te pasionează scuba diving, sau orice alt sport de apă, Antisamos este cea mai inspirată alegere, pentru că are cele mai bune locuri unde poţi practica sportul preferat. Este exact ca o grădină a Raiului care te invită să petreci clipe de vis, alături de cei dragi, înconjurat de minunile naturii. Plaja este un paradis şi pentru cei pasionaţi de snorkeling, apa este atât de limpede încât aici am văzut cei mai frumoşi şi coloraţi  peştişori. Dacă simţiţi nevoia de mişcare şi răcoare sau pur şi simplu sunteţi dornici de aventură în natură, în spatele plajei se află o cărare care urcă pe deal la umbra pinilor şi unde vezi putea fotografia o varietate mare de specii de fluturi care zboară din floare în floare.  














Plaja este foarte bine organizată cu şezlonguri şi umbrele, toalete, cabine de duş, parcare, post de salvamar, două terase( Mojito şi Antisamos) dar şi un centru de sporturi nautice extreme. Umbrelele frumos colorate, apa mării caldă şi munţii plini de verdeaţă alcătuiesc un cadru de vis. Datorită aspectului său inedit, plaja Antisamos a fost aleasă ca locaţie pentru mai multe scene din filmul "Mandolina Căpitanului Corelli".
Avantaje: drum asfaltat, apă cristalină de culoarea smaraldului, parcare gratuită mare, acces cu maşina până pe plajă, în zona teraselor internet Wi - Fi gratuit.
Dezavantaje: prezenţa aricilor de mare în dreapta, lângă stânci, chiar în zona lagunelor albastre. 


6. Assos

În fermecătorul sat Assos veţi găsi două bijuterii de plaje, mici şi cochete, care se pot observa şi de pe drumul de coastă. Prima plajă se află chiar în centrul oraşului, iar cealaltă în partea opusă, de-a lungul drumului care duce spre castelul Assos. În plin sezon, o parte din aceste plaje sunt amenajate cu şezlonguri şi umbrele. În spatele plajelor cu vedere spre mare se găsesc mai multe restaurante unde să vă retrageţi la umbra leandrilor pentru a servi prânzul. Sau vă puteţi opri pe terasa lor la o bere rece în timp ce vă veţi putea bucura de priveliştea întregului golf. 











În afara satului se poate poposi la plajă în alte două golfuleţe, ferite de ochii indiscreţi ai trecătorilor, însă din păcate accesul se face doar pe calea apei. Vestea bună este că din port se pot închiria bărci pentru a ajunge la aceste discrete golfuleţe aflate la foarte mică distanţă de portul Assos.













7. Avithos

Plaja Avithos, situată în zona Svoronata, la câteva minute de aeroportul de pe insulă, este o plajă cu nisip auriu, un refugiu unic recomandată familiilor cu copii. Este o plajă izolată însă dotată cu şezlonguri şi umbreluţe, bar şi post de salvamar. Da, aţi citit bine, în Kefalonia chiar dacă plaja este mică şi neaglomerată, salvamarii sunt la datorie. Plaja a fost premiată cu "Blue Flag" pentru curăţenia, aspectul, poziţia şi serviciile sale, şi este o alegere perfectă pentru o după amiază liniştită departe de agitaţia staţiunilor moderne. În apropierea plajei Avithos există taverna To Enetiko în cazul în care doriţi să gustaţi din bucătăria locală.
Avantaje: nisip fin, intrare lină în apă, parcare
Dezavantaje:  izolată

8. Emplisi

În nordul insulei, între localităţile Adipata şi Fiskardo, după o călătorie prin munţi se ajunge la Emplisi, o plajă încântătoare, retrasă, umbrită de copaci. Cu vederi spre insula Ithaka, Emplisi este o plajă de dimensiuni mici, locul ideal unde să vă petreceţi o după amiază la soare. Datorită transparenţei excepţionale a apei, aveţi oportunitatea de a explora fundul mării în special lângă stâncile ce înconjoară zona. Plaja Emplisi este una dintre cele mai potrivite plaje pentru iubitorii de snorkering. Pe ambele părţi ale golfului puteţi găsi locuri ideale pentru plajă direct pe stâncile plate. La Emplisi se ajunge uşor din drumul principal, pe un drum asfaltat care şerpuieşte până la plajă. La capătul lui veţi găsi şi locuri spaţioase de parcare.
Avantajeapă cristalină
Dezavantaje: plajă cu pietriş, fiind foarte aproape de renumitul Fiskardo în vârful sezonului poate fi foarte aglomerată.    



9. Fiskardo
Şi în micuţul Fiskardo veţi găsi o plajă drăguţă, umbrită de câţiva palmieri,  aflată în apropierea portului. Plaja este cu pietriş şi o recomand cu căldură celor cu copii mici, întrucât întrarea în apă este foarte lină. Dacă vii în Fiskardo, sigur îţi vei dori să înoţi în apele calde scăldate de soare, limpezi şi curate, transformând câteva ore de relaxare într-o experienţă minunată. Plaja nu oferă şezlonguri însă este înconjurată de taverne şi este locul ideal pentru un picnic la umbra palmierilor.
Avantaje: ape mici, cristaline.
Dezavantaje: plaja se află foarte aproape de tavernele de la malul mării şi în plin sezon poate deveni un loc mai puţin ferit de privirile indiscrete ale trecătorilor.

10. Foki

La aproximativ un kilometru sud de Fiskardo, de-a lungul drumului de coastă, întâlnim o plajă pe care nu se stă la umbră sub clasicele umbrele ci direct sub ramurile măslinilor crescuţi până aproape de malul mării. Plaja Foki este înconjurată de un peisaj neaşteptat pentru Grecia, cu stânci pe care cresc brazi şi chiparoşi, până aproape de întinderea albastră, pardon verde. Plaja este acoperită cu pietricele mici şi are o intrare lină în apă fiind recomandată familiilor cu copii. 

Pe partea dreaptă a golfului veţi găsi o serie de roci plate, pe care vă puteţi retrage la umbra chiparoşilor în zilele toride de vară. Plaja Foki este un loc idilic recomandat celor care caută o plajă liniştită unde natura joacă rolul principal. Nu există nici un fel de facilităţi turistice, dar peisajul natural cucereşte toţi vizitatorii.  La capătul îndepărtat al golfului există o peşteră, până la care puteţi înota pentru a explora zona. De cealaltă parte a drumului se găseşte taverna Foki, deschisă în sezonul estival, care serveşte preparate din peşte proaspăt şi alte preparate specifice insulei.
Avantaje: apă cristalină, umbră, linişte
Dezavantaje: plajă  mică,  cu pietricele, posibil în plin sezon să devină aglomerată.














11. Koumaria

La capătul de nord al golfului Argostoli se află Koumaria, o plajă divină cu nisip şi pietricele, ape cristaline fără nici un fel de facilităţi turistice, ideală pentru cei care doresc să se bucure de măreţia naturii. La plajă se ajunge din satul Kardakata pe un drum  neasfaltat care coboară în zig zag până la întinderea albastră. De sus, de pe drumul de coastă, veţi putea admira un spectacol grandios. 
Avantaje: apa limpede ca şi cristalul, plajă liniştită şi pustie.
Dezavantaje: plajă cu pietricele, neamenajată cu şezlonguri şi drum neasfaltat.

12. Makris Gialos

Una dintre cele mai apreciate plaje din Kefalonia, situată în Lassi la doar 2 km de capitala Argostoli, este plaja Makris Gialos, o plajă foarte căutată pentru nisipul strălucitor şi pentru apa limpede turcoaz. Este cea mai aglomerată plajă de pe insulă pe care am întâlnit-o în timpul sejurului nostru, dar foarte bine organizată, cu şezlonguri şi umbrele, duşuri, spaţii pentru parcare, baruri pe plajă şi o ofertă mare de sporturi nautice. Este plaja pe care tinerii preferă să-şi petreacă zilele de vacanţă. Vegetaţia deasă, pinii înalţi şi rocile mari de la malul mării sunt alte elemente care fac din Makris Gialos  una intre cele mai apreciate plaje de pe insulă. 
Avantaje: nisip fin, apă cristalină, intrare lină în apă.
Dezavantaje: plaja este aglomerată.













13. Mounda

Mounda este o plajă lungă, lată, cu nisip fin ce se întinde de-a lungul golfului Mounda. Este cunoscută ca fiind formată din alte două plaje: Kaminia şi PotomakiaMarea majoritate a plajei nu este amenajată, motiv pentru care vă puteţi desfăşura în voie. Apele puţin adânci la mal fac ca această plajă să fie locul preferat de familiile cu copii. Plaja Mounda este o importantă zonă de coastă pentru că aici vin să-şi depună ouăle ţestoasele Caretta - Caretta, aflate pe cale de dispariţie. Turiştii sunt rugaţi să părăsească plajele înainte de apusul soarelui de membrii Grupului de Conservare Katelios care patrulează în mod regulat, împărţind pliante în vederea educării vizitatorilor cu privire la broaştele ţestoase şi habitatul lor.
Avantaje: nisip fin, neaglomerată, liniştită, intrare lină în apă.
Dezavantaje: neamenajată cu şezlonguri şi umbrele, plină de alge.













14. Myrtos

Poziţionată pe coasta de vest a insulei, la 30 km nord de capitala Argostoli, plaja Myrtos este alături de plaja Navagio din Zakynthos şi plaja Porto Katsiki din Lefkada, una dintre cele mai fotografiate plaje de pe insulele Ionice. Pentru a ajunge pe plajă, trebuie să urmaţi un drum întortocheat, cu serpentine şi curbe foarte strânse, care coboară brusc până la întinderea albastră, ce se zăreşte pe întregul traseul, la fiecare cotitură. Parcurgerea drumului cu maşina până la plajă este o experienţă în sine ce merită trăită. Myrtos este emblema Kefaloniei, o plajă ce se întinde pe 2,5 kilometri,  încadrată în stânga şi în dreapta de doi munţi: Agia Dynati şi Kalon Oros (901m), care alcătuiesc un cadru de vis. Plaja Myrtos este lungă, lată, acoperită de pietricele mici rotunde şi are o formă semi-circulară. Este dotată cu şezlonguri, umbrele, duşuri, cabine de schimb, toalete şi parcare. În partea de nord dispune şi de o bucată complet virgină de o frumuseţe naturală pură frecventată adesea de nudişti. A fost distinsă de mai multe ori cu "Blue Flag" pentru curăţenie şi frumuseţea naturală. De asemenea, plaja Myrtos a fost votată de 12 ori consecutiv ca fiind cea mai bună plajă din Grecia. De-a lungul timpului Myrtos a câştigat numeroase premii, inclusiv de cea mai bună plajă din Europa.


Notă: Şoseaua ce face legătura între plaja Myrtos şi localităţile Assos şi Agon, a fost avariată de cutremurul din 2014, fiind închisă în acest moment. Folosiţi drumurile ocolitoare!
Avantaje: culoarea apei este marcă înregistrată a Myrtos, parcarea este gratuită şi mare, aflată chiar lângă plajă.
Dezavantaje: nu este o plajă pentru copii, intrarea în apă creşte brusc, aşa că atenţie sporită celor neiniţiaţi în tainele înotului, uneori puteţi avea parte de curenţi şi valuri mari datorită vânturilor puternice din partea de vest a insulei. Dacă veniţi aici nu uitaţi să aveţi la voi încălţăminte specială, întrucât ceea ce pare de sus nisip, sunt de fapt pietricele, care pot crea disconfort pentru tălpi.
Am regăsit plaja Myrtos, locul unde s-au filmat secvenţe din filmul "Mandolina căpitanului Corelli" la fel de măreaţă, la fel de fermecătoare, la fel de pustie şi la fel de turcoaz. 

15. Petani sau Xoura's

Plaja Petani este o altă  minune a naturii, aflată la mică distanţă de plaja Platia Ammos, o altă întindere de nisip, cât se poate de intimă şi discretă.  Este cunoscută local sub numele de Xoura's, după numele celui care a deschis prima tavernă aici.  Petani este una dintre cele mai spectaculoase plaje de pe insulă, localizată într-un golf natural în formă de potcoavă, străjuit de un perete de stâncă uriaş. Este o fâşie de 600 de metri cu pietricele mici, albe strălucitoare, pe alocuri mai mari şi o apă limpede ca şi cristalul.

Drumul impecabil ce coboară şerpuind spre plajă îţi dezvăluie una dintre cele mai frumoase zone ale insulei, un melaj perfect între munte şi mare. Plaja Petani nu este foarte cunoscută turiştilor din lipsa transportului public care face ca accesul în această parte a insulei să fie făcut doar cu mijloace proprii. Din acest motiv plaja nu este aglomerată nici în plin sezon














Fiind o plajă în care să te bucuri de linişte şi soare, aici nu veţi găsi centre de închiriere a echipamentelor pentru practicarea sporturilor nautice, dar nici nu veţi fi deranjaţi de zgomotul făcut de scuterele de apă. Pentru că plaja este formată şi din pietricele, recomand să purtaţi papuci speciali de plajă. Şi aici plaja dispune de turnuri de salvamar şi este recompensată cu "Blue Flag". Plaja Petani este cu siguranţă una din plajele pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Kefalonia.
Pont: Priveliştea de sus este impresionantă, aşa că, opriţi-vă până să coborâţi pe plajă şi faceţi fotografii. Pentru a surprinde cele mai reuşite fotografii cu această plajă magică poposiţi pe terasa hotelului Petani, de unde veţi avea parte de cea mai frumoasă panoramă. De sus, marea are o culoare incredibilă, parcă cineva a colorat-o cu cerneală special pentru voi. Plaja este dotată cu şezlonguri, umbrele, parcare dar şi restaurant cu terasă. Odată ce aţi ajuns pe nisipul fierbine: exploraţi, bucuraţi-vă şi trăiţi la intensitate maximă o zi pe una dintre cele mai spectaculoase plaje ale Kefaloniei cu  cele mai limpezi ape care cu siguranţă ne amintesc de un paradis exotic.
Avantajemarea frumoasă şi foarte curată, plajă liniştită neaglomerată nici în plin sezon, parcare, toate facilităţile turistice.
Dezavantaje din păcate, ca şi plaja Myrtos, datorită poziţiei sale, plaja Petani este expusă unor curenţi maritimi puternici, deci nu vă aventuraţi foarte mult în larg.  De multe ori aici veţi întâlni valuri enorme.
Plaja Petani, în caz că vă era dor de cântecul mării.

16. Platia Ammos

Plaja Platia Ammos se află în partea vestică a Kefaloniei, iar pentru a ajunge la ea trebuie să urmaţi drumul principal al insulei şi apoi, pe un drum adiacent,  fie la pas, fie cu o maşină off road, pentru că în urma cutremurelor din ultimii ani s-au desprins bolovani de pe stânci iar drumul este complet impracticabil. Merită totuşi efortul de a vă deplasa pe jos pentru vederile magnifice care pur şi simplu te lasă fără cuvinte. Platia Ammos este fără îndoială cea mai sălbatică şi grandioasă plajă de pe insulă. 


Până în 2014, această plajă cu nisip grosier, era accesibilă datorită celor 400 de trepte, astăzi scările nu mai există, fiind distruse aproape în întregime de cutremur. Constatăm cu părere de rău că plaja Platia Ammos a avut exact aceiaşi soartă ca şi plaja Egremni din Lefkada, fiind lăsată de izbelişte. Lungă de aproximativ 600 de metri, sub formă de semicerc, având în spate stânci maiestoase, Platia Ammos este o plajă izolată, un colţ de paradis fără urme de paşi pe nisipul fierbinte. Este o plajă la fel de frumoasă ca şi Myrtos, dar mai puţin cunoscută şi cu un peisaj puţin mai sălbatic. Deşi Platia Ammos nu este promovată deloc, neapărând nici pe harta insulei, este o bijuterie ce merită descoperită dacă ajungeţi în Kefalonia.
Avantaje: ape superbe, liniştită, izolată, spectaculoasă din toate punctele de vedere.
Dezavantaje: din păcate din 2014 doar dacă sunteţi un bun alpinist puteţi să vă scăldaţi în apele incredibil de albastre.




















17. Platis Gialos 

Platis Gialos este practic o prelungire a plajei Makris Gialos tot cu nisip fin. Accesul pe plajă se face un pic mai jos de White Rocks Hotel, pe vechiul drum, printr-o poartă care cu ceva timp în urmă bloca accesul turiştilor la plajă. Dacă mergeţi cu maşina, pe drumul principal, găsiţi o mică parcare unde vă puteţi lăsa maşina la umbra unor măslini.  Plaja este plină de tineri care joacă volei sau tenis, iubitori de sporturi care preferă să înoate sau să se plimbe cu skyjetul, dar şi oameni mai în vârstă care se relaxează  în timp ce construiesc cu nepoţeii castele de nisip. Pentru noi, care veneam din Skala, o staţiune mult prea liniştită, agitaţia de aici ne-a amintit că suntem totuşi la mare. 












Dacă aglomeraţia vă deranjează, vă puteţi muta pe limba de nisip numită Tourkopodaro, în traducere piciorul turcului, o porţiune de nisip care se întinde ca un braţ în Marea Ionică şi la capătul căreia nisipul se îmbină cu roci impunătoare. Plaja este dotată cu duşuri şi cabine de schimb, parcare, teren de volei iar în zona Tourkopodaro veţi găsi şezlonguri şi umbrele. Plaja Platis Gialos a fost distinsă cu "Blue Flag" pentru curăţenie şi frumuseţea naturală.
Avantaje: nisip foarte fin, apă limpede, curată şi intrare lină în apă.
Dezavantaje: obositoare pentru cei care doresc un colţ de linişte.












18. Poros

Poros ne întâmpină cu o plajă îngustă cu pietricele albe, numită Aragia,  unde turiştii vin special pentru varietatea de sporturi nautice. Dotată cu şezlonguri, umbrele şi o tavernă, plaja se întinde pe câteva sute de metri de-a lungul promenadei. Plaja se află foarte aproape de magazinele şi tavernele staţiunii. 
Avantaje: intrare lină în apă.
Dezavantaje: plaja este neîngrijită, plină de alge.













19. Skala

În Skala, cea mai turistică staţiune din sudul insulei, întâlnim o plaja lungă de aproximativ patru kilometri, cu nisip şi pietricele, mărginită de dealuri verzi şi păduri de pin, ce a fost premiată cu "Blue Flag" pentru curăţenie şi organizare. Turiştii au posibilitatea de a alege să facă plajă în locurile mai agitate din zona teraselor, unde şezlongurile şi umbreluţele frumos colorate le stau la dispoziţie, sau pot opta pentru plaja mai liniştită, dacă merg pe jos de-a lungul ţărmului până găsesc propria bucăţică de nisip potrivită. În Skala marea poate fi uneori agitată motiv pentru care în partea dreaptă a staţiunii există un salvamar care veghează plaja. Cei interesaţi de sporturi nautice, Dolphin Ski Club vă stă la dispoziţie pentru practicarea acestor sporturi.
Avantaje: intrare lină în apă, plajă lungă neaglomerată nici în plin sezon.


























20. Spiaggia
 Plaja Spiaggia este situată în Lassi la doar 2 km de Argostoli. Este o plajă cu nisip auriu, nu foarte mare însă dotată cu şezlonguri şi umbrele. Deasupra plajei se află  taverna Makris Gialos cu vederi panoramice spre plajele din zonă: Makris Gialos, Platis Gialos şi limba de nisip numită Tourkopodaro. 












21. Spithi
Plaja din Skala se prelungeşte spre nord cu o altă fâşie de nisip care poartă numele de Spithi. Puţin mai retrasă, cu umbrele frumos colorate, apa mării albastră şi pădurea de pini în apropiere, plaja Spithi şi-a câştigat un loc pe lista celor mai discrete plaje. Este dotată cu şezlonguri şi umbreluţe iar în apropiere se găsesc barurile cu terase: Milos beach şi Kaoetepia. În partea dreaptă a plajei se află mai multe stânci care înconjoară zona unde adesea vin pescarii. Pentru că plaja se află într-un loc mai izolat este folosită adesea de nudişti.
22. Vouti
În partea de vest a golfului Agia Kyriaki, după ce treceţi de localitatea Zola, pe un drum neasfaltat, se ajunge la plaja Vouti, o plajă destinată celor ce doresc intimitate. Este formată din două plaje legate între ele, înconjurată de pietre uriaşe şi nu dispune de nici un fel de facilităţi. În schimb marea turcoaz, contrastează cu nisipul alb oferind imagini de vis. Plaja Vouti este ideală pentru cei care doresc să practice snorkeringul. 
Avantaje: apă turcoaz, intrare lină în apă,
Dezavantaje: retrasă, izolată


23. Vrachinari

În cel mai sudic punct din peninsula Pali este Capul Akrotiri unde în imediata apropiere găsiţi plaja Vrachinari, practic o prelungire a plajei Vatsa. Plaja Vrachinari este organizată cu şezlonguri şi umbrele, cu nisipuri aurii şi ape cristaline, cu vedere la Marea Ionică de vest. Datorită faptului că se află în cel mai îndepărtat punct de pe insulă, Vrachinari nu este o plajă aglomerată nici în plin sezon, permiţând vizitatorilor să înoate de-a lungul coastei explorând flora şi fauna marină.
Avantaje: plajă cu nisip fin, lungă, lată,  neaglomerată şi intrare lină în apă.
Dezavantaje: izolată şi greu accesibilă din orice punct al insulei.

24. Xi
După ce veţi trece de satul de pescari Mixalitsata,  indicatoarele vă îndrumă spre Xi, celebra plajă cu nisip fin, roşiatic. Numele plajei vine de la forma în x a golfului. Plaja este dotată cu şezlonguri, umbreluţe, duşuri, spaţii pentru parcare şi restaurante. Xi este cea mai mare plajă cu nisip roşiatic de pe insulă şi are o intrare extrem de lină în mare ( gen Mamaia noastră), motiv pentru care este recomandată familiilor cu copii. În apropierea plajei există reşedinţe, hoteluri, apartamente, baruri şi terase. 


Nu vă aşteptaţi să găsiţi aici o apă albastră, limpede, ci mai degrabă maronie datorită argilei. Ce-i drept, apa este curată, dar nimic extraordinar nu veţi vedea, însă puteţi face o plimbare cu barcă pe insula Vardiani, care se află la 500 de metri distanţă.  Pe plajă veţi găsi roci de argilă, peste care dacă adăugaţi apă puteţi obţine măşti pentru corp şi faţă.  De asemenea, în extremitatea vestică a plajei veţi vedea un perete dintr-un fel de argilă albă pe care mulţi turişti o folosesc pe post de nămol după ce topesc bucăţile de piatră argiloasă în apă. Stâncile terapeutice sunt acoperite cu zinc, benefic pentru organism. Plaja Xi este situată la 40 km de Argostoli şi 10 km de Lixouri. Pe plajă există un bar care oferă băuturi şi gustări reci,  iar preţul unui şezlong  şi o umbrelă este 5 euro.
Avantaje: plajă cu nisip, intrare lină în apă, liniştită chiar pustie
Dezavantaje: departe de staţiunile truristice.
Nu am realizat un top al celor mai frumoase plaje din Kefalonia pentru ca fiecare plajă are farmecul şi frumuseţea ei. Am preferat să le prezint în ordinea alfabetică lăsându-vă pe voi să vă alegeţi preferata. Dar, când le-am clasificat ca superbe, m-am gândit la nisip, mărime, culoarea apei, lipsa înghesuielii şi spectaculozitatea peisajului înconjurător. 
În ceea ce priveşte insula Kefalonia, dacă aş face un clasament al plajelor greceşti, ar ieşi lejer pe primul loc, pentru că toată coasta insulei este tivită cu plaje frumoase, adăpostite în golfuri săpate în malul calcaros. Marea majoritate a acestor plaje au zone amenajate special cu umbreluţe şi şezlonguri dar şi zone unde vă puteţi aşeza cu umbrela şi prosopul din dotare. Fie că doriţi să faceţi surfing, să construiţi castele de nisip împreună cu cei mici, să vă plimbaţi cu ski-jet-ul, să faceţi snorkering şi să descoperiţi vietăţile marine sau, pur şi simplu, să vă relaxaţi în linişte pe plajă, Kefalonia este cu siguranţă cea mai ofertantă destinaţie. Pentru a întări cele spuse, atașez un film, realizat de Robert Polasek, cu cele 88 de plaje ale Kefaloniei.

20 de comentarii:

  1. Intradevar Grecia este tara zeilor. Cea mai frumoasa zona turistica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar insula Kefalonia cea mai frumoasă insulă Ionică :)

      Ștergere
  2. Fotografiile sunt extraordinare. Peisajele sunt superbe... dar si fotografii sunt foarte priceputi... Felicitari si multumiri ca impartiti si cu altii frumusetea locurilor pe care le vizitati. Cu siguranta Kefalonia va fi si pentru noi o destinatie de vizitat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos pentru vizită şi aprecieri. :)
      Vă doresc ca să ajungeţi în Kefalonia cât mai curând! :)

      Ștergere
  3. Felicitari pentru descriere. Anul acesta sper sa ajung impreuna cu familia. Am vizitat numeroase insule si am lasat Kefalonia mai spre final, sunt pasionat de free dive si am gandit ca insula nu are prea multe de oferit, se pare ca m-am inselat amarnic. (apa cristalina...e tot ceea ce caut, daca mai gasesc si ceva locuri incarcate cu istorie atunci este perfect).Pacat ca nu sunt zboruri directe catre insula, pt ca am un copil sub 2 ani va fi mai dificil cu masina pana in Lefkada. Apropo care este portul de unde se poate lua ferry catre insula,Vasiliki? Intentionez sa stau peste 10 nopti deci charterul iese din calcul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Din păcate nu doar zborurile directe le-au scos ci şi excursiile cu autocarul.
      Ai mai multe variante de a ajunge în Kefalonia cu maşina:
      - fie din portul Vasiliki (Lefkada) până în portul Fiskardo (Kefalonia).
      - fie de pe continent din portul Killini până în portul Poros (Kefalonia).
      - fie din portul Vasiliki (Lefkada) şi până în portul Sami (Kefalonia)- cel de-al doilea port ca mărime de pe insulă.
      Prima variantă este cea mai convenabilă atât ca timp cât şi ca preţ. Dar înainte de a pleca, interesează-te puţin cum stau lucrurile în Lefkada, pentru că vara trecută portul din Vasiliki a fost supus unor ample reparaţii, timp în care trecerile spre Kefalonia s-au făcut din Nidri.
      Am scris aici mai multe despre Kefalonia. Aruncă te rog o privire poate te ajută să-ţi faci o idée referitor la ce merită vizitat. http://corasb.blogspot.ro/2016/07/kefalonia-paradisul-secret-al-greciei-ii.html
      Dacă mai ai şi alte nelămuriri îţi stau oricând la dispoziţie!

      Ștergere
  4. Inseamna ca inca nu ati ajuns in marea caraibelor , in zona insulelor tropicale cu recife din zona paciuficului....l..

    RăspundețiȘtergere
  5. De anul acesta nu se mai trece din Vasiliki. Ca sa ajungeți în Kefalonia din Lefkada trebuie sa luati feribotul din Nydri. Care face doar 2 curse pe zi si este foarte aglomerat. Recomand rezervarea pe Westferries.gr Noi nu am mai avut loc și a trebuit să mergem pe continen, o ora de condus, sa luam feribotul către Kefalonia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Se poate cumpara biletele pentru fery din port ( Nydri spre Kefalonia) sau numai prin rezervare online?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pot cumpăra și din port. Eu vă recomand totuși să faceți rezervare înainte. În această perioadă feriboturile sunt pline și e posibil să nu găsiți locuri libere și să pățiți ca și Iriss.

      Ștergere
  7. Foarte frumos scris articolul, scurt, la obiect si poze cu fiecare descriere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Plec pe26 spre 27 august, noaptea, spre Kefalonia. Este acelasi traseu.
    E cineva interesat sa traversam Bulgaria impreuna?0722 21 78 21

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe 22 august 2018 am trecut in Kefalonia din Lefkada, in continuare se poate ajunge plecand din portul Nydri/Lefkada spe Fiskardo/Kefalonia caci portul Vasiliki inca nu opereaza cu ferry, fiind in continuare in reamenajari.Este bine sa va faceti rezervare la ferry caci sunt destul de aglomerate.Sunt cam 3 pe zi , la 9, la 13 si 18 spre Kefalonia(consultati programulpe net) iar spre Lefkada la 11.15 si pe la 15.Costul e de aprox 55 euro,un autoturism si 2 pers adulte.Soselele in Kefalonia sunt destul de inguste iar majoritatea romanilor odata coborati de pe ferry devin piloti de curse, putini fiind aceia care mai si admira frumusetile de neuitat ce le ofera plajele si apele turcoaz vazute de sus, de pe faleze stancoase.Am avut cazare in Svoronata dar pentru ca nu s-au potrivit descrierile si fotografiile de pe ... .com cu ceea ce am gasit la fata locului mi-am luat 3 nopti la un hotel in Argostoli(orasel cu faleza si terase cu mancare specifica din belsug, baruri si alte atractii...bine de vizitat) si 2 nopti in Lixouri.Plajele sunt o gramada si iti ofera sansa sa treci de la cele cu stanci la cele cu pietricele sau nisip fin, descrierea lor fiind facuta in amanunt mai sus.Urmatoarele 6 nopti le-am petrecut in Lefkada fiind mai facil/ieftin ptr inchirierea barcilor cu motor(Sivota sau Nydri).Un alt motiv ptr care am revenit in Vasiliki este ora plecarii acasa, am plecat la ora 7,30 si la 20 eram la Giurgiu cu 3 opriri.Am mai fost in Grecia dar si in Spania, Franta, Croatia, Italia, Muntenegru, Turcia la mare...Revin cu drag in Grecia ptr ca aici nu dai gres niciodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim pentru aceste informații actualizate!
      Vacanțe reușite vă dorim!

      Ștergere
  10. Cum pot ajunge din Skala in Fteri beach!? Fara mașina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai cum. În primul rând la plaja Fteri nu se poate ajunge decât pe calea apei, cu vaporul . În al doilea rând, toată peninsula Pali, unde se află și plaja Fteri, este mai puțin frecventată de turiști tocmai din lipsa transportului public care face ca accesul în această parte a insulei să fie făcut doar cu mijloace proprii.
      Există varianta să închiriezi o mașină (preț între 35 - 60 euro pe zi), fie cu taxiul, dar costă mult. Spre exemplu, un drum din Skala în Argostoli costa în 2016, 50 de euro pe sens. Din Argostoli iei ferry până în Lixouri. Mai departe nu mai ai cu ce să te deplasezi...

      Ștergere
  11. Buna, Cora. Am descoperit cu interes acest articol mai vechi al tau, dar foarte actual totuși. Am o intrebare, de inceput😊, referitoare la explorarea mai usoară a insulei: as dori să caut cazare in 2 sau 3 locații de pe insulă astfel încât să nu cutreier ziua întreagă de la N la S sau de la E la V. Este clar ca trebuie sa ajung peste tot în 10 zile. Un punct de plecare am găsit în satul Assos, dar oscilez intre Sami și Lassi, cu toate că nu doresc stațiuni aglomerate, ci tip sat panoramic. Mulțumesc anticipat pentru orice idee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună. Pentru început cred că ar fi bine să arunci o privire peste acest articol. Acolo am scris destul de detaliat despre întreaga insulă. Cine știe, poate îți face cu ochiul vreo locație. https://corasb.blogspot.com/2016/07/kefalonia-paradisul-secret-al-greciei-ii.html
      Pentru vizitarea insulei te-ai gândit foarte bine la cele două stațiuni. Sunt două puncte excelente de plecare în explorarea insulei. Însă atenție mare, Lassi este o stațiune frumoasă dar destul de agomerată, aș spune cea mai aglomerată de pe insulă.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...