" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

vineri, 22 februarie 2013

Albastrul turcoaz al Kefaloniei : Peştera Melissani

Adesea fotografiez locuri frumoase oriunde merg în Natură: munţi semeţi, lacuri cristaline, cascade spectaculoase, câmpii înflorite, păduri luxuriante şi plaje exotice. Toate sunt forme deosebite de manifestare a naturii  care alcătuiesc un subiect ce nu trebuie ratat de orice fotograf.  Însă, cât de des ne aventurăm în lumea subterană? Probabil că „ foarte rar” este cu siguranţă răspunsul  dat de marea majoritate dintre noi, asta în cazul în care nu suntem speologi. Deşi există voci care susţin că lumea subterană este sinistră şi nu este fotogenică, astăzi vreau să demonstrez contrariul şi să vă prezint un loc  parcă desprins dintr-o altă lume. O lume din care preţ de câteva minute am făcut şi eu parte.


Se spune despre Grecia că deţine cele mai multe peşteri din lume. Nu ştiu cât de adevărat este, însă ştiu că în Grecia am văzut una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Europa – Spili Melissani.  Spili Melissani, sau Peştera Melissani, se află pe coasta de est a insulei Kefalonia, la nord de oraşul Sami şi găzduieşte un lac sărat subpământean, pe care îl luminează razele de soare ce pătrund îndrăzneţ prin locul în care tavanul peşterii s-a prăbuşit. Peştera este o minune a naturii plină de apă de un albastru strălucitor izvorâtă din subteran în mod miraculos şi este înconjurată de păduri.  Apa este incredibil de limpede şi curată, un amestec de apă de mare şi apă dulce, văzându-se perfect fundul lacului şi în locurile cele mai adânci.  Numele său se traduce prin ”peştera violet”, dar de obicei are o culoare albastru intens.
Ca să ajungi la lac trebuie să cobori în subteran, exact ca la metrou, iar după ce achiţi taxa de intrare se înaintează  printr-un tunel îngust, chiar foarte îngust,  în pantă, săpat de mâna omului până la ponton. De aici vizitatorii sunt preluaţi de un barcagiu pentru a admira de aproape acest loc uluitor, fost sanctuar închinat zeului Pan. Noi după ce am stat timp de 20 de minute la o coadă măricică am fost preluaţi de un barcagiu trecut de prima tinereţe, foarte calm şi amabil. După ce ne-a poftit pe toţi în barcă şi ne-a făcut la toţi poze, am pornit pe lacul neclintit de un albastru minunat spre interiorul peşterii.
Peştera este formată din două încăperi având forma literei B, cu un coridor plin cu apă şi o mică insulă  de 8-9 metri în mijloc, ea fiind de fapt partea superioară a peşterii ce s-a surpat la cutremurul din 1953, lăsând la vedere un petic de cer. Prima încăpere are forma ovală de 50 metri lungime şi 30 de metri lăţime iar cea de-a doua are un plafon arcuit pe care s-au format numeroase stalactite şi stalagmite,  însă doar cea cu tavanul căzut este spectaculoasă pentru că atunci când razele soarelui strălucesc pe ape, culorile devin magice. 




















În timp ce ne plimbam pe lacul în care se oglindea verdele pădurii de deasupra, am fost informaţi că lacul a fost descoperit în anul 1953 după ce a căzut tavanul peşterii  şi ulterior în anii noştri a fost transformat în atracţie turistică. Peştera Melissani este numită după o nimfă Melissanthe care, în conformitate cu mitologia greacă, a locuit în peşteră şi s-a sinucis, aruncându-se în lacul din peşteră când zeul Pan a respins avansurile ei romantice.  Are 100 metri lungime iar lacurile care o compun ocupă aproximativ o treime din întindere. Bărcile au fost introduse pe sus prin tavan cu ajutorul unor scripeţi. Apa este extrem de clară iar fundul lacului se vede chiar şi acolo unde adâncimea depăşeşte 20-30 metri. Plimbarea cu barca îţi va oferi cel mai spectaculos joc cu razele soarelui care se odihnesc în apă şi creează un caleidoscop de culori. Razele soarelui schimbă culoarea apelor lacului în mod diferit în fiecare moment al zilei, de la răsărit şi până la apus.
Anual mii de turişti vizitează această locaţie. O peşteră pur şi simplu uluitoare care te va fascina. Plimbarea cu barca condusă de localnici prietenoşi este un prilej de relaxare în timp ce în faţa ta itinerariul îţi arată locuri feerice. Peştera Melissani este o locaţie ideală unde să te joci cu aparatul foto pentru că reflexiile apei oferă un spectacol în continuă schimbare.

De ştiut în caz că ajungeţi aici

  • - Lacul se află la 2 km distanţă de oraşul Sami şi 10 km de Argostoli, pe drum existând numeroase indicatoare. În apropiere se află o parcare mare unde vă puteţi lăsa maşina dar şi magazine de suveniruri.  Din păcate pentru cei care vor să admire sau să fotografieze lacul de sus, acest lucru nu este posibil, lacul fiind îngrădit.
  • - Recomand o vizită la orele amiezii, atunci când razele soarelui se joacă pe toată întinderea acvatică.
  • - Pentru că turul nostru cu barca a durat maxim 5 minute, recomand să lăsaţi un bacşiş barcagiului înainte de a porni pe apele peşterii. Iar dacă plimbarea voastră este la fel de scurtă, aşezaţi-vă din nou la coadă şi luaţi alt barcagiu. În fond şi la urma urmei aţi plătit biletul de intrare.
  • - Pe unul din pereţii peşterii a fost construit un balcon pentru ca turiştii să poată obţine o vedere spectaculoasă de la înălţime a lacului. Nu am văzut turişti şi nici nu ştiu cum se poate ajunge la acel balcon, însă dacă ajungeţi acolo întrebaţi. De sus cu siguranţă o să faceţi poze demne de invidiat! :)
  • - Program de vizitare din 1mai - 30 octombrie, zilnic 9-18.
  • - Preţul biletului în septembrie 2011 era 7 euro pentru adulţi şi 3,5 euro pentru copii.


27 de comentarii:

  1. Colorile, razele soarelui, culoarea apei, totul pare de vis. In realitate cred ca e mult mai frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa e! Păcat că nu te poţi bucura de această minune decât 5 minute!

      Ștergere
  2. Cora draga multumim pentru postare; asa cum ne-ai obisnuit, imaginile sunt spectaculoase iar informatiile foarte utile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Liliana!

      Azi am intrat pe Turistik. Mamăăăă, bate vântul pe acolo. Mă bate gândul să-mi şterg toate articolele. :)

      Ștergere
    2. Cora, cu privire la Turistik, de o vreme mă bate şi pe mine acelaşi gând!

      Ștergere
    3. Am scris cu drag pe Turistik ani la rând în paralel cu blogul. Din păcate pe acolo nu mai există activitate chiar deloc şi nu văd de ce aş mai lăsa mii de poze şi zeci de articole pe un site mort. Mi-am făcut mulţi prieteni în aceşti ani, oameni cu care oricum păstrez legătura aici, pe email sau pe Facebook. Aşa că gândul ăsta ce mă macină de la o vreme, o să-l pun curând în aplicare. Dar nu înainte de a salva toate articolele scrise. :)

      Ștergere
  3. Am vizitat și noi acest lac, foarte interesant, mai ales că apare un fenomen denumit Katavothres. Este un fenomen bazat pe efectul vaselor comunicante

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunate poze! Grecia asta e aşa de tentană, însă nu ştiu când voi ajunge şi eu acolo că veşnic am alte priorităţi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grecia insulară este foarte fotogenică. Eu am ajuns în Grecia în doi ani la rând , ani când pe lângă un circuit am putut face şi un sejur. Adevărul este că Grecia este în momentul de faţă cea mai ieftină destinaţie de vacanţă.

      Ștergere
  5. Interesant! Foarte frumos locul, iar imaginile surprinse de tine minunate ca de obicei ;)
    Lacule turcoaz arata intr-un mare fel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, însă lacurile arată mult mai frumos în realitate. Iar culoarea lor diferă de la un metru la altul :)

      Ștergere
  6. Un articol complet, chiar nu am ce completa si poze de exceptie.
    Am avut si eu fericirea de a ma plimba cateva minute pe acest lac ,in prima mea calatorie in Grecia.
    Daca ar trebui sa descriu cu un singur cuvant, acela ar fi ''emotionant'' !
    Iti recomand daca mai ajungi prin Grecia,in partea ne nord,in Halkidiky continental, Pestera Petralona.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi pentru pont, Georgiana. Încă în Halkidiki nu am ajuns. Dar o să ţin cont de propunerea ta. Mă fascinează peşterile. :)

      Ștergere
  7. Imi place mult articolul tau, foarte complet si cu poze minunate! Ai tinut minte o multime de detalii! Si eu vreau de mult sa postez ceva despre acest loc dar, din pacate, in ultima vreme nu prea am mai avut timp pentru blog.
    Stii ca am ajuns aici datorita postarii tale de pe blog despre insula Kefalonia! :-)
    Geniala ideea cu asezatul din nou la coada pentru o noua plimbare cu barca!!

    Pe Turistik am observat si eu lipsa de activitate sau, si mai rau, faptul ca scriu tot felul de personaje care n-au mai nimic de spus sau de aratat. Eu inca nu m-am gandit sa-mi retrag articolele de acolo dar nu se stie ...

    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună Anca,
      Bine ai revenit printre noi! Nu te-am mai „văzut” demult, deşi ştiu că mă urmăreşti! :)

      Să ştii că şi ai mei îmi spun mereu că am o memorie de elefant atunci când e vorba de reţinut detalii din vacanţă. Ei, nu e chiar aşa, nu excelez eu la capitolul ăsta. În plus nu a trecut foarte mult de la această vizită. Daaa, îmi amintesc că mi-ai zis că unul din articolele mele te-a stimulat să-ţi petreci vacanţa aici! Ştiu că nu ai regretat! :)

      Dând puţin timpul înapoi, realizez cât de puţin am stat în această peşteră unde totuşi am plătit o intrare. Şi nu un euro doi, ci şapte! Din păcate pe mine nu m-a dus mintea la acel moment, să fac această figură, însă dacă voi mai ajunge pe acolo, să fii sigură că nu voi mai rata ocazia. Ce mi se pare ciudat este faptul că acei barcagii aşteptau la finalul plimbării bacşiş! I-aş fi dat cu drag dacă mi-ar ( „ne-ar” că am fost 10 în barcă ) fi acordat puţină atenţie.

      Aşa este, pe Turistik au apărut tot felul de ciudaţi care se strofoacă să atragă atenţia. Fără succes de altfel. Am văzut că nici proprietarii site-ului nu mai au activitate pe acolo, în schimb sunt foarte activi pe Facebook. Ceea ce nu e rău.

      Mă bucur că ai intrat în dialog cu noi şi aştept povestea ta despre Kefalonia. Să vedem ce impresie ţi-a lăsat ţie barcagiul :D

      Ștergere
    2. Eu abia acum văd! Eşti în Canada? :)

      Ștergere
    3. Iar eu abia zilele astea am vazut intrebarea ta! :-)
      Da, Cora, pe 24 august facem 1 an de Canada!

      Ștergere
    4. Mă bucur pentru tine. Abia aştept să citesc pe blog despre locurile frumoase prin care ai fost :)

      Ștergere
  8. Tare fain, iar fotografiile sunt minunate! Lacul este de vis... Am scris şi eu recent ceva tot despre lumea subternaă care mi se pare fascinantă, de altfel. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Mira!
      Mâine o să arunc un ochi peste articolul tău!
      Şi pe mine mă fascinează! :)

      Ștergere
  9. Imi place locul iar fotografiile sunt minunate, in special penultima!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesant articolul tau, Cora ... iar pozele sunt de vis. Am vazut si noi ceva de genul acesta pe o insula in Tailanda, dar acolo nu era un barcagiu sa ne treaca prin tunel, ci a trebuit sa trecem inot. De aceea nu am putut lua camera foto cu mine sa fotografiez. Intre timp ne-am procurat o camera foto subacvatica, pentru alte ocazii care se mai ivesc. Ma bucur ca exista mai aproape de noi o asa minune si in septembrie intentionam sa mergem si noi prin zona - Kefallonia si Zakynthos. Abia astept. Poti sa-mi spui daca ai fost cu masina proprie si cat a costat ferry pentru masina? Noi am mai fost prin insulele grecesti, dar niciodata cu masina proprie, dar vrem sa mergem cu masina de data asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Oana pentru vizită şi aprecieri!

      Din păcate nu am fost cu maşina personală pe insulă. Dar îţi las un link unde Anca ne-a povestit cu lux de amănunte cât ne costă un drum cu maşina din Bucureşti până în Zante capitala insulei Zakynthos .
      http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/2012/08/drumul-din-bucuresti-pana-in-insula.html
      Aici găseşti mai multe infomaţii legate de taxele pentru drum. Din spusele ei 52,10 euro este trecerea cu feribotul pentru 2 persoane şi un autoturism.


      Ștergere
  11. Multumesc, Cora. O sa o citesc si pe vulpita calatoare ... Ce bine sa ai prieteni (chiar daca doar virtuali)!!! ... afli mereu exact ceea ce te intereseaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Oana. Aşa-i ,de la prieteni se află de obicei cele mai preţioase informaţii! :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...