" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

marți, 17 decembrie 2013

Surprize culinare pentru tine! Bucătăria baltică!

În general, într-o călătorie, gastronomia locală este un obiectiv turistic în sine.😊Este evident că poţi înţelege mai bine cultura ţării pe care ai ales-o ca destinaţie de vacanţă în timp ce savurezi preparatele culinare specifice acesteia. O scurtă vacanţă în Ţările Baltice poate fi o experienţă culinară unică, un amestec din toate culturile diferite care au fost în regiunea Mării Baltice. Mâncarea baltică nu este puternic aromată, bazându-se pe ingredientele naturale provenite din apele, fermele şi grădinile baltice. O bucătărie excelentă, plină de bucate neobişnuite, dar extrem de savuroase. Mâncărurile simple, sănătoase, necondimentate caracteristice celor trei ţări  cer puţină măiestrie, dar pot fi foarte gustoase.
Lituania, Letonia şi Estonia sunt ţări care se inspiră permanent din tradiţia celorlalte popoare. Acest lucru priveşte şi tradiţia culinară. Letonii şi estonii au deprinderi similare cu cele germane, iar lituanienii, cu cele poloneze. În Estonia şi Letonia se mănâncă în general cărnuri grase, varză, cartofi şi pâine. În schimb, bucătăria lituaniană, pare la prima vedere ceva mai diversificată, aici preparându-se mâncăruri mult mai săţioase şi oarecum greu de digerat. În privinţa felurilor lituaniene tradiţionale, cei mai cunoscuţi sunt colţunaşii şi borşul rece de sfeclă. Colţunaşii sunt de fapt nişte găluşte cu carne, fierte în supă de pasăre. Aceştia se află în competiţie cu găluştele mai mari, numite ceburaki, prăjite în ulei. Faima borşului de sfeclă lituanian s-a dus dincolo de graniţele ţării. În Polonia, puţini sunt cei care îşi mai amintesc că borşul de sfeclă este mâncarea tradiţională a lituanienilor. Letonii se mândresc şi cu o varietate largă de cârnaţi, mednieku desinas, sau cârnaţi vânătoreşti, sunt de departe cei mai populari.

Astăzi m-am gândit, în rândurile ce urmează, să vă vorbesc despre o altfel de călătorie. O călătorie culinară prin bucătăria baltică. Toate aceste preparate au fost „testate” de mine în ultima vacanţă. Vi le recomand!

Supele şi felurile principale

Supele sunt extrem de populare în Ţările Baltice, fiind considerate cheia pentru o sănătate bună. Până la începutul sec. XX, două treimi din mâncărurile baltice tradiţionale erau servite la rece, inclusiv supele. Şi cum într-o zi toridă de vară nimic nu este mai răcoritor decât o supă rece, consistentă şi uşoară, am savurat şi eu două dintre acestea. În Lituania există mai multe reţete pentru  sortimentele de supă de sfeclă, acest fel de mâncare lichid fiind găsit mai frecvent pe meniurile ieftine. Supa de sfeclă lituaniană are o bază dulce-acrişoară şi este aromată adesea cu macriş, o sursă bogată de fier şi vitamina C. Preţul ei nu depăşeşte 1,50 euro.
Šaltibarščiai este o supă lituaniană ce conţine sfeclă roşie fiartă şi mărunţită, castraveţi muraţi făcuţi piure, mărar şi ceapă verde. Peste legume se toarnă smântână, iar desupra se serveşte cu ou fiert. Este o supă foarte răcoritoare , dulce – acrişoară, un deliciu îndeosebi în după-amiezile de vară. Cu gust interesant şi culoare atrăgătoare această supă se serveşte rece. Eu am savurat acest tip de supă la  medievalul restaurant Pils Krogs lângă castelul Rundale. Cine ştie... poate ajungeţi prin zonă. Preţul ei a fost de 1,50 euro. Pentru cei interesaţi iată aici şi reţeta.
Didžkukuliai cunoscută şi sub denumirea de "Cepelinai" sau zepelin, numit aşa pentru că seamănă cu un balon, este mâncarea naţională a Lituaniei. Acest preparat tradiţional lituanian gelatinos este pregătit din piure de cartofi fierţi în aburi, umplut cu carne, ciuperci sau brânză, adeseori garnisit cu spirgai (şorici), ceapă tocată prăjită sau chiar smântână. Reţeta o găsiţi aici.  Mie mi s-au părut puţin greţoase.
În Lituania se mai mănâncă un fel de colţunaşi, numiţi ”koklunai”, asemănători la gust cu didžkukuliai. Sunt umpluţi cu amestec de carne şi stropiţi cu sos preparat din ceapă, unt şi bucăţele de şuncă. Pentru că sunt destul de greţoşi se servesc cu lămâie.

Desert
Ķiršu pīrāgs - Plăcintă cu cireşe, îngheţată de vanilie şi sos de fructe de pădure. Preţ 3,25 LVL/ 4,62 euro . Pentru cei interesaţi reţeta o găsiţi aici. 

Krēms "Brûllée" - Cremă  de vanilie cu zahăr brun ars, servit cu fructe proaspete şi îngheţată de vanilie. Preţ 3,50 LVL/ 4,98 euro


Saldējumu Trio - Îngheţată de vanilie, caise şi ciocolată asezonată cu fructe proaspete. Preţ  3,25 LVL / 4,62 euro
Toate aceste deserturi se pot savura la restaurantul hotelului Maritim Park din Riga.

Dacă v-am făcut poftă, tot ce trebuie să faceţi este o  ...  rezervare. Ţările Baltice sunt atât de interesante pentru un turist! Iar o călători gastronomică poate însemna o vacanţă mult mai reuşită decât vă imaginaţi.

Skanaus! Poftă bună!

10 comentarii:

  1. sunt mare amatoare de sfacla rosie, fac des bors cu sfecla, nu stiam de unde provine, credeam ca este rusesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucătăria baltică este influenţată de foarte multe alte bucătării internaţionale. Şi aici mă refer strict la ţările vecine. Multe preparate au influenţe scandinave, germane şi ruse.
      Borşul de sfecţă roşie este bun însă supa de sfeclă roşie cu catraveţi este şi mai bună. :)

      Ștergere
  2. Wow! Ce inspirata ai fost sa faci fotografii felurilor de mancare din tarile baltice! Foarte interesant materialul! Saru' mana pentru masa! :-))
    P.S.: Nu cred ca aceste preparate le-ai gustat in "ultima ta vacanta", poate "in cea mai recenta"! :-) Iti doresc inca multe vacante minuntate de acum inainte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde dai şi unde crapă.... :) Bine zici tu, Anca!
      Îţi mulţumesc mult! Să sperăm că şi anii următori vor fi la fel de buni din punct de vedere al călătoriilor! :)

      Ștergere
  3. Ce de bunataturi! Cred ca m-as ingrasa daca as manca din toate felurile astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare? Trebuie în neapărat să vezi ... :)

      Ștergere
    2. Pai cu siguranta o sa incerc si eu cateva din retetele astea, oricum trebuie sa imi ajut iubita la bucatarie.

      Ștergere
    3. Să ai spor! Vezi că la unele preparate v-am îndrumat spre alte site-uri unde găsiţi reţeta.
      Şi eu o să pregătesc după sărbători supa lituaniană de sfeclă roşie cu castraveţi. E un deliciu! :)

      Ștergere
  4. Ador astfel de articole, pentru ca sunt o mare gurmanda! Stiu ca presupun o munca multa de documentare, de aceea te felicit din toata inima!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...