" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

vineri, 14 iulie 2017

Corfu! Insula de smarald a Mării Ionice!

În această vară am ales ca destinaţie de vacanţă insula Corfu.  După ce în anii trecuţi am petrecut pe ţărmurile insulelor Zakynthos, Lefkada, Ithaka şi inegalabila Kefalonia, care nouă ne-a pătruns în suflet pentru totdeauna, anul acesta ne-am propus să încheiam pe moment periplul nostru prin Insulele Ionice cu vizitarea insulei Corfu, singura insula cu ieşire la Marea Ionică care ne-a rămas nedescoperită. A sosit timpul să vedem şi noi această insulă atât de cunoscută turismului românesc, unde obişnuia să-şi petreacă timpul împărăteasa Sissi, dar mai mult decât atât, simţeam nevoia să ne dăm din nou întâlnire cu Marea Ionică, cea care şi-a pus amprenta puternic pe sufletul nostru. N-am încotro: trebuie să vă repet asta de fiecare dată când am ocazia. Marea Ionică este specialăăă, atât de specială încât creează dependenţă!
Grecii numesc aceste insule vestice, cărora noi le spunem simplu - Insulele Ionice, "Heptanisia" adică în limba greacă  "Cele 7 insule".  Doar că insula Corfu, a șaptea insulă din acest arhipelag, este situată la capătul nordic al Peloponezului, rămânând destul de izolată de celălalte.
Numele Kerkira provine din Corcyra, care a fost fiica unui zeu al râurilor, Asopos. Marele zeu al mării, Poseidon, s-a îndrăgostit de ea și a adus-o pe această insulă, pe care apoi a numit-o cu numele fetei. Numele Corfu este versiunea italiană a cuvântului koryphai din greaca veche, însemnând ”dealurile”, dar care nu se referă la nordul muntos al insulei, ci la cele două vârfuri mai înalte din orașul Corfu, unde au fost ridicate Vechea Fortăreață și Noua Fortăreață. 
Insula Corfu este cea mai nordică dintre Insulele Ionice,  fiind situată relativ aproape de tocul Italiei (303 km), către vest şi de o strâmtoare a cărei lăţime variază între 3 şi 23 km de Albania, către est. Așa cum probabil ați ghicit deja, insula Corfu se află mai aproape de coasta Albaniei decât de coasta Greciei. 
Vedere spre localitatea Kalami aflată vis a vis de Albania, care se poate zări la orizont
Are o suprafaţă de 585,3 km² (64 km lungime şi 32 km lăţime) şi peste 30 de staţiuni turistice capabile să satisfacă pretenţiile oricărui turist. Fie că vorbim de nordul, de vestul, sudul sau estul insulei, există staţiuni special dedicate familiilor cu copii sau, dimpotrivă, tinerilor dornici de distracţie. Coasta nordică şi estică spre exemplu, se adresează celor care doresc să se bucure de sporturile nautice, distracţii litorale şi viaţă de noapte intensă, în vreme ce pe coasta sudică şi vestică se găsesc zone mult mai liniştite şi izolate adresate celor care doresc să-şi petreacă o vacanţă relaxantă.  Ţărmurile insulei măsoară 217 km, cu tot cu promotorii, însă Corfu nu înseamnă doar litoral, ci şi munte. Cele mai înalte puncte fiind Muntele Pantokrator – 914 metri, Stravoskiadi – 849 metri și Vigla - 782 metri, munţi care oferă privelişti uimitoare turiştilor dispuşi să-i escaladeze crestele.  Din punct de vedere geologic, insula cunoaşte o mare similitudine cu regiunea de pe partea continentală opusă, cu care a fost unită şi de care a fost separată, mai târziu, printr-o serie de cutremure. Extensiile sale în partea de nord sunt insulele Diapondia şi, în sud, Paxi şi Antipaxi.  Pe cele din urmă le-am vizitat și noi și urmează să vi le prezint într-un articol viitor.

Cum ajungem în Corfu?
Traseu: Sibiu (A) - Bucureşti (B) - Ruse (C) - Plevna -
Sofia (D) -  Blagoevgrad - Sandanski - Kulata (E) -
Salonic - Ioannina (F) - Igoumenitsa (G).
Total = 1305 Km Timp 25 de ore
Traseul este următorul: Sibiu - Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Byala - Plevna - Sofia - Sandanski - Kulata ( graniţa Bulgaria - Grecia) - Promahonas - centura Salonic, unde intrăm pe autostradă şi de unde traversăm o incursiune de tuneluri, cel mai lung tunel având 4,6 km, trecând pe lângă oraşele Veeria - Kozani - Grevena - Ioanina până la  Igoumenitsa - portul care face legătura prin linii de ferryboat-uri cu Italia (Bari, Brindisi, Ancona şi Veneţia), insula Corfu şi insula Paxos . 
Străbatem nordul Greciei pe autostrada Egnatia Odos, lungă de 670 km, care se opreşte fix aici, în Igoumentisa, portul din nord - vestul Greciei de unde se ia ferryboat-ul către cele două locaţii din insula Corfu: capitala Corfu Town sau Lefkimi. Programul şi preţul ferryboat-urilor le găsiţi aici , cu menţiunea că, dacă cumpăraţi bilete dus-întors din port , veţi beneficia de reducere. Dar asta veţi vedea acolo, la faţa locului.
Este ora 8 iar portul Igoumenitsa îşi dezvăluie frumuseţea în lumina caldă a dimineţii. După aproximativ o oră și jumătate, apropiindu-ne cu feribotul, atmosfera umedă a mării creează o imagine cețoasă, care face ca Corfu Town să apară și să dispară ca o fantasmă. Ajungând aproape, vedem dispunerea în amfiteatru a construcțiilor, o masă condensată de clădiri vechi, care îi conferă un aspect estetic unic, creeându-ți impresia că acostezi undeva în Italia nicidecum pe o insula din Grecia. Toate aceste clădiri îmi amintesc de Cinque Terre despre care v-am povestit pe larg aici.
Kerkyra Town

Cazare

Am ales ca loc de cazare staţiunea Paleokastritsa, situată pe partea nord-vestică a insulei, la 25 de km de capitala  Kerkyra şi de aeroportul ce deserveşte insula. Paleokastritsa este una dintre cele mai renumite destinaţii turistice din Corfu datorită faptului că se află într-o regiune spectaculoasă din punct de vedere peisagistic. Dacă nu reuşiţi să vă găsiţi cazare aici, sau  nu doriţi să plătiţi în plus, pentru că în Paleokastritsa evident cazarea este mai scumpă, vă recomand să o treceţi măcar în revistă, pentru că este locaţia perfectă pentru cei ce doresc să cunoască o parte frumoasă a acestei insule greceşti din Marea Ionică. 
Imagine panoramică de pe terasa hotelului Paleo Art Nouveau din Paleokastritsa
Posibilităţi de cazare în Paleokastritsa sunt nenumărate, iar partea frumoasă dacă vă veţi caza în această locație, este că toate unităţile de cazare, fie că vorbim  de hoteluri, vile sau studiouri, sunt amplasate pe versanţii stâncoşi, astfel încât multe dintre ele au privelişti senzaţionale asupra întregului golf. Acesta este avantajul, dezavantajul, dacă nu ai o mașină la îndemână, este că, pentru toate aceste priveliști panoramice pe care le vezi de la fereastra unității de cazare, trebuie să plăteşti cu drumuri lungi și obositoare până la plaje.
Este o dimineață superbă de vară, prima zi de vacanță în Paleokastritsa. Savurăm micul dejun pe terasa vilei admirând peisajul înconjurător ce seamănă izbitor cu cel din Toscana. La ora 10 dimineața mașina pe care am închiriat-o pentru 3 zile, ne este adusă din Kerkyra, direct aici, la noua noastră ”casă de vacanță” de la malul mării. Semnăm actele rapid, verificăm starea mașinii - un Nissan Micra din 2015, studiem rapid harta și pornim în trombă în periplul nostru prin Corfu. Știam de la bun început că până la lăsarea serii nu ne vom întoarce și așa o vom ține următoarele trei zile. Noi în continuare, credem cu tărie, că este mare păcat să ajungi pe o insulă în Grecia și să nu ai la dispoziție o mașina, măcar pentru câteva zile. Recunosc însă, că este pentru prima dată când plec într-o destinație turistică fără să mă documentez amănunțit despre ce oferă acest loc. Pur și simplu am ignorat orice ghid turistic și m-am lăsat condusă de instinct prin cele mai pitiorești regiuni ale insulei Corfu.
Pe muntele Pandokratoras cel mai înalt punct al insulei  
Dacă sunteți curioși să vedeți, pe unde ne-au purtat pașii, vă propun să vă lăsaţi cuprinşi de vraja naturii şi să ne însoţiţi într-un tur al insulei. Tot ce trebuie să faceţi este să vă deconectaţi de la treburile cotidiene şi să vă aşezaţi comod pe canapea, iar eu voi încerca să vă trimit acolo, într-un loc terestru din mijlocul mării, numit simplu : Corfu - insula grecească ce se află de ani buni printre favoritele românilor iubitori de soare şi plaje.
Coasta de Vest a insulei Corfu

Plajele vestice ale insulei Corfu compun imaginea unei regiuni cu privelişti generoase, un exemplu de coexistenţă armonioasă a naturii cu monumentele antice sau cu cele moderne, a turismului cu sate liniştite de agricultori, a frumoasei mări turcoaz ce se deschide cu ţărmuri dantelate şi minunate plaje de nisip care, în fiecare vară, se umplu de viaţă. Natura a împodobit ţărmurile acestei regiuni cu adevărate şi unice podoabe, cea mai însemnată dintre ele, poate, fiind Paleokastritsa, unde, potrivit legendei, se află oraşul feacilor în care s-a oprit pentru ultima oară Ulise, înainte de a se întoarce în insula Itaka.
Plaja Agia Triada  din Paleokastritsa fotografiată de pe terasa hotelului Akrotiri
Vizita pe ţărmul de vest al insulei Corfu se poate face pe două tronsoane, ambele având punct de pornire oraşul Kerkyra. De la portul din Kerkyra urmăm drumul de la ţărmul mării. După Guvia facem la stânga către Paleokastritsa. Continuăm, urcând uşor. Drumul acesta a fost construit exact pentru a ocoli satele. Peisajul este virgin, tipic rural. După 15 km luăm curba la stânga către Liapades. Mai jos de sat există câteva golfuleţe şi plaje minunate. Multe dintre aceste golfuleţe se văd de la Paleokastritsa. După cotitură la dreapta către Dukades urmează, aproximativ la km 17, o curbă spre Valea Ropa şi Paleka ( 14 km, partea a doua a itinerarului nostru). Drumul acesta este adecvat pentru toţi cei care doresc să vadă Paleokastritsa pe un traseu circular şi să nu se întoaracă pe acelaşi drum pe care au venit. După curba către Lakones, intrăm în zona Paleokastritsei, care se află la o distanţă de 25 km depărtare de oraşul Kerkyra, capitala insulei. 




















Aşezarea este frumoasă, dar atenţie Paleokastritsa nu este o staţiune în sine, ci un drum de coastă presărat cu vile, hoteluri şi câteva taverne, fără o viaţă de noapte activă, fără prea multe magazine, cu posibilităţi de distracţie limitate. Pe toate siturile de turism Paleokastritsa este prezentată ca o staţiune mare din Corfu. Complet eronat. Paleokastritsa este practic o  şosea ce şerpuieşte pe versanţii stâncoşi oferind privelişti spectaculoase spre golfurile şi întinderea albastră. Din păcate, este bine de știut că această șosea din Paleokastrista care duce la plaje nu dispune de trotuare, asta aviz familiilor cu copii. În schimb, Paleokastritsa adăpostindu-se sub pantele abrupte presărate cu livezi de măslini, lămâi, portocali și curmali este din multe punctele de vedere cel mai atractiv punct al insulei. Este formată din două peninsule mici, care permit turiștilor să aleagă între cele șase golfulețe diferite.
Această așezare i-a plăcut atât de mult unuia dintre Înalții Comisari Britanici, Sir Frederick Adam ( în funcție în perioada 1824-1831), încât a pus să se construiască drumul până aici pentru a putea ajunge mai ușor din orașul Kerkyra. Este de înțeles această atracție. Promotorii verzi și împădurite se ridică din marea de un turcoaz intens, în timp ce drumul șerpuiește până jos, unde se găsesc mai multe golfulețe de unde ambarcațiunile turistice pleacă înspre plaje și grote ascunse. 
Apa mării are o culoare incredibilă motiv pentru care, Paleokastritsa este unul dintre cele mai bune locuri pentru iubitorii de snorkeling și scuba diving. Și că tot a venit vorba de plaje, în Paleokastritsa veți găsi șase mici plaje: Alipa beach, Ambelaki beach, Agia Triada beach, Agios Pedros beach, Agios Spiridon beach și Platakia beach. 
1. Alipa Beach este o plajă micuță și liniștită aflată în apropierea micuțului port  Alipa unde acostează bărcile pescărești dar și trecătoarele iahturi de croazieră.
2. Ambelaki Beach cred că este cea mai retrasă și ascunsă plajă dintre toate, pe lângă care poți să treci liniștit fără să o zărești. Aici se găsește un centru de închiriat ambarcațiuni de diferite mărimi.
3. Agia Triada Beach mai este cunoscută și sub denumirea de Akrotiri Beach după hotelul cu același nume aflat în apropiere.  Plaja este acoperită de nisip și pietricele iar pentru a ajunge la ea trebuie să coborâți din șoseaua principala 108 scări. Aici veți găsi atât o terasă cât și o tavernă,  umbrele și șezlonguri de închiriat și un centru de scuba diving - Achilleon Diving Centre. În partea dreaptă a plajei, lângă stânci, se poate practica pescuitul.




















4. Agios Pedros Beach se află aproape de Mănăstirea Theotokos și este ideală pentru familii cu copii. Fiind mai departe de zona cu vile și hotelui este o plajă mai puțin aglomerată.
5. Agios Spiridon Beach se află la polul opus șoselei care vine din direcția Kerkyra, în apropierea portului Atipa și este una dintre plajele la care nu trebuie să cobori nici o treaptă, pentru că se află fix la marginea drumului. Este singura plajă cu nisip fin, nisip adus special, cea mai mare, și evident cea mai aglomerată dintre toate. Este perfectă pentru familii cu copii, intrarea în apă fiind lină.
6. Platakia Beach se află într-un golfuleț retras și este acoperită cu pietricele  . Nu dispune de nici o facilitate, motiv pentru care este ideală pentru amatorii de pescuit.
Urmând drumul prin Paleokastritsa ce merge la vale, șerpuind printre hoteluri și vile, pe partea stângă, cele 142 de trepte te conduc spre un loc pitoresc numit ”La Grotta”  Bay . Ce este ”La Grotta? Un bar construit încă de la sfârșitul anilor '60 între stâncile reci și impozante. Fiind amplasat într-un loc atractiv, această locație concentrează o mulțime de scafandrii și înotători curajoși, ce sar de pe stânci în apele cristaline ale mării. Barul este deschis în sezonul estival de dimineața până noaptea târziu, astfel încât, veți putea savura un cocktail exotic cu vedere spre laguna albastră. 







Liapades și Doukades sunt două sate tradiționale din Corfu aflate în apropiere de Paleokastritsa, însă, până ajungem la ele, drumul trece prin pitorescul sat de munte Lakones. Satul amplasat pe culmea muntelui Araki oferă o vedere panoramică asupra golfurilor, dându-ne posibilitatea să admirăm de sus și să observăm dintr-o privire toate plajele, prăpăstiile abrupte de pe cele două insulițe, vegetația mediteraneană cu măslini, chiparoși și lămâi, care se întinde și ajunge până la malul mării. Există o parcare amenajată de unde se poate admira peisajul, însă, cel mai bun punct de belvedere este de pe terasa tavernei Bella Vista Cafe - View Point, aflată în imediata apropiere, la 182 de metri deasupra mării. Aici se găsesc mai multe cafenele pitorești, unde oricine dorește se poate așeza și savura priveliștea.
Inima Paleokastritsei
Continuăm plimbarea noastră trecând prin sat, cu râpa în stânga noastră. Drumul care trece prin Lakones este foarte îngust, abia e loc pentru o mașina, din acest motiv există semafoare la ambele capete ale satului. Casele au fost construite când principalul mijloc de transport era măgarul, de atunci nimeni nu a îndrăznit să le demoleze și să lărgească drumul. Alături de casele vechi construite în sec. al - XVIII - lea și al - XIX - lea,  în Lakones sunt și multe case noi, biserici frumoase și magazine tradiționale. 
Așa arată drumul principal prin Lakones
După Lakones zărim pentru prima oară Anghelokastro, o cetate bizantină fortificată din secolul al XIII-lea, așezată pe un vârf aparent intangibil. La cetate se poate ajunge urmând drumul până în satul Krini apoi cotim la stânga până la poalele stâncii de unde se urcă la pas pe o cărare îngustă și abruptă. Trecem de Krini și parcurgem traseul trecând prin satele pitorești din interior: Makrades, Vistonas, Prinilas și Pagi, sate ce păstrează încă adevăratul chip al insulei Corfu. Din Pagi se ajunge ușor la plaja Agios Georgios ton Pagon, iar mai departe la plajele  Afiona sau Arillas.  Mica stațiune Agios Georgios ton Pagon s-a dezvoltat cu repeziciune pe lângă golful,  în formă de potcoavă, cu același nume.
Măslinii și chiparoșii încadrează plaja Agios Georgios ton Pagon iar pe fundal se distinge capul Arilla
Facem un popas pentru a fotografia de sus golful Agios Georgios ton Pagon, apoi coborâm pentru a ne relaxa pe nisipul fierbinte, înainte de a o lua, din loc, din nou. Plaja Agios Georgios ton Pagon este una dintre plajele de top din Corfu, fiind de mai multe ori premiată cu steagul albastru. Plaja este lungă astfel încât nici acum în plin sezon nu am găsit-o aglomerată. Este în mare parte acoperită cu nisip fin și dotată cu tot ce este nevoie, de la dușuri, toalete, stații de salvamari până la coșuri de gunoi. De-a lungul plajei există centre de închiriat șezlonguri și umbrele de soare. Două șezlonguri și o umbrelă costă 8 euro pe zi. Plaja este ideală pentru cei care iubesc apele cristaline dar oferă condiții și pentru cei care practică sporturile nautice odată ce suflă vântul de nord - vest numit Maistros. Astfel plaja devine ideală pentru windsurfing, făcând din acest loc un punct de atracție pentru iubitorii acestui sport. Pe plajă găsiți mai multe centre pentru activități nautice. 
Lângă satul Pagi puteți vizita așezarea Prinilas, care este un monument istoric cu străduțe specifice, case și conace de la începutul sec. XX. Litoralul fermecător de la Agios Georgios ton Pagon înconjoară liniștita așezare, cu măslini înalți și chiparoși de un verde închis, până la țărmul abrupt de la Arilla. Înconjurul golfului poate fi făcut și pe mare până la Afionas, un port micuț și frumos la limita sudică a golfului Arilla, cu ape de mică adâncime.  
Coasta de Nord - Vest a insulei Corfu

Aceasta este porțiunea din insulă care se află exact în partea opusă Italiei, cu intrare în Marea Adriatică. Regiunea a cunoscut o amplă dezvoltare încă din antichitate, în special pe țărmul de nord unde se află stațiunea Sidari, cu siguranță cea mai importantă așezare a insulei și una dintre cele mai dezvoltate din zona Heptanisa - zona celor Șapte Insule ale Mării Ionice. Spre deosebire de Paleokastritsa, despre care vă povesteam mai devreme, stațiunea Sidari oferă o paletă largă de magazine, baruri și restaurante. Este cea mai aglomerată stațiune din această parte a coastei cu plaje pline de forfotă și din acest motiv nu am poposit la plajă aici, ci am preferat să plecăm spre estul insulei mult mai ofertant din toate punctele de vedere. Trebuie să recunosc că Sidari mi-a lăsat senzația de Mamaia noastră. Totuși, principalele atracții din zonă sunt câteva formațiuni stâncoase neobișnuite, care văzute din avion arată spectaculos, de jos însă, își pierd mult din farmec.
Vântul și ploaia au erodat rocile de calcar în vârtejuri suprarealiste, cele mai cunoscute fiind cele prin care s-a format o săpătură denumită romantic ”Canal d' Amour”. O legendă spune că orice cuplu care înoată prin acest canal va rămâne împreună pentru totdeauna.




















Partea de nord a insulei este mai largă și mai muntoasă iar zonele de coastă sunt mai bine dezvoltate din punct de vedere turistic, cu plaje lungi, cu nisip și pietriș. Noi ne continuăm drumul din Sidari spre localitatea Peroulades și apoi pe un drum neasfaltat până în cea mai nordică extremitate a insulei la Cape Drastis. Văzusem câteva fotografii într-un pliant la o agenție din Paleokastritsa și vroiam în mod expres să fotografiem și noi acest peisaj unic. Dacă Canal d' Amour nu ne-a impresionat în mod deosebit, cu siguranță lucrurile au stat cu totul altfel la Cape Drastis. Dacă ajungeți pe aici nu ratați apusurile de soare. 
Cei curajoși înoată până la această limbă din mare ...
Cei mai puțin curajoși lenevesc la soare pe marginea stâncilor ...
De la Cape Drastis plecăm pe traseul: Sidari, Karoussades, Roda, Acharavi spre est, dar nu înainte de a vizita și zona interioară de nord cu lanțurile muntoase ce se întrevăd la orizont. Avantajul pe care îl ai atunci când închiriezi o mașină, pe lângă trecerea radicală de la stațiunile super aglomerate, la satele liniștite de munte din nord, este că poți să faci o plimbare pe dealurile din jurul muntelui Pandokrator, o plimbare idilică pe un traseu ce ne oferă priveliști neîntrerupte cu chiparoși de un verde deschis și dealuri dominate de plantații de măslini cu a lor culoare verde argintiu. Atenție însă, drumul îngust și șerpuitor poate fi periculos! Apropo de asta, nouă personal, insula Corfu ni s-a părut cea mai întortochiată și complicată insulă din cele vizitate cu mașina până în prezent. Și asta nu doar din cauza lipsei indicatoarelor, ci mai mult din cauza drumurilor haotice care se înfundă brusc sau, în caz fericit, te întorc pe alt traseu, fix din punctul de unde ai plecat inițial. Așa că trebuie să vă înarmați cu multă răbdare și o hartă, pentru că aplicațiile de pe telefonul mobil vă pot lăsa baltă când vă e lumea mai dragă, din cauza semnalului prost.
Coasta de Nord - Est a insulei Corfu

La 16 kilometri de Kerkyra, pe drumul principal, urmând indicatoarele spre Petalia, vom avem ocazia să ajungem pe vârful cel mai înalt de  pe insula Corfu și să admirăm măreția alpină și frumusețea sălbatică a satelor de munte. Dacă vreți să descoperiți cum este cu adevărat viața tradițional grecească atunci faceți o plimbare pe străzile pietruite din aceste localități discrete din vârful muntelui. După încă 6 kilometri, ajungem în pitorescul sat Spartillas, cu drumuri înguste și cu terase deasupra abruptei pante a muntelui. Regiunea Spartillas este cea mai joasă dintre toate așezările de pe Pandokratoras (400 m) și se bucură de izvoare bogate. Puțin înainte de Sgurades, facem la dreapta către Strinillas și Pandokratoras. De aici, drumul urcă ca un șarpe, în mijlocul unui peisaj tot mai golaș de munte, care oferă priveliștea părții de nord și de vest a insulei. După o curbă la dreapta, zărim dintr-o dată Strinillas, agățată de una din pantele muntelui. Acest sat, ca și satul învecinat, Petalia, care urmează, ocupă un mic podiș cu înălțimea de 700 m. Casele în formă de cub, construite din pietre cenușii, se unesc și formează mici complexe arhitecturale, așa sunt locuințele tipice din munții calcaroși.
Satul Strinillas
Spartillas, Strinillas, Petalia, toate satele de munte pe care le protejează lanţul muntos Pandokratoras, atât de masiv şi de impunător, seamănă cu cele din Grecia continentală, sufocată de vegetaţie luxuriantă. Cu locuinţe de piatră, cu turmele crescătorilor de animale şi suprafeţele muntoase care o înconjoară, regiunea pare să aparţină încă munţilor sălbatici de pe partea opusă, din Epir, de care Corfu s-a despărţit cu milioane de ani în urmă. Urcând, vom observa și micuțele parcele de pământ cultivate, săpate de locuitori între stâncile golase. Culmea, cunoscută britanicilor drept Monte San Salvatore, când atmosfera este curată, oferă o panoramă unică. Toată insula se întinde la picioarele noastre, cu Paxi și Lefkada în sud și Albania la răsărit.
Aici, liniştea şi natura stăpânesc în viaţa locuitorilor, ca şi cum nimic nu s-a schimbat din epoca invadatorilor. Ca şi atunci, şi acum, activităţile lor, tradiţiile şi obiceiurile denotă un caracter calm şi plăcut. Mai sus, Mănăstrirea Pantocrator priveşte în linişte şi cu înţelepciune întreaga zonă, jur-împrejurul muntelui, ca şi când ar vrea să-i îndrume pe vizitatorii săi spre o viaţă în spiritul austerităţii bizantine. 
Satul Petalia
Mai jos, imaginea se schimbă brusc. Pe plajele din nord, unde cândva înflorise vechea Kassiopi - un mare port în epoca antică, distrus de romani, piraţi şi invadatorii veniţi din nord, s-a dezvoltat astăzi, în ritm alert, turismul, făcând din locul acesta un important resort la malul mării. În zonă se află câteva dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă, frumuseţi unice care întotdeauna aşteaptă să fie descoperite, în faţa munţilor balcanici care se profilează cu claritate la orizont. Monumente, cum este cel al castrului în ruine de la Kassiopi, sau golfulețele pline de ambarcațiuni de agrement, îţi vor întipării în minte imagini de neuitat, care par să se scufunde în apele Mării Ionice.
Lanțul muntos Pandokratoras 
Secţiunea de est a insulei Corfu este, din punctul nostru de vedere, cea mai spectaculoasă zonă, unde s-a dezvoltat în ultimele decenii, în mod surprinzător, turismul. Această parte merită văzută din direcția Kerkyra pentru a avea mereu în dreapta noastră marea cu golfurile ei spectaculoase. Din Kerkyra urmăm ”Ethniki Paleokkastritsa”, drumul de coastă pe țărmul de nord al mării. Primii kilometri nu îți vor da nimic de bănuit în legătură cu bogățiile istorice și geografice ale acestor locuri. La 8 km depărtare de capitală se află Gouvia, cândva un sat de pescari construit în Golful Gouvia. Urmăm drumul de la țărmul Golfului Gouvia, cu portulețe, hotelui, campinguri și restaurante. Potrivit unor versiuni, satul a luat numele, de la denumirea unor pești, Gouvius sau Guvius, așa cum se numeau Guvizii. Mai târziu regiunea a devenit sat de pescari iar această specie de pești regăsindu-se din abundență în apele locale. La Gouvia poposim pentru a fotografia Mănăstirea Vlaherna și Insula Pontikonissi. Mănăstirea Vlaherna a fost închinată Măicii Domnului în sec. al XVII-lea. De pe pontonul de lângă Mănăstirea Vlaherna puteți lua barca care vă duce până pe insula Pontikonissi. Numele insulei înseamnă în limba greacă ”Insula Șoarecelui”.
După Gouvia primele stațiuni la care vom ajunge sunt - Dasia, Ipsos și Pirigi care oferă plaje minunate și o mulțime de facilități pentru practicarea sporturilor acvatice. Abia când drumul se apropie de pantele joase ale Muntelui Pandokratoras vom începe să observăm semnele adevăratului farmec din sate precum Nissaki și, ceva mai târziu, Kalami, dar până la acestea drumul trece pe lângă micuțul Cap Kommenos. Zona aceasta, numită Dasia, este foarte turistică. Lăsăm în stânga noastră drumul care duce spre Kato Korakiana, puțin mai departe de țărm și ne îndreptăm spre Ypsos, o destinație de vară cu o plajă întinsă de-a lungul drumului principal. Pe partea opusă se găsesc nenumărate taverne, restaurante, cluburi de noapte, magazine fast - food, baruri și mici agenții de turism. Ypsos este o stațiune foarte populară în rândul tinerilor, o parte a farmecului său este datorată masivului muntos Pandokratoras, care se înalță în mijlocul culturilor de măslini aflate la poalele sale. Recomand ca la capătul golfului, după micuța localitate Pyrghi, să cotiți pe drumul ce urcă brusc spre Aghios Markos aproximativ 2 km ( este exact drumul ce duce spre satele de munte Spartillas, Strinillas și  Petalia), pentru o panoramă excepțională spre Ypsos.
Ne întoarcem pe drumul principal și continuăm traseul pe lângă mare. La un moment dat ajungem în vârful dealului care oferă o panoramă foarte frumoasă a plajelor nisipoase de la Barbati. Ca mai pe toate litoralele, drumul principal nu mai trece chiar pe lângă mare. Există însă, numeroase drumuri asfaltate și cărări care coboară, printre copaci, spre mare. Barbati este o plajă minunată de nisip și pietriș alb, cu multe golfulețe și ape cristaline. În acest sat este caracteristic faptul că muntele și marea coexistă armonos. De aici până la Kassiopi, peisajele sunt feerice, cu o priveliște magică în ambele direcții, de-a lungul țărmului. Dar haideți să le luăm pe rând.
Cum spuneam, prima plajă importantă este Barbati, aflată într-un superb golf ce s-a format natural. Este o plajă lungă ce oferă o mare varietate de sporturi nautice. Este premiată cu steagul albastru pentru calitatea superioară de care dă dovadă.
Nissaki este un alt sat liniștit și pitoresc de pe coasta nord - estică a insulei Corfu, situat între Barbati și Kaminaki. Este ideal pentru vacanțe de familie, cupluri în vârstă și persoane care iubesc Grecia tradițională. Cuplurile de tineri care preferă cluburile de noapte este indicat să se orienteze spre Kassiopi, aflat puțin mai sus, sau spre Ypsos, aflat ceva mai jos, pentru că în Nissaki nu există nici un club, tavernele din sat fiind singurele locații pentru distracție nocturnă. 
 Plaja din Nissaki, acoperită cu pietricele mărunte, are o apă limpede și cristalină, aici linia de coastă care se întinde spre nord-est este minunată. Plaja este foarte curată și rareori aglomerată. Este dotată cu șezlonguri și umbrele care pot fi închiriate cu 6 euro pentru o zi. Turiștii au posibilitatea de a se bucura de înot sau de a explora micile golfulețe din zonă. Apa este atât de curată încât vă permite să vedeți viața marină bogată și peisajul subacvatic frumos. Este bine de știut că Nissaki este o plajă ideală pentru iubitorii de snorkelling. Plaja este înconjurată de taverne frumoase, care servesc fructe de mare proaspete și delicatese locale.
Kaminaki este o comoară neatinsă, un sat mic și liniștit lângă mare, protejat de dealuri pline de plantații de măslini și chiparoși.  Este primul sat de pe linia de coastă non turistic, de care puțini au auzit. Plaja este micuță cu pietriș alb și două taverne, ideală pentru snorkelling. Drumul până la plajă este îngust și anevoios, dar asfaltat. Dacă doriți să vă relaxați în acest mic golfuleț cochet, recomand să ajungeți la el dimineața devreme, pentru că locurile de parcare sunt limitate. 
La 11 kilometri de Kassiopi și 30 km de Kerkyra descoperim un loc  magic, numai bun de a petrece o după amiază liniștită în compania mării. Agni bay este o plajă cu pietricele strălucitoare ce oferă vederi impresionante spre coastele albaneze. Pentru a ajunge în golful Agni trebuie să coborâți câțiva kilometri buni din șoseaua principală, pe un drum greu accesibil, foarte îngust - lat cât o mașină, dar asfaltat, cu pante dătătoare de emoții garantate, până în buza mării. Acest drum abrupt îi cam sperie pe turiștii care doresc să ajungă repede la această plajă. Cu toate astea, datorită poziției spectaculoase Agni atrage un număr mare de turiști zi de zi.
Agni Bay
Golful are debarcadere special construite pentru cei care doresc să poposească aici și de pe calea apelor. În perioada sezonului estival trei taverne vă stau la dispoziție cu cele mai bune preparate din pește și nu numai. Tot pe plajă se găsește un centru de scufundări care oferă cursuri de formare turiștilor entuziaști, amatori de astfel de sporturi. Vegetația abundentă încercuiește golful dându-i un farmec aparte. Nouă ne-a plăcut în mod special mixtul de măslini, pini, chiparoși, leandrii și chiar palmieri, ce coboară pe pantele abrupte până la întinderea albastră. Recomand acest loc celor care doresc să petreacă câteva clipe liniștite într-unul din cele mai discrete și intime golfuri din insula Corfu. Nu recomand această plajă familiilor cu copii din cauza intrării abrupte în mare, și datorită prezenței rocilor ascuțite chiar la intrare în apă.
Deasupra golfului Agni, cu vederi superbe spre Kalami, chiar la șoseaua principală, se află Loustri, un sat tradițional grecesc, unde chiar în curbă ne atrage atenția biserica ”Sf. Constantin și Elena”. Un indicator la dreapta ne ghidează spre plaja Kalami.











Kalami este un alt Rai pe pământ, unul dintre cele mai cunoscute golfuri în formă de potcoavă din Corfu. Se află la 7 km de Kassiopi și 30 km de Kerkyra și este considerat unul dintre cele mai liniștite locuri de o frumusețe rară. Satele cocoțate pe deal în jurul lui Kalami, Marea Ionică curată și sclipitoare,  precum  și nelipsita verdeață ce urcă în amfiteatru, sunt o combinație perfectă pentru cel mai idilic și relaxant loc. 
Plaja este premiată cu steagul albastru și oferă o gamă variată de sporturi nautice de la schi nautic, canotaj, hidrobiciclete și până la închirirei de bărci. Kalami fiind un sat mic tipic grecesc, nu este recomandat persoanelor care doresc o vacanță activă, ci familiilor amatoare de relaxare și liniște. Este recomandat cuplurilor care preferă să se bucure de natură, romantism și viața simplă de la țară. Dacă sunteți iubitori de vacanțe liniștite, Kalami este alegerea perfectă. Pe noi unii, ne-a fascinat.
La Kalami munţii împăduriţi coboară direct în marea limpede de un verde turcoaz, într-o apă cristalină unde se pot vedea pietrele de pe fundul mării, chiar şi la câţiva metri adâncime.
Pont: Pentru o vedere panoramică superbă a întregului golf, recomand un popas pe terasa resortului San Antonio, amplasat pe un deal înconjurat de plantații de măslini și chiparoși, chiar deasupra plajei Kalami.
Urmând drumul de coastă vom ajunge în următorul sat pescăresc învecinat cu Kalami, Kouloura. Are un port natural pitoresc în formă de cerc unde localnicii își acotează bărcile. Numele derivă de la forma rotundă a golfului. La celălalt capăt al golfului există o micuță plajă cu nume ciudat - Chouchouli,  ideală pentru înot și relaxare.  Kouloura este ceva mai liniștită decât Kalami, prin urmare, aici nu veți găsi nici un fel de facilități. La doar câțiva kilometri disitanță de aici, vis a vis de golf,  se află țărmurile Albaniei.

Kassiopi este o stațiune mai aglomerată ce se află la 36 km distanță de Kerkyra. În perioada roamnă, Kassiopi era un oraș în plină dezvoltare datorită poziționării sale geografice, deasupra unei trecători marine. Cicero a petrecut, în anul 4 Î.Hr., șase zile la Kassiopi. Un alt vizitator roman a fost Nero, care a ajuns la Kassiopi în urma unei incursiuni în Grecia. Cu o pleiadă de actori și cântăreți, el a ajuns aici în anul 67 Î.Hr., și a dansat în fața altarului Zeului Cassios. Pe deal, deasupra celor două golfuri, unde se aflau porturile orașului medieval, Castrul Kassiopi ocupă un loc care era întărit încă din antichitate. Când venețienii au preluat stăpânirea insulei Corfu, localnicii din Kassiopi au opus rezistență și, întăriți în castrul lor, au respins prădalnicele lor atacuri. Când, în cele din urmă, au reușit să-l cucerească, drept pedeapsă, venețienii l-au dărâmat aproape în întregime, lăsând așezarea fără fortificații. Rezultatul a fost că, la fiecare atac dușmănos, lipsită de apărare, Kassiopi să fie, primul obiectiv. În cele din urmă, locuitorii săi au fost nevoiți să se refugieze în alte regiuni ale insulei. Astăzi, Kassiopi este un loc în care natura te domină prin frumusețea și sălbăticia ei. 

Coasta de Sud - Vest a insulei Corfu

Sudul insulei este mult mai îngust decât nordul cu plaje mai nisipoase, având o atmosferă mai liniștită și mai tradițională. Din punct de vedere peisagistic prea multe nu ai de fotografiat pentru că tot sudul este un mare șes. Există două drumuri care conduc în sudul insulei. Unul este drumul rapid pe malul mării, care se îmbunătățește continuu și pe care putem ajunge la Lefkimi în mai puțin de o oră. Celălalt drum, mult mai lent, străbate porțiunea de interior a insulei ”pe șira spinării”. Starea drumurilor este, în general, bună, în regiunea sudică a insulei Corfu, morfologia țărmurilor, peisajul și vegetația sunt complet diferite de cele din partea de nord. Este caracterizată de plaje întinse de nisip, cum este și cea mai mare dintre ele, în apropierea lacului Koryssion, cu o lungime de 14 km, cu pini și dune de nisip. Pe interior, domină câmpia și peisajul este liniștitor. Cel mai sudic punct în care noi am ajuns a fost Agios Gordis, restul insulei ce se îngustează drastic spre sud, am admirat-o și fotografiat-o de pe mare, în drumul nostru spre insulele Paxi și Antipaxi. 
La 20 km de Paleokastritsa, trecem de cotitura către Kastellani la dreapta și facem stânga către Agios Gordis, lăsând în urmă localitatea Sinarades pe care o vom vedea la întoarcere. În curând ne vom afla la înălțime, deasupra litoralului de la Agios Gordis, una dintre cele mai minunate plaje de nisip, care face pe drept cuvânt mândria țărmului vestic al insulei Corfu. Este una dintre cele mai populare plaje de nisip de pe insulă. Și-a luat numele de la biserica cu același nume Ag. Gordi, care a fost construită la malul mării în centrul plajei. Așezarea este idilică, marea albastră și nisipul auriu se sublinează reciproc și se armonizează cu verdele adânc al peisajului și cu cenușiul stâncilor.
De la Agios Gordis plecăm spre Kerkyra singurul oraș al insulei. Orașul Kerkyra poate fi împărțit în trei sectoare: orașul vechi cu ulițele strâmte și vechiul fort, noul oraș cu portul și viața comercială și, în final, periferia care cuprinde vestita peninsulă Kanoni și insulița Pontikonisi, pe care v-am prezentat-o mai devreme. 
Orașul vechi s-a dezvoltat pe o arie limitată, între două forturi, încercuit de ziduri. În vreme ce populația creștea, singura ieșire au fost locuințele cu mai multe etaje, foarte aproape unele de altele, din piatră fără beton, cu mansarde și cărămidă pe acoperișuri. Puține clădiri au fost demolate, în general doar cele ajunse o ruină după bombardamentele din timpul celui de al Doilea Război Mondial, în locul lor, la periferia orașului au fost construite blocuri noi. Din fericire, în Corfu nu s-au înregistrat seisme, ca cel din 1953 când Kefalonia a fost ștearsă de pe hartă la propriu, astfel întregul oraș vechi a rămas aproape intact.
Vizitând Kerkyra vei descoperi un oraș mult mai cosmopolit decât alte capitale insulare, și asta datorită influențelor franceze, venețiene și britanice lăsate în urmă de diferiți stăpâni care s-au perindat pe insulă începând din secolul al - XI - lea.
Corfu, fermecătoarea insulă legendară a feacilor, deține încă o podoabă care o distinge de celălalte. Deosebită, nu atât pentru frumusețea ei, cât pentru oamenii care i-au dat viață sau au avut o legătură cu aceasta, personalități importante ale istoriei universale, dar și pentru insula Corfu în sine. Această podoabă este palatul Achilio - refugiul impărătesei Sissi. Construit la sfârșitul sec al XIX-lea de suverana imperiului austro - ungar Elisabeta, cunoscută mai mult drept Sissi, palatul ( reședință de vară) a fost cumpărat, după asasinarea acesteia, de Kaiser Wiliam al - II - lea al Germaniei. Dacă ajungeți pe insula Corfu, nu ratați acest obiectiv turistic, aflat în satul Gastouri, la 10 km de capitala insulei.
Cam atât despre vacanța noastră în insula Corfu. 
Notă: Pentru  a vizita toate aceste locuri am parcurs pe insulă 430 km, asta însemnând un cost suplimentar de 155 euro ( mașină + benzină ). Mașina am închiriat-o cu 115 euro pe trei zile de la firma Vidos Enterprises din Kerkyra.  Pentru rezervări și prețuri accesați pagina lor de Facebook aici. 

8 comentarii:

  1. Superbe fotografiile si ai descris foarte frumos. Cand citeam, parca eram acolo. Nota 10 si cat mai multe calatorii

    RăspundețiȘtergere
  2. Mult talent in superbe imagini si in descrieri!
    Citind articolul fie esti indemnat si devii curios sa vezi pe viu, fie iti imaginezi cu usurinta ca esti sau revii acolo! Imi pare rau ca nu am avut ocazia sa fiu cu voi! Tot inainte in calatorii dar si referitor la articolele postate! Reusesti sa incanti lumea cu frumoasele impresii de calatorie si in acelasi timp lasi pretioase informatii
    turistice.❤

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow! Superbe locuri și fotografii! Iar informațiile prețioase pentru cineva ca mine care visează să ajungă cât mai curând pe un tărâm atât de magic unde apele sunt mereu albastre <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bună descrierea vacanței tale. Un turist care merge prima dată poate printa articolul tau și are traseul ideal de urmat.
    Mi-a plăcut insula Corfu, m-aș întoarce oricând acolo.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...