" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 1 martie 2018

Ceasuri florale elvețiene

Iarna-i încă prezentă prin toată țara, deși suntem în prag de frumoasă primăvară. Oricum ar fi, noi așteptăm cu sufletul la gură renașterea naturii, ca o binecuvântare a tot și ca o revitalizare a noastră! 😊 Până atunci însă, cu o cană cu ceai fierbinte pe birou, propun să ne relaxăm puțin și să depănăm împreună, amintiri din trecut, din călătoriile și verile trecute.
După ce în articolul anterior v-am prezentat cinci ceasuri astronomice din Europa, astăzi m-am gândit să dăm o fugă, virtual evident, până în Elveția, în patria ceasurilor, pentru a vă prezenta două ceasuri florale impresionante. 
L' horloge fleurie - un monument viu al artei ceasornicarilor elvețieni. Iulie 2011

Unul dintre acestea se află într-unul dintre cele mai cunoscute atracții ale orașului Geneva și anume în parcul Jardin Anglais (Grădina engleză). Este cel mai mare parc al Genevei răspândit pe o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați și locul neoficial de întâlnire pentru prânz a multor genovezi, de diferite vârste și condiții sociale. 
L' horloge fleurie - iulie 2014
Jardin Anglais este totodată și un loc drag mie, pentru că aici, pe malul sudic al lacului Geneva, lângă Vieille Ville, se află încă din anul 1955, celebrul ceas floral - L' horloge fleurie. Acest ceas imens este o capodoperă tehnologică și de artă florală creat ca un omagiu adus industriei de ceasuri din Geneva. Este amenajat pe un mic dâmb de pământ, special pentru a putea fi mai ușor admirat de trecătorii care traversează podul Mont Blanc  spre Jardin Anglais.
L' horloge fleurie - septembrie 2009
L' horloge fleurie - iulie 2011
Cadranul acestui ceas este decorat cu mii de flori și este reamenajat de mai multe ori pe an, în funcție de anotimp și evident florile de sezon. Din primăvară și până toamna târziu ceasul formează un superb covor floral, impecabil executat, care indică ora cu aceiași precizie ca a oricărui ceas elvețian. Acul acestui ceas, care indică secundele este cel mai mare din lume, măsurând 2,5 metri în lungime. Ceasul are o setare electronică a timpului prin satelit.

Într-una din vizite am asistat la întreținerea florilor și arbuștilor care decorează ceasul. Cu o răbdare și un calm de invidiat, cel responsabil de îngrijirea florilor, se ocupa de tunderea arbuștilor urcat pe o scară amplasată desupra ceasului. Menținerea acestor flori într-o formă ideală este o muncă migăloasă care necesită pricepere și îndemânare și toate astea doar pentru a ne bucura nouă ochii, pentru că în afara faptului că acest ceas ne arată ora exactă, sunt convinsă că a fost realizat mai degrabă ca să atragă turiștii.
L' horloge fleurie - iulie 2014
L' horloge fleurie - iulie 2014
L' horloge fleurie - iulie 2014
 În anul 2017 un nou concept floral alcătuit din 13.000 de plante a fost instalat cu atenție de către experții în domeniu, dar și un nou sistem de irigare, esențial pentru supraviețuirea plantelor expuse la soare. Noile ace, cu un design elegant, aproape de cele originale, au fost fabricate și oferite generos orașului de către firma Patek Philippe, firmă care lucrează în acest domeniu la Geneva de mai bine de 175 de ani. În spatele noului ceas se ascund abilitățile de aur ale experților. Dacă sunteți curioși ce spun cifrele despre noul ceas floral, ei bine, iată-le: două luni de lucru, trei seturi de ace noi, aproape 13.000 de plante și 50.000 de franci.
L' horloge fleurie - iulie 2011
L' horloge fleurie a fost timp de 50 de ani cel mai mare ceas de flori din lume, cu un diametru de 5 metri, până în anul 2005, când în Teheran ( Iran) a fost instalat un ceas cu un diametru de 15 metri. 
L' horloge fleurie - septembrie 2009
Cel de-al doilea ceas floral, se află într-unul dintre cele mai pitorești locuri din oraș, pe malul lacului Zurich, în orașul cu același nume.  Ceasul din Zurich arată diferit în fiecare an și este un alt simbol al măiestriei elvețiene în fabricarea ceasurilor. Designul său este realizat de cei mai pricepuți horticultori din Elveția.
Septembrie 2009
Iulie 2011
La prima vedere, florile de pe ecranul ceasului par a fi așezate într-un mod haotic. De fapt, înainte de plantare, fiecare plantă trece printr-o serie de teste. Plantele sunt selectate pentru a se asigura ca vor arăta frumos pe tot parcursul sezonului. În următoarea imagine ceasul floral este decorat cu sute de cactuși de diferite forme și mărimi. Petele de culoare roșie sunt date de florile de gheață, plante foarte rezistente, adesea folosite la amenajarea rondourilor din parcuri.
Atât Geneva cât și Zurich sunt două orașe cunoscute și prin aceste simboluri, care atrag turiștii pentru care valorile și calitatea fac diferența. 
Pentru că astăzi este 1 Martie, transform acest post într-un mărțișor virtual, alături de toată prețuirea mea și cele mai bune gânduri! Să aveți o primăvară fericită! 😘

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...