Pentru cei care plănuiesc o vacanţă în Croaţia, care să
nu fie foarte scumpă, dar să depăşească cu brio limitele banalităţii, atunci
Parcul Naţional Lacurile Plitvice este recomandarea mea. Nu este obligatoriu să
străbaţi mii de kilometri sau să cheltuieşti mulţi bani pentru a vedea un decor
natural de poveste şi peisaje rupte din supranatural. La doar 1025 km distanţă faţă de Sibiu poţi fi
martorul unei privelişti de neegalat, un adevărat spectacol de culoare, forme
neobişnuite şi sunete discrete, ce numai în natură pot fi întâlnite. Puteţi să
le caracterizaţi ca de smarald, de turcoaz, sau cum doriţi, însă apele repezi
din Plitvice sunt fără îndoială uimitoare în timp ce-şi rostogolesc bulboanele
făcându-şi drum printr-o serie de 16 lacuri împădurite. Trebuie să recunoaştem
că această ţară datorează totul peisajelor sale incredibile care nu au analog
în lume.
Imaginaţi-vă un ţinut magic, o lume a apelor cum n-aţi văzut niciodată. Un parc multi-etajat în care 16 lacuri turcoaz se varsă unul în altul. Un loc în care în fiecare an apar cascade noi – un produs unic al naturii. Lacuri unde bancuri de peşti vin la mal special pentru a fi fotografiaţi, dar şi fluturi şi păsări care zboară peste cascade. La Plitvice vă aşteaptă o expediţie fantastică, în care veţi merge pe jos, veţi traversa lacuri cu barca, veţi coborî în peşteri şi veţi urca trepte din lemn. Vă veţi ţine echilibrul pe poduri înguste de scânduri, veţi trece pe sub cascade şi o să vreţi la fiecare pas să vă răcoriţi în lacurile cristaline. La o primă vedere peisajele par ireale şi lasă impresia că sunt modificate sau create pe calculator. Cei care au ajuns aici ştiu că acest parc există cu adevărat. Dar de ce să ne imaginăm, când putem chiar să fotografiem aceste locuri? Aşadar, dacă ajungeţi prin Croaţia, indiferent dacă mergeţi la mare sau doar o tranzitaţi, nu uitaţi să daţi o raită măcar pentru câteva ore şi pe la Plitvice – cel mai cunoscut dintre cele opt parcuri naţionale ale Croaţiei, o ţară în care circa zece la sută din suprafaţă are un statut protejat.
Şi acum părinţii noştri povestesc cu nostalgie de isteria
generală provocată la mijlocul anilor 60 de apariţia în cinematografe a noii
producţii Winnetou cu legendarul Pierre Brice. Sunt ferm convinsă că nu se
minunau atunci de subiectul în sine, ci mai degrabă de cadrul natural în care se desfăşura
acţiunea. Puţini ştiu însă că tocmai pe terenul Parcului Naţional Plitvice a
fost realizat acest film. Cartea lui Karl May i-a inspirat atât de mult pe
cineaştii germani, încât au luat hotărârea de a realiza un film pe baza acestui
roman. Realizatorii au considerat că zona Lacurilor Plitvice este cea mai
fidelă descrierilor din carte. Acesta este motivul pentru care tocmai în
Croaţia a apărut filmul artistic “ Comoara din Lacul de Argint “- 1962.
În ambele dăţi când am ajuns la Plitvice zarva era mare.
La casele de bilete sute de turişti entuziaşti stau la coadă pentru a lua
bilet, apoi se îndreaptă, unii în spatele ghizilor, alţii de capul lor, pe
traseul pe care l-au ales.
Însă, fie că alegi un traseu de circa două ore, fie ca ajungi să te ”rătăceşti” prin imensa rezervaţie o zi întreagă, minunea de la Plitvice cu siguranţă îţi va fura privirea. Practic, hoinăreala prin Parcul Plitvice este o incursiune prin verdele pădurilor virgine şi turcoazul apelor, punându-i în mişcare pe toţi cei care iubesc natura şi peisajele fantastice.
Plimbarea prin parc trebuie începută cu lacurile aflate mai sus, aşa-numitele lacuri superioare, la care se ajunge cu un trenuleţ. Apoi, totul se face la pas. Pe kilometri întregi, potecile de lemn te îndrumă pe un traseu albastru-verzui care te fascinează. Totul este sălbatic şi ademenitor. Raţele sunt gazdele locului care vin fără teamă la mal, oricum nimeni nu le poate deranja, aşa că ele sunt stăpânele locului.
Tu ca simplu oaspete, care ţi-ai plătit intrarea, nu trebuie decât să urmezi poteca, să furi puţin din răcoarea apei şi să aştepţi şirurile luuungi de turişti care stau la poză pentru a prinde şi tu cel mai bun unghi unde să acţionezi declanşatorul.
Cine se lasă condus pe un astfel de traseu, va vedea cu siguranţă adevărate minuni ale naturii, asemeni încântătoarei cascade de 80 de metri, Veliki Slap ( Marea Cascadă ) - un adevărat magnet pentru vizitatori.
O altă cascadă măricică |
Cascada Veliki Slap de 80 m înălţime |
Două cupluri foarte simpatice m-au rugat să le fiu fotograf pentru câteva minute. La cât de chipeşi sunt, puteam refuza?:)) |
Cum ajungem aici
Există mai multe trasee,
eu am mers pe două dintre ele. O varianta care trece prin Ungaria si cealaltă
variantă care străbate Serbia. Parcul Naţional Lacurile Plitvice se află în
centrul Croaţiei în apropierea graniţei cu Bosnia şi Herţegovina, între
capitala Zagreb şi oraşul dalmat Zadar (mai exact la 140 km de Zagreb). Parcul
este înconjurat de munţii Pljesevica, Mala Kapela şi Medvedak, care fac parte
din Alpii Dinarici. Accesul pe teritoriul parcului se face prin două părţi:
Rastovaca şi Hladovina. La ambele intrări sunt amenajate spaţii de parcare (taxă 7 kuna ora), restaurante, magazine de suveniruri. Ca în orice zonă turistică totul este foarte
bine organizat, există chiar şi o pasarelă care trece peste şosea. Turiştii au
la dispoziţie mai multe tipuri de trasee numerotate de la A la K ( traseul K
este cel mai lung, respectiv de 8 ore), împărţite în funcţie de dificultate şi
durată. Fiecare traseu este bine marcat şi se face pe cărări pe care nu te poţi
rătăci nici să vrei.:))
Toate traseele includ şi o traversare a celui mai mare lac, Kozjak (peste 80 ha), cu unul dintre cele şapte vaporaşe electrice care fac permanent curse dus-întors. Plimbarea cu vaporaşul durează aproximativ 25 de minute şi îţi lasă impresia că te îndrepţi către paradis, fiind înconjuraţi de azuriul ireal al apei care te face să-ţi pui mereu întrebarea: cum a putut crea natura atâta frumuseţe într-un singur loc? Tot ce trebuie să faci în acest timp este să priveşti natura sălbatică, să admiri limpezimea apei în care se văd înotând peştii, şi evident - să fotografiezi. 😊
Întins pe 300 de
kilometri pătraţi, dintre care 230 km pătraţi acoperiţi de păduri şi 220 ha
acoperite de ape, parcul pune la
dispoziţia iubitorilor de natură 16 lacuri splendide – înconjurate de zeci de
cascade, peşteri şi păduri. “ Perla Croaţiei Continentale” aşa cum
mai este numit parcul, a fost declarat parc naţional în anul 1949, iar din anul
1979 este inclus pe lista patrimoniului UNESCO.
Lacul Kozjak cel mai mare lac din Parcul Naţional Lacurile Plitvice |
Sugestii şi recomandări
- Din punct de vedere al fotografiilor cea mai optimă perioadă de vizitare a parcului este primăvara ( aprilie-mai ) atunci când debitul cascadelor este foarte crescut, sau toamna ( septembrie-octombrie ) când veţi beneficia de un spectru de noanţe între verdele strălucitor al verii şi tonul plictisitor al iernii.
- Pentru a vă face o idee despre flora şi fauna parcului şi despre felul cum evoluează şi se adaptează pe parcursul anului, faceţi cel puţin două excursii în anotimpuri diferite. Cu siguranţă nu veţi regreta. Vara numărul de turişti este extrem de mare, deseori având dificultăţi în realizarea unei imagini în care să nu apară şi vreun turist ( oare eu câte poze le-am stricat apărând în cadru? 😜 ).
- Este bine să ajungeţi la lacuri dimineaţa devreme sau seara târziu, atunci când sunt mai puţini turişti şi lumina schimbătoare creează un efect fabulos pe apele albastru-verzui.
- Parcul poate fi vizitat într-o excursie de o zi, dar, este o idee mult mai bună să vă rezervaţi câteva zile pentru acest lucru.
- Cei care doresc să-şi petreacă mai multe zile de concediu aici, parcul dispune de patru hoteluri. Pentru cazări mai ieftine se poate sta în campinguri. De asemenea oferta de cazare este foarte mare şi prin împrejurimi, unde la preţuri rezonabile puteţi poposi la diverse pensiuni care oferă camere primitoare şi curate.
- De la casa de bilete se poate cumpăra harta parcului care vă va fi foarte utilă în goana după frumuseţi.
- Atenţie să nu pierdeţi biletul de intrare, veţi avea nevoie de el când veţi urca pe vaporaş.
- Dacă doriţi să luaţi masa în acest cadru pitoresc, în interiorul parcului există şi câteva restaurante, iar în apropiere de poarta 1 se află restaurantul Licka Kuca ( Casa Lika ), care serveşte specialităţi tradiţioanale din regiunea Lika.
- Să nu cumva să vă uitaţi camera video sau aparatul de fotografiat, veţi face poze demne de invidiat.
- Scăldatul şi pescuitul sunt strict interzise pe toată suprafaţa parcului.
- Biletul de intrare diferă în funcţie de sezon, astfel din noiembrie şi până în martie, taxa de intrare pentru un adult este 80 kuna; iar din aprilie şi până în octombrie 110 kuna. Grupurile beneficiază de tarife speciale, în timpul verii biletul este 100 kuna.
Parcul este atât de frumos, atât de pur şi natural încât nici măcar pozele nu pot cuprinde şi reda în deajuns de fidel pitorescul şi frumuseţea locului, care te lasă absolut fără cuvinte. Nimic nu poate fi mai relaxant, mai binecuvântat şi mai frumos pentru un călător decât o drumeţie pe aceste meleaguri. Cei pasionaţi de natură, fotografii şi inedit, vor beneficia cu siguranţă de o zi minunată în sânul naturii. Eu zic să nu mai staţi pe gânduri. Urcaţi în maşină şi opriţi-vă pe acest tărâm de poveste, cu ape de nuanţe incredibile şi aventuri de neegalat.
Ce frumos!
RăspundețiȘtergereImaginile sunt minunate iar prezentarea ta foarte interesanta, plina de informatii pretioase si scrisa intr-un stil cald, atragator!
Felicitari!
Mersi, Anca!:))
ȘtergereÎţi recomand o vizită aici!
Multumesc! Mi-o recomand si eu de mult dar nu stiu cand se va putea realiza...
ȘtergereParcul lacurilor Plitvice il am si eu pe lista cand/daca ajung vreodata in Croatia :). Pare un loc de vis, sau cel putin cam asta am auzit de la toti cei care au fost acolo. Fotografiile tale sunt fantastice, ca intotdeauna, la fel si prezentarea, plina de info utile :). Duminica placuta Cora!
RăspundețiȘtergereMulţumesc Larisa pentru vizită şi aprecieri!:))
ȘtergereO seară minunată şi ţie!
Foarte frumoasa prezentarea... De multa vreme aveam în plan o incursiune la Plitvice si în vara aceasta am avut bucuria si satisfactia de a vedea aceste meleaguri de basm. Din punctul meu de vedere este cu adevarat un loc exceptional, un loc pe care îl putem lua acasa prin fotografii minunate, dar totodata un loc care ne cheama la el pentru a ne oferi splendoarea sa integrala.
RăspundețiȘtergereDespre ape turcoaz (sau de smarald, sau ...)... In Croatia, dar si în Bosnia si chiar si în unele locuri din Serbia întâlnim aceste nuante. Este ceva feeric, care pe mine chiar m-a cucerit. De fapt aproape tot spatiul ex-iugoslav este un tarâm magic pentru turistii doritori sa întâlneasca frumosul. Iar Plitvice are este cu adevarat un loc unde trebuie sa ajungi...
Multumim pentru frumoasele fotografii si impresii...
Mulţumesc!
ȘtergereSunt perfect de acord cu tine! Totuşi pe mine puţin m-a dezamăgit! În iulie 2008 când l-am vizitat pentru prima dată, l-am văzut mult mai spectaculos. Probabil şi traseul pe care l-am ales a contribuit la asta, dar în special cascadele care aveau un debit foarte mare. După o vară secetoasă spectacolul nu a mai fost acelaşi. Cu toate astea Parcul Plitvice rămâne un loc special în care sper să mai ajung într-o toamnă lungă şi frumoasă.
PS: Aştept impresiile şi fotografiile tale!:))
Frumos articolul, informatii utile si corecte. Nici ca se putea un titlu mai sugestiv. Am fost si eu la Plitvice in 2010, intr-adevar este un loc de vis, greu de descris in cuvinte.
RăspundețiȘtergereMulţumesc!:))
ȘtergereToate fotografiile si descrierile tale sunt extraordinar de atractive. Cred ca oricine citeste si vizioneaza blogul tau, incepe sa doreasca o excursie acolo. Ai prins si o vreme mai putin secetoasa, debitul apei fiind mai mare, si o alta culoare a vegetatiei. La tine toata natura era foarte verde, "plina de viata". Totul la superlativ privind articolul tau.����
RăspundețiȘtergereMulțumesc!
Ștergere