" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 18 iulie 2013

Aventură pe două roţi

Întotdeauna mi-au plăcut oamenii care au pasiuni. Oamenii care fac lucruri extraordinare în condiţii extraordinare. Oamenii care îşi depăşesc limitele voluntar, conştient, zi de zi. Povestea lor mă inspiră şi mă motivează. Şi cum îmi plac la nebunie provocările ieri am răspuns afirmativ la invitaţia fratelui meu de a-l însoţi cu bicicleta pe un traseu extrem de anevoios dar plin de peisaje incredibil de frumoase. Cu această ocazie am reuşit să-mi depăşesc propriile limite şi să urc la cota 1442 m în staţiunea Păltiniş, pe două roţi. Staţiunea Păltiniş este localizată în inima Munţilor Cindrel din Carpaţii Meridionali în mijlocul unor păduri de conifere într-o regiune deosebit de pitorească.
Din centrul oraşului Sibiu şi până în centrul staţiunii Păltiniş, sunt nici mai mult şi nici mai puţin de 32 de km, însă cel puţin jumătate din ei îţi vor testa la maxim condiţia fizică. 😊 Traseul în sine este o plăcere să-l parcurgi, el începe cu Pădurea Dumbrava, verde şi răcoroasă, unde tronează întins pe o suprafaţă de 96 ha Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra, apoi urcă încet spre Răşinari, pe lângă casele unde s-a născut Octavian Goga şi Emil Cioran, străbate Valea Ştezii unde sibienii vin la gratar, ca în final să ameţească turiştii cu abruptele serpentine care nu se mai sfârşesc.  Cu aproximativ 8 km înainte de a intra în staţiunea propriu-zisă se deschide un platou cu peisaje de vis. Parcă niciodată nu m-am bucurat de aceste peisaje aşa cum am făcut-o de această dată. 
Efortul depus este răsplătit din plin de priveliştea pădurilor de conifere, de brazii bătrâni veşnic verzi, dar şi de cerul albastru care se uneşte cu vârful munţilor. Încet – încet încep să apară pe marginea drumului cabanele care îşi aşteaptă oaspeţii. Indicatorul cu numele staţiunii aflate la cea mai mare altitudine din ţară îşi face şi el apariţia în peisaj. Partea cea mai spectaculoasă a drumului începe la vreo 5 km distanţă de intrarea în Păltiniş, unde se poate face un popas la un  izvor cu apă receeee. Aici e linişte. Maşinile s-au rărit de tot, florile împânzesc dealurile, oile pasc liniştite în turme iar soarele străluceşte peste toată valea punând-o într-o lumină încântătoare.
La capătul drumului prima staţiune montană din Carpaţii româneşti inaugurată în 1894 te primeşte cu braţele deschise. Păcat că este pustie. Iarna aici este un du-te - vino. Acum,  bătrânul şi tăcutul Păltiniş pare o staţiune părăsită. Poposim pe o bancă din centrul staţiunii, ne bucurăm de aerul proaspăt şi curat de munte, şi admirăm arhitectura primelor cabane construite aici. Ştiaţi că aceste cabane au fost inspirate din arhitectura cabanelor alpine din Tirolul austriac? Nu e de mirare.  Ştim cu toţii că la începutul secolului XX, staţiunea Păltiniş a devenit cunoscută nu doar în Ardeal ci şi dincolo de graniţele austro-ungare, fiind considerată drept  „ cel mai frumos loc din munţii de la răsărit de Karlovy Vary...”
Kilometrajul ne arată că am parcurs 33 de km. Partea dificilă a traseului a luat sfârşit. Coborârea este adrenalină pură.  Nu trebuie să pedalezi, nu trebuie decât să admiri peisajele şi eventual să faci din când în când câte un popas pentru scurte şedinţe foto. Alături de peisajul încântător care ne-a  însoţit pe tot traseul ne-am bucurat şi de aerul proaspăt de munte.  Aerul  rece cu miros de răşină, pădurea de conifere, micile poieniţe  din care se înalţă spre soare flori multicolore ce aşteaptă să fie culese, zmeura sau frăguţele, păsările care îşi cântă trilurile, sunt doar câteva din lucrurile care te vor încânta pe tot parcursul drumului. Aventura pe două roţi s-a încheiat după câteva ore pline de satisfacţii. Oprim kilometrajul şi tragem linie. Bilanţul aventurii ne spune că am parcurs 64 de km. Nu sunt mulţi, dar nici puţini mai ales dacă ţinem cont de diferenţa de altitudine dintre cele două locaţii.
Mai departe vă las în compania fotografiilor. Şi nu uitaţi : Viaţa nu se măsoară în numărul de respiraţii, ci în numărul momentelor care îţi taie răsuflarea.
Primele serpentine
Cabana Curmătura Ştezii fotografiată de sus de pe serpentine






 Pe curând!

19 comentarii:

  1. Imi place fraza din incheiere. Ai dreptate, viata chiar se masoarain numarul momentelor care-ti taie respiratia :).
    Foarte frumos traseul si fotografiile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ...pe langa bicicleta ai luat si aparatul de fotografiat, normal:)
    Bine ca ati avut noroc de vreme frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar! Aparatul foto este indispensabil oriunde mă duc :)
      Aşa-i. Am prins vreme bună!

      Ștergere
  3. in prima poza norii parca s-au asezat special pentru a fi fotografiati; minunat articolul...ce locuri frumoase are tara noastra...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Liliana. :) Aşa este. Săptămâna aceasta vreau să repet experienţa. Sper ca şi de această dată să am baftă de vreme frumoasă!

      Ștergere
  4. locuri de vis....pana acum am vazut locurile astea doar iarna...sper cat de curand sa le vad si vara...sunt locuri speciale pt mine ( am eu o banuiala ca aici a fost conceput praslea al nostru :) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peisajul este frumos în fiecare anotimp. E adevărat că iarna staţiunea este mult mai animată.

      Ștergere
  5. În facultate am făcut un proiect despre Păltiniş şi m-am îndrăgostit de acel loc. Mi-am propus ca măcar o dată în viaţă să ajung acolo şi nu mă las până nu realizez ce mi-am propus :)
    Să ai ocazia să faci acel traseu cu bicicleta e grozav. Mă bucur tare mult pentru tine. Citind articolul şi privind fotografiile parcă şi o mică parte din mine a pedalat împreună cu tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Săptămâna aceasta mi-am propus să mai parcurg o dată acest traseu. Apoi o să ne încercăm forţele spre Bâlea. :)
      Ţinând cont că eşti o iubitoare a sporturilor de iarnă, poţi veni aici în acest anotimp. E foarte frumoasă staţiunea iarna şi mult mai animată. Plus că la Arena Platoş se organizează mereu tot felul de evenimente sportive.

      Ștergere
  6. Buna ziua,

    Sunt interesat de o colaborare cu site-ul dumneavoastra. Daca doriti sa colaboram va rog sa ma contactati la aceasta adresa de email pentru a discuta mai pe larg. Pentru ca acest email sa nu fie catalogat drept "un email nedorit" am evitat sa scriu adresa site-ului dumneavoastra aici asa ca va rog, atunci cand imi veti raspunde, sa precizati si adresa site-ului dumneavoastra.

    Cu stima,
    Daniel Stroe

    RăspundețiȘtergere
  7. totul este superb...imi place ciupercuta rosie la nebunie ( am si eu undeva in arhiva una )pacat ca cele mai frumoase sunt si cele mai otravitoare :)
    astept poze si de la balea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Sper să ajung cât mai curând şi la Bâlea! Deocamdată ne pregătim pentru vacanţa din vara aceasta! :)

      Ștergere
  8. Buna ziua!

    Sunt locuri deosebite, iarna nu am reusit sa ajung decat o data dar pentru mine, vara,petrecerea unui concediu aici este ceva unic. De fiecare data cand plec spre Sibiu imi propun sa vizitez Muzeul Astra insa, din pacate, nu reusesc de fiecare data. Va doresc o vara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua!
      Aşa este! Avem o ţară frumoasă!
      Mulţumesc, asemenea şi dv.!

      Ștergere
  9. Excelentă promovare, felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  10. La începutul secolului XX, staţiunea Păltiniş a devenit cunoscută nu doar în Ardeal ci şi dincolo de graniţele austro-ungare...

    Unde au dispărut toate. Trebuie să ne reinventăm. Evident doar prin muncă și solidaritate!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mult succes si spor in toate, asa mai merge!

    Here is my web site Chestionare Auto

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...