" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Côte d’Azur pe două roţi

Mare şi cer albastru, aer dulce, briză fierbinte, nisip fin, golfuri cu ape azurii, plaje umbrite de palmieri, staţiuni exclusiviste, porturi  elegante şi cele mai speciale apusuri de soare, sunt toate minunăţiile peste care poţi să dai dacă te hotătăşti să te relaxezi în vacanţa de vară pe renumita  Côte dAzur, destinaţia de vacanţă care oferă cheia către o lume a relaxării, a confortului, a serviciilor de lux şi a extravaganţei. Iar dacă în această lume îşi face loc şi o bicicletă, totul devine mai mult decât perfect. 
Portul din Cannes
Odată ajunşi aici, atmosfera de "belle epoque" te va învălui îndată, iar "perlele" litoralului francez, Cannes şi Nice, te aşteaptă să le descoperi pe două roţi, în timp ce eşti răsfăţat de briza Coastei de Azur.  Cu ce ne ademenesc acestea  vei vedea în fotografiile următoare.
Vara aceasta am avut plăcerea să descoperim cele mai frumoase staţiuni de pe Coasta de Azur, pe bicicletă, străbătând un traseu palpitant pe o superbă pistă de ciclism paralelă cu coasta dantelată a Mediteranei, ce te poartă pe riviera franceză,  care de peste un secol,  este locul preferat de vedetele şi miliardarii din întreaga lume. 


Pasiunea noastră pentru mersul pe două roţi a „explodat” cu mulţi ani în urmă, însă, până acum nu am avut ocazia de-a testa alte drumuri decât cele din patria mamă. Astfel încât, vara aceasta am profitat din plin de după amiezile libere şi am purces la drum.  Un punct perfect de pornire pe rivieră este Cannes, o staţiune suficient de mare pentru a avea toate marile hoteluri, restaurante, terase şi plaje pe care ţi le-ai putea dori vreodată şi suficient de mică pentru a fi străbătută cu bicicleta în doar câteva minute. Traseul a continuat spre Juan les Pins cu a sa viaţă de noapte tumultoasă şi Cap d'Antibes , una dintre adevăratele ascunzători exclusiviste de pe Coasta de Azur. Antibes este un oraş minunat ale cărui ziduri şi port au fost construite mai târziu, în sec al XVII-lea, de Vauban. Oraşul este un adevărat labirint de străduţe înguste foarte aglomerate, fiind în permanenţă vegheate de pe metereze de un castel, Chateau Grimaldi Vis-a-vis de Antibes, peste Baie des Anges, este situată capitala Coastei de Azur, dar şi, oraşul meu preferat  de pe riviera franceză - Nice, al cincilea oraş ca mărime din Franţa şi punctul nostru final al acestei plimbări.  Un oraş magnific numai bun pentru relaxare, un oraş frumos ca un tablou pictat în nuanţe de verde crud şi azuriu, cu plaje frumoase de-a lungul coastei, cu hoteluri care mai de care mai impunătoare, cu parcuri şi fântâni arteziene şi cu o mare de un albastru de azur. Există o mulţime de lucruri de făcut aici care să te ţină ocupat în timp ce vizitezi acest oraş special. Şi indiferent în ce perioadă a anului îl vezi, Nice te va surprinde într-un mod cât se poate de plăcut.
Traseu: Cannes de Cannet (A) -  Cannes (B) - Juan les Pins (C) - Cap d'Antibes (D) -  Antibes (E) - Nice (F) şi retur
Traseul tur-retur are 90 kilometri şi se parcurge în întregime pe coasta stâncoasă, deci cu urcuşuri şi coborâşuri.  Pe întregul traseu  câteva lucruri te urmăresc  în permanenţă oriunde te-ai uita: marea, de un albastru pur, hotelurile elegante ce se înşiră pe promenadele cochete şi maşinile de lux, care contrar aşteptărilor, nu trec pe lângă tine făcându-ţi vânt, ci aşteaptă frumos ca drumul să permită o eventuală depăşire.  Dincolo de pistele perfecte pe care le-am întâlnit aici şi de şoferii extrem de respectoşi în trafic, la capitolul lux se remarcă  porturile scoase în evidenţă de fermecătoarea lumină mediteraneană, ce te uimesc prin eleganţă şi bogăţie. O plimbare prin porturi este suficientă pentru a lua pulsul economiei luxului. Yahturile "trăiesc" pe mare, dar plutesc aproape de uscat  pentru ca proprietarii lor să-şi poată savura cafeaua în timp ce admiră peisajul înconjurător. Să-l admirăm şi noi în cele ce urmează, pentru că am făcut pentru voi o selecţie a celor mai reprezentative fotografii de pe  întregul traseu. Voilà!
Plaja de la  Nice cu ale sale şezlonguri colorate şi umbreluţe stilate.
Plaja din  Nice singurul loc de pe Coasta de Azur unde culoarea apei este ... de azur.
Plaja de la Nice
De-a lungul ţărmului se întinde Promenade des Anglais, lungă de 3 km , mărginită de hoteluri impunătoare. 
Dintre aceste hoteluri, decanul de vârstă este impozantul Hotel Negresco.
Pista de biciclişti de pe  Promenade des Anglais, Nice
Relaxare pe Promenade des Anglais, Nice
O mică piscină pe plaja din Nice
Piaţa Massena cea mai mare piaţă publică din Nice
Fântâni în piaţa Massena
Reflexii în piaţa Massena
Spectacol în Piaţa Massena
Plaja hotelului Carlton - cel mai mare dintre hotelurile care mărginesc La Croisette, locul preferat al vedetelor
care vin în  vacanţa la Cannes
Plaja cu nisip fin de la Cannes
Plaja din Cannes
 Boulevard de la Croisette, străjuit de palmieri, desparte plaja de lungul şir de hoteluri de lux.
Apus de soare peste Cap d ' Antibes
Portul Vauban din Antibes adăpostind unele dintre cele mai scumpe yahturi din lume
Portul Vauban din Antibes, astăzi centrul yahtingului mediteranean
În fundal, pe terasa cu vedere la mare, se află Castelul Grimaldi, astăzi lăcaş al magnificului Muzeu Picasso
Zidurile construite de Vauban înconjoară oraşul Antibes şi portul până la Chateau Grimaldi
Apus de soare în portul din Cannes
Portul din Cannes ce uimeşte prin eleganţă şi bogăţie
Yahturile se odihnesc în portul din Cannes
Portul din Cannes - expoziţie de yahturi care îi aduc pe cei bogaţi în cuibuşorul preferat de nebunii
Apus de soare peste Cannes
Apus de soare peste Cannes
Apus de soare peste Cap d ' Antibes
Apus de soare în Cannes
Coasta de Azur este o zonă etalon pentru strălucire şi rafinament franţuzesc, un loc pe care îmi doresc să-l revăd ori de câte ori este posibil, atrasă fiind deopotrivă de frumuseţa naturală a locului dar şi de starea de bine şi relaxare pe care o găsesc numai aici. Această destinaţie luxoasă are renumele de a nu dezamăgi pe nimeni, datorită frumuseţii sale strălucitoare dar şi a posibilităţilor extrem de variate de petrecere a timpului liber, iar o plimbare cu bicicleta pe coasta brodată de ape cristaline şi plaje cu nisip fin rămâne ca o amintirea frumoasă din cea mai încântătoare şi elegantă destinaţie turistică din Europa. Coasta de Azur ne-a intrat  în simţuri, ne-a încântat, ne-a bucurat, ne-a corupt şi relaxat, şi ne-a făcut să ne promitem că şi următoarea vacanţă va fi tot aici. Dacă va fi aşa rămâne de văzut.
Încă aflaţi sub mirajul frumosului mai facem o ultimă oprire, înainte de a ne îndrepta spre hotel, pentru a fotografia portul din Cannes şi Boulevard de la  Croisette, una dintre cele mai moderne promenade de litoral din lume, scăldată în lumina felinarelor care strălucesc în noapte.  Este străjuită de palmieri şi desparte plaja de lungul şir de hoteluri de lux, galerii, buticuri şi alte magazine scumpe. Mâine urmează o nouă zi, o nouă aventură.

14 comentarii:

  1. Mi-nu-nat! Mă bucur că ai putut să te bucuri de o astfel de experienţă inedită şi îţi mulţumesc pentru plimbarea virtuală. Am pedalat alături de tine :) Ţinând cont că în urmă cu câteva luni am trecut şi eu prin câteva dintre locurile ce apar în fotografii, m-au cam răscolit amintirile... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Simona pentru cuvintele frumoase. Mă bucur că m-ai însoţit în această plimbare. Cât despre răscolitul amintirilor, mi-am luat revanşa. :) Acelaşi lucru ai făcut şi tu în mai când te-ai întors din vacanţă. Dar decizia era deja luată, ştiam că în vara aceasta mă reîntorc pe Coasta de Azur. :)

      Ștergere
  2. Iti lasasem un comentariu la articol ieri-seara, dar vad ca nu s-a postat sau o fi ajuns prin spam...
    In fine, nu-i bai, iti ziceam ca mi-a placut foarte tare plimbarea vostra pe 2 roti. Coasta de Azur este un loc deosebit, iar Nice e orasul care imi place cel mai mult din Franta si in care revin cu drag ori de cate ori am ocazia. Dar doar pentru plimbare, ca cearceafurile acelea unul langa altul pe plaja, zau ca nu ma incanta deloc :))
    Pozele sunt ca de obicei superbe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Larisa. Am stat ceva timp să mă gândesc unde să fie cazarea la Nice sau la Cannes. Deşi Nice este staţiunea mea preferată de pe Coasta de Azur, am optat totuşi pentru Cannes că are plaja cu nisip fin. Deşi să-ţi spun drept am preferat să facem astfel de plimbări cu bicicleta decât să stăm la plajă. În ceea ce priveşte plaja din Nice, e nasoală, dar culoarea apei merită orice sacrificiu. :)
      PS: Nu ştiu ce s-a întâmplat cu acel mesaj, că nu îmi apare nicăieri, nici măcar în spam....

      Ștergere
    2. Eu recunosc, asa iubitoare de munte si miscare cum sunt, fara plaja, bronzat si balaceala, o vacanta de vara parca nu este vacanta :)) mai ales de cand locuiesc in Tours unde vremea este mai tot timpul anului mohorata. Anul asta de exemplu chiar am zis nu unor zile pe munte ca sa merg la plaja. Nu ma mai recunosteam :))

      Insa da, ai dreptate, plaja din Nice nu este stralucita in primul rand din cauza pietrelor- desi am vazut incaltari speciale pentru asta- dar eu as adauga si aglomeratia. Personal, cand e vorba de plaja, prefer locurile mai salbatice si pustii, sa ma inghesui cu zeci de oameni nu-mi place deloc. Ma simt ca la Mamaia :)) Din punctul asta de vedere zona de langa Marsilia mi-a placut mai tare.

      In schimb in extra-sezon, la un cocktail pe promenade des Anglais raspund oricand prezent!

      Ștergere
    3. Cu ani în urmă şi eu gândeam la fel ca tine. Nu concepeam ca vacanţa să nu fie la mare. Acum însă, anii au mai trecut şi am mai sărit peste plajă. Sincer mie nu-mi place plaja paralelă cu faleza, aşa cum e la Nice şi Cannes. Mă simt aiurea să stau cu cracii în sus în timp ce alţii se plimbă la patru ace pe promenadă. La San Remo de exemplu, plaja e ceva mai retrasă, e mai ok. Şi eu prefer plajele ascunse în mici golfuleţe şi dacă se poate să fiu doar eu. :) Plaja Navagio mi-a plăcut mult. Oricum , vacanţa pe Coasta de Azur a fost doar de o săptămână ( în rest am cutreierat Elveţia, nordul Italiei, Slovenia, Austria şi partea montană a Franţei) timp în care am vizitat Marsilia, St Tropez, Nice, Cannes, Eze, Monaco şi am fugit până în Italia la San Remo şi era păcat să stam la plajă în loc să ne bucurăm cât mai mult de această zonă. Vom mai merge pe acolo şi vom profita şi de plajă.

      Ștergere
    4. Pai ati colindat ceva, nu gluma :)! Astept povestirile detaliate :p
      Ai drepate, pe Coasta de Azur e pacat sa stai numai la plaja, la cate locuri faine de vazut exista si cate activitati poti face in zona.
      Insa Cora, pana la urma stii cum este, fiecare dintre noi cu felul sau propriu de a-si petrece vacantele si e si normal sa fie asa. Important este doar sa ne intoarcem multumiti si cu amintiri faine acasa.

      Ștergere
    5. Da, aproximativ 8 mii de km fără cei 200 km pe bicicletă. :) O să vină poveştile detaliate şi despre Cinque Terre ( un mare fâs pentru noi, să nu regreţi că nu ai reuşit să ajungi anul acesta) şi despre alte locuri pe care nu le-am mai prezentat pe blog. Timp să avem. :)
      Sunt perfect de acord cu tine! Ştii cum procedam eu de obicei, mergeam într-o vacanţă sub formă de circuit ca să văd cât mai multe , iar apoi fugeam pe o insulă din Grecia pentru plajă şi leneveală. În felul acesta îmbinam şi muntele şi marea, şi vizita în marile capitale europene.... Anul acesta mergând pe Coasta de Azur am zis că nu are rost să merg în Grecia că nu o să-mi mai placă. :)

      Ștergere
  3. Cora, multumim atat pentru articol cat si pentru pozele superbe; Cannes m-a dezamagit un pic; dar o sa-l mai vizitez candva, sa-i mai dau o sansa ;-); Larisa are dreptate; Nice este un oras minunat; mi-a placut atmosfera de acolo, mancarea si vinul; ;-) retin din plimbarile mele ca plaja era cu pietricele. Cora, felicitari...iti doresc sa mai ajungi pe Coasta de Azur de cate ori vrei tu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Liliana! Şi pe mine m-a dezamăgit în 2009 Cannes. Ştii de ce? Pentru că nu o văzusem aşa cum merită. Cannes este o staţiune animată, colorată şi foarte cochetă. Am stat 4 zile aici şi mi-am schimbat cu totul părerea despre ea. O plimbare la miezul nopţii pe bulevardul Croisette este un vis frumos.
      Mulţumesc, aşa să fie! :)

      Ștergere
  4. Intotdeauna am apreciat blogerii care impartasesc cat de mult pot experienta traita nu doar prin text ci si prin numeroase imagini care te fac sa te simti cumva la fata locului, iar Cannes este o statiune cu suficiente elemente spectaculoase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E unul din motivele pentru care fiecare locaţie vizitată este prezentată pe blog pas cu pas şi în imagini. Vreau să călătoresc împreună cu cititorii mei. .) Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

      Ștergere
  5. Cand am fost eu la Nisa plaja era pustie. Bine, era luna martie, deci de inteles. Iar piata Massena era uscata. Ai fost inspirata sa mergi cum s-ar zice in sezon. In afara de Nisa nu am mai vazut decat Monaco-ul.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...