" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

sâmbătă, 30 aprilie 2016

St. Moritz, staţiunea de Top din Alpii Elveţieni

Călătorim prin inima Alpilor elveţieni, pe şosele libere şi fără nici o groapă, într-un decor tipic alpin: cu peisaje bogate în păduri seculare cu miros îmbătător, cabane alpine liniştite decorate cu flori, râuri repezi de munte şi văile care le înconjoară, prin cel mai mare canton din Elveţia, Graubunden, locul unde se află Parcul Naţional Elveţian şi staţiunile St. Moritz, Davos (şi la a doua întrevedere un mare fâs) şi Klosters. Nu este de mirare de ce sunt invidiaţi locuitorii acestui canton. Acum îmi este foarte limpede. Pentru că trăiesc într-una din cele mai pitoreşti regiuni ale ţării, un paradis pentru iubitorii muntelui, împodobită cu 150 de văi, 615 lacuri şi masivul Piz Bernina, cu o altitudine de 4049 metri. Nu sunt invidiaţi doar pentru asta, ci şi pentru minunatele ierni albe dar şi pentru verile pline de farmec şi culoare.
În St. Moritz iarba de Iulie are un verde crud
La capătul drumului extrem de pitoresc, cu peisaje superbe şi exclusiviste, ne aşteaptă calmă şi liniştită staţiunea St. Moritz, o aşezare care se laudă cu 322 de zile însorite pe an, un adevărat record în Elveţia. Ce-i drept, la ambele vizite, şi pe noi St. Moritz ne-a întâmpinat cu soarele zâmbind pe cer, spre deosebire de staţiunea Davos care ne oferă şi la a doua vizită o nouă porţie de ploaie ( a treia oară promit că o elimin din itinerar!). 
Am inclus şi de această dată staţiunea St. Moritz în itinerar pentru că este genul de staţiune care se remarcă într-un mod cu totul şi cu totul deosebit. De la primul contact îţi poţi da seama cu uşurinţă de ce St. Moritz este o destinaţie de top. În primul rând amplasarea ei între munţi este mai mult decât perfectă. În al doilea rând întreaga staţiune se "desfăşoară" pe malul lacului cu acelaşi nume, un teren de joacă pentru elita Europei, oferind privitorului, din orice colţ al său, privelişti demne de carţi poştale. Şi în al treilea rând, pentru că la ora actuală, în urmă statisticilor efectuate de revista elveţiană "Bilanz", St. Moritz este destinaţia favorită pentru schiori şi snowboarderi, urmată de Zermatt, Gstaad şi Davos. În statistici s-au luat în calcul, în afară de infrastructura schiabilă, posibilităţile de agrement, hoteluri, restaurante, şi nu în ultimul rând comportamentul personalului. Nu trebuie să uităm că St Moritz este singura staţiune din Elveţia care a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă, între 1928 - 1948, dar şi patru Campionate Mondiale de Ski în 1934, 1948, 1974 şi 2003. În 1864 aici s-a născut sportul de iarnă a Alpilor, şi tot aici, în acelaşi an, a fost înregistrată şi prima agenţie de turism din Elveţia. St. Moritz are totuşi şi un mare defect,  este un bastion al bogătaşilor unde preţurile fac diferenţa. Cu alte cuvinte, nu este o staţiune chiar pentru oricine şi asta se observă de la o poştă! 
Amplasată pe valea Engadin, la o altitudine de 1856 metri, această staţiune elegantă, şic şi exclusivistă a  devenit foarte repede locul de întâlnire a vedetelor din toată lumea. Şi când te gândeşti că totul a început în 1864, când Johannes Badrutt, care a construit Hotelul Kulm din St. Moritz, a invitat pe perioada de iarnă câţiva din oaspeţii de la hotel din perioada de vară, promiţându-le că vor putea să stea afară doar în cămaşă, în luna decembrie. Aceasta nu a fost singura premieră, cu timpul au mai apărut şi altele. În anul 1878 St. Moritz a fost prima localitate din Elveţia în care s-a introdus curentul electric. Tot aici, în 1935, s-a inaugurat primul teleschi. Şi alte premiere au apărut în St. Moritz: în 1880 a avut loc primul turneu de popice pe gheaţă din Europa şi în 1884 aici a fost construită prima pistă pentru săniile lungi şi înguste. Tot în St. Moritz s-a "inventat" şi bobul, în 1891. Acestea sunt câteva motive pentru care turismul montan s-a dezvoltat aici ca în puţine alte părţi de pe bătrânul continent, în scurt timp St. Moritz devenind o destinaţie de vacanţă râvnită de oamenii celebri şi bogaţi.
 Kulm Hotel St. Moritz este considerat unul dintre cele mai bune 10 hoteluri din Elveţia. A fost fondat în 1856 de 
Johannes  Badrutt, cel care a pus bazele turismului de iarnă în St Moritz. Are camere numai cu vederi 
extraordinare, cele orientate spre sud  oferă privelişti spre lacul St Moritz, iar cele orientate spre nord, au 
privelişti spre Muntele Piz Nair, înalt de 3000 de m. Hotelul oferă 5 restaurante, teren de golf, piscină, zonă spa
 şi este locul preferat al actorilor George Clooney şi Hugh Grant.
Am pornit la pas, pe malul lacului, într-o lume liniştită, relaxată, plină de rafinament specifică tuturor staţiunilor binecuvântate de prezenţa Alpilor. Doar ciripitul păsărilor ne distrage atenţia de la peisajul idilic. Soarele prietenos străluceşte pe cer trezindu-ţi pofta de viaţă, în timp ce apa lacului St. Moritz te îndeamnă să-ţi răcoreşti picioarele, atât de clară şi curată este. La terase, elveţienii fără griji îşi savurează cafeaua, chiar dacă, ne aflăm aici în mijlocul săptămânii, în timp ce turiştii, în mare grabă, îşi pun la treabă aparatele foto. Ce-i drept nimic nu merită ratat. În St. Moritz poţi să tragi liniştit cadru după cadru. Până oboseşti. Aici totul te încântă, atât priveliştile din staţiune, pitorescul clădirilor, cât şi contrasul dintre cerul albastru cu nori pufoşi şi lacul limpede turcoaz, pe care alunecă uşor câteva raţe, fugărite din când în când de bărcile cu motor electric care se pot închiria din imediata apropiere.
După această plimbare pe malul lacului, pornim pe scările rulante ce leagă lacul cu centrul staţiunii, pentru a descoperi una dintre cele mai exclusiviste artere comerciale din lume. Via Serlas este locul unde iubitorii de cumpărături pot găsi toate brendurile din lume cu produse de lux. Via Serlas este similarul Bahnhofstrasse din Zurich, dar la o scară mult mai mică. De la Channel, Gucci şi Louis Vuitton la absolut toate numele internaţionale de top din modă pot fi găsite de-a lungul acestui bulevard comercial elegant. 
Admirăm hotelurile de renume devenite atracţii turistice precum Kulm, Badrutt's Palace, Kempinski Grand Hotel, Schweizerhof şi Carlton, dar şi vitrinele magazinelor de lux şi casele impecabile, respirând acelaşi aer puternic ozonat cu bogaţii lumii. Apropo de aer. Ştiaţi că în St. Moritz aerul are proprietăţi terapeutice, fiind numai bun pentru tratarea diferitelor alergii? De altfel, staţiunea şi-a câştigat renumele datorită izvoarelor minerale, cunoscute pentru proprietăţile lor curative, care au fost descoperite în urmă cu 3000 de ani şi care au transformat localitatea într-o staţiune balneară de vară.
Palace Hotel Badrutt este un hotel de lux  ce dispune de 157 camere şi 37 apartamente. Istoria hotelului şi a familiei
Badrutt a început în 1896, când Johannes Badrutt a cumpărat o mică pensiune din St. Moritz şi a început
 să reconstruiască, pentru a crea Hotel Engadiner Kulm, care astăzi este cunoscut sub numele de Kulm. În 1864,
 fiul lui, Casper  Badrutt a cumpărat hotelul Beau Rivage şi l-a modificat pentru
a crea Badrutt Palace Hotel de astăzi.
Priveliştea spre lacul St. Moritz din  Badrutt Palace Hotel
În continuare vă invit să admirăm împreună câteva fotografii din St. Moritz, staţiunea vedetă din Elveţia şi una dintre cele mai scumpe staţiuni de schi din lume. 

 Hotel Waldhaus am See situat pe malul lacului St. Moritz oferă vederi uimitoare spre munţii din jurul văii Engadin
Biciclete mountainbike se pot închiria de pe malul lacului la preţul de 30 CHF pe zi iar biciclete electrice la 50 CHF pe zi
Cu aceste fotografii se încheie şi călătoria noastră în una dintre cele mai luxoase şi emblematice staţiuni montane din Europa, accesibilă doar pentru o zi, şi nouă, oamenilor de rând.

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...