Ce mi-a plăcut cel mai mult pe insula Lefkada este culoarea apei. Acel albastru azuriu, turcoaz sau de smarald pe care aici îl întâlneşti la fiecare pas. Pietricelele de culoare deschisă, care domină plajele şi fundul mării, sunt "vinovate" de aceste nuanţe unice de albastru pe care le mai vezi doar în fotografiile minunate din cele mai exotice insule. Prin urmare, dacă visezi la plaje nesfârşite cu ape turcoaz, sub soarele călduros al Greciei, Lefkada este alegerea perfectă. Fie că îţi plac cele cu apa de culoarea smaraldului, înconjurate de păduri precum Agiofili, sau cele de un albastru turcoaz străjuite de stânci impresionante cum este Porto Katsiki, aici poţi alege după placul inimii. Nu mă crezi? Atunci îţi propun să descoperim împreună cele mai frumoase plaje de pe insula Lefkada bifate de noi.
I . Plaja Porto Katsiki, un fel de Navagio de Lefkada, în viziunea multora. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu are nici o legătură una cu cealaltă, după cum puteţi observa şi voi din imaginea de copertă a blogului.
Plaja Porto Katsiki se află în vestul insulei şi este renumită pentru peisajul sălbatic şi stâncile ce se ridică deasupra ei. Numele plajei are o origine interesantă: în traducere Porto Katsiki înseamnă "Portul caprei", nume ce vine de la faptul că, odinioară, doar aceste animale puteau ajunge pe această plajă minunată. Face parte din top 10 plaje din Grecia, iar pentru a ajunge la ea sunteţi nevoiţi să coborâţi 80 de scări. Este acoperită cu pietriş alb şi are o intrare lină în apă. În apropierea plajei există şi o parcare unde contra sumei de 5 euro pe zi vă puteţi lăsa maşina. De sus, de pe stâncă, plaja arată mult mai spectaculos decât de pe mare, aşa că nu rataţi un popas pe pod pentru fotografii. Plaja Porto Katsiki este a doua cea mai fotografiată plajă din Grecia după Navagio, evident!
De ştiut:
- plaja nu este dotată cu şezlonguri şi umbreluţe.
- toaletele nu sunt pe plajă, ci undeva sus.
- tot sus există un mic chioşculeţ cu diverse chestii de ronţăit şi tot felul de băuturi.
- în jurul orei 11 vapoarele care fac turul insulei acostează aici. Dacă doriţi să vă bucuraţi de linişte evitaţi această oră.
- pentru a vă bucura din plin de razele soarelui evitaţi, din nou, ora 11, pentru că plaja este în umbră datorită stâncii din apropiere.
- lângă parcarea cu plată, spre care am fost ghidaţi de cei care administrează parcarea, există o altă parcare, de data aceasta neasfaltată, unde vă puteţi lăsa maşina în siguranţă fără a scoate din buzunar nici un euro.
II. Plaja Gialos este o plajă pustie ce se află în partea de vest a insulei destul de aproape de Porto Katsiki şi Egremni. Dacă nu este mai frumoasă, atunci cu siguranţă este la fel de frumoasă ca cele din urmă. La plaja Gialos se ajunge din Athani, o localitate muntoasă cu doar 200 de locuitori, pe un drum destul de acceptabil. De sus, de pe şoseaua ce străbate satul puteţi surprinde panorame de vis asupra Mării Ionice. Peisajele ce pot fi admirate de aici sunt absolut superbe, verdele puternic al vegetaţiei împletindu-se cu stâncile albe, caracteristice insulei, şi turcoazul mării.
Ce face diferenţe între Porto Katsiki, Egremni şi Gialos, este faptul că aici eşti doar tu şi marea. Aceiaşi mare albastră şi acelaşi pietriş mai puţin plăcut la atingere. Nu veţi găsi aici nici un fel de facilităţi, însă vă veţi putea bucura de o zi relaxantă la soare, departe de agitaţia ce poate fi resimţită pe plajele renumite de pe această insulă.
De ştiut:
- la plaja Gialos apa nu este foarte adâncă la mal motiv pentru care o recomand familiilor cu copii.
- plaja este formată din pietriş ceva mai fin ca în alte părţi.
Pont:
- un asfinţit aici, pe plaja Gialos din vestul insulei, este un spectacol ce nu merită ratat.
- la plaja Gialos apa nu este foarte adâncă la mal motiv pentru care o recomand familiilor cu copii.
- plaja este formată din pietriş ceva mai fin ca în alte părţi.
Pont:
- un asfinţit aici, pe plaja Gialos din vestul insulei, este un spectacol ce nu merită ratat.
III. Plaja Kavalikefta (cunoscută şi sub numele de Kalamitsi) este o plajă frumoasă cu câţiva bolovani mari, care îi dau un farmec aparte şi un aspect sălbatic. Se află tot în partea de vest a insulei acolo unde ca de obicei culoarea apei te lasă fără cuvinte. Aici ne-am limitat doar la o fotografia de sus fără să mai coborâm la ea.
De ştiut:
- lângă plajă există o parcare mare gratuită, alături de cele cu plată.
- plaja este dotată cu umbreluţe, şezlonguri, duşuri şi terase.
De ştiut:
- lângă plajă există o parcare mare gratuită, alături de cele cu plată.
- plaja este dotată cu umbreluţe, şezlonguri, duşuri şi terase.
IV. Plaja Kathisma este o altă plajă populară din vestul insulei. Se află la 14 km est de capitala Lefkada, în vecinătatea localităţii Agios Nikitas. Plaja Kathisma este acoperită cu pietriş şi se întinde de-a lungul unui kilometru. Este o plajă lată, prevăzută cu şezlonguri, umbrele, duşuri şi oferă posibilitatea practicării sporturilor nautice. Accesul la plaja Kathisma se face pe un drum asfaltat ce duce chiar până jos la ea.
V. Plaja Milos se află în vest între Kathisma şi Agios Nikitas, iar dacă nu vă mulţumiţi doar să o admiraţi de sus, pentru a ajunge la ea trebuie să vă lăsaţi maşina în Agios Nikitas, apoi să urmaţi un indicator din lemn pe care scrie "Mylos Besch". Drumul pe jos până la plajă durează aproximativ 20 minute, printre copaci, trecând un deal. La plaja Milos se mai poate ajunge şi pe mare, cu vaporul "Milos Express" care face curse regulate de pe plaja din Agios Nikitas la fiecare 20 de minute, contra sumei de 6 euro dus-întors.
De ştiut:
- apa este adâncă la mal, motiv pentru care nu o recomand familiilor cu copii.
- plaja nu este dotată cu umbreluţe şi şezlonguri
De ştiut:
- apa este adâncă la mal, motiv pentru care nu o recomand familiilor cu copii.
- plaja nu este dotată cu umbreluţe şi şezlonguri
VI. Plaja Agios Nikitas se află în satul cu acelaşi nume, un sat tradiţional, construit într-un mic golfuleţ. Este o plajă intimă, îngustă şi micuţă, dotată cu câteva terase construite direct pe plajă. Apa clară ca de cristal, pe care o întâlneşti aici, te cheamă fără îndoială la o sesiune de înot.
De ştiut: În plin sezon datorită faptului că plaja este micuţă este destul de aglomerată.
De ştiut: În plin sezon datorită faptului că plaja este micuţă este destul de aglomerată.
VII. Plaja Agiofili este o plajă cu pietriş alb aflată în partea de sud a insulei. Aici apa este incoloră la mal iar pe măsură ce creşte schimbându-şi culoarea în turcoaz. Intrarea în apă nu este lină, apa creşte brusc odată ce faci câţiva paşi. Nouă ne-a plăcut foarte mult pentru că în apa atât de limpede sunt o mulţime de peşti, încă de la mal, pe care poţi să-i hrăneşti în voie. Pe plaja din Agiofili, în partea dreaptă a plajei spre stâncă, există un banc de peşti de toate felurile, care mai de care mai frumos colorat, care ne-au mâncat o pungă de bake rools, una de cipsuri şi una de alune 😊.
La acest mic paradis se ajunge destul de greu, din Vasiliki pe drumul care trece prin port şi apoi pe un drum accidentat, câţiva kilometri buni. Drumul este neasfaltat, cu pietre şi bolovani, iar dacă nu ai o maşină de teren, la un moment dat eşti nevoit s-o abandonezi şi să mergi o bună bucată de drum pe jos. După care se coboară pe o cărare, destul de neprietenoasă până la nişte scări, de unde ai un loc de belvedere asupra plajei.
Din păcate plaja nu este amenajată, neavând toalete ecologice, astfel încât toate tufele sunt "marcare" de turiştii cufuriţi. Alături de drumul forestier care duce la plajă, acesta este singurul minus al acestei plaje. Pentru a evita mirosul neplăcut care te loveşte pe măsură ce te apropi de Agifili, alături de varianta "offroad", la plajă puteţi ajunge şi pe mare, cu taxi- boat-ul "Poseidon", un vaporaş care pleacă din Vasiliki din oră în oră. Preţul unui bilet dus-întors este de 6 euro de persoană, iar ultima plecare de pe plajă este la 18:30 ( programul se modifică în plin sezon).
De ştiut: plaja Agifili este locul ideal pentru snorkeling, având un peisaj subacvatic foarte viu colorat. Aşa că, să nu uitaţi să vă luaţi la voi ehipament adecvat.
VIII. Plaja Vasiliki a prins viaţă în jurul unui golfuleţ aflat în sudul insulei. Este renumită pentru condiţiile perfecte pe care le oferă pasionaţilor de surf. Aici surf-ul este la el acasă, plaja fiind considerată a treia destinaţie din lume pentru acest sport! Pe plajă se găsesc centre de închiriere echipamente pentru sporturi nautice. Plaja este formată din nisip şi pietriş mărunt, este suficient de lată, intrarea în apă lină şi valuri mici.
IX. Plaja din Sivota se află în partea sudică a insulei în îngustul golf cu acelaşi nume. Pe vremuri, golful era locul în care se retrăgeau piraţii arabi înainte sau după atacurile asupra insulei Corfu. Astăzi, Sivota aflată în apropierea satului Poros, este refugiul preferat al celor înstăriţi care poposesc cu yahturile aici. Peisajele din jurul staţiunii Sivota sunt superbe, mai ales dacă iubiţi contrastele şi modul minunat în care natura se joacă cu formele de relief.
X. Plaja Mikros Gialos este o mică aşezare pitorească cu câteva şezlonguri şi umbreluţe, ideală pentru a petrece o vacanţă liniştită, într-o atmosferă calmă şi relaxată. Plaja Mikros nu este aglomerată, are o intrare lină în apă şi este foarte aerisită . Se află în sudul insulei şi este cotată în topuri de specialişti pe locul 7 .
XI. Plaja din Nidri se află în estul insulei şi este o plajă lungă, nu foarte lată, formată din pietre şi pietriş pe mal; nisip fin în apă, în partea de nord, şi pietre măricele în partea de sud. Intrarea în apă este lină, iar priveliştea de pe plajă este spre insulele: Madouri, Sparti şi celebra Skorpios. În apropierea portului, pe plajă există o mică fâşie de iarbă, unde te poţi instala la umbra unor palmieri, pini sau chiar gutui. Pinii şi vegetaţia exotică se combină într-o armonie perfectă. Însă, ce mi-a plăcut cel mai mult la această plajă, în afară de apa limpede ca şi cristalul, a fost faptul că puteai înota cu peştii încă de la mal. O încântare până şi pentru cei mai puţini atraşi de acest sport. Datorită intrării line în apă, plaja din staţiunea Nidri este ideală pentru familii cu copii.
Pont: Dacă alegi pentru sejur a doua jumătatea a lunii septembrie, poţi considera că ai propria plajă privată zi de zi!
De ştiut: Plaja staţiunii Nidri este locul din care se dă startul pentru evenimentul anului Ionian Regatta, unul dintre cele mai mari evenimente de yachting de pe Marea Ionică ce are loc în septembrie.
De ştiut: Plaja staţiunii Nidri este locul din care se dă startul pentru evenimentul anului Ionian Regatta, unul dintre cele mai mari evenimente de yachting de pe Marea Ionică ce are loc în septembrie.
XII. Plaja Afteli
Plaja Afteli se află într-un golfuleţ discret, mic şi liniştit în apropiere de localitatea Evgiros. Pentru a ajunge la plajă trebuie să parcurgeţi un traseu pe un drum îngust, asfaltat, cu câteva curbe strânse, din localitatea Marantochori, ce trece apoi prin pitorescul sat Evgiros, şerpuind încă 3 km până la micuţa plajă. Plaja este dotată cu tot ce ai nevoie: parcare, bar, tavernă, şezlonguri şi umbrele, apă limpede şi turcoaz. Deoarece prin zonă nu există nici un fel de atracţii turistice, plaja Afteli oferă posibilitatea de a face snorkeling de-a lungul coastei stâncoase, într-un cadru liniştit.
XIII. Plaja Ammousa
Ammousa este o mică aşezare pitorească având o plajă cu pietricele, câteva şezlonguri şi umbreluţe, apă limpede şi cu ceva peştişori, ideală pentru a petrece o vacanţă liniştită, într-o atmosferă calmă şi relaxantă. Nu este o plajă foarte aglomerată, are o intrare lină în apă, este foarte aerisită, ideală pentru familiile cu copii. În apropierea plajei există o mică parcare gratuită unde vă puteţi lăsa maşina.
XIV. Plaja Kastri
În apropiere de plaja Agiofili întâlnim o plajă frumoasă cuibărită într-un golf izolat înconjurat de stânci pe care noi am numit-o Kastri (de la vila aflată în apropiere). Drumul până la Kastri este acelaşi drum care duce la plaja Ammousa. După ce veţi ajunge la plaja Ammousa, veţi vedea ca drumul are două abateri, la stânga şi la dreapta. Luaţi-o la dreapta circa 800 de metri şi veţi vedea gardul unei vile private, vila Kastri. Aici, în curtea vilei, la umbră printre măslini ar trebui să vă lăsaţi maşina. Plaja se află la 50 de metri de vilă şi pentru a ajunge la ea trebuie să coborâţi câteva scări de ciment. Micuţul golfuleţ Kastri oferă câteva mari avantaţe pentru turiştii dornici de vacanţe liniştite: discreţie totală, linişte, apă extrem de caldă şi un Rai pentru cei îndrăgostiţi de snorkeling.
XV. Plaja Egremni
Plaja Afteli se află într-un golfuleţ discret, mic şi liniştit în apropiere de localitatea Evgiros. Pentru a ajunge la plajă trebuie să parcurgeţi un traseu pe un drum îngust, asfaltat, cu câteva curbe strânse, din localitatea Marantochori, ce trece apoi prin pitorescul sat Evgiros, şerpuind încă 3 km până la micuţa plajă. Plaja este dotată cu tot ce ai nevoie: parcare, bar, tavernă, şezlonguri şi umbrele, apă limpede şi turcoaz. Deoarece prin zonă nu există nici un fel de atracţii turistice, plaja Afteli oferă posibilitatea de a face snorkeling de-a lungul coastei stâncoase, într-un cadru liniştit.
XIII. Plaja Ammousa
Ammousa este o mică aşezare pitorească având o plajă cu pietricele, câteva şezlonguri şi umbreluţe, apă limpede şi cu ceva peştişori, ideală pentru a petrece o vacanţă liniştită, într-o atmosferă calmă şi relaxantă. Nu este o plajă foarte aglomerată, are o intrare lină în apă, este foarte aerisită, ideală pentru familiile cu copii. În apropierea plajei există o mică parcare gratuită unde vă puteţi lăsa maşina.
XIV. Plaja Kastri
În apropiere de plaja Agiofili întâlnim o plajă frumoasă cuibărită într-un golf izolat înconjurat de stânci pe care noi am numit-o Kastri (de la vila aflată în apropiere). Drumul până la Kastri este acelaşi drum care duce la plaja Ammousa. După ce veţi ajunge la plaja Ammousa, veţi vedea ca drumul are două abateri, la stânga şi la dreapta. Luaţi-o la dreapta circa 800 de metri şi veţi vedea gardul unei vile private, vila Kastri. Aici, în curtea vilei, la umbră printre măslini ar trebui să vă lăsaţi maşina. Plaja se află la 50 de metri de vilă şi pentru a ajunge la ea trebuie să coborâţi câteva scări de ciment. Micuţul golfuleţ Kastri oferă câteva mari avantaţe pentru turiştii dornici de vacanţe liniştite: discreţie totală, linişte, apă extrem de caldă şi un Rai pentru cei îndrăgostiţi de snorkeling.
La mică distanţă de Porto Katsiki se afla o altă plajă la fel de cunoscută - plaja Egremni, o fâşie de pietriş alb, pe care ne era imposibil să păşim cu graţie. Plaja se întindea de-a lungul a 2,5 km, ceea ce ne-a mulţumit pe deplin. Ca să ajungi la ea trebuia să cobori 350 de scări, cioplite în stâncă. Pentru cei care nu au condiţie fizică urcarea scărilor putea să devină o problemă reală.
Era lungă şi niciodată aglomerată iar efortul de a coborî până la ea era răsplătit cu o privelişte a mării turcoaz. Apa era atât de limpede, încât rămâneai uimit. Personal plaja Egremni mi-a plăcut mai mult decât plaja Porto Katsiki.
Accesul la plajă se făcea pe un drum îngust şi plin de gropi, iar copacii întâlniţi pe drum erau acoperiţi cu praf de calcar. Şi aici exista o parcare cu plată, 5 euro pe zi, însă tot aşa de bine se putea lăsa maşina pe drumul de acces la plajă. La plaja Egremni mi-ar fi plăcut ca marea să fie mai nervoasă pentru nişte fotografii reuşite. N-a fost să fie şi din păcate nu mai există "data viitoare".
Pentru că, din păcate pitoreasca plajă Egremni, locul unde vara trecută am petrecut clipe minunate, nu mai există, ca urmare a cutremurului care a lovit insula Lefkada marţi 17 noiembrie 2015. Seismul de marţi a provocat desprinderea din munte a unor bolovani uriaşi care au căzut peste plaja Egremni, distrugând-o în totalitate. În urma cutremurului, întregul peisaj al zonei s-a schimbat. Momentul cutremurului şi alunecările de teren masive au fost filmate de un pescar a cărui barcă se afla în apropiere. Imaginile le puteţi vedea aici.
Din informaţiile celor care locuiesc pe insulă, plaja Egremni şi-a schimbat numele în Porto Ergemni, deoarece accesul se face de acum încolo doar de pe mare cu vaporul.
De ştiut: Deşi nu mai contează, pe indicatoarele spre plajă apare denumirea de Gremni şi nu Egremni.
Din informaţiile celor care locuiesc pe insulă, plaja Egremni şi-a schimbat numele în Porto Ergemni, deoarece accesul se face de acum încolo doar de pe mare cu vaporul.
De ştiut: Deşi nu mai contează, pe indicatoarele spre plajă apare denumirea de Gremni şi nu Egremni.
Ce ar mai fi de spus? Mai nimic! Poate doar că suntem bucuroşi că am avut ocazia să petrecem o vacanţă minunată în frumoasa insulă Lefkada. Recunoaştem că am privit la TV cu inima strânsă urmările cutremurului care au lăsat insula fără una dintre cele mai frumoase plaje pe care se relaxau anual mii de turişti din întreaga lume. Încă o dată ni s-a confirmat, dacă mai era cazul, că viaţa trebuie trăită la maxim şi că fiecare vacanţă este o vânătoare de peisaje. Fotografiile reuşesc să surprindă o clipă din această viaţă, prin intermediul cărora, ulterior să ne amintim de bogăţia şi conţinutul acesteia.
Când te întorci din insula Lefkada poate îmi spui şi mie care crezi că este cea mai frumoasă plajă ? Până atunci însă, vă invit să vizionați un film, realizat de Robert Polasek, cu cele mai frumoase 25 de plaje din Insula Lefkada.
Când te întorci din insula Lefkada poate îmi spui şi mie care crezi că este cea mai frumoasă plajă ? Până atunci însă, vă invit să vizionați un film, realizat de Robert Polasek, cu cele mai frumoase 25 de plaje din Insula Lefkada.
In luna iunie 2015 am fost in Lefkada. Descriile dv sunt bine documentate si foarte realiste si apreciez acest lucru. Imi pare foarte rau de plaja Egremni raman cu privilegiul ca am vazut-o si mi-am petrecut o zi din vacanta a fost minunat. Cu stima, Dorel.
RăspundețiȘtergereDa,din păcate nici la ora actuală plaja Egremni nu a fost reamenajată, a fost mai simplu să-i schimbe numele şi s-o transforme într-o plajă la care nu se poate ajung decât cu vaporul.
ȘtergereNoi am fost în septembrie 2015 :)
Buna Cora! Si mie mi-a placut personal cel mai mult Plaja Egremni.. regret ca nu au reamenajat plaja... Desi... Probabil era prea periculos sa o reamenajeze.
RăspundețiȘtergereAnul acesta vreau sa vizitez Zakynthos si Kefalonia.
O zi faina!
Deea :)
Bună Deea!
ȘtergereŞi noi am ales anul acesta ca destinaţie de vacanţă Kefalonia. Vom pleca în 28 mai şi vom sta în staţiunea Skala.
Mulţumesc, asemenea şi ţie!
Superb, absolut minunat! Plajele sunt perfecte, hotelurile si staff-ul care te intampina la fel. Per total o vacanta deosebita!
RăspundețiȘtergereBuna, Cora!
RăspundețiȘtergereNe gandim sa mergem in Lefkada cu un catel mic. Stii sa-mi zici daca e voie cu caini pe plaje? ai vazut?
Merci,
Bianca
Bună, Bianca!
ȘtergerePuteţi să mergeţi liniştiţi. Am văzut persoane cu câini pe plajă şi nu am văzut nicăieri nici un fel de restricţii! :)
Ne bucuram ca exista oameni ca dvs datorita carora ne putem ghida...noi suntem acum in Lefkada...avem cazare in Nydri...e frumos mai ales seara..la Porto Katsiki este exact cum ati descris...vom profita de indicatiile date si vom vizita tot ce se poate :-)
RăspundețiȘtergereMă bucur că vă sunt de ajutor!
ȘtergereVenim şi noi cât de curând. Tot în Nidri am luat cazare! :)
Vacanţă frumoasă în continuare şi vreme bună vă doresc!
Plaja Egremnoi nu va mai fi niciodată amenajată, iar accesul pe țărm este interzis total începând din vara anului 2017. Stânca sfărâmicioasă, care continuă să se prăbușească (atât aici, cât și la Pefkoulia, de care nu ați amintit nimic) a determinat abandonarea lucrărilor la drumul de acces și interdicția vapoarelor de a se apropia de mal. Plaja Egremnoi nu va mai exista așa cum o știam, fiind acum doar un punct admirat de pe mare, din larg.
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru completări!
ȘtergerePS: Nu am pomenit nimic de plaja Pefkoulia pentru că nu am ajuns la ea. Nu pot recomanda o plajă pe care nu am văzut-o!