" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

joi, 31 mai 2018

Parcul Național Hohe Tauern și cascada Krimml

Unul dintre motivele pentru care am ales în această primăvară ca destinație de vacanță Austria, este poate faptul că doar o mică parte a Europei a mai rămas astăzi sălbatică, Parcul Național Hohe Tauern fiind unul dintre aceste locuri. Ocupă o suprafață de peste 1800 km², fiind cel mai mare parc național al Austriei și se întinde în trei landuri: Salzburg, Carinthia și Tirol. 
În 2015 ne planificasem în detaliu o vacanță pe aceste meleaguri, vacanță care în final s-a desfășurat mai mult prin Elveția și mai puțin prin Austria. Era momentul să ne întoarcem cu timp în  cea pe care o consider de ani buni țara mea de suflet, țara în care mă simt poate cel mai bine și asta pentru marea varietate a munților, pajiștilor, pădurilor și chiar a peisajelor glaciare, toate obligatoriu de savurat, admirat și fotografiat.
Gerlos Pass
Știu că v-am mai spus, dar chiar dacă mă repet, o spun din nou: ador această țară pentru peisajele ei idilice! De Austria m-am îndrăgostit iremediabil încă din 2009, atunci când am pășit curioasă pentru prima dată pe teritoriul ei. M-au fascinat dintotdeauna multitudinea de căsuțe din lemn pline de flori aflate peste tot și pe cele mai înalte culmi, m-au încântat lacurile impresionante care apar din senin la fiecare cotitură, m-au bucurat uimitoarele cascade cu susurul lor care te invită la relaxare dar și munții săi semeți. Aceasta este Austria, o adevărată grădină, cu munți, cu lacuri, cu văi, cu pajiști verzi și cabane tradiționale, cu flori, cu spații verzi care să ne redea bucuria de a respira aer curat, de a ne clăti ochii în frumos, în spiritul omului care știe să sfințească locul. 
Astăzi am să vă povestesc despre Parcul Național Hohe Tauern unul dintre cele mai mari parcuri din Europa. La început a ocupat o mică suprafață din Stubach și Valea Amer. Au fost adăugate treptat parcele din zone importante precum Masivul Glockner, până când în anii 1950, rezervația crescândă și-a câștigat sprijinul localnicilor, care au contribuit la stăvilirea râului Krimml, pentru a produce energie hidroelectrică. Și dacă tot am adus vorba despre centrala de Energie Electrică din Tauern, mai trebuie spus faptul că este una dintre cele mai ambițioase din Alpi. Cam 200 milioane metri pătrați de apă este stocată în două bazine vaste, stăvilite de trei baraje, fiecare având peste 100 m înălțime. Centrala poate genera un total de 220.000 kW. Conducătorii celor trei provincii care se învecinează aici - Provincia Salzburg, Carinthia și Tirol -  în anul 1980 au semnat un acord pentru fondarea parcului.
Evindent, principalele activități pentru turiștii care ajung aici, sunt drumețiile și admirarea naturii, parcul adăpostind o mare varietate de flori, precum ochiul boului, floarea de colț și orhidee; dar și copaci care includ celebrul pin Arolla, molizi și brazi. Fauna este și ea variată: puteți vedea aici orice, de la fluturi la vulturi sau acvile de munte, cai sălbatici, capre ibex și râși. De altfel, parcul se laudă cu mai mult de un milion de vizitatori în fiecare an.
Acvilă de munte / Aquila chrysaetos
Șoseaua alpină Gerlosstrasse și Pasul Gerlos

Pornind din orașul Krimml, Drumul Gerlos Pass Toll duce la Trecătoarea Gerloss, aflată la 1 507 m altitudine,  apoi coboară pe cealaltă parte în Valea Ziller din Tirol. În timp ce urcă, acesta descrie un larg ocol în jurul Tratenkopfl-ului, oferind astfel o panoramă excelentă a Cascadelor Krimml. Șoseaua alpină Gerlosstrasse are o lungime de 12 km și te poartă prin peisaje montane spectaculoase.
Gerlos Alpine Road
Localitatea Zell am Ziller şi superba vale a râului Ziller
Imediat după altitudinea maximă a trecătorii și chiar după ce ajungeți la granița cu Tirol-ul, vă puteți aștepta la o altă priveliște minunată. Puțin mai jos de drum se află lacul Durlassboden și vârfurile îndrăznețe din Gerlosspitze și Reichenspitze, care domină peisajul, înălțându-se mândre deasupra altor piscuri mai puțin semețe.
Panorama Mittersill - Hollersbach - Stuhlfelden 

Cascada Krimml - pentru acest spectacol al naturii merită să faci un drum până aici

Krimml este cea mai mare cascadă din Europa și se numără printre primele opt cascade din lume ca mărime. Se află în partea de vest a Parcului Național Hohe Tauren și este una dintre cele mai importante atracții din Austria. Apele ei cad pe o lungime de 380 de metri în trei căderi dramatice, toate peste 100 de metri. Acest spectacol al naturii unic în Europa devine accesibil pentru turiști în anul 1897, prin construirea unei porțiuni de cale ferată lungă de 52 km. Azi, aceasta poate fi vizitată și cu mașina, căci ea se situează la aproximativ 90 minute de mers cu mașina de Salzburg, pe drumul Gerlos.
Cel mai înalt punct de belvedere al cascadelor Krimml. În stânga se întinde localitatea Krimml
Krimml curge printr-o vale îngustă împădurită, din inima unei regiuni glaciare extrem de frumoase din estul Alpilor - în zonă sunt peste 300 de munți cu înălțimi care depășesc 3 000 m , inclusiv cel mai înalt vârf din Austria, Grossglockner, de 3798 m. O zecime din suprafața parcului Hohe Tauren este acoperită de gheață, munții sunt permanent acoperiți de zăpadă, iar iarna durează uneori și opt luni. Și vremea îți poate juca feste, aici când e soare, când plouă torențial. 
După realizarea câtorva fotografii și după ce am luat o gură de aer ozonat, ne-am luat la revedere de la acest punct panoramic, îndreptându-ne spre cascada Krimml. La scurt timp o ploaie torențială ne strică planurile și ne obligă să ne continuăm traseul spre alte obiective. Cu regretul că nu am reușit să ajungem la baza cascadei Krimml pentru a ne bucura de spectaculozitatea acesteia, ne continuăm drumul spre Kitzsteinhorn, unde sperăm să avem mai mult noroc. 😉

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...