" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

duminică, 25 noiembrie 2018

Rothenburg ob der Tauber - orășelul medieval ce mi-a mers direct la suflet

Dacă v-ați săturat de aglomerația din marile capitale europene și aveți nevoie de liniște, atunci vă recomand să faceți un salt în timp și să vizitați unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Germania. Splendidul Rothenburg, pe numele său complet, Rothenburg ob der Tauber, în traducere Fortăreața roșie de peste râul Tauber, aflat în landul Bavaria, în partea de nord a Drumului Romantic, este genul de oraș capabil să-și captiveze vizitatorii încă de la prima lor vizită cu atmosfera sa medievală fermecătoare. Culoarea roșie din denumire provine de la acoperișurile caselor cu țiglă, ce dau orașului văzut de sus, culoarea dominantă de roșu.

Rothenburg ob der Tauber a devenit întruchiparea trecutului romantic al Germaniei, iar numărul de vizitatori care descind aici în fiecare an, vorbește de la sine. A ajuns să fie cunoscut în rândul turiștilor datorită Târgului de Crăciun organizat an de an aici, care se spune că este cel mai frumos din întreaga Europă. Nu avem nici o îndoială că nu ar fi așa, însă pentru a ne convinge cu adevărat, săptămâna viitoare ne-am propus să îi facem o  vizită. 
Orașul are 11 mii de locuitori iar istoria lui începe încă din secolul X cu un prim castel construit aici. În secolul XIII au fost construite majoritatea caselor din centrul vechi și zidurile de apărare. În zilele noastre orașul este format din două părți: partea veche - orașul fortificat și o parte nouă cu case moderne, supermarketuri și străzi asfaltate. În interiorul zidului înconjurător al orașului, circulația autoturismelor este interzisă, ca măsură de protecție împotriva degradării cetății, însă de jur împrejurul acestuia se află parcări pentru vizitatori. Poziționarea pe cea mai tranzitată rută turistică a Germaniei, Romantic Road și Castle Road îl face ușor accesibil în rândul turiștilor. Și totuși, deși Rothenburg ob der Tauber este vizitat anual de milioane de turiști, ca un paradox, nu este o destinație turistică foarte mediatizată.
De obicei, se recomandă o ședere peste noapte la Rothenburg, combinată cu o plimbare de seară pe străzile liniștite, cu o masă de specialități franconiene într-unul din restaurantele cu ambianță plăcută. În fuga noastră prin Europa nu am avut timp decât de o vizită scurtă, într-o superbă după - amiază de august, vizită care ne-a mers direct la suflet. Plimbarea noastră a început de la porțile și zidurile orașului, înspre piața centrală, printre străduțele romantice cu o mulțime de clădiri colorate și arhitectură tipic bavareză.
Dacă ne uităm pe hartă din satelit, observăm că străzile din Rothenburg converg, ca și spițele unei roți, de la porțile și zidurile orașului, înspre piața centrală unde se află clădirea primăriei - Rathaus, construită dintr-o combinație de fațadă renascentistă și din spate gotic. Din turnul său de 55 metri se pot distinge centrul istoric al orașului și vechiul zid de apărare. La sud, piața este marcată de Johanniskirche (Biserica Sf. Ioan), iar la est de arcadele turnurilor Markusturm și Weisser Taurm.
Pe latura de nord a pieței centrale se găsește clădirea în stil renascentist Ratstrinkstube (Birtul sfetnicilor). Ceasul de pe clădire, numit Meistertrunk, a fost montat în anul 1683, iar în 1910 i s-au adăugat două figurine, care defilează în fața publicului la orele 11, 12, 13 și 14, după care dispar.
În timpul plimbării noastre pe străzile frumos pavate, printre case de la 1600 construite în stilul tipic Bavariei, am putut admira numeroase turnuri înalte de apărare, porți de intrare în oraș protejate de bastioane masive, arcade medievale, biserici, alei romantice, piațete pitorești, fântâni arteziene, terase, restaurante și cele mai frumoase magazine cu ornamente de Crăciun. Genul acesta de magazine mă înnebunesc la propriu și chiar dacă nu sunt o împătimită a cumpărăturilor, aici m-aș fi rătăcit printre rafturi o zi întreagă. Într-adevăr Rothenburg ob der Tauber este orașul Crăciunului chiar și în miezul verii, fiindcă aici pe lângă nenumăratele magazine cu articole de Crăciun există și Muzeul Crăciunului, poate cel mai frumos loc din oraș, plin de ornamente de Crăciun, jucării, brazi de Crăciun, peste 150 de tipuri de Moși Crăciun din diferite perioade - începând cu anul 1880 și tot felul de articole care te duc cu gândul la atmosfera celei mai frumoase sărbători din an.











Până săptămâna viitoare când vom vizita Piața de Crăciun din Rothenburg ob der Tauber, vă las în compania imaginilor. Promit să revin cu fotografii de la fața locului și din sezonul hibernal.
  







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...