" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

duminică, 16 decembrie 2018

Cele mai frumoase Piețe de Crăciun din 2018

Oricât de tare iubim noi soarele parcă abia așteptăm luna decembrie cu cele mai frumoase sărbători din an. Nu-i așa? Da, a venit sezonul Piețelor de Crăciun, acel moment în care toate centrele marilor orașe sunt transformate în adevărate povești de iarnă. Nouă ne plac Piețele de Crăciun, ne place și atmosfera de sărbătoare pe care o întâlnești aici, dar mai cu seamă iubim Crăciunul, cea mai frumoasă și colorată sărbătoare din an.  
Anul trecut am avut parte de o experiență încântătoare în turul nostru prin cele mai frumoase Piețe de Crăciun din Europa, motiv pentru care anul acesta am decis să repetăm experiența. Ne-a rămas în suflet faimoasa Piață de Crăciun din Praga care ne-a oferit momente unice, momente care cer repetare. Sigur că fiecare oraș are o Piață de Crăciun unică, presărată cu savoarea tradițiilor și a produselor locale, și chiar dacă nu sunteți în căutarea cadourilor de Moș, ci doar doriți să petreceți momente de basm, merită să le treceți pragul.  În această perioadă cele mai frumoase locuri din orașe se transformă în piețe magice scăldate în mirosul prăjiturilor de Crăciun, a migdalelor prăjite și în aroma tradiționalului punci.
Nu voi face un top al celor mai frumoase Piețe de Crăciun, pentru că este o alegere dificilă - toate sunt organizate ca la carte,  însă voi încerca să vă introduc în atmosfera sărbătorilor de iarnă, prezentându-vă în imagini cele mai importante Piețe de Craciun pe care le-am vizitat, testat și experimentat anul acesta. Iată care sunt recomandările noastre.
Budapesta - Ungaria

În Piața Vörösmarty din centrul istoric, chiar în inima Budapesteise găsește cea mai mare și bogată Piață de Crăciun din oraș. De fapt, toată zona înconjurătoare până la Bazilica Sfântul Ștefan este decorată de sărbătoare cu mii de luminițe și decoruri ce îți iau ochii. Chiar dacă Budapesta nu are o tradiție veche în organizarea Piețelor de Crăciun, a ajuns în ultimii ani să fie vizitată de mii de turiști.








În cele peste 100 de căsuțe din lemn veți găsi diverse produse culinare tradiționale, de la supe - creme, la fripturi, cârnați, cozonaci sau sarmale. Din punct de vedere gastronomic aici la Budapesta am găsit cele mai multe și diversificate preparate, dar și cele mai mari prețuri la acestea.


























Perioadă de desfășurare: 27 noiembrie 2018 - 2 ianuarie 2019
Cazare: Hotel Expo Congres 4*

Wiener Christkindlmarkt - Viena, Austria

În Austria, țara cu cele mai frumoase peisaje, sărbătorile de iarnă aduc în fiecare an multă bucurie. Cu această ocazie, decorul este cu totul aparte în Viena. Una dintre cele mai fermecătoare și mai cunoscute Piețe de Crăciun, organizată în piața numită Rathausplatz”- în fața Primăriei din Viena, a devenit celebră de-a lungul timpului, apreciată și vizitată anual de milioane de turiști din întreaga lume. 
Rathausplatz este locul în care, în fiecare an, cele peste 150 de standuri vă oferă posibilitatea de a cumpăra cadouri pentru toate gusturile. Toată zona din jurul Primăriei este împodobită de sărbătoare, căsuțele din lemn sunt frumos decorate cu ghirlande și mii de beculețe colorate, bradul este plin de luminițe multicolore iar peste tot domnește o atmosferă plină de veselie și frumusețe. 























Dintre preparatele culinare pe care le găsiți aici nu lipsesc cârnații făcuți la grătar, șnițelul vienez, castanele prăjite, supa de vită ( Rindsuppe) - 6 € , supă cremă de tomate - 6 €, Gulasch vienez - 6,50 €, supă cremă de usturoi (Knoblauchcreme) - 6 € dar și faimosul ștrudel vienez (Apfelstrudel). Și pentru că tot am adus vorba de dulciuri, Viena fiind faimoasă pentru produsele sale de cofetărie și patiserie, oferta este foarte variată:  de la turtă dulce cu nuci, ciocolată sau migdale - 4 € la ciocolată cu gem de caise - 3 €, Trüffelwürfel - 2,5  , Pflaumenwürfel - 2,5 , Weichselwürfel - 2,5 €, Walnusswürfel - 2,5 €, Marzipanwürfel - 2,5 €, Kokoswürfel - 2,5 €, dar și prăjiturile cu cremă de fructe Germknodel - 4 .

















Pe lângă casuțele din lemn frumos decorate și bradul imens care se înalță în fața Primăriei, există și un patinoar frumos amenajat unde vă puteți arde caloriile. De asemenea este reprodusă scena din Bethlehem, cu nașterea Domnului și cei trei magi.
În interiorul primăriei, vinerea, sâmbăta și duminica aveți ocazia de a participa la concerte de colinde cu intrare liberă, susținute de coruri internaționale.
Perioada de desfășurare: 17 Noiembrie 2018 - 26 Decembrie 2018
Program: Duminică - joi   10:00 - 21:30
                 Vineri și sâmbătă 10:00 - 22:00
                 24 decembrie 10:00 - 18:00
                 25 și 26 decembrie 11:00 - 21: 30
Vizitatorii Vienei găsesc același spirit de sărbătoare și la Târgul de Crăciun organizat pe Maria Theresien Platz, situat între Muzeul de Istoria Artei și Muzeul de Istorie Naturală. 70 de standuri cu obiecte tradiționale de artizanat, decorațiuni din sticlă, dulciuri vă stau la dispoziție dacă sunteți în căutarea cadoului perfect.













Perioada de desfășurare: 21 Noiembrie 2018 - 26 Decembrie 2018
Program: Duminică - joi  11:00 - 21:00
                 Vineri și sâmbătă 11:00 - 22:00
                 24 decembrie 11:00 - 16:00
                 25 și 26 decembrie 11:00 - 19: 00
Cazare: Hotel Arion 4*


Christkindlmarkt - Salzburg, Austria


Orașul lui Mozart, locul unde s-a născut renumitul compozitor, este orașul meu de suflet din Austria. L-am vizitat de nenumărate ori în timpul verii, atunci când parcurile debordează de flori, anul acesta am avut ocazia de a-l vizita de trei ori în diferite anotimpuri... primăvara, vara și iarna. Concluzia la care am ajuns este că iarna arată mirific. Salzburg este un oraș de poveste.
Imagine realizată cu telefonul mobil. Aveam mâinile atât de înghețate încât mi-a fost efectiv
greu să îmi scot aparatul foto abia băgat în rucsac. Decizie pe care acum evident că o regret!😟
Un moment ratat pentru care zău că merită să revin în Salzburg într-o altă zi de iarnă, poate
și cu puțină zăpadă.
Știm cu toții că cele mai căutate Piețe de Crăciun din Europa sunt cele de pe teritoriul Austriei, însă Piața de Crăciun din Salzburg are ceva anume. De fapt întregul oraș are ceva anume. Salzburg este un oraș elegant, plin de imagini spectaculoase, un oraș care strălucește în mod deosebit în această perioadă a anului. 
La poalele cetății Hohensalzburg și în jurul Domului, în cele două piețe cunoscute, Domplatz și Residenzplatz, se organizează Piața de Crăciun din Salzburg, menționată încă din secolul XV, pe atunci, așa-numitul ”Tandlmarket”, un loc ideal din inima orașului, de unde localnicii puteau cumpăra diverse produse. Până in secolul XVII această Piață de Crăciun a fost botezată ”Piața Nikolay” - adică ”Piața Saint Nicholas”. Timp de două săptămâni înainte și două săptămâni după ziua sfântului Nicolae, au fost oferite spre vânzare diferite produse alimentare, jucării și obiecte de artizanat, devenind astfel una dintre cele mai renumite Piețe de Crăciun din Austria. Din 1903 până la începutul anilor 1930, piața de Crăciun a fost închisă. 

Astăzi, Piața de Crăciun Christkindlmarkt ne încântă cu tot felul de specialități austriece și oricât de indiferent ai fi la produsele de pe tarabe nu ai cum să rămâi insensibil la locul de desfășurare al Târgului de Crăciun din Salzburg. În față se află cea mai impozantă biserică din oraș - Domul din Salzburg, locul în care a fost botezat Mozart, care se privește față în față cu un castel medieval cocoțat în vârf de deal. 
Standurile cu punci și castane coapte atrag pofticioșii, iar comercianții oferă iubitorilor de frumos diverse suveniruri lucrate manual. Veți găsi pe tarabe lumânări parfumate, pălării tiroleze, coronițe, diverse sortimente de vinuri și dulcețuri dar și nelipsitele bomboane de ciocolată Mozart. Mirosul de migdale caramelizate și merele coapte trase în ciocolată îți acaparează simțurile, iar inimioarele de turtă dulce, căsuțele de ceramică din povești și decorațiunile de brad chiar sunt irezistibile. La acest Târg de Crăciun am găsit cele mai deosebite, frumoase și interesante decorațiuni pentru sărbători, motiv pentru care voi exagera puțin cu fotografiile. Nu am ce face, trierea lor este cea mai grea misiune.😊 Piața de Crăciun din Salzburg este considerată una dintre cele mai cochete din Europa! Nu o ratați! 


























Perioada de desfășurare: 22 Noiembrie 2018 - 26 Decembrie 2018
Program: Luni - joi  10:00 - 20: 30
                 Vineri 10:00 - 21:00
                 Sâmbătă și de sărbători 9:00 - 21:00
                 Duminică 9:00 - 20:30
                 24 decembrie 9:00 - 15:00
                 25 și 26 decembrie 11:00 - 18:00
Cazare: Best Western Plus Amedia Art 4 *

Christkindlesmarkt - Nürnberg, Germania

Pentru că Germania se laudă cu cele mai frumoase Piețe de Crăciun, anul acesta am poposit și noi pentru câteva zile în mai multe orașe importante din această țară. Sunt multe orașe romantice în Germania, mai ales pe Romantische Strasse (Drumul Romanic), care pregătesc într-un mod cât mai atrăgător evenimentul mult așteptat al Nașterii Domnului, însă cea mai veche, mare și renumită Piață de Crăciun este cea din Nürnberg. Aici se organizează încă din 1628 Christkindlesmarkt, Piața de Crăciun care atrage, conform statisticilor, peste 2 milioane de vizitatori anual. 













Orașul Nürnberg este cunoscut în întreaga lume ca fiind ambasadorul turtei dulci. Dacă v-ați întrebat de ce se mai numește și ”Orașul de turtă dulce”, atunci aflați că, fiind situat pe una dintre rutele de mirodenii și având o fermă apicolă renumită, care produce miere de calitate, localnicii au început să facă așa numita Lebhuken, o pâine cu miere și mirodenii. Asta înseamnă că turta dulce se găsește într-un număr foarte mare la o mulțime de căsuțe. Totuși nu vă aruncați să cumpărați de la comercianții din piață, pentru că aceiași turtă dulce frumos ambalată se găsește și la supermarketul din piață, la prețuri de până la 10 ori mai mici. 
















Aproximativ 180 de comercianți se mută în căsuțele de lemn din piața decorată festiv, astfel că, dacă doriți să cumpărați suveniruri și cadouri pentru întreaga familie, vă aflați în locul potrivit. Veți avea posibilitatea de a alege între jucăriile din lemn sculptate, lumânări de ceară de albine, poșete din piele realizate manual sau fel și fel de căsuțe din ceramică pe post de suport de lumânari. Tarabele cu mâncare se concentrează pe specialitățile regionale - vinul fiert, cârnații și turta dulce fiind la mare căutare.
Nürnberg se numără printre destinațiile de top pentru piețele de Crăciun din Europa astfel că nu trebuie ratată.
Perioada de desfășurare: 22 Noiembrie 2018 - 26 Decembrie 2018
Cazare: Hotel Intercity Nürnberg  3 *


























Marienplatz Christmas Market - München, Germania

München este Capitala Bavariei, locul unde în fiecare an înainte de Crăciun, piețele și străzile din jurul Primăriei sunt transformate într-un paradis de lumini și culori, sunete și arome festive. Piața de Crăciun amenajată în fiecare an în faimoasa Marienplatz fascinează atât pe cei tineri, cât și pe cei bătrâni. Arhitectura clădirilor istorice din jur, luminile spectaculoase, dar și oamenii fericiți care se adună în jurul bradului de Crăciun - toate alcătuiesc un tablou viu pe care trebuie să-l vedeți.






















La München am întâlnit cele mai diversificate și frumoase tarabe decorate cu ghirlande și cu luminițe multicolore. La acestea veți găsi diferite specialități culinare delicioase: clătite, migdale prăjite, marțipan, nuga și multe mâncăruri rafinate. Tot aici am găsit și renumita prăjitură Striezel, făcută din fulgi de migdale și stafide, a cărei rețetă este cunoscută de foarte puțini bucătari. Lista de băuturi oferite este la fel de variată, la fel și spectacolele de colinde care răsună din Marienplatz.















Dacă sunteți în căutarea de suveniruri veți avea de unde să alegeți. Ceramică, lumânări parfumate și săpunuri, jucării realizate manual, ornamente pentru bradul de Crăciun, coronițe din brad frumos decorate, felinare, bijuterii, țesături brodate și multe altele, toate vă așteaptă la tarabele împodobite de sărbătoare. Atmosfera este feerică în Marienplaz, iar pentru a surprinde o imagine panoramică a întregului oraș, vă recomand să urcați în turnul Primăriei sau în turnul Domului. Taxă 7 € și 4 €. 
Cine spune că Oktoberfest este cel mai bun moment al anului pentru a vizita acest oraș se înșală!
Perioadă de desfășurare: 27  Noiembrie 2018 - 24 Decembrie 2018 
Cazare: Hotel Holiday Inn Express Munich City West 3*




















Nördlingen - Germania

Pe lista Piețelor de Crăciun vizitate de noi la începutul lunii decembrie se află și trei orășele pitorești aflate pe Romantische Strasse (Drumul Romanic), o zonă care nu trebuie ocolită în caz că ajungeți în Bavaria. Drumul Romantic constă din orașe medievale idilice, separate de întinderi vaste, de splendide regiuni rurale, ce sunt legate între ele ca și perlele unui colier prețios. Peisajele orașelor Nördlingen, Dinkelsbühl și Rothenburg ob der Tauber reflectă istoria secolelor XVI și XVII și splendoarea imperială a Germaniei. Prima dată poposim în micuța așezare bavareză Nördlingen, un orășel cetate, unic în Europa, amplasat în mijlocul unui crater după ce un meteorit gigantic a lovit zona în urmă cu 15 milioane de ani. Impactul a dislocat o mare cantitate de piatră și pământ, care s-a prăbușit formând un zid înconjurător cu diametrul de cca 13 km. 
























Dincolo de locul neobișnuit în care este amplasat, orașul atrage numeroși turiști odată cu amenajarea Pieței de Crăciun din piața centrală. Nu este o piață foarte mare, însă are farmecul și frumusețea ei.
Dacă doriți să admirați o imagine panoramică a orașului puteți urca în turnul înalt de 90 de metri al bisericii Sf. Gheorghe, cunoscută sub numele de Daniel. Preț bilet 4 € de persoană.
Perioadă de desfășurare: 30 Noiembrie 2018 - 23 Decembrie 2018
Program: Zilnic între orele 10:00 - 20:00
CazareHotel Savoy 4* - Bad Mergentheim

Reiterlesmarkt - Rothenburg ob der Tauber, Germania

Întorcându-ne pe Drumul Romantic, următoarea oprire recomandată este la Rothenburg ob der Tauber, orășelul medieval din Bavaria, simbol al satelor germane, care se transformă la finalul lunii noiembrie într-o poveste de iarnă. De fapt, Rothenburg ob der Tauber este singurul oraș unde spiritul Crăciunului este adânc impregnat în tot restul anului, de aici și denumirea de ”Orașul Crăciunului.” Magazinele locale vând globuri și decorațiuni de brad 365 de zile pe an, însă la sfârșitul lunii noiembrie întregul oraș este îmbrăcat în haine de sărbătoare.
Una dintre cele mai cunoscute Piețe de Crăciun își deschide porțile în interiorul zidurilor orașului medieval, chiar lângă clădirea Primăriei din piața centrală, pentru toți cei care doresc să trăiască cu adevărat o experiență magică. Pe străduțele idilice ale orașului  se găsesc numeroase magazine cu produse artizanale dar și magazine cu idei de cadouri din domeniul culinar. Acest orășel pitoresc atrage turiștii în fiecare an în timpul sezonului de Crăciun, cu  străzile pietruite, acoperișurile sale roșii dar și ferestrele caselor pe care localnicii le decorează cu ghirlande de brad la pervaz și zeci de luminițe. Mi-a plăcut în mod special ideea de a agăța micuții brăduți atent împodobiți la ferestre sau deasupra fiecărei intrări în case. Un fel de a decora fațada casei cum nu am mai întâlnit nicăieri.












La tarabele din Piața de Crăciun veți găsi produse fabricate manual, nelipsitele ornamente de Crăciun dar și specialități culinare franconiene. Piața de Crăciun are o tradiție de 500 de ani și oferă cele mai bune mâncăruri tradiționale. Așadar, dacă vă surâde ideea vizitării unui orășel călduros și primitor, parfumat cu miresmele unui vin proaspăt fiert și de tot felul de delicatese tradiționale, la care se adaugă și diferite concerte de colinde, atunci Piața de Crăciun din  Rothenburg ob der Tauber este locul ideal. 
Am vizitat orașul și vara și iarna, l-am văzut și de jos, și de sus, chiar și de pe zidurile ce îl înconjoară. Mi-a plăcut mult. Aș mai merge încă o dată, dar doar cu condiția să prind zăpadă, nu ploaie torențială.😉
Perioadă de desfășurare: 30 Noiembrie 2018 - 23 Decembrie 2018
Program: Zilnic între orele 10:00 - 22:00
CazareHotel Savoy 4* - Bad Mergentheim
Christmas Market - Dinkelsbühl, Germania 

Situat la doar 50 de km sud de Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl este un alt orăș mic și cochet ce nu merită ratat. Am ajuns în Dinkelsbühl  puțin înainte de amurg. Intrăm în oraș pe una dintre cele patru porți principale. Turla bisericii parohiale Sf. Gheorghe ne indică drumul spre centru format din străduțe labirintice. Și chiar dacă nu ne ghidăm după turlele bisericii, mirosul de migdale prăjite și vin fiert ne conduc pe drumul cel bun.
În curtea spitalului vechi Spitalhof, descoperim Piața de Crăciun, o locație de tradiție unde printre copacii golași sunt așezate bradul și căsuțele din lemn. Din oferta pieței, ce seara freamătă de viață, fac parte obiecte meșteșugărești tradiționale, decorațiuni de Crăciun realizate manual, lumânări parfumate, diferite sortimente de ceaiuri, condimente, păpuși, căsuțe din ceramică, fel și fel de suveniruri și multă mâncare. Seara puteți lua parte la concertele de Crăciun, iar pentru cei mici există programe speciale, inclusiv un atelier tematic. După vizitarea târgului ne-am rătăcit puțin pe străduțe retrăind emoțiile de iarnă de altădată, iar aproape de ora închiderii târgului, gerul înțepător, ne-a făcut să batem în retragere, întorcându-ne la hotelul care ne-a fost casă două zile.
Perioadă de desfășurare: 30 Noiembrie 2018 - 23 Decembrie 2018
Program: Zilnic între orele 10:00 - 22:00
Cazare: Hotel Savoy 4* - Bad Mergentheim



















Bratislava - Slovacia

Pentru slovaci, deschiderea Pieței de Crăciun marchează începutul oficial al sezonului de iarnă. Piețele de Crăciun din Bratislava au loc în cele trei piețe centrale ale orașului: Hviezdoslav namestie, Hlavne Namestie și Frantiskaske namestie. Aici turiștii găsesc o mulțime de produse, atât pentru bucuria sufletului, cât mai ales pentru bucuria stomacului. Dintre preparatele culinare tradiționale ce se pot savura se numără: clătitele de cartofi umplute cu untură de gâscă, carne de vită prăjită, cârnați și friptură de vită la grătar, supă de varză, hamburger sau ștrudel cu mac și mere.
Perioadă de desfășurare: 23 noiembrie 2018 - 2 decembrie 2018



Winter Wonderland - Praga, Cehia

Dintre toate orașele vizitate, orașul Praga rămâne cel mai pitoresc și potrivit pentru a întâmpina marea sărbătoare a Crăciunului. Cu o atmosferă de neuitat, Adventul se celebrează în strălucitoarea Praga ca nicăieri altundeva în Europa. Din punctul nostru de vedere Praga se poate mândri cu una dintre cele mai atrăgătoare Piețe de Crăciun din Europa - cea situată în Staroměstskě náměsi, Piața Orașului Vechi, numită ”Winter Wonderland”, sau  ”Vanochi trh” în limba cehă. 














Odată cu deschiderea Piețelor de Crăciun, orașul Praga strălucește la propriu, devenind locul potrivit unde localnicii și turiștii trăiesc adevărata poveste de iarnă. Tema pentru Piețele de Crăciun din 2018 este ”Povești cu zâne”, iar bradul din mijlocul pieței a fost adus și anul acesta din regiunea Liberec, din munții Cehiei, fiind flancat de lumini care se aprind în fiecare zi începând cu ora 16:30. La căsuțele din lemn decorate de Crăciun veți găsi de toate pentru toți, de la ceramică și bijuterii, la dantele brodate, jucării din lemn, tradiționalele păpuși cehești îmbrăcate în costume tradiționale, lumânări parfumate, pălării și mănuși și nelipsitele ornamente de pom de Crăciun. Turiștii au de unde să aleagă suveniruri frumoase pentru decorarea casei sau pentru a le oferi în dar celor rămași acasă. Gurmanzii au parte de produse de patiserie tradiționale, castane prăjite, cârnați cu muștar - 10 €  sau vin fiert. Nu ratați, cred cel mai vândut produs, care asigură buna dispoziție a vizitatorilor - celebra bere cehă. Știați că Republica Cehă este cel mai mare consumator de bere la nivel mondial - 153,6 litri anual pe cap de locuitor, mai mult chiar decât Germania?!  Asta înseamnă că fiecare adult consumă în medie 1 litru de bere pe zi. Cea mai mare parte a berii produse la Praga este berea Iager, cele mai cunoscute mărci fiind Pilsner Urquell și Budvar, iar aroma deosebită a berii cehe vine din hameiul de Boemia, cules manual. Înainte de 1842 berea era neagră și tulbure, până când un inspirat maestru berar a creat prima bere blondă din lume. Această descoperire inovatoare s-a petrecut în orașul Pilsen, pe teritoriul actualei Republici Cehe, orașul și berea au dat numele noului stil de bere - Pilsner. Amatorii de bere din întreaga lume vin la Plzen, care a devenit un fel de Mecca a berii. Aici veți afla de ce consumul total de bere din Republica Cehă este cel mai mare din lume. Trebuie menționat faptul că prețurile de la Piețele de Crăciun din Praga, la orice produs, sunt vizibil mai mici față de restul Piețelor de Crăciun vizitate anterior.
Am fost bucuroși să aflăm că s-au încheiat lucrările la turnul Primăriei și astfel am putut beneficia de o priveliște minunată a Pieței de Crăciun, văzută de la înălțime. Pret bilet 8 €/persoană.
































O altă Piață de Crăciun dragă nouă se află în Piața Wenceslaus, la baza Muzeului Național din Praga. Este o piață micuță, aglomerată până la miezul nopții, dar bogată în preparate culinare. La standurile de aici pe lângă preparatele cehe veți găsi jucării, broderii, ceramică, lumânări parfumate și diferite ornamente de brad. Și Piața Wenceslaus are un brad de Crăciun frumos decorat și luminat. Dacă doriți să-l vedeți strălucind trebuie să știți că beculețele se aprind la ora 17:00. 
Nu vă limitați doar la aceste două piețe, în tot orașul găsiți standuri cu alte surprize culinare și nu numai. Nu trebuie decât să vă rătăciți pe străzile orașului și le veți descoperi cu siguranță. Atmosfera festivă de la Praga din luna decembrie este pur și simplu minunată.



Perioadă de desfășurare: 1 decembrie 2018 - 6 ianuarie 2019 
Cazare: Hotel Clarion Congress 4*

Dacă vă place mirosul de scorțișoară și vin fiert, întâmpinați și voi sărbătorile de iarnă într-una dintre cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa. 
Munchen - Germania
Acestea sunt Piețele de Crăciun pe care noi le-am vizitat în decembrie 2018, piețe cu tradiții dar și tentații mari, care merită să le treceți pragul dacă v-ați propus să începeți iarna cu o binemeritată vacanță!

Să aveți un Crăciun Magic! Și Un An Nou fericit!

2 comentarii:

  1. Waw, Cora. Un adevarat tur de forta. Foarte frumos, colorat si tentant,intr- adevar. Noua ne este rusine ca locuim in Constanta, unde, anul acesta, primul târg de Crăciun a fost inchis la doar două săptămâni de la deschidere. Era un kitsch absolut si o rusine pentru oras.
    Ne bucurăm să putem admira - câteodată doar in fotografii - frumoasele târguri ale Europei. Viena are târg de Crăciun din sec. XIII ... Constanta ce poate sa zică? Este doar un trist oras de provincie care a încăput de aprope 30 de ani pe mâna unor hoti.
    Multumim ca ne- ai colorat ziua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Oana pentru cuvintele frumoase! Mă bucur că am reușit să vă fac ziua mai frumoasă!

      Într-adevăr au fost 10 zile pline, 10 zile în care am luat la picior 12 orașe din Europa, mai mari sau mai mici. Ne-am dorit să vedem și renumitele Piețe de Crăciun din Germania, așa că anul acesta ne-am axat mai mult pe zona aceasta a Europei. Totuși, Târgurile de Crăciun de la Praga, Viena sau Salzburg, rămân cele mai atrăgătoare din toate punctele de vedere.

      Îți înțeleg perfect dezamăgirea. Și la Sibiu anul acesta au dat-o în bară cu bradul de Crăciun, montând un brad realizat din aluminiu. Un element nou care a știrbit din frumusețea Pieței de Crăciun, nu doar datorită dimensiunii, cât mai ales datorită aspectului. Am vizitat anul acesta peste 20 de Piețe de Crăciun din Europa și în niciuna nu am văzut un asemenea brad din metal. Am sperat până în ultima clipă că va fi înlocuit cu un brad natural, însă dezamăgire, nu s-a întâmplat acest lucru...

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...