" Lumea este ca o carte, iar cel ce nu călătoreşte citeşte doar o pagină..." - Sf. Augustin
"Suntem cu toţii pelerini în această călătorie, doar că unii dintre noi au hărţi mai bune" - Nellson R. DeMille.

marți, 19 iunie 2018

Cu bicicleta prin Tirol - Austria

Pentru că pasiunea noastră pentru fotografii, drumeții și ciclism nu ne dă pace, dar și pentru că iubim călătoriile, primăvara aceasta am luat-o din loc spre Austria, țara care te întâmplină cu o mare diversitate de trasee ciclistice care trebuie descoperite de împătimiții acestui sport. Recunoaștem că după experiența memorabilă pe două roți din 2014, pe Coasta de Azur, am prins gustul acestor plimbări pe drumurile impecabile din țările civilizate. Desigur, la aceasta a contribuit pe lângă peisajele minunate întâlnite în drum foarte mult și respectul pentru bicicliști pe care îl au șoferii în trafic. Este incredibil cât de frumos ești tratat în trafic oriunde te întâlnești cu aceștia: fie că ești pe cea mai aglomerată șosea, în sensul giratoriu, la semafor, la trecerile de pieton sau pe cel mai abrupt drum posibil. În plus, Austria deține o infrastructură fantastică motiv pentru care o plimbare cu bicicleta nu poate fi decât o reală încântare.
Vacanța de primăvară în inima Alpilor! 

Revenind la plimbarea noastră pe două roți din Tirol, trebuie să vă spun de la bun început că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pentru care mai că am uitat că vacanța din acest an trebuia să se desfășoare prin Țările Nordice.😏 De ce spun asta?!... păi haideți să pedalăm împreună prin inegalabilul Tirol - locul în care amintirile abia așteaptă să prindă viață! 😉
Ați auzit de Wildschönau? Nici eu, până când am început planificarea acestei vacanțe. Wildschönau este o stațiune aflată în valea Wildschönauer Hochtal - o vale ce se întinde pe o suprafață de 24 km, desemnată cea mai frumoasă zonă de schi din Alpi -, din regiunea Tirol, situată la 6 km sud de orașul Wörgl și 37 km de renumita stațiune Kitzbühel. Valea Wildschönauer Hochtal se află la jumătatea distanței între granița cu Bavaria și capitala Tirolului - Innsbruck și este situată la altitudinea de 828 până la 1.150 metri față de nivelul mării, între Alpii Kizbühel și Alpii Ziller. Stațiunea Wildschönau se remarcă printr-un turism  ”liniștit” spre deosebire de agitația din Kitzbühel, stațiunea cu care se învecinează. Nu vă speriați, nu este o stațiune moartă ci din contră, dacă sunteți o persoană activă în Wildschönau cu siguranță nu vă veți plictisi. Aici aveți toate oportunitățile să petreceți o vacanță plină de mișcare și sport, iar pentru relaxare veți găsi nenumărate hoteluri și pensiuni care vă așteaptă cu tradiționala ospitalitate tiroleză dar și cu specialități culinare specifice zonei.
Pentru iubitorii de ciclism montan valea Wildschönauer Hochtal este un adevărat paradis. Oferă un număr mare de trasee de ciclism dar și nenumărate rute off road. Unul dintre traseele pe care noi îl recomandăm, nu doar pentru că te poartă prin peisaje naturale spectaculoase, ci și pentru că este foarte renumit în rândul cicliștilor austrieci, începe din localitatea Niederau, urcă  spre Wildschönau, apoi coboară spre Hopfgarten - un oraș cu o suprafață de 166,57 km², ca mai apoi să te poarte prin cheiurile râului Kelchsauer Ache până în Kelchsau Gde. Hopfgarten, la poalele Alpilor Kitzbühel
Traseu 1 : Niederau - Wildschonau - Hopfgarten - Kelcsau Gde. Hopfgarten și retur - 61 km
Traseu 2: Wildschonau - Niederau - Sonnhangweg Gemeinde Hopfgarten - Moslalm retur - 16 km. Total = 77 km
Am început ziua plini de energie cu un mic dejun tirolez, apoi iată-ne la drum. Până la magazinul Blachfelder, din localitatea Niederau, de unde am închiriat bicicletele, facem în plimbare, aproximativ 10 minute. Este ora la care elevii se îndreaptă spre școală, părinții spre serviciu, pensionarii își plimbă patrupezii iar turiștii își savurează cafeaua pe terasele pensiunilor. Încă peste stațiune este liniște, acea liniște relaxantă după care tânjim noi cei veniți din orașele sufocate de mașini (da, Sibiul chiar a devenit în ultimii ani un oraș aglomerat din care mai simți nevoia să evadezi).

Priveliștea pe care ne-a oferit-o hotelul Harmony Harfenwirt la care am fost cazați
De pe balcon, localitatea Niederau se întinde în zare
Localitatea Niederau este situată la circa 824 m altitudine, la intrare în vale în direcția orașului Wörgl și are abia 1.043 de locuitori. Se află la marginea Alpilor Kitzbühel și la poalele muntelui Markbachjoch de 1.500 m. Niederau arată exact ca o așezare tiroleză tradițională cu case cu flori la ferestre și fără garduri de jur împrejur și cu hoteluri de patru și cinci stele decorate cu desene ce amintesc de poveștile cu Heidi. Biserica cu turnul tipic ascuțit domină orizontul așezării, unde sporturile de iarnă sunt la ele acasă încă din 1947. Încerc să-mi imaginez cum este atmosfera aici, în timpul iernii. O rețea complexă de instalații pe cablu deservește întreaga regiune. Sunt zeci de kilometri de pârtii destinate schiului alpin. Și totuși, nu aici e leagănul schiului austriac!
Și în rândul cicliștilor această vale cu cele patru sate ale sale: Niederau, Oberau, Auffach și Thierbach Wildschönau, este foarte populară. Traseele de ciclism sunt la fel de renumite ca și traseele de drumeții și alpinism. Chiar am remarcat încă din prima zi de popas în aceasta zonă, faptul că pe toată suprafața acesti văi este locul unde bicicleta e mai des întâlnită decât mașina în orice punct cardinal ai întoarce privirea. Vă dați seama în ce paradis am ajuns? Fie vorba între noi, cine nu își dorește să ajungă în vacanță într-un loc fără mașini, în care sa nu fim nevoiți să ne ferim de traficul intens, unde să nu mai auzim claxoane la tot pasul și poate cel mai important să nu mai simțim mirosul gazelor de eșapament?! Ei bine, noi am avut parte doar de aer curat, parfumul florilor de liliac încă în floare, pajiști alpine pline de flori de câmp, munți în stânga și în dreapta. 
Turnul bisericii și muntele Markbachjoch din spatele acesteia
Încântătoarea stațiune Wildschönau este o continuare a stațiunii Niederau, aflată ceva mai sus, la 936 metri altitudine, ascunsă în înălțimea munților Alpilor Kitzbühel, cu o suprafață de 97,41 km² și 4.258 locuitori. Wildschönau este încă o stațiune secretă cunoscută doar în rândul pasionaților de vacanțe în mijlocul naturii. Adevărul este că nici nu mai are nevoie de vreo prezentare pentru că numele ei spune tot: ”wild & schön” -  sălbatic și frumos. Aici găsiți peste 300 km de trasee de drumeții marcate, întinse pe munții din regiune și circa 50 de pensiuni care vă așteaptă pentru cazare. Aceste trasee marcate vă conduc pe pajiști uimitoare, prin păduri de brad și de pin, trecând pe lângă ferme de munte, până pe vârful munților Kitzbühel.  
În afară de activități sportive, pășuni montane, frumusețea naturală idilică, Wildschönau oferă o gamă largă de activități interesante, care asigură o doză mare de adrenalină, fie că este vorba de parașutism, zbor în tandem sau zbor cu parapanta. Vreți să încercați zborul cu parapanta? Nici o problemă! În Wildschönau există cea mai mare scoală de zbor din Tirol, având aici posibilitatea de a vă înscrie la un curs. Programul amplu garantează nu doar distracție și acțiune ci și o experiență memorabilă. Chiar în fața hotelului nostru este punctul în care cei pasionați de parapantism aterizează. De dimineața până seara se pot vedea în acțiune, pe cele mai înalte culmi, bucurându-se de această experiență unică. Pentru cei mai puțin sportivi există posibilitatea de a urca pe munte și cu telecabina pentru a admira panoramele care vă taie respirația.
Potrivit legendelor zona Wildschönau a fost odata acoperită de un lac, pe riviera căruia locuia un dragon puternic care teroriza țăranii locali. Un fermier a păcălit dragonul și l-a ucis. În timpul luptei sale cu moartea, dragonul a zdrobit pietrele care delimitau lacul. Ca o consecință, apa din lac s-a vărsat spre Valea Innului - Cheile Kundl, creeând astfel frumoasa vale Wildschönau. De atunci acest dragon a devenit emblema localității Wildschönau, în timp ce despică stânca.
Cu o lungime de 61 de km, traseul nostru se împarte în 3 secțiuni, cu o diferență de nivel de aproximativ 840 de metri. Dacă până la ieșire din Wildschönau, traseul este într-o ușoară urcare, cu o diferență de nivel de 200 m, începând cu secțiunea a doua avem parte de o superbă coborâre prin pădurea răcoroasă până la Hopfgarten im Brixental. Întorcându-ne pe același traseu bineînțeles ca această coborâre cu o diferență de nivel de 320 m, la întoarcere trebuie și urcată. 😊 Așa că bucuria noastră nu este de lungă durată. Partea faină este că pe întregul traseu ai parte de peisaje minunate care-ți distrag atenția de la efort și chiar te fac să uiti că bicicleta depășește cu mult 20 kg. Apropo de asta, la predarea bicicletelor am stat puțin de vorbă cu proprietarul magazinului de articole sportive, de unde am închiriat bicicletele, întrebându-l curioși cât valorează fiecare bicicletă în parte. Răspunsul a venit ca un trăznet pentrui noi. Bicicleta folosită de mine în această tură, pe numele ei Corratec X-vert 😋ediția 2018, valorează 3.000   și era nou nouță, cealaltă  un Bergamont doar 4.000 €.😄
Văzând acest drum adiacent traseului nostru, curiozitatea ne-a împins să coborâm să vedem ce se află la capătul
 lui. Ne-am fentat pentru că drumul duce la o cabană de munte. În Austria orice cabana din vârf de munte are
până la ea drum asfaltat.
Pedalând spre Hopfgarten, localitatea tiroleză cu peste cinci mii de locuitori, aflată la răscruce de drum în frumoasa vale Brixental, ajungem într-un punct panoramic unde facem un scurt popas pentru a savura momentul. Muntele Hohe Salve din Alpii Kitzbühel, înalt de 1.828 metri, ne salută de la distanță. Are un aspect conic și este considerat a avea unele dintre cele mai frumoase vederi din Tirol. Pe lângă panorama măiestoasă, oferă și alte puncte de interes, cum ar fi Salvenkirchlein, cea mai înaltă biserică de pelerinaj din Austria unde se oficiază cununii.
Hopfgarten im Brixental are o suprafață de 166,55 km² și este una dintre cele mai mari comune din Tirol. Simbolul localității este biserica barocă parohială, începută în 1758 de Kassian Singer și terminată în 1764 de Andra Hueber, dedicată Sfânților Iacob și Leonard, care se înalță la orizont. Din nou întâlnim o fațadă cu două turnuri, cu un fronton gravat extravagant. Frescele de pe tavanul de aici sunt opera lui Johann Weiss. Satul face parte din zona de vacanță Hohe Salve și oferă numeroase facilități pentru petrecerea timpului liber, cum ar fi teren de volei, terenuri de tenis, drumeții ghidate, excursii cu bicicleta pe munte, excursii în canion sau distracție la ferme. În plus, în împrejurimile localității Hopfgarten im Brixental, puteți încerca raftingul, canotajul sau kayakingul. Iarna aici înseamnă schi și snowboarding, având la dispoziție 284 km de părtii. Vara se spune că este unul dintre orașele din Alpii Kitzbühel care beneficiază de cel mai mult soare.
Din Hopfgarten la primul sens giratoriu se poate vira stanga urmând indictorul Kitzbühel, stațiune pe care o vizitasem cu o zi înainte. Noi facem dreapta, spre sud, unde începe secțiunea a treia a traseului nostru, urcând ușor spre munte, pe drumul ce ne poarta până la Kelchsau Gde. Hopfgarten. După circa 3 km ajungem prin cheiurile râului Kelchsauer Ache cu a sa apă proaspătă, curată și cristalină. O mare bogăție, de care Austria se bucură dintotdeauna.
Traseul ne conduce de-a lungul râului Kelchsauer Ache, prin valea cu același nume cu o lungime de 10 km, prin peisaje fermecătoare unde admirăm casele de vacanță și ne bucurăm de pauzele lungi de delectare. V-am mai spus eu și cu altă ocazie că mersul pe bicicletă este unul din cele mai populare și interesante moduri de a experimenta peisajele unice ale Austriei. Iar ciclismul prin țara valsului este un mod plăcut de a cunoaște această frumoasă țară și de a te bucura cu adevărat de tot ce îți pune la dispoziție. 
Odată ajunși la 820 de m altitudine în populara stațiune de vacanță Kelchsau, un paradis pentru cei care caută liniște și relaxare, nu ne rămâne decât să admirăm casele frumoase, pădurile verzi și să ne bucurăm de aerul curat și murmurul izvoarelor de munte. Pentru că idilicul sat Kelchsau cu ai săi 700 de locuitori este situat într-o vale paralelă a văii Brixental ce se întinde până la creasta principală a Alpilor  Kitzbühel, la granița cu Salzburg. Ceea ce este important aici este ospitalitatea, nu turismul în masă, și din acest motiv micuța stațiune Kelchsau a reușit să își păstreze caracterul rural original. În plus, Kelchsau Gde. Hopfgarten se caracterizează printr-un sistem de transport bine dezvoltat. Satele înconjurătoare sunt ușor accesibile cu transportul public.
Urcarea continuă, prin valea străjuită de munți, majoritatea cu înălțimi ce depășesc 2.000 m deasupra nivelului mării, pe lângă numeroase ferme, pășuni, cabane de vânătoare și adăposturi. Partea aceasta de traseu o asemăn foarte mult cu Valea Sadului a noastră (pentru cunoscători), doar că la capătul drumului aici peisajele chiar îți taie răsuflarea. Nu pot să spun decât un singur cuvânt: încântător! Evident că pe întregul traseu facem dese opriri pentru scurte ședințe foto.😉 Nici nu poți trece nepăsător prin astfel de peisaje.
Chiar dacă de o săptămână hoinărim prin munți, încă nu ne-am săturat de astfel de priveliști. Drept urmare, cu același entuziasm și zâmbet larg, pedalăm, bucurându-ne de liniște, curățenie și frumusețea Alpilor. La capătul traseului, unde drumul asfaltat se termină brusc făcîndu-și loc micile poteci de munte care te conduc pe trasee marcate pe crestele munților, ne facem timp pentru a savura peisajul înconjurător și liniștea naturii.
Ne întoarcem repede pe același traseu, de această dată cu mai puține opriri pentru foto, cu gândul de a încerca si un traseu off road până apune soarele. Vremea s-a schimbat radical și dacă nu ne grăbim s-ar putea să ne spele ploaia. Nu suntem noi mari iubitori de astfel de trasee, însă de această dată vrem  să ajungem într-un punct mai înalt al văii Wildschönauer Hochtal, pe un traseu recomandat de o domnișoară drăguță de la magazinul Blachfelder. În drum ne oprim pentru câteva minute la hotel, pentru a lua două pahare, avem nevoie de ele acolo sus, în vârf de munte. Nu de alta, dar este ultima seară petrecută în Tirol și trebuie să o încheiem cum se cuvine.
Traseul pornește de la ieșire din localitatea Niederau, direcția Wörgl, unde un drum asfaltat te conduce spre Möslalm, un punct popular de întâlnire pentru mountainbikeri, deasupra orașului Wörgl, sub vârful Möslamkogel - 1.109 m. Drumul urcă șerpuind printre casele de vacanță, la început pe un drum asfaltat, apoi prin pădurea răcoroasă, pe un drum forestier. Din nou suntem nevoiți să face dese popasuri pentru a imortaliza în imagini peisajele care ni se aștern la picioare. Sunt genul acelea de peisaje care te invită la meditație și de care nu te poți sătura oricât le-ai admira, dar mai mult decât atât, e obligatoriu să le luăm cu noi acasă nu doar în suflet ci și în fotografii. Pauzele de delectare, într-un asemenea  decor, nu pot să-ți dea  decât o stare de beatitudine.
Merităm să ciocnim și un pahar de vin după atâția kilometri de pedalat. Între timp ceasul se apropie de ora 15, mai avem puțin până la 18 când bicicletele trebuiesc predate. Dacă ar fi fost după noi sigur am mai fi găsit un traseu de cățărat. Totuși norii amenințători ne sugeriază să ne încheiem ziua îndreptându-ne spre casă.
Ajungem și în punctul cel mai înalt al acestui traseu unde ne bucurăm de o vedere minunată asupra orașului Wörgl și a munților înconjurători. Aici, în vârf de munte, la aproximativ 1050 m altitudine, suntem încântați să descoperim o cabană montană alpină cu restaurant - Riedlhof, care oferă o priveliște magnifică asupra orașului Oberau. La micuța fermă, aflată în imediata apropiere a cabanei, savurăm adevărata viață a satului. Fermele montane sunt o priveliște obișnuită aici în valea Wildschönauer unde există 260 astfel de ferme. Riedlhof este una dintre fermele care se află la cea mai mare altitudine din zonă. Ce am remarcat la acestea este faptul că în Tirol aproape fiecare fermă are o clopotniță și o cruce pe acoperiș. Nu  am aflat încă povestea lor, dar este interesantă asocierea celor două. De asemenea, la aceste ferme este o tradiție ca fiecare animal din fermă să primească un nume, mărturie clară a relației strânse dintre fermieri și animale.


Nu scăpăm de ploaia amenințătoare care își face simțită prezența, obligându-ne să ne retragem la hotel. Coborârea este friguroasă, dar floare la ureche, cu 40 km/h în câteva minute suntem din nou în Niederau. Predăm bicicletele și ne retragem la piscină pentru o baie revigorantă. E timpul ca apele calde să ne maseze trupurile. Mâine urmează o nouă zi, o nouă aventură, un nou land ...
Doar pentru noi ...

De știut !

Posibilitățile de cazare sunt multiple, în hoteluri, pensiuni, case de oaspeți sau campinguri, iar distracția se regăsește sub toate formele. Noi recomandăm cazare la hotel  Harmony Harfenwirt, din localitatea Wildschönauaflat într-un decor idilic.
Bicicletele le-am închiriat de la magazinul Blachfelder, din localitatea Niderau, cu 30 /zi bucata. Din păcate în această zonă nu am găsit de închiriat cursiere, ci doar biciclete mountain bike sau E-bike. Prețul este de 25  /zi pentru biciclete mb și 30  /zi pentru E-bike.
Este prima dată, când nevoiți fiind, am apelat la biciclete E-bike. În mintea mea, până să mă urc pe o astfel de bicicletă, vedeam acest mod de a pedala ideal pentru cei mai puțin familiarizați cu bicicleta și efortul fizic. În realitate aceste biciclete sunt solicitante chiar dacă sunt susținute de un motor electric. Nu merg singure, iar dacă credeți că veți ajunge în vârful pantei fară efort, vă înșelați amarnic. La fel ca și cu o bicicletă normală trebuie să apeși pedala și să-ți pui mușchii la treabă. Singurul avantaj pe care-l ai, evident din punctul meu de vedere, este impulsul pe care îl primești atunci când pornești motorul electric, dacă simți că nu mai poți și mușchii te abandonează. Este aceiași senzație pe care o simți atunci când ai circula cu vânt foarte puternic din spate. Marele dezavantaj este greutatea totală a bicicletei care în cazul nostru ajungea la 24 kg. O valoare mult prea mare dacă o compar cu bicicleta de acasă, care nu depășește 9 kg, motiv pentru care personal prefer cursiera pe astfel de trasee. De prețul acestor biciclete nu mai aduc vorba, este o sumă mult prea mare pentru piața locală. Dar, lăsând la o parte avantajele și dezavantajele bicicletelor E-bike, totuși nu trebuie să uităm ideea de bază a bicicletei: termenul de sport și pedalatul intens.
* Pentru cei interesați de astfel de activități e bine de știut că Austria te întâmpină cu o mare diversitate de trasee ciclistice. Deși Tirolul este un domeniu pentru mountainbikeri cu peste 5600 de km de rute pentru aceștia, au și trasee pentru cursieriști care te poartă prin peisaje minunate făcând din inima Alpilor un paradis pentru cicliști. Și chiar dacă nu ar exista trasee special pentru cei care preferă la drum cursierele, există șosele excelente pentru ca aceștia să poată rula în liniște și mai ales siguranță. 
Tot ce poartă numele de turist, călător sau vizitator are parte de aproape orice își dorește. Există școli de parapantism, bazine pentru înnot,  lacurile sunt invadate de diguri pentru pescuit, munții sunt plini de schiori și alpiniști, cărările montane de bicicliști, iar în fiecare an au loc diverse competiții de ciclism care permit fanilor să-și trăiască pasiunea pentru acest sport.
Pentru amatorii de adrenalină recomand o ascensiune pe ghețarul Kitzsteinorn, aflat la 95 km de  Wildschönau, despre care am scris pe larg aici.
De la prima vizită în Tirol, cu mulți ani în urmă, am descoperit o regiune, a cărui peisaj muntos ne-a fascinat. Acesta a fost unul din motivele pentru care ne-am reîntors cu timp și chef de pedalat, pentru a ne bucura cu adevărat de aceste peisaje pe care de pe bicicletă le savurezi în adevăratul sens al cuvântului. Văzute în goana trenului de pe fereastra autoturismului nu mai au același farmec. Austria este pentru sportivii pe două roți o țară ideală pentru vacanță, iar plimbarea noastră de-a lungul râurilor, satelor și munților, a fost o încântare.
Sentimentul de aventură și atmosfera idilică de sfârșit de primăvară, petrecută pe bicicletă prin această regiune fantastică, sper să devină încet încet, un nou trend al vacanțelor noastre. Peisajele nealterate, munții înzăpeziți și râurile de munte au transformat această experiența într-o aventură completă, minunată. Am mai spus-o și o repet: Tirolul știe foarte bine să atingă sufletul oaspeților săi.

Până la următoarea poveste pe două roți, să avem drumuri bune! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...